DDR5 operační paměti v praxi – TEST a RECENZE co přináší nová generace pamětí proti DDR4? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Středa, 29 prosinec 2021
Přejít na obsah
DDR5 operační paměti v praxi – TEST a RECENZE co přináší nová generace pamětí proti DDR4?
DDR5 (Corsair VENGEANCE DDR5) v praxi
Závěr a hodnocení - DDR5 jsou zde a začnou nahrazovat DDR4

 

 

  • Závěr a hodnocení – DDR5 jsou zde a začnou nahrazovat DDR4

Intel a jeho ALDER LAKE Core 12000 procesory a Z690 desky je naprosto nevhodná platforma k prezentaci nové generace pamětí typu DDR5. Jediné, co zde Intel prezentuje, že DDR5 moduly fungují a mají potenciál, což je vidět ve speciálních benchmarcích měřící propustnost pamětí. Ale nové procesory Intelu nedokáží v praxi těžit téměř z ničeho, co DDR5 přinášejí. Proč? Protože ALDER LAKE je nativně vlastně DDR4 konstrukce a architektura. Podporu DDR5 tam Intel přidal jen proto, aby byl zajímavější a získal drobnou výkonovou výhodu. Nicméně aby DDR5 s ALDER LAKE vůbec fungovaly, musel tam dát několik zásadních HW omezení, které často negují to, co DDR5 má nabízet.

Jsem toho názoru, že pro výrobce pamětí DDR5 tohle není úplně dobrá reklama. Nicméně DDR5 jsou tady, ale reálně první skutečně přínosné využití nemají u desktopových PC, ale u těch mobilních. Jak Intel s ALDER LAKE v případě nových mobilních procesorů (které ale budou mít stejná omezení a architekturu postavenou nativně pro DDR4), tak především AMD a jeho nové ZEN3+ APU procesory s novou RDNA2 grafikou, budou DDR5 formát používat od Q1 2022. Speciálně u nových procesorů AMD RYZEN 6000H/U bychom měly tedy přínosy DDR5 vidět lépe, hlavně u jejich nové integrované grafiky. Obecně AMD navíc vzhledem ke konstrukci paměťového řadiče, těží z rychlejších pamětí více, protože takt pamětí odpovídá přímo vnitřnímu taktu sběrnice procesoru. U ZEN3+ to ale ještě nebude tak výrazné, jako u chystané 5nm ZEN 4 architektury. Ta je stavěna od počátku nativně pro využití v kombinaci s DDR5.

Skutečné výhody DDR5 pamětí tak budeme moci otestovat až s nástupem nové generace procesoů AMD RYZEN ZEN 4 a nové desktopové AM5 platformy pro ně. Případně sTRx platforem pro serverové a high endové procesory EPYC/ThreadRipper postavených také na 5nm ZEN 4. A to bude nejdříve v průběhu Q3 spíše Q4 2022 ne-li Q1 2023. Což je ale tak akorát, aby desktopové DDR5 paměti byly skutečně odladěné a platformy pro ně také. Nemluvě samozřejmě o tom, že ceny DDR5 nejsou nyní, při svém startu, zrovna zajímavé.

Například ten celkem normální kit CORSAIR VENGEANCE 32GB (2x 16GB) DDR5-5600 CL36 stojí 390 dolarů. Ano, 10 tisíc korun vč. DPH! Pro srovnání, CORSAIR VENGEANCE 32GB (2x 16GB) DDR4-3600 CL16, vychází na 3 900 korun vč. DPH. Nicméně je úplně normální, že nová generace pamětí stojí první měsíce až rok výrazně více než starší generace. Ono se to srovná, takže v tom Q3 2022, kdy na trh přijdou pořádné nové platformy, nativně pro DDR5 udělané včetně serverových, bude samozřejmě produkce i ceny DDR5 pamětí už v jiném stavu než dnes. Stále ještě budou nepochybně dražší než DDR4, ale rozdíl by měl být méně dramaticky, a úplně se to začne lámat v tom roce 2023, kdy v jeho závěru už bych očekával výraznější srovnání a přiblížení se cenovým úrovním DDR4 a poté je zcela nahradí.

V současné chvíli samozřejmě nákup DDR5 pamětí nedává ekonomicky smysl, je to v tuto chvíli jen prezentace technologie, případně pokud prostě chcete za každou cenu každé malé % výkonu navíc. ALDER LAKE procesory a platforma LGA 1700 Intelu, je ovšem dost špatný testovací základ, neboť výrazně omezuje některé přínosy DDR5 sama o sobě konstrukčně a některými nastaveními. To ale nic nemění na tom, že DDR5 jsou zde.

  • Závěr

DDR5 jsou velkým posunem proti DDR4 v mnoha směrech, ovšem Intel ALDER LAKE platforma jich nedokáže zatím skutečně využít. Některá vylepšení dokonce přímo brzdí, protože jinak by DDR5 moduly na té platformy ani nefungovaly a je to tak docela složité i s XMP profily a deskami, kdy zatím nelze spolehlivě některá nastavení ani použít. Jediný důvod, proč DDR5 u ALDER LAKE je, že Intel chtěl vypadat zajímavě a chtěl vyždímat ze svých nových CPU každé % výkonu, protože na konkurenční RYZEN 5000 procesory, i když ty spoléhají jen na „pomalé“ DDR4, stačí jen tak tak. Jediné, co nám dnes kombinace ALDER LAKE s drahými DDR5 řekne, je to, že moduly DDR5 fungují a jdou vyhnat na opravdu hodně vysoké takty s teoretickými vysokými propustnostmi, což v AIDA apod. benchmarcích hezky vypadá. Bohužel v běžné aplikační praxi to ale nemá u této platformy až na několik velmi specifických případů, prakticky žádný přínos. V součtu je to jen několik jednotek % v případě DDR4 3600MHz vs DDR5 5600MHz. Ani to mít ale teď prostě větší praktický přínos nemůže, protože konstrukčně není ALDER LAKE platforma procesorů na využití DDR5 extra postavena. Takže není možné v tuto chvíli zhodnotit skutečné přínosy samotných DDR5 vůči DDR4. Na první pořádnou platformu, která DDR5 bude konstrukčně správně využívat, si musíme ještě počkat a to do druhé poloviny roku 2022.

Nemám ovšem žádných pochybností, že DDR5 jsou významným posunem vpřed prakticky ve všech ohledech vůči DDR4. Zejména dvoukanálové uspořádání na modul řeší hodně. Nemluvě samozřejmě o posunu na poli samotných paměťových čipů. Ovšem tomu všemu musí odpovídat i konstrukce procesorů, jejich architektury a celé platformy. Architektura a platforma v rámci desktopových PC nativně pro DDR5 navržena, na trhu zatím není. Ale budou. Takže někdy za 2 roky touhle dobou už budeme DDR5 vnímat stejně, jako vnímáme DDR4 paměti dnes. Pokud se ptáte na nástupce, tedy DDR6, tak ty jsou také v plánu, nedávno jsme na toto téma měli článeček:

V tuto chvíli mohu jen říci, že výrobci počítají ve svých plánech s tím, že DDR5 zde s námi budou podobně dlouhou dobu, jako stávající DDR4, tedy kolem sedmi let. Nástupu DDR6 se dočkáme až za několik procesorových generací, někdy koncem dekády v roce 2029/2030. V té době už asi budeme mít běžně na trhu DDR5 moduly o 128GB s rychlostí 10 000MHz+. Vývoj zkrátka jede a pojede.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - XMP 2021-12-31 09:27:16

Je to nové, takže to šlo čekat, mě třeba ani nešel spustit XMP profil na prvních dvou biosech, až třetí bios to opravil, takže to konečně jede bez nějakého nastavování na 5200Mhz. Funguje to normálně, ale žádný zázrak se nekoná, na hry to vliv nemá.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-31 12:15:15

Bude to jako u prvnich ryzenu. Na zacatku problemy s biosem nastavovanymi parametry casovani i zpusobu fungovani radice a tedy problemy s dosazitelnymi rychlostmi ram. Ale snad to intel a vyrobci desek odladi.

Ale (male) prinosy vyssich rychlosti ram pro vykon aplikaci budou mit (nej)spis hlubsi koreny.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-31 14:01:44
avatar
Mi se to srovnani s prvnimi Ryzeny zase tolik nelibi, byt nejaka podobnost se zde urcite najit da. Vyznamny rozdil vidim v tom, jakou vlnu hysterie, ruzne po diskuznich forech, to u prvnich Ryzenu vyvolalo, zatimco u inteli platformy se o tom prakticky nemluvi. Prvni Ryzeny fungovaly spolehlive pri kombinaci pameti a desky podle doporuceni QVL listu + par neotestovanych kombinaci tem, co sme meli stastnou ruku, hned od prvniho dne vydani. Presto dodnes je v tolika uzivatelich zakoreneno jake problemy s pametmi tehda byli. To ze slo o problemy kombinace rannosti platformy a pouziti nevhodne kombinace hw tolik slyset nebylo. Dodnes se nemohu zbavit pocitu, ze ty famy tehdy rozsirovali hlavne uzivatele, kteri tehdejsi amd platformu vubec nevideli + par neznalych nestastniku - presto to dodnes prvnim Ryzenum zanechalo pomerne vyznamne stigma

Realny prinos ddr5 u aktualnich intelu beru vylozene jako cilenou vlastnost, ktera je pouhym dusledkem kompromisu toho, ze platforma musela fungovat s obema typy pameti. To z principu nikdy nemuze byt idealni reseni..intel s nim ale taky pocita vlastne jen na par mesicu, takze vlastne ani o nic nejde
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-01-01 14:18:02

Úplně pár měsíců to nebude když raptor lake má být taky ddr4/ddr5.
A další lake vyjde kdoví kdy, Intel pořád má nějaké odklady kvůli tomu že nestíhá vývoj.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-31 15:18:16

Problematika rychlosti pameti a jejich prinosu bude trochu slozitejsi.

== Taktovani a rychlost ram ==

Nejdriv k frekvenci hodin ram a jejimu deleni. To je jen technicky detail, ktery zlepsuje kvalitu signalu hodin, ale rychlost pameti v podstate neovlivnuje. Slouzi jen k synchronizaci cpu a ram. V ram cipu je pll nasobicka (pll=fazovy zaves), ktera vyrabi prislusne vyssi frekvenci potrebnou pro zajisteni fungovani ram a predavani dat na rozhrani s radicem ram pozadovanou (prislusne vyssi) frekvenci (treba 6400 MHz/s).

U intelu nejsou prenosy po vnitrnich sbernicich cpu (primo) vazany s taktem ram. To ma sva pozitiva i negativa a hodnoceni zavisi na uhlu pohledu. Pamet se da snadneji taktovat, coz oceni honici cisel. Ale rychlost prenosu a zpracovani dat v procesoru se taktovanim ram nijak nemeni. A tak, neni-li uzkym mistem programu prave rychlost prenosu dat mezi ram a radicem, program rychleji nepobezi, at se bude rychlost ram zvetsovat jakkoliv. Tohle oddeleni crekvencnich domen ale urcite usnadnuje navrh procesoru.

Ze taktovani pameti nema realny prinos, intel resit nemusi. 99.9% uzivatelu by rozdil ve vykonu stejne nepoznalo. Dnes v dobe (nad)vlady marketingu je dulezitejsi dojem, ne realny vykon. A tak to, ze u intelu jde (nej)lepe taktovat pamet pro vyvolani pocitu, ze je (nej)lepsi, rade lidi staci. Ze stejneho duvodu potreboval byt prvni, kdo bude mit ddr5 pameti.

Amd je orientovana vic inzenyrsky, nez marketingove. Navic jeji koncept apu s vykonnou integrovanou grafikou prenosovou rychlost ram opravdu potrebuje. A tak to zrychlovani prenosu dat prodlouzili za radic pameti az k nednotlivym spotrebicum dat v procesoru. Vnitrni sbernice procesoru (if=infinity fabric) bezi na stejne frekvenci jako pamet a s taktovanim ram se zvysuje. Tim dostava procesor data opravdu rychleji a taktovani ma realny dopad na rychlost aplikaci.

== RAM davno neni RAM ==

Velmi vyznamnou pricinou toho, ze s vyssimi rychostmi ram (moc) neroste vykon aplikaci je to, ze ram uz davno neni ram.

Pokracovani pozdeji .
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-31 13:17:00

to me teda hodne bavi, kdyz nevidime vliv vicejadrovych cpu v nekterych aplikacich a hrach, tak za to vzdycky muzou vyvojari a spatna optimalizace...jak ale nevidime prinos rychlejsich pameti, tak za to muze mizerna platforma intelu ach jo...v nekterych aplikacich, ktere dokazou vyuzit propustnost pameti ten rozdil je, krome 7zip treba adobe premiere. jenze u drtive vetsiny aplikaci propustnost pameti nehraje prakticky zadny vliv, nebo jde o kombinaci propustnosti a casovani a to je proste u vsech ddr5 aktualne mizerie.

me teda ddr5 celkem prekvapili, ve hrach jsem cekal vetsi propad vykonu proti spickovym ddr4.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-01-06 15:47:10
avatar
Myslím, že jsi nepochopil na co DD naráží.
Jde o to, že DDR5 umožňují mnohem vetší paralelizaci přístupu do RAMky, což by mělo být benefitem pro vícejádrová CPU.
Když si vezmeš, že s DDR4 jsi mohl mít maximálně 8 banků paměti, pokud jsi osadil čtyři moduly se dvěma banky, tak jsi mohl mít maximálně 8 jader CPU, které měli svůj bank paměti o přístup do nějž se nemuseli dělit.
S DDR5 budeš moct mít až 32 banků jestli jsem správně koukal, takže i pokud budeš mít 16-ti jádrový CPU, tak pořád může mít každé jádro svůj vlastní bank paměti, kam mu nikdo jiný nepoleze.
A to samozřejmě dost významně zvedne výkon pokud to CPU a jeho paměťový řadič umí využít.
Nicméně pokud máš CPU a paměťový řadič navržený na to, že většina uživatelů má v PC konfiguraci DDR se dvěma moduly s jedním bankem paměti a tedy se velmi pravděpodobně všechna jádra hezky staví do fronty na paměťovém řadiči aby získala přístup k paměti, tak ty možnosti DDR5 architektury nevyužiješ.
To je to, na co DD naráží, když píše, že první platforma, která nespíš ukáže větší přínos DDR5 bude až Zen 4, páč Zen3+ na tom nejspíš nebude o moc lépe než Intel. Bude mít nejspíš výhodu jen v tom, že lépe dokáže využít vyšší frekvence a sekvenční přenosové rychlosti a jeho RDNA2 GPU část z toho bude těžit ještě více než CPU, ale tu vyšší paralelizaci přístupu do paměti nejspíš taky nezužitkuje.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-01-02 11:30:59

Citace:
Nemusíte se bát, že byste dokázali osadit DDR5 modul do DDR4 slotu, či DDR4 modul do DDR5 slotu a něco tak zničili. Fyzicky takové osazení není možné. PCB s piny má jinde ten hlavní „prostřední“ zářez.

DD nepodcenuj tych menej bystrych, ale o to viac silnejsich

samozrejme nas sa to netyka, tu na DDWorlde sme vsetci bystrí az vychytralí
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ECC 2022-01-10 13:01:16

Já beru jako bonus to, že paměti mají ECC a nemá to zásadní vliv na výkon. Když se zapne na DDR4, má to negativní vliv na výkon.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Indiana Jones and the Dial of Destiny – pátý a poslední?
Indiana Jones and the Dial of Destiny – pátý a poslední?Čtvrtek, 01 prosinec 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 525x
Komentářů: 0
Vyšlo Marvel’s Midnight Suns – zajímavá tahová strategie
Vyšlo Marvel’s Midnight Suns – zajímavá tahová strategieStředa, 30 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 398x
Komentářů: 0
Remake prvního dílu Zaklínače bude hodně jiný! Kdy?
Remake prvního dílu Zaklínače bude hodně jiný! Kdy?Úterý, 29 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1335x
Komentářů: 5
STAR WARS: Squadrons – skvělá hra nyní zdarma!
STAR WARS: Squadrons – skvělá hra nyní zdarma!Čtvrtek, 24 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1271x
Komentářů: 1
The Witcher 3 s lepší grafikou i FSR 2 již brzy!
The Witcher 3 s lepší grafikou i FSR 2 již brzy!Středa, 23 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1632x
Komentářů: 5
Praga Bohema nové superauto z ČR stojí 32 milionů!
Praga Bohema nové superauto z ČR stojí 32 milionů!Úterý, 22 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1450x
Komentářů: 5