ARCTIC Liquid Freezer II 240 – TEST a RECENZE výkonného chladiče s chytrým designem Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 13 září 2021
Přejít na obsah
ARCTIC Liquid Freezer II 240 – TEST a RECENZE výkonného chladiče s chytrým designem
Arctic Liquid Freezer II 240
V praxi - instalace a výkon
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Model Liquid Freezer II je z mého pohledu velmi povedené AiO chlazení na procesor. ARCTIC dokonce udělal druhou revizi tohoto modelu krátce po té první, kdy upravil a vylepšil některé věci. Kromě několika drobností je asi nejvítanější rozšíření záruky. Dříve byly jen 2 roky, nyní dává rovnou 6 let, což je více, než většina konkurenčních modelů, speciálně v této nejnižší cenové hladině AiO chladičů.

Testovaná verze sice nemá žádné RGB podsvícení, což mnozí jistě ocení, ale pokud chcete, tak ARCTIC nově nabízí také ARGB varianty, kdy jen vyměnil ventilátory za podsvícené. Pokud tedy chcete svítit, máte na výběr. Prozatím jsou RGB verze dostupné ve 240 a 360 mm. A to buď jako RGB nebo ARGB. V případě 240mm verze je ARGB zhruba o 250 korun dražší. Což je slušné, protože nesvítící verze stojí jen necelých 2300 korun, což je velmi dostupné na AiO.

Zajímavý je také ten výměník, která je tlustší než u většiny AIO na trhu. Má 37mm. Což by mělo znamenat o něco vyšší výkon, současně však těch 10mm navíc proti běžným výměníkům, může znamenat i problém v některých skříních, kdy to může být v kombinaci s některými komponenty (delší grafika, vyšší pasivy na desce apod. více než na těsno. Takže je důležité s tou extra tloušťkou počítat u tohoto modelu.

Zajímavá je pořád konstrukce toho bloku, kdy ARCTIC jako jeden z mála (zkouší to ještě ASUS), se snaží řešit chlazení okolí CPU, což je u AIO chlazení trochu problém. V tomto případě je ten ventilátor hodně malý, ale není slyšet a teploty s ním jsou v okolí CPU a na VRM lepší než bez něj. Takže to funguje. I když ten neobvyklý tvar a rozměry toho bloku mohou být na některých deskách hodně natěsno. Celková hlučnost není vůbec špatná, snad jen na náročnější CPU, kdy ventilátory přidají na otáčkách je o něco hlučnější, než prémiové AiO chladiče. Stále ale vzhledem k výkonu jde o tiché chlazení CPU. S velmi slušným výkonovým potenciálem.

Ta druhá revize, která je nyní v obchodech dostupná, vylepšila některé prvky, především ale tedy přináší 6 let záruky, což je vysoce nadstandardní v nejnižší cenové hladině AiO. Poměr cena výkon byl vždy u ARCTIC chladičů velmi dobrý, u tohoto je opět výborný. I když konkurenci už i za tyhle peníze má a slušnou. Každopádně zajímavý cenově dostupný výkonný AiO model, ale upozorňuji na ten tlustší (37mm) výměník, než je běžné (27mm) u většiny AiO na trhu, má to sice klady, ale kvůli montáži v některých skříních a kombinacích HW i problémy. Každopádně doporučit jej rozhodně můžeme a rádi.

Za poskytnutí chladiče Liquid Freezer II 240 děkuji společnosti Arctic

Za poskytnutí dalšího HW děkuji našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-14 10:53:02
avatar
Díky za test, jestli půjdu do vodního chlazení, tak velmi pravděpodobně to bude Arctic, ten ofuk VRM je dobrá vychytávka.
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Parádní 2021-09-14 14:19:22

Podařilo se mi koupit vystavený model 360mm za 2000kč
Ryzena 5800X uchladí na 73C. Což je velmi slušný výsledek.
DD zapomněl zmínit že je možné u tohoto chladiče použít offset a tím pádem lépe sedne na čiplety v ryzenu. (střed základny jde přímo na čiplety které nejsou uplně uprostřed cpu)
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-14 16:24:19
avatar
Mám ho doma už rok a půl a naprostá spokojenost. Měl bych jen dvě věci.
O hadicích co mám (zřejmě rev.1, resp původní model) můžu tvrdit spoustu věcí, ale rozhodně ne, že jsou dobře ohebné. Z počátku jsem měl dokonce strach, že to vylomí tu pumpu z plastů, jaké to má pnutí.
Druhá věc je spíše dotaz - na kolik otáček a s jakou hlučností jste tu R7 uchladili na těch 62°C?
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-15 09:07:11

Já už na ty AIO nejsem, měl jsem dřív corsair a prostě to není úplně ono. Zainvestoval jsem do pořádné pumpy, radiatoru, ventiálátorů a není vůbec o čem. Výkon někde jinde. Neříkám že nejsou i kvalitní AIO, ale tady si člověk sám doleje vodu, vyčistí blok a jede na novo. To u uzavřeného okruhu neudělám. Samozřejmě minimální cena 9k, já dělal komplet i s GPU a 20k tam bylo jak nic. Každý takovou možnost nemá/nepotřebuje apod, tedy vůbec nerozporuji. Co mi taky vadí je to, že se používají hliníkový radiatory a měděné bloky, přemýšlím proč to dělají, ta kapalina uvnitř AIO to úplně nezachrání si myslím a po x letech je to na odpis (dojde kapalina nebo to zoxiduje uvnitř). To už radši pořádný vzduchový chladič
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - voda 2021-09-15 10:48:18

Věř mi že pro Ryzen který blbé odvádí teplo je voda lepší. Vlastní zkušenost.
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-15 13:12:16

to je určitě možný, já vzduch na razenu nikdy neměl (5900X), bráchové mají ale 5600X se vzduchovými chladiči a je to pohoda. Budete tedy záležet i na řadě CPU a křemíkové loterii. Já u vody v zátěži při hraní her a normální práci se pohybuji 50-65 stupňů Max. Nepočítám tedy mikrosekundovou špičku třeba 70 stupňů
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-16 10:19:22
avatar
To špatně chápeš. On blbě neodvádí teplo. On jen pracuje při vyšších teplotách. Tedy není to chyba, ale vlastnost.
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - darksicek 2021-09-16 11:27:55

darksicek to docela s tebou nesouhlasím.. Zkus si vzít čip AMD i INTEL u obou nasimuluj zátěž na 80C a uvidíš že ryznu bude chladič chladnější.
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - chlazení 5600x 2021-09-16 08:54:20

Tak 5600x nepočítám ,ten uchladíš čímkoliv. Jeho 77W je prostě super ... Nicméně cokoliv výš s PBO je těžší na chlazení.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánru
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánruFriday, 17 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1270x
Komentářů: 0
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí Kate
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí KateTuesday, 14 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 957x
Komentářů: 2
Total War: Warhammer III odložen
Total War: Warhammer III odloženMonday, 13 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 807x
Komentářů: 1
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?Sunday, 12 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1681x
Komentářů: 8
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografování
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografováníSaturday, 11 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1111x
Komentářů: 9
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!Friday, 10 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 885x
Komentářů: 9