Solidigm P41 Plus 2TB – TEST a RECENZE nových SSD disků od SK Hynix (nástupce Intel SSD) Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 24 říjen 2022
Přejít na obsah
Solidigm P41 Plus 2TB – TEST a RECENZE nových SSD disků od SK Hynix (nástupce Intel SSD)
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Solidigm je na diskovém trhu sice zcela nová společnost, ovšem jedná se o produkt zkušeného matadora bývalé SSD divize Intel. Fakticky jde o varianci Intel 670p SSD řešení, jen bez DRAM, což se snaží výrobce kompenzovat hybridní pSLC cache. A odvádí slušnou práci. Na poměry QLC určitě. Ale jde o kompromisní řešení v každém případě. Tu svou maximální rychlost udrží jen krátce.

Cenově se snaží být hodně nízko, ale konkurence začíná uvádět podobné levnější NVMe Gen4 modely také a jdou ještě níže než těch 4900 korun za tento 2TB model. Problém také je, že za cenu lehce přes 5 tisíc se dá pořídit hned několik podstatně rychlejších Gen4 s TLC čipy a DRAM. Jinými slovy, 2TB NVMe s QLC za 4900 korun už nezní tak extra a zajímavě, jako by to bylo ještě třeba loni.

Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk aktuálně prodává, jsou ceny následující:

  • 512GB – 1 392,- s DPH (cena za 1GB – 2,7Kč)
  • 1TB – 2 499,- s DPH (cena za 1GB – 2,5Kč)
  • 2TB – 4 899,- s DPH (cena za 1GB – 2,4Kč)

Solidigm P41 Plus 2TB je jeden z lepších DRAMless Gen4 QLC disků na trhu, nicméně konkurence existuje a početná. Poměr cena/kapacita je rozhodně slušný, ale nikoliv nejlepší na trhu. Výkonově prostě nepotěší díky absenci DRAM a o těch pár set korun nižší cena proti ještě rychlejším NVMe modelům s DRAM a TSLC, to za tu úsporu prostě nestojí. Naše doporučení, pokud jde o QLC disky, nebo disky bez DRAM, je tak celkem konstantní, nebyla by to naše první volba, vždy doporučujeme zvolit řešení s DRAM a TLC, ten rozdíl ceny prostě není tak velký.

Solidigm P41 Plus je dobrý na poměry QLC řešení, ale zkrátka jde o kompromisní řešení a cena by měla být asi níže už dnes. Konkurence je prostě značná. Jde ale také o základní model nabídky Solidigm, takže mnohé asi bude zajímat P44 Pro, na který se podíváme příště.

Za poskytnutí SSD na test děkuji společnosti Solidgm a ED Systém

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dotaz 2022-10-26 15:40:29

Existuje disk, který exceluje ve čtení a zápisu u nejmenších souborů? Ty hodnoty čtení jsou k pláči, zatím nemám moc důvod přecházet z M 2 samsung 970 (Ještě poctivé MLC), který mám jako systém. Stále čekám, až se objeví něco co vše překoná. Ono zápis u velkých souborů mne tak nezajímá jako u těch malých
Jerrow [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 15:44:42
avatar
K těm cenám - pod 5 tisíc se dá sehnat jen 2TB Kingston NV2, nic jiného. Další jsou až od 5400, takže to není špatná cena. Beru ověřené velké shopy.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 16:54:51
avatar
souhlasim pomer cena/vykon neni vubec ale vubec spatny..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 16:57:57
avatar
cena/kapacita není špatný, cena/výkon ale ano ... za 5400 máš DRAM a TLC modely s 6000MB/s
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 16:59:01
avatar
jasně, ale za těch 5400 to má DRAM a TLC ;) takže ten příplatek za mě dává smysl a osobně prostě na DDWorld.cz nechci doporučovat SSD bez DRAM a s QLC, pokud existuje jen o málo dražší DRAM/TLC alternativa, za tu úsporu to prostě nestojí ...
jpsix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 22:38:59

s týmto má niekto skúsenosť Odkaz
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-27 22:19:49

čo som pozeral skoro všetke SSD PCIe4 používajú rovnaký interface M.2 2280 rozdiel je že niektorý ho pretaktujú viac druhy menej to vidno na spotrebe M2 disku niektoré žeru 6-7W a napríklad Kingston ho pretaktoval na 10W že už potrebuje chladič, vyhoda že dokaže zapisovať 7GB/s napriklad Samsung 980 dokaže zapis len 5GB/s lebo volilo úspornejšiu cestu a nežere 10W ale 7W, to sú také detaily, dalej na čom zaleži je kolko ma DRAM a použitie pamate na zapis TLC či QLC, ale pri kapacitach 2TB+ je to už v celku jedno vydržia 20x viac ako 0,1TB SSD
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Co trvá NOCTUA tak dlouhou uvést nové ventilátory?
Co trvá NOCTUA tak dlouhou uvést nové ventilátory?Středa, 07 červen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 430x
Komentářů: 0
Spider-Man: Across the Spider-Verse se povedl!
Spider-Man: Across the Spider-Verse se povedl!Úterý, 06 červen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 822x
Komentářů: 1
Jak se vyrábí grafická karta? GPU je jen základ.
Jak se vyrábí grafická karta? GPU je jen základ.Pondělí, 05 červen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 999x
Komentářů: 0
DIABLO 4 = dobrá hra, starý koncept, drahé mikrotransakce
DIABLO 4 = dobrá hra, starý koncept, drahé mikrotransakcePátek, 02 červen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2079x
Komentářů: 9
Alone in the Dark má datum vydání a demo
Alone in the Dark má datum vydání a demoČtvrtek, 01 červen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1045x
Komentářů: 1
Další SONY exkluzivita na PC - Ratchet & Clank brzy
Další SONY exkluzivita na PC - Ratchet & Clank brzyÚterý, 30 květen 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 912x
Komentářů: 1