WD SSD Black SN850 (500GB) – TEST a RECENZE: extrémně rychlý SSD disk PCIe 4.0 druhé generace Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Thursday, 10 December 2020
Přejít na obsah
WD SSD Black SN850 (500GB) – TEST a RECENZE: extrémně rychlý SSD disk PCIe 4.0 druhé generace
WD Black SN850 500GB - SSD
Disk v praxi a výkon
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

WD a jeho nová SN850 série špičkových NVMe SSD disků, vypadá velmi dobře na papíře, ale i v praxi. A i když jsme dnes mohli otestovat jen ten základní 500GB model, tak je to vlastně nejvýkonnější disk, který se v našich testech dosud objevil. A to 1TB a 2TB verze jsou hlavně v zápisech ještě rychlejší.

Těch 7000MB/s pro čtení a 4100MB/s pro zápis jsou samozřejmě špičkové hodnoty, ale i reálné rychlosti v praxi jsou vyšší, než u jakéhokoliv modelu z dosavadních NVMe PCIe 3.0 i PCIe 4.0 první generace. Pokud bych měl SN850 něco vytknout, tak je to udávaná hodnota výdrže, kdy 300TBW pro 500GB verzi není zrovna omračující hodnota pro špičkové SSD a je to opravdu jen maximálně průměr. Na druhou stranu nemám strach, že by tento disk nevydržel – vydrží v běžné praxi mnohem díle než je záruka. WD navíc tyto modely orientuje na běžná PC, výkonná herní PC apod., nikoliv na výkonné pracovní stanice s masivním datovými nároky. Standardní záruka je 5 let.

Zajímavým aspektem je pak zahřívání disku, speciálně řadiče. Tohle je jeden z důvodů, proč v mobilních PC se PCIe 4.0 rozhraní pro SSD zatím neobjevilo. Tenhle disk se dokáže, stejně jako jiné Gen4 modely, docela zahřát. Bez pasivu překračuje 85°C v maximálním zátěži. V běžných zátěžích se pohybuje kolem 50°C. To nejsou problematické hodnoty v desktopu, ale v notebooku je to znát. Jinak WD bude SN850 modely nabízet také s pěkným pasivem, ale na trh dorazí až později. Většina slušných základních desek dnes má alespoň jednu pozici pro M.2 osazenu pasivem, pod který M.2 disk osadíte. V závislosti na jeho velikosti a výkonu chlazení desky se tak dají teploty srazit běžně o 15 – 20°C bez potíží. Takže nepovažuji zahřívání tohoto SSD za nějaký problém v praxi. I těch 85°C je ještě hodně pro mezní hranicí.

  • Závěr

WD SSD Black SN850 je jeden z nejrychlejších M.2 SSD disků na současném trhu. Znatelně rychlejší než první generace NVMe PCIe 4.0 SSD a výrazně rychlejší než PCIe 3.0 modely. V praxi samozřejmě není ten rozdíl až tak znatelný, jak se může zdát z některých benchmarků, ale měřitelný i znatelný ten rozdíl tam pořád je. Samozřejmě cenově tenhle a podobné TOP modely neútočí na nejlepší poměr cena/výkon.

Testovaná 500GB verze SN850 stojí 3600 korun vč. DPH. To je mnohem více než SN750 NVMe PCIe 3.0 varianta předchozí generace, kterou dnes koupíte za 2000 korun vč. DPH ve stejných 500GB kapacity. Prostě v případě SN850 platíte za nejvyšší rychlost a připlácíte hodně, protože za ty peníze se dá normálně koupit slušný 1TB NVMe PCIe 3.0 disk. Ovšem co by systémový disk nebo disk pro instalace her je jednoduše SN850 jedním z nejlepších a nejrychlejších SSD disků na současném trhu. Samozřejmě jen pokud máte k tomu příslušnou PCIe 4.0 platformu (X570, B550 a TRX40 v kombinaci ZEN2 a ZEN3 procesory).

SN850 je i v základní „nejpomalejší“ 500GB verzi rychlejší v benchmarcích i praktických testech, než jakýkoliv jiný disk, který jsme doposud testovali. Ano, rozdíl je v praxi několik málo sekund, ale to je hodně ve světě už tak rychlých SSD disků. Pokud chcete to nejrychlejší, pak můžeme SN850 od Western Digital rozhodně vřele doporučit.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-11 18:34:15
avatar
Jen "lehké" OT:
Tak nějak čumím na ten obrázek s chlapem a ženskýma a vůbec nevím co si o tom myslet.

1) Přítelkyně je stará a nevýkonná. A i když je bílá, je Black.
2) Týpek je prostě...týpek, klasický chlap
3) Fešná ženská je výkonná, cool a i když je bílá, taky je Black.

K tomu disku:
Je na každém jestli dá přednost pár ušetřeným sekundám nebo dvojnásobné kapacitě. Osobně bych volil to druhé
Disk je to určitě slušný, ale příplatek taky.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-11 20:31:27
avatar
jj ty ceny jsou prostě za těch pár ušetřených sekund pro mě a určitě i většinu lidí extrémně vysoko. Jelikož PCIe4 mám, rád bych nějaký pořídil, ale to si ještě asi sakra počkám, dokud nebudou za rozumné ceny.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-12 18:41:27

Je to momentalne najrychlejši disk na trhu, preto ta vysokohorska priražka, len aby si ho na plno využil, treba ho prepnuť s 4xPCI-e4 kde ma vykon cca 360 000IOPS na 16xPCI-e4 kde ho ma 610 000IOPS, za dalšie ho treba prepnuť na herni režim pri ktorom sa mu znižia latencie a vypne usporny režim treba to reštartovať pri prepinani, a samozrejme treba kupiť čo najvačši disk ideal 2TB ma nemilu vlasnosť po zaplneni určitej kapacity mu klesne vykon o 50%.
Samozrejme u SSD je až na prvom mieste kapacita, ale časom ked cena bude rovnaka ako SSD do PCI-e3 bude to lepšia volba.
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-23 14:51:13
avatar
Záleží na využití, nekdy jde pár vterin, nekdy ani to ne,... já dal prednost 2TBGen3 než 512Gen4,... nutno ríct že sem pripraven za rozumnou cenu prejít na gen4 a gen 3jku dát do 2. slotu(pres čipset)
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tak to ja vim...:) 2020-12-11 22:43:05

Ten obrazek je jak od pubertaku (napadem i zpracovanim), takze predpokladam, ze to neni zadna oficialni reklama WD
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-11 23:10:39
avatar
to je můj obrázek
Laren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - aha 2020-12-12 01:06:51

No napadlo mne to, ale rikal jsem si, ze to asi tezko Kazdopadne kdo si hraje, nezlobi . Dekuji za recenzi zajimaveho ssd disku!
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-12 16:55:29

Měl bych možná hloupý dotaz. Má nějaký smysl kupovat tento SSD i když nemám zatím PCIe4.0? Je tam nějaký posun ve výkonu, když jej vložím do staršího M.2 slotu PCIe3.0 v porovnání se staršími disky, které umí jen pro PCIe3.0?
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-12 17:18:51
avatar
O tom pochybuji. Disk pojede maximálně na hranicí možností čipsetu/cpu. Tedy v nejlepším případě nejvyšší teoretickou rychlostí PCIe 3.0.

Pro PCIe 3.0 prostě nemá smysl něco takového kupovat. To je lepší koupit SSD pro PCIe 3.0 o dvojnásobné kapacitě.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-12 17:38:48
avatar
pokud neplánuješ brzy pořídit PCIe 4.0 platformu, tak asi ne, protože když ho dáš do PCIe 3.0 tak ho z těch maximálních 700/4100 omezíš na 3500/3500 ... v běžné praxi to ale asi o tolik pomalejší nebude vyjádřeno v sekundách ... přeci jen 3500MB/s je v praxi pořád hodně

je pravda, že jsme to ale v PCIe 3.0 nezkoušeli, protože naše PC mají buď TRX40 nebo X570 platformy a tedy pouze PCIe 4.0
Byte [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Samsung 980PRO 2020-12-12 19:46:07
avatar
Samsung 980PRO (u mňa v PC) pre porovnanie
Obrázek
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-12 20:06:47
avatar
jep, ten je taky super, jenže v té 500GB verzi ještě o 500 korun dražší ..

a 500GB za 4000,-? to už je hodně Ovej
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-14 11:39:32

som zvedavy teda na vykon objednal som tento SN850 500GB s novou doskou, teraz mam 970Evo ten si nechavam ako druhy disk a vsetky ostatne SSD letia z PC prec
Dody [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-22 10:59:04

teď taky uvažuju na výměně disku takže WD nebo Samsung. Jelikož jsem měl už 950 tak půjdu do 980 , ale chtěl jsem 2TB a ty jsem nikde v ČR nenašel.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Wednesday, 24 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1174x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Wednesday, 24 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 830x
Komentářů: 0
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Tuesday, 23 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 7
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSaturday, 20 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2076x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Thursday, 18 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2259x
Komentářů: 0
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!Monday, 15 February 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 2