ADATA XPG GAMMIX S70 1TB – TEST a RECENZE jednoho z nejrychlejších SSD a za slušnou cenu Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 17 listopad 2021
Přejít na obsah
ADATA XPG GAMMIX S70 1TB – TEST a RECENZE jednoho z nejrychlejších SSD a za slušnou cenu
Disk v praxi - výkon
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Model Gammix S70 přinesl celkem zajímavý výkonnostní skok vůči již testovanému modelu S50, který představoval první generací NVMe gen4 disků od tohoto výrobce. Vůči němu posunul rychlost o dalších cca 50% a také značně vylepšil chlazení. To je opravdu obrovské, ovšem pokud máte na desce horší chlazení nebo žádné, je takto výkonné chlazení velkým plusem. Co mě osobně také překvapilo je to, že disk je momentálně nejlevnějším takhle rychlým Gen4 1TB NVMe diskem v nabídce obchodů, (rychlost přes 7GB/s) a zároveň má pětiletou záruku. Konkurence je dražší.

Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk momentálně prodává, jsou aktuální ceny následující:

  • 1 TB – 4 299,- s DPH (4,3,- za 1GB)
  • 2 TB – 10 499,- s DPH (5,2,- za 1GB)

Dle propočtu ceny za jeden GB je mnohem výhodnější 1TB model, je to dáno tím, že má menší SLC vyrovnávací paměť, která prostě něco stojí. Ovšem vůči 2TB modelu má zas 2x menší životnost a horší výsledky v dlouhodobém zápisu. Každý model má tedy své pro a proti a jenom cena samotná není tolik rozhodující. To ovšem nic nemění na tom, že XPG Gammix S70 1TB má nejlepší poměr cena/výkon na trhu ve své výkonové kategorii a jako bonus dostanete pětiletou záruku a slušný chladič, který bude disk držet ve stále příjemných teplotách.

Pokud vy Vám tento chladič překážel, je zde možnost alternativy s modelem Blade, který má novější paměťové čipy, Ty se méně hřejí, a tak má chladič jenom ve formě tenkého plíšku. Každopádně ADATA XPG GAMMIX S70 rozhodně stojí za pozornost, pokud chcete mít alespoň dobrý pocit, že jste PCIe 4.0 rozhraní na vaše disky osadili trochu odpovídajícím SSD :).

Za poskytnutí testovaného disku děkujeme společnosti Adata

Za poskytnutí ostatního HW děkujeme našim partnerům

    

 


 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-18 17:44:06

Ve druhé kapitole "Disk v praxi - výkon" chybí testy z praxe. Zobrazují se jen benchmarky.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 13:58:33
avatar
jake dalsi testy z praxe bys chtel? Muzu ti to domerit presne co potrebujes vedet to neni problem
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 15:34:55

Nějaké, které ne/odůvodní pořídit 2x dražší disk.
Start Windows (neočekávám přínos), spouštění náročných her, načítání úrovní. Vybavuji si např. Horizon Zero Dawn.

Práce s videem, ve které by gen.4 SSD mohly zabodovat, jde mimo mne a lidi v mém okolí.

Možná by se na gen 4. SSD rychleji generovaly chia ploty, ale ekonomicky je to blbost.

Marně hledám nějaký případ ve kterém by v domácím použití nárůst výkonu sestavy alespoň odpovídal nárůstu ceny použitím gen 4.0 SSD.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-21 09:56:21
avatar
tak samozrejme kdo nepotrebuje mit tuhle rychlost pro toho ten disk neni urceny. Proto delame hlavne ty testy ktere opravdu ukazou jak si ten disk stoji, jak dlouho dokaze zapisovat max rychlosti apod.. Tyhle disky sou proste pro nekoho kdo to bud potrebuje na praci, nebo nekdo kdo chce mit proste rychlejsi disk. To mas jako s deskou, nekomu staci deska za 2500,- ktera ma 99% veci co bezny clovek potrebuje ale mas lidi co si kupuji herni desky za 6-10tis..
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-21 15:18:48

Citace:
Tyhle disky sou proste pro nekoho kdo to bud potrebuje na praci,


To je ono. Kdo je potřebuje? Na jakou práci? V jakém usecase mohou být tyto Gen. 4 SSD přínosem? Do serveru se nehodí a domácímu uživateli imho zatím nic nepřinesou. Zvlášť když to porovnám s SSD na PCIe 3.0 v raid 0. Ten dá za poloviční cenu stejnou kapacitu nebo 2x vyšší kapacitu za cenu stejnou.

Citace:
To mas jako s deskou, nekomu staci deska za 2500,- ktera ma 99% veci co bezny clovek potrebuje ale mas lidi co si kupuji herni desky za 6-10tis..


To znám, taky jsem byl takovej blboun.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-21 16:28:06
avatar
S tím malým přínosem pro běžné použití PC se asi dá souhlasit, ale nevím jak bys chtěl z PCI-E 3.0 SSD poskládat stejnou kapacitu za poloviční cenu:-O
Kvalitní TLC 1TB pod 3,5k neseženeš a i ty nejlevnější kousky stojí jen lehce pod 3k. To rozhodně není poloviční cena.

Naopak bych řekl, že tenhle SSD disk v podstatě ukončil smysl existence těch lepších PCI-E 3.0 disků, páč ty se dlouhodobě pohybují ve stejné cenové hladině kolem 4k za 1TB.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-22 21:14:58

Citace:
jak bys chtěl z PCI-E 3.0 SSD poskládat stejnou kapacitu za poloviční cenu:-O


Za poloviční teda asi ne, ale obdobnou rychlost a kapacitu za 3000Kč jo;)
2x WD SSD Blue SN570 Gen3 500GB 1500Kč
Odkaz

Ale máš pravdu. Nevzal jsem původně v úvahu TLC u recenzovaného disku.

Když za mnou přijde člověk, že chce navrhnout a postavit PC s ohledem na cenu ,tak sám u sebe +1300Kč navíc za nic navíc prostě neukecám.

Když bude někdo chtít stříhat 4k video (o tom vím úplný prdlajs) přinese mu těch +1300Kč něco?
Proti raidu 2*500 asi ne ale proti 1TB PCie 3.0. by mohlo ne? 1%? 5%? 10%? 20%?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-24 01:51:49
avatar
No nevím. Na hraní her je asi ten SN570 bez RAMky OK (testy vypadají pěkně), ale na práci s větším množstvím dat nic moc.
Koukám, že udrží tu pěknou rychlost zápisu cca 15GB a pak to spadne na 500MB/s, to je jak starý SATA SSDčka. To i starej ADATA SX8200 Pro 1TB udrží lepší rychlost zápisu než dvě tahle SSD ve stripu.
A tím se dostávám k tomu, že ty bys radil, aby si někdo dal raději dvě malá SSDčka do stripu a zvedl si tak násobně šanci na ztrátu dat?
Jako na pracovní disk na rozpracovaná videa, kam si je člověk nahraje ke zpracování a potom někam permanentně uloží, je to asi OK, a ty výkony to fakt možná bude mít co se týče čtení na úrovni toho recenzovaného S70.
Ale myslím, že lidi co dělají takové věci, tak mají většinou peníze minimálně na to si připlatit na tu S70 ;-)
Asi je to věc vkusu a rozsahu paranoi každého jedince, ale já bych na RAID strip nedal ani OS, natož data na kterých mi záleží:-)
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-24 13:05:06

K tomu stripu. Jsou jen dva typy lidí. Ti kteří si data zálohují a ti, kteří o data přijdou.

Ale furt jsme se nedostali k tomu proč dát více peněz za gen.4 disk. Ve kterých případech vyšší cena přinese přiměřenou protihodnotu? A jakou? Zatím to vypadá, že jen sledování benchmarků. Hezké, ale brzy to omrzí.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-27 20:46:11
avatar
To máš sice pravdu, ale ani představa čisté instalace OS a programů a jejich nastavování mě neláká. Data zálohuju, ale OS ne, takže bych sice o nic důležitého nepřišel, ale několik dní života bych spláchl do kanálu...

Pokud se ptáš, proč dát víc peněz za gen.4 disk, tak nejsi cílová skupina;-)
Lidi, kteří ho využijí spíš patří do skupiny těch, co s nadějí vyhlíží gen.5 SSD, než že by to neuměli využít. Ale takových je fakt málo.
Pro nás běžné uživatele a hráče pořád v pohodě stačí i SSD, které stabilně nakrmí 4 linky PCI-E 2.0.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-01 07:27:09

Citace:
tak nejsi cílová skupina


A kdo je ta cílová skupina? Illuminati, zednáři? Ta cílová skupina je v mé sociální bublině tajnější než nejtajnější organizace. Nikdo o ní nic neví a jen se dohaduje a spekuluje . Proto se zkouším ptát zde vně mé sociální bubliny. Ale ani lidé tady buď neví nebo ví a bojí se cokoliv říci a mluví jen v nejasných všeobecných narážkách.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-02 23:30:16
avatar
Aha, to mě nenapadlo, že netušíš. Já myslel, že jen tak provokuješ:-D

Přece lidi, kteří denně pracují se soubory, které mají klidně desítky GB per soubor. Například pokud stříháš video (obzvlášť 4K a víc), nebo děláš s velkorozměrnou grafikou (např. na Billboardy), atd. Tam máš klidně jeden obrázek 30GB jen to hvízdne a u toho videa i mnohem víc.
Když chceš uložit 200GB rozdělaný edit videa a nechceš u toho strávit mládí, tak tě SSD s rychlostí zápisu 600MB/s zrovna nenadchne. Tam bys ocenil klidně těch plných 7GB/s které umožňuje PCI-E 4.0, jen kdyby bylo SSD, které to opravdu dokáže...

Takže v dnešní době to využije i každej Youtuber, kterej dělá videa v lepší kvalitě, než že to nahraje na mobil/foťák a bez úprav to plácne na net.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-11 22:42:21

Citace:
Například pokud stříháš video (obzvlášť 4K a víc),

Není zrovna pro tyhle lidi 1TB málo? Možná pro ty Bilboardy.

PC pro střih jsem dělal jen jedno PC před cca 3 lety. Dal jsem do PCIe 3.0 x16 raiser 4xSSD za přibližně 1000 Kč. Osazené SSD 4x1TB, nastaven 2x Raid 0. Kopírování z disku na disk (raid na raid) něco málo nad 6GB/s. Což testovaný ten disk strčí při kopírování do kapsy s přehledem. I když v testech kopírování není, může být maximálně 4GBs. Víc 4 linky PCIe 4.0 nedovolí.

Při současných cenách 4x2800Kč nvme 1TB + 1000Kč raiser = 12200Kč

Při koupi 2x recenzovaný disk ve 2GB kapacitě jsme bez pár korun na 20000Kč při stejném výkonu.

Stále nenacházím pro PCIe 4.0 nVme rozumné využití(možná ty bilboardy, ale i tam PCIe 3.0 raid 0 vyjde výhodněji?)

Zatím jsou veškeré kladné ohlasy v recenzích založené na nadšeném hýkání early adopterů nad výsledky benchmarků. Testy s přínosem z praxe se prostě nedělají.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-21 20:44:22
avatar
Obávám se, že otázce "jake dalsi testy z praxe bys chtel?" nerozumím. V recenzi není ani jeden praktický test, jen benchmarky. Takže "další" test z praxe by byl první...

Na druhou stranu chápu, že vymyslet něco, co bude mít vypovídající hodnotu pro většinu zdejšího publika není jednoduché.

Co třeba kopírování velkého (desítky GB) adresáře plného fotek, nebo hudby, nebo videí? A případně i nějakého adresáře plného opravdu malých souborů (jako bývají typicky adresáře her nebo OS)?
To jsou věci, které většina běžných uživatelů alespoň občas dělá, i když nemají PC jako pracovní nástroj.

Ten start Windows by v recenzi možná měl své místo, pokud by tam byla i tabulka s výsledky ostatních SSD. Ale na druhou stranu bych si tipnul, že čas kolem 10-11s mají v podstatě úplně všechny (včetně SATA SSD) a jediné, co se touhle metrikou dá ukázat je, že HDD pod OS nepatří a vyhoví jakýkoliv SSD...
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Označení grafů 2021-11-19 13:17:42

Ve srovnávacích grafech zase chybí tečka. Vypadá to, že DD rezignoval na kontrolu.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-19 13:57:57
avatar
v grafu je zvyrazneno cislo tucne u terstovaneho disku takze v tom bych nevidel problem + disk je skoro vsude na samotnem vrcholu grafu takze dohledatelny je velmi jednoduse
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-24 10:03:38

To se omlouvám, toho tučného jsem si nevšiml. Četl jsem graf z leva doprava a ani na jednom z prvních 3 obrázků není na samém vrcholu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Dead Space remake vypadá skvěle!
Dead Space remake vypadá skvěle!Úterý, 04 říjen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 457x
Komentářů: 0
Forever Skies něco pro fandy Subnauticy!
Forever Skies něco pro fandy Subnauticy!Sobota, 01 říjen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 758x
Komentářů: 1
Deadpool 3 míří do MARVEL i s původním Wolverinem!
Deadpool 3 míří do MARVEL i s původním Wolverinem!Čtvrtek, 29 září 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1097x
Komentářů: 4
The Last of Us – Seriál podle hry v ukázce!
The Last of Us – Seriál podle hry v ukázce!Úterý, 27 září 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 775x
Komentářů: 0
PC verze Uncharted: Legacy of Thieves Collection brzy!
PC verze Uncharted: Legacy of Thieves Collection brzy!Pondělí, 26 září 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 863x
Komentářů: 2
Spider-Man: Miles Morales dorazí na PC ještě letos!
Spider-Man: Miles Morales dorazí na PC ještě letos!Pátek, 23 září 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 656x
Komentářů: 0