Kioxia Exceria Plus 1TB – TEST a RECENZE solidně rychlého NVMe SSD za solidní cenu Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sobota, 23 leden 2021
Přejít na obsah
Kioxia Exceria Plus 1TB – TEST a RECENZE solidně rychlého NVMe SSD za solidní cenu
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Modelová řada Exceria Plus patří momentálně k tomu lepšímu, co výrobce nabízí. Pokud se ptáte, zda se disk během testování bez chlazení přehříval, mohu Vás uklidnit. Během intenzivního testování jsem naměřil maximální teplotu 52°C a pokud jsem disk chladil integrovaným pasivem na základní desce, byla teplota ještě o 3°C níže.

Disk je tak díky nízkému zahřívání vhodný i k osazení do mobilních PC.Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk aktuálně prodává, jsou ceny dle Heureky následující:

  • 1TB verze za 3800,- s DPH
  • 2TB verze za 7500,- s DPH

Kioxia Exceria Plus 1TB je NVMe SSD, který je hodně podobný tomu, co se v jeho cenové hladině na trhu nachází. Patří k tomu lepšímu, co zde je, má solidní IOPS, solidní rychlost atd. Neřekl bych, že nějak výrazně vybočuje v nějakém směru, a to ani pokud jde o cena/výkon. Paradoxně podle nás je největším problémem tohoto modelu ten název.

Chápu, že KIOXIA v některých částech světa může být známá, ale všude jinde všichni znali TOSHIBA. S tím novým názvem to bude pro mnoho potenciálních zákazníků prostě velká neznámá. Nicméně pokud jste si prošli naší recenzi, tak víte, že Kioxia Exceria Plus 1TB je solidní normální NVMe PCIe 3.0 SSD, nevyniká ale ani neztrácí v žádném ohledu. Je prostě OK, a tak nemáme poměr jej doporučit. Nedávno jsme také testovali 2TB verzi, která navíc od té doby slušně zlevnila na současných cca 7500 korun vč. DPH. Tedy také velmi solidní možnost.

Za poskytnutí disku na test děkuji společnosti Kioxia

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

 

 

 

   

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 04:27:17
avatar
Nevim no, ty ceny furt nic moc, ... já bych si představoval takovýto 1 TB SSD tak za dva litry, holt se ještě načekám Mám v kompu 2 disky, ale místo jen 1,5 TB a holt už jsem si zvykl mazat a nebo házet na exterák, ale rád bych využil druhý M2 slot a nejlépe na nějaký PCIe4 disk, ale to se načekám ještě víc.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 09:38:47
avatar
Vzhledem k tomu, že čipset je k CPU připojen pouze 4 linkami PCIe 4.0, tak nevím nevím jestli připojení PCIe 4.0 SSD do druhého M.2 přinese benefit PCIe 4.0 disku.
LAN jde přes čipset, mraky USB jde přes čipset, SATA jde přes čipset. To vše bude žrát kapacitu PCIe 4.0 x4 spojení čipset-CPU.
Nějak jsem nepochopil, proč je na čipset napojeno tolik PCIe 4.0 linek, když do CPU vedou jen 4.

Ale třebas to šlape. Žádné testy jsem nehledal.
TheEmpressProtects [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 10:33:44
avatar
Technická:
rychlost propojení mezi cpu a chipsetem se udává 16GT/s, což je pro nás divná jednotka udávající "přenosy" nikoliv objem dat. Tedy nějaké 4 gigatransfery na linku. No a jak z toho dostaneme objem dat GB/s? vynásobíme to šířkou sběrnice pro každou linku.
Kdyby byla 64bitová, tak je to 64 x 4 000 000 000 = 25 600 000 000 bit/s = 3,2GB/s (na linku).
Podle diagramů x570 chipsetu by pak
1- první linka měla zvládat první M.2 slot,
2- druhá se dělit o druhý m.2 slot s pcie 4x slotem
3- třetí by měla být pro všehchy Pcie x1 sloty ( takže zvukovku zásadně sem)
4- čtvrtá linka pro bordel typu lan a usbčka.

Na cpu je pak navázané gpu a primární m.2 slot


takže ano, dnes můžeš mít v desce 3 x nvme4 disk. Ale musíš mít 3000 zen, x570 board a žádní další pcie karty.
Mám 2 disky a zvukovku a vše jede fullspeed.


Ještě k tomu na začátku, propojení PCH a cpu se zdá jako nedostatečné a očividně je na hraně, ale podle mě nic nebrání do budoucna rozšířit sběrnici z 64 na 128 bit. Otázkou je, jestli je snazší přidat linky nebo rozšířit sběrnici. Neumím si to převést na paralelu z grafik, kde se nejdřív válčilo o 256/512 bit a pak najednou přišly 4096sbšrnice u furyn
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 16:47:05
avatar
Všude na netu jsem našel k PCIe 4.0 parametry:
Transfer Rate = 16 GT/s
x1 Bandwidth = 2 GB/s

Pokud je 2 GB/s maximální teoretická rychlost jedné linky, tak PCIe 4.0 x4 má max. 8 GB/s a přes to nejde vlak. Nebo jede?

Přitom jak říkáš, GT/s je jen číslo a abychom dostali nějaké jednotky, musí se něčím násobit.
Jenže jakýkoliv násobek větší než 1 nám zvětší rychlost linky.

Tak je rychlost jedné PCIe 4.0 linky max. 2 GB/s a nebo ne?
Jsem z toho zmatený.
TheEmpressProtects [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 18:41:59
avatar
...cca 3,2

Ty 2 máš špatně, je to full duplex (ta rychlost je naráz oběma směry), takže jsou to "4", ale reálně je to (by to mělo být) jak jsem psal jen 3,2GB/s na linku, takže nějakých 12,8GB/s na celé propojení. V reálu je to míň, protože tohle je maximum jedniček a nul, ale ne všechny co tím tečou jsou data, je tam taky nějaká komunikační režie a tak.

K tvému příspěvku níž...

Chipset má pcie4 linek pro periferie víc, to je pravda, třeba pro M.2 slot má 4. S celkovou propustností všech čtyř linek ale "jen" 32Gbps = 4GB/s což je furt lepší než maximální rychlost dnešních NVMe disků (3500MB).
Vychází to tedy 1GB/s na linku. (Což se liší od linek do cpu)

---->

a na tyhle 4 linky pro periferie ti stačí jen 1 linka mezi chipsetem a cpu. Protože to propojení mezi cpu a chipsetem má dle všeho výrazně širší sběrnici. Proto u ní taky neudávají rychlosti v gigách, ale v operacích. Proto jsem to na začátku počítal.

Je to teď jasnější? není linka jako linka. Jedna je brčko a druhá trubka od kanalizace. Oběma dokáží data proudit stejně rychle (to je ten standard Pcie4), ale jednou se jich procpe výrazně víc (to je ta šířka sběrnice).

// výše uvedné mám z diagramů zapojení CPU a x570 chipsetu. čísla přebraná z ofiko zdrojů AMD. Možná jsem si je vyložil blbě, ale pokud to není tak jak píšu, tak nechápu že to dokáže fungovat, protože pro totální vytížení by pak stačilo kopírovat z prvního m.2 slotu do druhého a byl by konec. Tak mě kdyžtak nekamenujte ;)
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 20:26:52
avatar
Co máš rozhodně špatně je to, že by byla jedna PCI-E 4.0 linka jinak rychlá/tlustá než jiná PCI-E 4.0 linka.
Všechny jsou rozhodně totožné.
Šířka PCI-E sběrnice se udává v počtu linek, takže tam žádná neznámá není.
Navíc X570 je v podstatě stejný čip, jako ten I/O čip na Zen 2 CPU, takže spolu vlastně komunikují dva stejné čipy využívající čtyři linky.
To samozřejmě neznamená, že tam nemůže být nějaké výkonové omezení, kolik dat může protéct tím čipem.
Vzhledem k tomu, že přenosová rychlost jedné linky je 16Gb/s tedy 2GB/s, tak přenosová rychlost čtyř linek je 8GB/s a proto pokud tam není limit někde uvnitř čipsetu, měl bys být schopen dostat stejnou rychlost z toho x4 M.2 slotu připojeného k CPU stejně jako z jednoho x4 M.2 slotu připojeného k čipsetu (za předpokladu, že nic dalšího nevytěžuje komunikaci mezi čipsetem a CPU).
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 20:42:01

A teď si pánové řekněte, co v reálu poznáte pokud nebenchmarkujete v softech tomu určených. Velký kulový, leda otevřete okno, pokud je vám hic od rozpáleného kompu
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 21:16:41
avatar
No pokud tě živí úpravy videí nebo nějaké velké grafiky, tak mít dvě 2TB+ SSD s možností presouvat mezi nimi data 6-7GB/s namísto 3GB/s, je docela velký rozdíl.
Samozřejmě, že pokud na tom PC akorát hraješ hry, tak poznáš kulový ;-)
Možná pokud se začnou objevovat hry, které využijí ten přímý přístup na SSD k nahrávání dát, tak se na tom něco změní, ale do té doby je to fakt jedno.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 21:29:06

Technická data a využití jsou jasně ve vaší režii. To já jen tak v rámci diskuze zavtipkoval
TheEmpressProtects [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 08:57:17
avatar
V tom případě prosím o vysvětlení (neironicky) dvou věcí:
- proč se udávají rychlosti mezi čipem a slotem v GB/s a proč se udávají rychlosti připojení mezi čipy (PCH-CPU) v přenosech a často to výrobci mají jen jako PCIe gen4 BUS


- jak je možné (a na to tu narážel Cameda a tak vznikla ta diskuse) že je možné kopírovat z M2_1 připojeného na cpu na M2_2 připojeného k chipsetu a nenarazím na limit toho že je 12 linek do chipsetu a jen 4 z něj do cpu.
Teoreticky by v téhle situaci mělo vše kromě grafiky mít značné problémy s přenosy a mělo by to být jednoznačně velmi úzké hrdlo celé platformy. Proč není?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 09:44:55
avatar
1) tady je možné jen hádat. V zásadě je správnější udávat tu rychlost v přenosech, páč té ta linka opravdu reálně dosahuje. Rychlost v přenesených bajtech je čistě teoretická a v praxi jí nelze dosáhnout, páč nikdy nepřenášíš pouze data.

2) protože M2_2 je připojen k čipsetu pouze čtyřmi linkami a čipsetu k CPU taky čtyřmi, takže pokud zrovna nevytežuje tu linku mezi CPU a čipsetem ještě něco dalšího, žádné úzké hrdlo po cestě není.

Samozřejmě, že pokud budeš mít k čipsetu připojené dva nebo tři x4 M.2 SSD, tak narazíš na to, že ani že všech naráz nedokážeš do CPU dostat data rychleji, než z jednoho jediného, páč tam máš to "úzké hrdlo" o rychlosti čtyř linek z čipsetu do CPU...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 13:42:13
avatar
Já teda jsem si to neověřoval, ale logicky to beru tak, že když X570 je PCIe4, tak že to musí fungovat snad jako PCIe4 všude. Od toho aby to fungovalo jen na jednom M2 je tu přece B550.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 17:20:32
avatar
Mě prostě hlava nebere to, že na čipset můžeš napojit mraky věcí (je tam myslím 12 PCIe 4.0 linek), ale spojení CPU-čipset jede jen na 4 linky.

Jako aby to nebylo ve stylu:
1) zapojím slušné PCIe 4.0 do druhého M.2 a už nic více a rychlost bude ok.
2) zapojím slušné PCIe 4.0 do druhého M.2 a rychlost bude všelijaká, protože mi ještě jedou SATA disky, GLAN, USB apod.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 21:49:26
avatar
Pokud je X570 opravdu v podstatě stejný čip jako I/O čip na Zen 2, tak by měl mít 20 PCI-E 4.0 linek. Čtyři používá aby si povídal s CPU a zbylých 16 tedy zbývá pro připojení věcí na desce.
Když připojíš jedno x4 SSD k CPU a další dvě taková k čipsetu, tak bude rychlost záviset na tom kam budeš kopírovat. Mezi tím na CPU a kterýmkoliv na čipsetu to pojede až těch 8GB/s a mezi těmi na čipsetu taky. To není tak zlé.
TheEmpressProtects [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 20:22:57
avatar
Funguje to všude, vyzkoušeno ;)
Jen třetí m.2 má linky sdílené s PCIe x4 slotem, takže při osazení PCIe x4 slotu funguje M.2 jen v SATA módu. A naopak při osazení m.2 slotu nvme diskem se vypnou nějaké sata porty.

Prostě zvukovku je nutno cpát do PCIe x1 a zkontrolovat, jestli mi obsazení třetího M.2 slotu nechá aktivní aspoň nějaké sata konektory (což by mělo, i u staršího x470 to vypínalo jen některé). Tuším že jsem jednu dobu měl kombo sata m.2 disk a klasický sata ssd k tomu.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-26 21:58:27

Ono taky záleží na tom, jak to výrobce MoBo implementuje - omezen je pouze tím, co podporuje CPU. Jestli se nepletu, tak Ryzen má 20 linek PCIe 4, takže 16 může být použito na přímé spojení s grafikou a 4 na přímé propojení s M.2. (Taky to může být být postaveno tak, že grafika má 8 linek a pak jsou 3 sloty M.2 zapojené napřímo na CPU). CPU je s chipsetem spojené buď 4 linkami verze 3.0 nebo 4.0 (B550 x X570), a pak všechna další zařízení napojené na chipset tyto 4 linky sdílejí. Takže pokud se pak zapojí NVMe disk specifikace 4.0 na slot M.2, který jde přes chipset, u B550 jede jenom dle spec 3.0 a dělí se s ostatníma zařízeníma Takže se dělí o 4GB/s a to už může být omezující), u X570 je CPU spojené s chipsetem spojené 4 linkami spec 4.0 takže chipset má k dispozici jednosměrně 8GB/s (a to by zatím mělo stačit). Ale to se projeví až u dvou disků NVMe - první dáme na slot s přímým spojením s CPU - ten je vždy spec 4.0.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 833x
Komentářů: 0
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1369x
Komentářů: 7
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2077x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2261x
Komentářů: 0
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!Pondělí, 15 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 2