TEST: Seagate FireCuda 530 M.2 SSD – recenze rychlého SSD i s velkou kapacitou! Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Tuesday, 12 April 2022
Přejít na obsah
TEST: Seagate FireCuda 530 M.2 SSD – recenze rychlého SSD i s velkou kapacitou!
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Nedávno uvedená nová generace běžných NVMe M.2 Gen4 disků FireCuda 530 od společnosti Seagate potěšila. Sice jsme si na ní počkali o něco déle, než u podobně rychlých modelů konkurence, avšak výsledkem je použití modernějších prvků. Disk je totiž vybaven zbrusu novými 176 vrstvými NAND TLC čipy, které mají mnohem lepší vlastnosti, než dosavadní 96vrstvé, které najdeme stále u většiny SSD na trhu. Také řadič byl notně vylepšen a díky 12nm pokročilému výrobnímu procesu se mnohem méně hřeje. Všechny tyto aspekty pak výrobci dovolili se i při tomto velkém výkonu nespoléhat na integrovaný chladič, i když možnost zakoupit model s pěkným extra chladičem tu stále je.

Na českém trhu je Seagate FireCuda 530 běžně dostupný, a to ve všech aktuálně nabízených 4 kapacitách. Ceny pochopitelně kolísají, ale aktuálně jsou následující. Platí za verze bez heatsinku:

  • 500GB je za 2700,- s DPH (cena za 1GB – 5,4Kč)
  • 1TB stojí 4600,- s DPH (cena za 1GB – 4,5Kč)
  • 2TB vychází na 9200,- s DPH (cena za 1GB – 4,5Kč)
  • 4TB je za 27 000,- s DPH (cena za 1GB – 6,6Kč)

Ceny za heatsink verze jsou obvykle asi o 500 korun vyšší. Z pohledu výhodnosti, doporučuji se zaměřit primárně na 1TB a 2TB model, které mají solidní poměr cena/kapacita. Samozřejmě tato série není zaměřena na co nejlepší poměr cena/výkon, na to má Seagate jiné řady. Tohle je opravdu rychlé NVMe M.2 SSD s kvalitními čipy a odpovídající nejen rychlostí, ale především vysokou životností. A za to se samozřejmě připlácí.

V konkurenci se tak tahle SSD rozhodně neztratí. A celkově je velmi rádi doporučíme, protože mají prostě všechno, co od moderního kvalitního M.2 SSD očekáváme a cena tomu také odpovídá.

Za poskytnutí disku FireCuda 530 2TB na test děkuji společnosti Seagate

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

    

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-13 19:25:51

Zajimavy disk, pokukuji po nem
Greeder [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kingston KC3000 2022-04-14 07:09:21
avatar
Zdravím,

Škoda, že v testu není Kingston KC3000 1TB. Pokukuji po něm, papírově i cenově vychází o trochu lépe. Zajímaly by mně reálné hodnoty. Nebudete ho v blízké době testovat?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-14 08:27:06
avatar
KC3000 je jiz otestovany taky ale ceka ve fronte recenzi... testoval jsem 2TB model
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-14 09:24:23

Škoda stále chybějícího Samsungu 980 Pro, vnímám ho jako konkurenta. Aktuálně o 1000 levnější ale papírové slabší.
Každopádně nový disk bych koupil 2T Firecudu. Btw prodává se už od podzimu.
Díky za článek.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-14 09:59:57

Od 50 000 IOPS a rychlosti od cca 1 GB/s nehraju roli.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-14 10:26:59
avatar
Bohuzel domluva se Samsungem je tragicka od te doby co toto prenechal externi agenture.. Do doby co si tohle delal Samsung sam jsem nemel problem a pravidelne testoval jejich produkty.. Takze neni vina na me strane ale na strane Samsungu, respektive reklamni agentury co to pro ne nyni dela..

Vice mene je to jedina firma ktera nechce poslat disk na recenzi.. Jinak mam otestovane skoro vsechny, ted jeste posle novy 7GB/s disk GOODRAM ze serie IRDM PRO, ten cekam tak do mesice..
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-18 11:05:49

Všiml jsem si že tento SSD disk má chipy z obou stran, ale chladič na mobo ASUS B550 ITX chladí jen ze shora ... co s tím?

Prostě spodek nechladit nebo mobo chladič nedávat a nechat chladič na SSD?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-18 11:12:27
avatar
jediné co je nutné u SSD chladit je řadič, to je ten jediný vetší odlišný čip. A ten je na té horní straně, takže je to v pořádku. NAND chladit nepotřebují, naopak NAND lepší fungují teplejší a mají pak i delší životnost, chlazení nemají rády ...
ripper6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-04-25 14:01:58

Mam 2TB verzi davno v PS5 a pohoda Hodne zalezi za kolik to kdo dostane, jestli treba nema do daneho eshopu treba slevu atd. Ja treba mel na to jeste slevu a zase nemeli ani jinou znacku co bych zrovna chtel
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývoj
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývojMonday, 27 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 759x
Komentářů: 2
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelem
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelemSunday, 26 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1002x
Komentářů: 1
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!Friday, 24 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 3
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!Thursday, 23 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1217x
Komentářů: 1
Jak se vyrábí počítačové čipy?
Jak se vyrábí počítačové čipy?Wednesday, 22 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1563x
Komentářů: 0
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventura
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventuraTuesday, 21 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1597x
Komentářů: 3