Samsung SSD 960 EVO (M.2 NVMe) – TEST a REVIEW populárního rychlého disku Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 29 září 2017
Přejít na obsah
Samsung SSD 960 EVO (M.2 NVMe) – TEST a REVIEW populárního rychlého disku
Samsung SSD 960 EVO 500GB - Disk
Výkon v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

M.2 disk Samsung 960 EVO s kapacitou 500GB v testu opravdu nezklamal. Názorně ukazuje, proč je SAMSUNG současný leader na poli SSD a ovládá dobrou třetinu trhu se svými vlastními disky, nemluvě o tom, že je dodavatel NAND čipů i pro další. Proti všem má v současnosti jednoznačný technologický i výkonový náskok. A to minimálně jedné generace.

960 EVO není jeho nejlepší diskové řešení, má „jen“ TLC paměti, ale i tak dokázal svými výsledky smést veškeré doposud naměřené modely SSD disků a to rozdílem několika tříd. Pokud budete přecházet na tento disk ze svého stávajícího SSD disku do klasického SATA3 konektoru, opravdu si hodně polepšíte.

V běžné praxi očekávejte viditelná zlepšení výkonu, běžně několika sekundová zrychlení načítání her, výrazné zrychlení obecné práce s daty, prostě ten výkon je i v praxi znát, byť těch úžasných sekvenčních hodnot v běžných aplikacích pochopitelně nedosahuje, proti SATA SSD je všask stále 2-3x běžně výkonnější i v praxi. Jedinou výtku bych měl k oficiální záruce, která je pouze 3 roky. Přece jenom pokud dávám za SSD disk 6tis+, očekával bych minimálně záruku 5 let. Však třeba na SSD disk 1TB 850 Pro, který mám ve svém vlastním soukromém PC, dával kdysi Samsung běžně záruku 10 let. Na druhou stranu, v běžném PC při normálním používání bude životnost disku násobně delší. Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk prodává, jsou ceny následující:

  • 250 GB stojí 3800,- s DPH (15,2 korun za 1 GB)
  • 500 GB stojí 7000,- s DPH (14 korun za 1GB)
  • 1TB vychází na 13 400,- s DPH (13,1GB korun za 1GB)

Pro srovnání, za 512GB 960 PRO M2 dáte 9200 korun, 1TB verze je za 16 500 korun a 2TB stojí neskutečných 36 tisíc. Ano 960 PRO je rychlejší, 512GB verze má 3500 a 2100MB/s, má MLC čipy a záruku 5 let. Nicméně pro běžného uživatele bude už tak fantastická rychlost 960 EVO M.2 NVMe více než dostatečná a cenový rozdíl je tak velký, že jasně odděluje území pro běžné uživatele a ostatní. 

Model s kapacitou 250 GB se sice vyplatí nejméně, nicméně zase za 3800 korun je to už velmi přístupná cena a bezkonkurenční nabídka z hlediska výkonu na trhu. Rychlejší 250GB SSD řešení za tyhle peníze opravdu nekoupíte a 250GB je navíc dostatečná kapacita pro systémový disk. Nicméně 500 GB model se vyplatí o něco více. Na druhou stranu 7000 korun za něj už je dost peněz a přeci jen by to někoho mohlo svádět si připlatit ty 2 tisíce na absolutní TOP řešení v podobě 960 PRO verze. Konkurence jinak sice také dnes nabízí rychlá M.2 NVMe řešení a snaží se i o slušné ceny, nicméně často jsou znatelně pomalejší (hlavně hodnoty zápisů jsou i méně než poloviční) a přeci jen ne zase o tolik levnější. SAMSUNG zkrátka vládne světu současných SSD a 960 EVO je s přehledem nejlepší cenově dostupné NVMe SSD řešení, které v současnosti existuje. Představuje maximální výkonový boost za ještě rozumnou cenu pro váš PC.

Hodnocení SSD disků Samsung 960EVO 500GB: 94%

 

Za zapůjčení disků děkujeme společnosti Samsung

Za poskytnutí ostatního HW děkujeme společnostem:

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


 / 20
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Realná praxe 2017-09-29 13:14:06

Už od uvedení jsem používal disk Samsung EVO 830 250 GB místo už nestačilo tak jsem před měsícem přešel na právě tento disk.

A reálně jeho rychlost nijak nepozoruji. Prostě vše je rychlé. Ale rychlé to bylo už i na 530tce. Takže pokud někdo chce měnit stávající SSD jen z důvodu "teoretických" rychlostí tak je to zbytečné.

Příklad načítání pluginů do Daz 3D studia je stejné jako předtím. Start systému a celkově programů. No jednou to skočí rychleji jindy pomaleji. Disk je to skvělý, ale nějakej WOW efekt se jednoduše nekoná. Kdo SSD ještě dnes nemá (dle mě nemyslitelné) tak je tohle samozřejmě aktuálně nejlepší super volba.

Ale pokud někdo chce šetřit tak si vystačí i s klasickým Sata 3 SSD diskem a rozdíly nijak si moc nepohorší.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:11:26
avatar
tak si tam dej zpátky ten starý SATA disk a uvidíš te rozdíl v praxi ;) ...
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:34:16

A proč bych to dělal vdiť jsem jasně napsal, že jsem jej před měsícem vyndal a dal tento EVO. Jako jestliže mi systém nastartuje místo za 10 sekund za 9 nebo 8 je asi tak velkej rozdíl jako mít ve hře 90 nebo 95 fps.

Vzhledem k rychlostem by rozdíl měl být násobný a to v žádném případě není.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:54:07
avatar
protože většinou poznáš v praxi přínos až když se na chvíli vrátíš z toho nového na to staré ;) ...
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 15:02:18

Já ale vidím ten rozdíl, ale 2 sekundy na startu a 2 při načítání databáze jsou ehm docela nepodstatné. Je očividné, že už disk není tou nejpomalejší částí, na které by to vázlo. Být to tak tak by ten start byl třeba místo za 10 za 5 sekund. Třeba jsou to oomezení samotného systému, ale jednoduše ten disk naráží na nějakou hranici.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-18 12:08:35

Ako pise DD na lepšie sa lahko zvika, napriklad mal som PC dvojadro na 2,2GHz rotačny disk a pohoda do systemu nabehlo za 20s kupil som si 4 jadro na 4,4GHz s SSD a do systemu nabehlo za 10s. Nejak som si rozdiel nevšimol trošičku lepšie ale nič moc, po par rokoch som niečo chcel robiť na tom straršom kompe a lala ho zrazu aky bol pomaly
To iste monitor mal som 22" prešiel som na 32" a žiaden rozdiel, ale po mesiaci som si spustil tu 22" a lala ho male prtave obraz oničom...
To iste bolo s GPU ked som vymenil staru GPU za novu co je rychlejšia o 270% rozdiel som nepostrehol trošku lepšia, ale po čase som skusil zahrať niečo na tej staršej a to co zrazu za obraz sekaaa!!!
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-18 12:15:30

To muselo být to nejrychlejší 2 jádro s klasickým diskem ve známém vesmíru.
TurboCmelak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 13:02:39

pokud by někdo chtěl, tak jeden z dodavatelů mi nabízí záruku 10 let, ano 120 měsíců, jen se více čeká a může být o 1-2 stovky dražší než ten z 36měsíci
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 13:30:24
avatar
Porovnání s OCZ RD400, Patriot Hellfire nebo Corsair Force MP500 by nebylo vůbec špatné. Po tak silných slovech jako "Proti všem má v současnosti jednoznačný technologický i výkonový náskok. A to minimálně jedné generace." Opravdu proti všem? Jinak právě tyto disky jsou ty, které se do M.2 oplatí kupovat. Disky se čtením a zápisem aspoň přes 1000MB/s. Pomalejší nějak nemají většinou smysl, to už si člověk může pořídit SATA3 2,5" SSD.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:38:47

Patriot Hellfire by mě docela zajímal. Podle základních popisů vypadá hodně zajímavě. Přimlouvám se za test :-)
Bjorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OCZ 2017-09-30 11:42:43

OCZ RD400 512 GB, ale s brandem Toshiba, mám v PC už skoro rok. Není to moc srovnatelné s řadou EVO, neboť má MLC čipy. Také si myslím, že oslavovat náskok minimálně jedné generace je, diplomaticky řečeno, hodně nadnesené.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 13:44:49
avatar
Nic nového pro běžné PC to není, mám 950 PRO už skoro 2 roky a nabízí něco podobného. Teď holt to jen uvedli i v socka EVO řadě :-D
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vyplatí se místo klasického SA 2017-09-29 13:45:07

Tak co pánové vyplatí se místo klasického sata ? Bude to ještě rychlejší ?
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:31:10

Pokud vlastníš sata disk SSD který má 500/500 a chceš to měnit jen kvůli "rychlosti" tak nevyplatí.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 13:59:04

Mam tuto m2 karticku ale v 256 gb verizi a je beskova
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 14:48:32

Docela zajímavý rozdíl ve výkonu na platformách.

DD, na jaké platformě byl testovaný Crucial BX200?

Asus Prime X370-Pro + R7-1700 (@3,8GHz) + 2x 16GB DDR4 2666MHz a výsledky v CrystalDiskMark 5.2.2. x64:
Seq Q32T1: 550,2 / 481,3 MB/s
4K Q32T1: 142,4 / 107,9 MB/s
Seq: 499,8 / 454,9 MB/s
4K: 25,01 / 58,12 MB/s
Není to test v ideálních podmínkách (Windows 10 x64, encoding FullHD filmu do HEVC v sw Hybrid, seriál na druhém monitoru + nějaký balast na pozadí) ale stejně je to zajímavé.

Nicméně jak jsem psal výše, zajímal by mě test M.2 Patriot Hellfire.
A pak taky subjektivní pocit mezi slušně našlápnutým SSD SATA3 a M.2 NVME. Jestli je někde zrychlení o 2-3 sekundy, tak je to vlastně o ničem
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-29 23:25:34
avatar
Subjektivně rozdíl mezi mým předchozím M.2 liteonem cca 500/500 a mým současným 950 PRO x4 nvme je nula. Možná o 2s rychlejší boot OS a o sekundu kratší loading screen ve hře. Pokud si nebuilduješ linuxová jádra, nepracuješ s RAWem anebo to nemáš do DB serveru, tak to za tu investici nestojí
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-30 00:46:06
avatar
Již několik let jsem na Samsung 840 Pro (SATA3), který má "Rapid Mode", což využívá systémovou RAMku a rychlost je bezvadná, jak říká mnoho lidí výše, pro většinu uživatelů, kteří již jedou na kvalitním SSD SATA nemá smysl přecházet na NVMe disk.
Pokud si kupovat nový disk, tak NVMe je jasnou volbou, ale rychlostí upgrade z SSD nikoliv.
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-30 12:10:12

Pri Samsung 960 EVO diskoch je dôležité podotknúť, že vysoká rýchlosť zápisu je dosiahnutá vďaka SLC Cache pamäti. Každý disk ju má rôzne veľkú, napr. 500GB disk má 22GB SLC Cache.

Čiže dáta sa najskôr zapisujú vysokou rýchlosťou do SLC Cache pamäte a následne sú presúvané do TLC pamäte, kde je už omnoho nižšia rýchlosť zápisu.

Odkaz
Janosik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-09-30 19:28:20

a co takto rychlost pri ukladani prace na disk , myslim z programu kde sa praca prave robi /napr 3ds max alebo fotosop /

mohol by si doplnit aj taketo meranie ?
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-04 18:19:37

mal som ho v notebooku, no nainstalovat nan system bol celkom boj... musel som vybrat starsi disk kompletne von, inac odmietal bootovat.
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - čipy 2017-10-12 11:24:24
avatar
Po skandálu s chybovými čipy samsungu bych raději kupoval westerny.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Total War: Warhammer II – Mortal Empires DLC spojí první a druhý díl!
Total War: Warhammer II – Mortal Empires DLC spojí první a druhý díl!Pondělí, 23 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 217x
Komentářů: 0
World of Tanks Update 9.20.1 – další velké změny
World of Tanks Update 9.20.1 – další velké změnyČtvrtek, 19 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1197x
Komentářů: 6
Vychází ELEX – postapokalyptické RPG a nástupce GOTHIC/RISEN
Vychází ELEX – postapokalyptické RPG a nástupce GOTHIC/RISENStředa, 18 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1416x
Komentářů: 1
Nová Marvelovka: Black Panther přináší zase něco jiného!
Nová Marvelovka: Black Panther přináší zase něco jiného!Úterý, 17 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1244x
Komentářů: 1
World of Warplanes 2.0 – WG předělalo nehratelnou hru!
World of Warplanes 2.0 – WG předělalo nehratelnou hru!Pátek, 13 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 5
World of Tanks předvádí HD mapy a je to jiná hra!
World of Tanks předvádí HD mapy a je to jiná hra!Čtvrtek, 12 říjen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2438x
Komentářů: 17