AORUS Gen5 10000 SSD – TEST a RECENZE prvního M2 NVMe PCIe 5.0 SSD na trhu od Gigabyte! Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 01 březen 2023
Přejít na obsah
AORUS Gen5 10000 SSD – TEST a RECENZE prvního M2 NVMe PCIe 5.0 SSD na trhu od Gigabyte!
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Čekání na první Gen5 SSD se tedy blíží ke konci. Naše první setkání víceméně odpovídá našim očekáváním. Jde o první generaci, která navíc používá spíše „mezi-řadič“ než přímo nativní Gen5 řadič, takže výkony jsou v některých ohledech trochu za očekáváním. Nicméně v mnoha případech je AORUS Gen5 10000 samozřejmě jasně nejrychlejší a nejvýkonnější a pro systém nebo hry je absolutně to nejrychlejší, co jsme tu kdy měli. Ano, těch několik sekund, o které v praxi dokáže utéci Gen4 SSD, není samozřejmě v našem lidském vnímání už zásadních, jak bylo třeba 40s vs 15s při tom přechodu z HDD na SSD. Ale to se čekalo.

Takový skok, jaký byl při přechodu z HDD na SSD prostě už asi nezažijeme. A ač rychlosti 10 000 MB/s proti 7000 MB/s vypadá a je super zlepšení, vyjádřeno časovým zrychlením to už tak zásadní posun není. Ale generační posun to je a jsme na něj určitě připraveni. Gigabyte bohužel potvrzuje, že jsou jisté problémy s Gen5 SSD, nicméně on se s tím dokázal poprat a jeho model přijde na trh skutečně mezi prvními a hlavně netrpí tak na vysoké zahřívání s nutností hlučného chladiče, byť rozhodně to výkonné chlazení potřebuje. Naštěstí Gigabyte nepoužil aktivní malý ventilátor, který mají některé představené konkurenční první Gen5 disky, což je extrémně hlučné řešení.

Testovaný model s tím slušným chlazením ať masivnějším pasivem na desce, nebo dodávaným heatsinkem, s vysokými teplotami problémy nemá. A to ani při opravdu extrémních podmínkách jako je „mučení“ v liberálním zápisu v programu Aida64. Ani zde totiž disk nepřekonal hranici 60°C a v běžných úkonech se teploty pohybovaly pod 35°C. Pokud jsem použil větší a výkonnější chladič, který je přítomen na základní desce Gigabyte Z790 Aorus Xtreme, byla maximální naměřená teplota jenom lehce nad hranicí 50°C. Takže za mě dobrý, čekal jsem to horší upřímně, ale Gigabyte zjevně nehnalo rychlostně věci zdaleka na limit.

Samozřejmě jde o technologickou špičku, a také aktuálně jeden z nejrychlejších, ne-li nejrychlejší SSD disk na trhu v tuto chvíli. Tedy bude, až se začne konečně prodávat. K tomu mělo dojít už v Q4 minulý rok, ale nakonec se to stihne až v Q2 2023. Konkrétně námi testovaný AORUS Gen5 10000 SSD má být k dispozici v dubnu (04/2023), a to zatím ve 2TB a 1TB provedení. Pokud jde o cenu, ta zatím není úplně jasná, testovaný 2TB model by ale měl stát zhruba kolem 10 tisíc korun, ale prostě to zatím nevíme přesně. Samozřejmě vyšší cena proti Gen4 modelům se očekává, ty navíc výrazně zlevnily a záležet také bude na stavu a dostupnosti konkurence.

První Gen5 SSD v podobě AORUS Gen5 10000 SSD 2TB se nám v praxi určitě osvědčil. Žádné problémy, výkon je naprosto špičkový, chlazení sice vyžaduje, ale u kvalitních desek to problém není a Gigabyte dodává i parádní pasiv v ceně, takže dobrý. Naše doporučení určitě má, ale jak si povede ve srovnání proti dalším Gen5 SSD, zatím nemůžeme říci. Pokud to ale bude jako u Gen4 generace, kde se AORUS Gen4 SSD 7000 docela daří, tak by to mohl být jeden z velmi populárních modelů.

Za poskytnutí SSD disku na test děkuji společnosti Gigabyte

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 10:17:54
avatar
Takže teploty byly měřeny s tou obludou od desky (kterou bude mít promile uživatelů) a s originálním pasivem. S ním byly měřeny i rychlost.

A co když originální pasiv bude kolidovat s CPU chladičem a uživatel použije nějaký jednodušší chladič (buď od deska alá kus plochého hliníku a nebo nějaký dokoupí)?
Což může být dost častá situace.

Jinak by bylo fajn porovnat právě i ty časy při běžném užívání. Win11 máte 10s, ale kolik to je s diskem Gen4 7000MB/s čtení? Otestovat pár aplikací, her a změřit časy.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 07:32:30
avatar
testy byly mereny s originanim chladicem + jsem jeste jako bonus otestoval jak bude chladit ten primo u desky.

S CPU chladicem to neolidovalo protoze jsem na CPU mel vodnik blok od Alphacoolu ktery je maly a nizky..

Jinak ten original chladic neni zas nejaka obluda, uplne identicky mela i predchozi generace AORUS SSD disků a tam nikdo zadny velky problemy nehlasil.. vetsina vzduchovych chladicu nesaha tak moc pod soket aby to mohlo vadit.

ohledne startu Win je tam rozdil zhruba 2sec.. tedy nic vyznamneho. Tento disk si koupi proste ten kdo pracuje s opravdu velkymi soubory dat a potrebuje maximalni moznou rychlost nebo je to proste nadsecen do HW a koupi si to nejlepsi co momentalne na trhu je.. Vsak stejne to bylo i v dobach Gen3 vs Gen4 taky prvni 2TB disky staly pres 10tis a lidi to normalne kupovali..
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 14:50:02

My Vám samozrejme veríme, že na Gigabyte zostave, ktorá od začiatku počíta s tým vysokým chladičom sa disk uchladí.
Ale zo zvedavosti by ma zaujímalo, či bude stačiť ten tenký plochý hliníkový chladič, ktorý máme napr. na doskách Asus B650E.
Prípadne, ako sa zvýši teplota disku, keby niekdo taký chladič použil (ak napr. nemá miesto na montáž GB chladiča kvôli NH-D15).
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 18:07:11
avatar
podle me stacit nebude maximalne ze by se nak sikovne ofukoval prece jenom uchladit 11W uz chce pri maly plose nakej aspon malej ofuk.. max ze by to byl opravdu velkej pasiv neco jako maji desky STRIX treba.. tj sice je pasi nizkej ale zas ma velkou plochu + maly zebrovani tam by to asi slo..
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 10:01:34

Když vidím ty brutálně narůstající chladiče s každou další generací, tak to M.2 SSD nějak postrádá smysl jako malého a kompaktního SSD...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 10:41:24
avatar
uplne identicky chladic mel i predchozi model s 7000MB/s Testoval jsem ho v roce 2021 zde:

http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/pevne-disky/gigabyte-aorus-gen4-7000s-premium-1tb-test-a-recenze-rychleho-ssd-s-poradnym-chlazenim-7.html

proste prvni generace Gen4 disků s 7000MB/s taky vyzadovaly vetsi chladice nez modely co dosly za 1-2 roky po nich..

Stejne to hold bude i u GEN5
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 11:30:35
avatar
Je vůbec možné aby u PC s Windows, které stále musí počítat s tím že asi budou na HDD nebo Sata SSD, počítat s nějakým pořádným zlepšením?
Do budoucna asi jo, až se rozšíří DirectSSD api a začne se opouštět z podpory HDD.
Ale dnes je rozdíl poznatelný jen při zapnutí PC a přesunu velkých souborů, kde podle testů je i po propadu výkonu rychlejší než většina předchozích disků.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-02 11:51:49
avatar
propad je celkem standartní vetsina dnesnich rychlejch disku ma propad kolem 30-40% kapacity.. hodne malo modelu to ma na urovni 40-50%
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývoj
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývojPondělí, 27 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 390x
Komentářů: 0
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelem
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelemNeděle, 26 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 903x
Komentářů: 1
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!Pátek, 24 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 2
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!Čtvrtek, 23 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1172x
Komentářů: 1
Jak se vyrábí počítačové čipy?
Jak se vyrábí počítačové čipy?Středa, 22 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1534x
Komentářů: 0
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventura
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventuraÚterý, 21 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1580x
Komentářů: 3