Synology DiskStation DS420+ TEST a RECENZE pořádné výkonné domácí NAS pro 4 disky a 2 NVMe Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 07 duben 2021
Přejít na obsah
Synology DiskStation DS420+ TEST a RECENZE pořádné výkonné domácí NAS pro 4 disky a 2 NVMe
NAS, instalace a zapojení
V praxi - výkon a fungování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Synology DS420+ dopadl v mém testu velmi dobře, jedná se o kvalitní NAS s výbornou výbavou a je to takový meziskok mezi klasickou domácí NASkou a nějakým větším diskovým polem, které se používá ve firmách. Máte ale i zde takové vymoženosti jako odpojitelný disk za chodu přístroje, což se velmi hodí, pokud třeba jeden disk z celého pole umře a vy můžete tento disk velmi jednoduše za chodu nahradit a systém si s tím dál poradí sám. Další nespornou výhodou je přítomnost hned dvou USB 3.0 portů, které nabízejí rozšířit kapacitu až na 108TB v případě zapojení externích disků, i když si nemyslím, že většina domácích zálohovačů takovou kapacitu dnes skutečně potřebuje. Ale možnost to je.

Jako velmi zajímavé řešení ale shledávám hned dva M.2 sloty, které nabízejí připojit nějaký levný M.2 disk a použít ho jako rychlou vyrovnávací paměť. Ty jsou samozřejmě mnohem výkonnější z hlediska rychlosti přístupu dat, než mechanické disky. I když pochopitelně pokud preferujete rychlost, můžete celou tuhle NAS osadit místo mechanických HDD tak SSD disky. Co jistě potěší je možnost rozšíření operační paměti z 2GB na 6GB, což dozajista využijí budoucí majitelé, kteří budou třeba chtít do NASky nainstalovat nějaké ty doprovodné programy, kde už pak základní paměť nemusí stačit, zvlášť když do zařízení přistupuje několik lidi ve stejný moment.

Ohledně testovaných disků od společnosti Seagate, ani zde jsem nenarazil na žádné problémy. Disky byly rychlé, a přitom velmi tiché, hodí se tedy i tam kde nemůžete NASku někam schovat či dát na místo, které by bylo alespoň trošku odhlučněné od zbytku místnosti, kde se pohybujete nebo se díváte na filmy apod. Pokud se podíváme na cenu samotného zařízení, tak jak víte, každá sranda něco stojí a o pořádném domácím NAS to rozhodně platí. Cena Synology DiskStation DS420+ se nyní pohybuje kolem nemalých 14 199,- s DPH bez disků. Takže k tomu samozřejmě musíme přičíst i cenu disků, což v případě pořízení třeba 4 dnes výhodných 10TB (cca 7800 korun) znamená investici 31 tisíc korun a k tomu nějaký ten NVMe SSD a jste v tom třeba za 50 tisíc, ani nevíte jak :). Pokud už ale nějaké klasické disky doma máte, třeba po upgradu na rychlý SSD nebo M.2 disk, tak je ta investice zajímavější.

Každopádně Synology DS420+ odpovídá konstrukcí, možnostmi a funkčností tomu, co stojí. Jde o kompletně vyřešení NAS/CLOUD pro skutečně pořádné domácí zálohování a externí diskové řešení a CLOUD. Cena je samozřejmě výrazně vyšší než za základní 2diskové či jednodiskové modely, které jsme testovali dříve. Ovšem zde máme spoustu funkcí navíc, mnohem lepší HW výbavu, a to prostě něco stojí. Jelikož jsem během testování nenarazil na jediný problém, NASka fungovala velmi dobře, a prostě díky velikosti a možnostem jde o skutečně vynikající domácí NAS, který bude více než ideálně stačit pro drtivou většinu i náročnějších domácích uživatelů.

Tedy velmi šikovné a užitečné zařízení, které můžeme jen a jen doporučit, pokud to se zálohováním vašich dat a pořádným domácím NAS/CLOUD myslíte opravdu vážně. Jestli bychom mu něco vytkly? Tak možná ta SoC platforma by snesla vylepšení a určitě bychom na takovém NAS dnes rádi viděli alespoň jeden 2,5GbE LAN, ale jinak prostě parádní a velmi funkční řešení.

Za poskytnutí NAS DS420+ děkuji společnosti Synology

Za poskytnutí disků 4TB řady IronWolf děkuji společnosti Seagate

Za poskytnutí M.2 disku Gammix S50 Lite děkuji společnosti A-DATA

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 14:41:56

Za mě dneska nabízet NAS s 2x Gigabitem je o ničem. Minimálně tam musí být 1x 2,5 GBit, ale třeba já mám doma v NASu přídavnou kartu s 10GBitem a 2 sloty pro M2. Jaký je totiž největší význam NAS? Prostě je to v domácnosti sdílený pevný disk, kde si ukládá celá domácnost a ve stanicích jsou jen NVMe M.2 pro systém a software, případně nejaký disk pro stahování, i když i tohle umí NAS. Já osobně si jinou architekturu IT doma dnes už představit nedovedu. Dokumenty prostě doma skenujeme do NASu. Filmy, fotky uklaádáme do NASu. a ať si doma sedne ke kterémukoliv PC kdokoliv, tka prostě ví, kde co je a rychlost je díky RAID a 10GBitu taková, jakoby daná data byla přímo v PC na nějakém SSD.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 16:21:56

Rumpe, jak máš přimountovaný sdílený adresáře k Widlím? Klasika Samba jako písmeno disku?
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 18:31:32

Normálně klasicky namapuju síťový disk. Jestli je to přes Sambu netuším, ale mámm pocit, že Samba je defaultně od určité verze W10 zakázaná a já ji nepovoluji. V QNAP systému se dá vytvořit jakoby adresář a v síti se ten adresář zobrazuje jako samostatný disk. Takže si na všech PC jen najdu v síti NAS a namapuju si 2 disky: Dokumenty a Multimédia. A na mobilu používám jako file managera "File manager +", ve kterém to mám namapované taky, takže když přijdeme někde z venku, nechám z mobilu stahovat videa přes WiFi rovnou do NASu a za chvíli se díváme na kterékoliv televizi, protože mám v NASu 2 DLNA servery (defaultní a samozřejmě Serviio)
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 22:29:22
avatar
Určitě to jede přes Sambu 2.x. Ve widlích je tuším defaultně zakázána verze 1.0/1.1..
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-10 12:01:48
avatar
Pánové, já vás tu čtu a nevycházím z údivu.

1. Samba je linuxová implementace démona pro protokol CIFS alias SMB (budu používat tento název)

2. Verze protokolu SMB jsou tři: v1, v2 a v3 (ovšem v různých podverzích). v1 je dnes už komplet mimo, běží na vlastních portech 137-139 a typicky používá starý NTLMv1, který byl bezpečnostním rizikem už před 20 lety (hash je tvořen z pouhých 2x8 bajtů, a ještě naprosto debilně). Běžně se dnes užívá v2 a nově v3, které jsou implementovány v RPC na portu 445 a používají minimálně NTLMv2 a lépe Kerberos.

3. Prakticky všechny NASy používají aktuální verzi Samby, což je v4.x, ta je pak funkčně na úrovni SMBv3

A dodám jen, že Samba v2.x vznikla někdy kolem roku 2004, pokud si to dobře pamatuju, a už se rozhodně nepoužívá, není pro to důvod. Microsoft se po prvotním odporu naučil se Sambou žít a co se tak pamatuju, běžně se samba.org dnes spolupracuje na vývoji.

https://www.samba.org/samba/news/developers/ms-patch.html
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 09:01:06
avatar
No nevím, údiv nad záměnou SMB vs. SAMBA mi přijde samoúčelný. Samotný Microsoft mluví spíš o SMB, než CIFS.
A ano, domotal jsem verze, přiznávám.
Nicméně tvrzení, že to jede přes SAMBU, je pravdivé - sám to potvrzujete: Prakticky všechny NASy používají aktuální verzi Samby...
A kdybych chtěl slovíčkařit, tak mohu s úspěchem tvrdit, že nemáte pravdu, když říkáte že "Prakticky všechny NASy používají aktuální verzi Samby"...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 10:05:37
avatar
A znovu jsi to pomotal :-D

Samba je linuxová aplikace (server), který umí poskytovat do sítě soubory pomocí MS protokolu pro sdílení souborů (původně CIFS) dnes spíše SMB.

Většina NASů a jiných síťových serverů běžících na Linuxu tak používá aktuální verzi Samby (v4.x) a sdílí soubory přes SMBv3 a nejspíš i SMBv2 a ručně si můžeš nejspíš povolit i SMBv1, pokud máš nějakého prehistorického klienta, který se na ničem lepším nedomluví.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 10:42:16
avatar
Pokud se mě někdo zeptá, jestli to jede přes Sambu, tak mu klidně odpovím ano. Pokud k tomu někdo potřebuje dodat, že Samba je server pro sdílení přes SMB protokol, tak proč ne, jeho věc.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 18:43:53
avatar
Jo, takhle obecně je to samozřejmě OK, takhle to zjednodušujeme skoro všichni.
Tynyt se pozastavoval primárně nad komentářem od Rumpeaka.
Nicméně jakmile se začneš bavit o verzích, tak už si to zjednodušovat nemůžeš, páč verze Samby je něco úplně jiného, než verze SMB protokolu.
To pak těžko odhadnout, jestli nevíš která bije, nebo o čem že vlastně mluvíš...
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-12 12:13:19
avatar
Máte pravdu, rozdíl ve verzích byl dost podstatný.
Už si nepamatuju detaily, ale kdysi jsem řešil nějaké problémy ... Matně tuším, že tenkrát při update Solarisu se povýšila verze Samby a tím i SMB na 3.cosi a Windows XP klienti, budiž jim země lehká, si přestali rozumět se serverem.
Bylo to něco kolem verze NTLM na klientech vs. server. Ale kdo ví, to už je fakt dávno.
SonGokussj4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 16:49:55

Mohu se zeptat na detail té přídavné karty? Mám 918+, obsazeny všechny 4 disky a skoro ve všem vyhovuje.

Koupil jsem si teď novou základku+CPU s 2.5GBit, ale synology maj jen 1GBit. Přemýšlel jsem o nějakém rozšíření, ale neorientuji se, co je osvědčené.

A ještě poslední dotaz - když moc nechodím do samotného systému, ale jede mi tam asi 10 docker aplikací + z tama koukám na videa a ukládám (ale nekoukám často) dokumenty, vyplatí se přikopuit jeden/oba NVMe disky na tu vyrovnávačku? Pozná po čase člověk rozdíl?
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 18:27:30

Já mám QNAP. Nevím jak je na tom Synology. QNAP obecně dělá pro sítě asi nejvíc ze všech firem. Ale i Synology má určitě přídavné karty. Funguje to naprosto bezproblémově, QNAP má všechny ovladače pro své karty již ve svém systému, takže není ani potřeba nic stahovat a instalovat.

Jinak s tou vyrovnávačkou to upřímně ani nepoznám, protože mám 4 disky v RAID 5, takže jejich rychlost je dostatečná.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-10 23:37:29
avatar
Ale tak ty dvě lanky co máš na 918+ jdou spojit a můžeš využívat agregované linky

Tedy dva kabely z nasky do 2,5G switche a jeden ze switche k mobo a máš 2Gbit propojení

já sám s tím tedy nemám zkušenost, mám jen Jčkový modely (ale zase jich mám hodně), ale švára má synology s dvěma portama a rozchodil to.

https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/connection_network_linkaggr

k nvme chache se toho píše po internetech dost, jsou i test s a bez. Obecně si to lidi chválí a asi bych to příště chtěl.


https://nascompares.com/2020/07/20/synology-nas-sata-vs-nvme-ssd-caching-test/
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 12:54:58
avatar
Díky za odkaz na ten test. Něco podobného mělo být i v téhle recenzi...

Z toho co tam vyzkoušeli je jasné, že ty SSD jsou opravdu jen pro někoho, kdo z NASu rovnou i spouští aplikace, nebo pracuje s daty se spoustou malých souborů.
Pokud má člověk NAS jako úložiště velkých dat, která se mu nevejdou na SSD v PC (typicky multimedia, ISO image, záložní image disků) a potřebuje k nim přístup z různých PC, tak mu ta SSD keš skoro nic nepřinese...
SonGokussj4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-13 07:59:52

Díky za super info

To s těma 2 LAN portama jsem původně plánoval, ale pak jsem ( Mám dojem ) někde četl, že "to nejde" a od té doby jsem to negooglil. Zkusím opět obnovit googlení a přečtu článek, co jsi poslal.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 16:19:33

Mam DS418play a je super. Po přidání 4GB RAM je GUI pocitově rychlejší. Každopádně souhlasím že dnes je pro nový NAS 2,5Gbit síťovka minimum.
Nechápu proč se v tomhle Synology zaseklo.
vkba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 08:23:15

ja ficim na ds218+, ako pozeram, jedine co mozem pridat je RAM. kazdopadne na domace pouzitie mi rychlost staci.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 09:01:41

Souhlas s uživatelem "rumpeak".

Osobně mám DS918+ a na Synology mě štve, že ani v dražších řadách DS900 a DS1500 nemají PCIe slot pro rychlejší síťovku. NAS díky tomu rychleji zastará.

Osobně bych už volil spíše QNAP než Synology.
SonGokussj4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 10:14:51

1GBit vcelku zatím dostačuje. Ale za 2-4 roky to bude jiná. A člověk nechce každou chvíli NAS měnit, že. Taky nevím, jestli má Synology vyřešenu migraci z nasu na nas. Jestli jen předělám disky a je to. Protože si nedovedu představit, že si budu od někoho půjčovat 12 TB disk(y), strkat do PC, kopírovat, pak přehazovat do nového NASu a kopírovat nazpět.

Místo těch 2 NVMe cache měli udělat něco rozumnějšího. Ani nvm, jestli to má nějaký smysl. Ale 918+ mám už snad 2 roky a jinak proti tomu nemohu říct ani slovo. Svižné, spolehlivé, tiché, paráda.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 13:23:40
avatar
Migrace je bezproblémová. Stačí dát do nové nasky původní disky a proklikat se průvodcem (jen potvrdis, že migrujes, zbytek nastavení se kompletně přenese). Jen při případném rozšiřování nové prázdné disky přidej až po migraci.

Stejně tak snadný je upgrade na vyšší kapacitu. Vyndáš starý disk a dáš místo něj nový větší. Necháš to synchronizovat (to trvá) a pak stejně vymenis druhý disk. Po druhé synchronizaci se automaticky navýší fond úložiště. Podle mě jsem ani nemusel lézt do manageru.
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 11:27:46

Souhlas, mam již letité ds216+II a staci zatim. Cekam na nové modely co budou mit 5-10Gbps síťovku. Jinak upgrade nedává zatim smysl. Používám jako filestation a taky mi tam běží neco v docker. Jinak skoda v dnešní době ze autor nevyzdvihl napr snapshot replikaci a další futures, kteří jsou skvěle napr v boji proti ransomware apod. Jinak synology a qnap je best off.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 22:35:10
avatar
Jedu na velmi velmi fousaté DS210j a v podstatě vyhlížím, až mi naska odejde, abych mohl koupit novou, pravděpodobně od QNAPu. Za stejné peníze většinou nabízí lepší HW konfiguraci, balíků mají v SW centru též požehnaně.
Dá se tam lépe nainstalovat OwnCloud - dokonce myslím, že bude OwnCloud brzy oficiálním balíkem pro QNAPy. K tomu hodit https certifikát zadax od Let's Encrypt a je to optimální
Cz_mct [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 20:32:23

Mohu se zeptat, jaký by jste doporučili NAS pro 4 kamery? dále tam bude jen nějaké domácí úložiště + pravděpodobně stream videa. Mám vybrané Synology, kde jsou myslím dvě kamery v ceně, ale když vidím jaké věci zde řešíte tak bych si nechal doporučit
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-09 22:35:50
avatar
'Pokud jste zastánci úložiště v cloudu, doporučuji využít služeb programu "Synology Cloud".'
Spíše bych ocenil v testu odzkoušet OwnCloud, viz SynoCommunity: https://community.synology.com/enu/forum/1/post/127454
Nebo nextcloud: https://mariushosting.com/how-to-install-nextcloud-on-your-synology-nas/
Nejde to přes korporátní servery Synology...

Mezipaměť SSD je plýtvání křemíkem, tedy pokud nemáte domácí síť alespoň na 10 gbitu. Pro běžné domácí užití krásně stačí základní model s 2GB RAM pro současný přístup několika klientů najednou, resp. SSD cache na 1 Gbit infrastruktuře bude mít téměř neměřitelný vliv na výkon.
Krásně se to ukazuje na uvedených testech CrystalDiskMarku, kde je vidět, že je NAS omezena sítí s max. teoretickou propustností 125 MiB/s.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 13:32:00
avatar
Ale ta cache je primárně pro aplikace. Pokud má někdo nasku jen jako síťový disk tak je mu cache k ničemu a asi i sáhne po Jčkove řadě. Kdo si připlatí za + řadu tak asi bude chtít využívat nějaké aplikace a nebude to mít jen jako úložiště a ten pravděpodobně bude vědět, jestli se mu cache vyplatí. Respektive moc nechápu lidi, co koupí + řadu bez cache. Tedy spíš si nedovedu představit nasazení toho zařízení - J nestačilo ale + s cache je zbytečně moc.
Bartt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Moje zkusenosti s NAS 2021-04-10 08:43:31

Měl sem 4 roky QNAP TS251. Na soubory supr, plex to taky zvládalo. Ale jakmile sem tam nahodil virtuálku s GITem, už to dost ztrácelo dech. Holt dvoujádro celeron. Nepomohlo ani 8GB RAM.

Nejhorší bylo, že jednou v noci začal zběsile pípat a v GUI to hlásilo divnou chybu s větráčkem. Tak sem to vypnul (slušně), že se na to podívám druhý den. No druhý den jsem to už nezapl, protože byla chyba v boot sektorech. QNAP mi nijak nepomohl. Prý jedině format disků a znovu. Dokonce sem se dozvěděl, že tahle zvláštní chyba je častá u QNAP. Proto sem se na to nakonec vykašlal a postavil si vlastní s 4 core procákem a furt mě to vyšlo levněji než kupovat origo NAS. Ano, se softwarem sem se trochu potrápil, ale nakonec mi to moje "NAS-like" zařízení poskytuje stejné služby a má furt reservu ve výkonu.
Bajaja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - radsej ds920+ 2021-04-10 20:44:33
avatar
idem konečne do NAS, doteraz len externe sieťové disky, bez možnosti raid a pod .. ale po zvážení, mi príde lepšia voľba ds920+ ... v základe je tam uz 4GB RAM, zatiaľ dám 2x4TB disky a časom rozšírim. cenovo je oproti 420ke zanedbateľný. blizi sa koniec neobmedzeným Google fotkám tak to treba riešiť
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-11 10:25:37
avatar
Tak nevím, zase recenze, kde jsme se nedozvěděli nic, co by se nedalo vyčíst že specifikace výrobce...

Co takhle otestovat jestli a jaký má přínos to přidání SSD?
A testovat něco takového na 1Gbit síti už z principu nemůže dávat žádný smysl, když 1Gbit síť dokáže saturovat už jednošachtový NAS s jedním výkonnějším rotačním diskem.
Takže zaprvé totálně zkritizovat zpackaný design, kdy v takhle drahém zařízení by měla být minimálně 2,5Gbit, lépe spíš 10Gbit síťovka.
A zadruhé to zapojit alespoň do toho 2Gbit bondu, aby člověk měl šanci něco málo otestovat z možného přínosu SSD.

Obecně mi schází jakákoliv informace, co vlastně člověk získá navíc nákupem téhle krabičky oproti nákupu nějaké s jen dvěma šachtami.

A věta o tom, že můžu využít půlku NASu na data a do druhé zálohovat mě fakt dostala ze židle na zem, kde jsem se válel smíchy :-D To doufám nebylo myšleno vážně.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
AMD SAM vs NVIDIA BAR – jaký je přínos v praxi?
AMD SAM vs NVIDIA BAR – jaký je přínos v praxi?Středa, 14 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 320x
Komentářů: 0
Army of the Dead – trailer ze zombie filmu Zacka Snydera
Army of the Dead – trailer ze zombie filmu Zacka SnyderaStředa, 14 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 266x
Komentářů: 0
NVIDIA RTX 4090/4090 Ti otestovány
NVIDIA RTX 4090/4090 Ti otestoványÚterý, 13 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1442x
Komentářů: 2
Age of Empires 4 se představuje v herních záběrech!
Age of Empires 4 se představuje v herních záběrech!Pondělí, 12 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1460x
Komentářů: 9
Path of Exile 2 servíruje záběry z hraní
Path of Exile 2 servíruje záběry z hraníPátek, 09 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1795x
Komentářů: 2
Mass Effect Legendary Edition – REMASTER verze ukazuje změny!
Mass Effect Legendary Edition – REMASTER verze ukazuje změny!Čtvrtek, 08 duben 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1493x
Komentářů: 5