DDR5 vs DDR4 operační paměti KINGSTON Fury Beast v praxi – TEST a RECENZE rozdílu v roce 2024 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 23 únor 2024
Přejít na obsah
DDR5 vs DDR4 operační paměti KINGSTON Fury Beast v praxi – TEST a RECENZE rozdílu v roce 2024
DDR5 vs DDR4 v praxi - výkon v aplikacích
DDR5 vs DDR4 ve hrách
Závěr a hodnocení - DDR5 jsou jasná volba?
alt

 

 

 

 

  • DDR5 vs DDR4 operační paměti KINGSTON Fury Beast v praxi

                                                      – TEST a RECENZE rozdílu v roce 2024

Přišel čas se opět podívat, jak se změnila situace kolem DDR5 a DDR4 operačních pamětí. První větší srovnání jsme dělali na konci roku 2021, když DDR5 poprvé dorazily do PC. Od té doby už se staly běžným standardem na současných mainstreamových desktopových i mobilních, high endových i serverových platformách. DDR5 už plně vystřídaly DDR4, nicméně starší formát DDR standardu stále zůstává aktivní na trhu. Některé starší a dnes velmi výhodné platformy jej pochopitelně nadále používají.

Výrobci pamětí ovšem také zcela pochopitelně omezují výrobu DDR4 modulů. Z té už zmizely opravdu rychlé DDR4 s takty kolem a nad 4000MHz, které samozřejmě dnes už vedle DDR5 nedávají žádný smysl. Výrobci pamětí i modulů se u DDR4 víceméně soustředí dnes hlavně na nabídku 3200MHz a 3600MHz modulů, které zůstávají v produkci. S nějakým dalším vývojem se u DDR4 pochopitelně už nepočítá. Co by technologie jde o zcela uzavřenou kapitolu. Pozornost všech se pochopitelně soustředí na současný standard DDR5. Ty za poslední 2 roky udělaly velký posun. Jistě víte, že při vydání měly TOP modely kolem 5600MHz, a úplnou špičkou byly 6000MHz varianty, které ovšem také stály ohromné peníze. Tady se udála velká změna. Dnes jsou už i DDR5-6000MHz považovány za běžný střední mainstream, něco jako jsou v případě DDR4 moduly na 3600MHz.

Zajímavé je tak podívat se na nejprodávanější paměťové moduly, kterými jsou ty od společnosti Kingston. Co by vůbec největší výrobce pamětí na světě má prakticky 80% trhu, a soustředí se hlavně na parametrově mainstremové produkty pro všechny možné platformy. Včetně tedy nabídky herních RAM. Ty nás pochopitelně zajímají nejvíce pro naše domácí počítače. Kingston má v nabídce dvě hlavní série. FURY BEAST a pak luxusnější FURY RENEGADE.

Obě tyto série nabízí jak v DDR5, tak starších DDR4 provedeních. A to ve verzích s RGB podsvícením i bez něj. RENEGADE moduly využívají lepších paměťových čipů, jsou tedy dostupné v lepších parametrech (lepší časování, vyšší rychlosti, případně kombinace obojího). Aktuálně už Kingston nabízí své RENEGADE DDR5 paměti až na rychlosti 8000MHz. Stejně tak nabízí 16Gbit (16GB a 32GB na modul) a již také 24Gbit (24GB a 48GB na modul).

Cenově dostupněji orientovaná série FURY BEAST má pak o něco skromnější parametrovou nabídku. Tyto moduly jsou v DDR5 dnes dostupné až v 6000MHz a jsou zatím výhradně 16Gbit, kdy existují i v 8GB na modul, vedle 16GB a 32GB modulů. BEAST série má být hlavně cenově dostupné řešení, což také dlouhodobě v rámci nabídky pamětí i na našem trhu jsou a patří k vůbec nejprodávanějším modelům pamětí obecně.

 

  • Kingston FURY BEAST DDR5 vs DDR4

Dnes se tedy podíváme konkrétně na asi stále nejpopulárnější 2x 16GB kity aktuálních variant FURY BEAST. A to konkrétně srovnání 2x 16GB 3600MHz CL18 XMP proti 2x 16GB DDR5 6000MHz CL36 XMP/EXPO. Samozřejmě máme i srovnání s moduly na jiných rychlostech. Obecně jsou však nyní DDR5-6000 zhruba v pozici, ve které byly před časem paměti DDR4-3600. A pravděpodobně většina potenciálních PC uživatelů, bude dnes při nákupech uvažovat nad paměťmi právě těchto specifikací (ne-li přímo dnes testovaných konkrétních kitech).

Přímé výkonové objektivní srovnání je pochopitelně komplikované. Nemůžeme jej udělat na AMD platformě, jelikož DDR4 paměti podporuje pouze starší AM4 platforma, i když právě kvůli ní jsou i dnes DDR4 stále aktuální a zajímavé. Zejména díky procesorům RYZEN 7 5700X3D a 5800X3D, jež jsou extrémně zajímavé pro hráče. Nová AM5 platforma pak podporuje výhradně DDR5 paměti. Zkrátka přímé srovnání na AMD platformě je nemožné, protože by to nebylo o pamětech, ale srovnání zcela odlišných procesorů i platforem. Jedinou současnou PC platformou, která dnes podporuje obojí na prakticky stejném hardware, je Intel a jeho LGA 1700. Procesory Core 12000/13000/14000 mají totiž řadič podporující obě generace RAM. Záleží tak už jen na výběru desky, kdy musíte volit mezi DDR4 a DDR5 variantou. Žádná běžná LGA 1700 deska ale neumí obojí (z principu technického rozdílu mezi oběma standardy DDR ani dost dobře nemůže). Pro naše testování jsme tedy zvolili dvě téměř identické Z790 desky ASUS, které se však liší jen tím, že jedna má DDR4 sloty a druhá DDR5. Procesorem je pak nejnovější Core i9-14900K.

S tím souvisí pochopitelně přímé rozdíly mezi DDR5 a DDR4, o kterých jsme ale podrobně psali v úvodním článku o DDR5 před těmi dvěma lety. Dnes tedy v rychlosti je zopakujme, že hlavní konstrukční rozdíl v modulech je především v tom, že DDR5 mají napěťový regulátor a odpovídající elektroniku na samotném modulu. V případě DDR4 je tahle elektronika součástí základní desky. Sloty i moduly mají sice stejné rozměry, ale pinování a pozice výřezu jsou zcela odlišné. Moduly nejsou fyzicky vzájemně kompatibilní se sloty toho druhého standardu. Výhodou přestěhování těch obvodů na DDR5 modul je větší efektivita provozu, lepší řízení spotřeby apod. Nevýhodou je pochopitelně vyšší cena ve formě vyšších nákladů na ta složitější PCB.

Pokud jde o další praktické odlišnosti, jen v rychlosti: DDR5 mají dva kanály na modul místo jednoho u DDR4 a s tím související schopnost pracovat s daty v různých umístěních současně. Současně mají mnohem vyšší rychlost, kdy JEDEC standard DDR5 začíná na DDR5-4800MHz a pokračuje dnes na 8000MHz. Mají také nižší napětí, speciálně bereme-li v potaz současně vyšší rychlosti. Obecně velmi zjednodušeně řečeno jsou 2x rychlejší, mají 2x větší propustnost než stávající DDR4 s podobným napětím, takže ano, jsou celkově mnohem efektivnější :).

Za poslední 2 roky, kdy se DDR5 staly běžným mainstreamem, výrazně klesla jejich cena. A současně výrazně zrychlily. Ostatně v ruce máme právě KINGSTON FURY BEAST na 6000MHz při CL36, co by naprosto běžný mainstreamový neextrémní model RAM. Ještě před dvěma lety by paměti s takovými parametry stály bezmála trojnásobek současných cca 3000 korun vč. DPH za 2x 16GB kit. Samozřejmě cena je stále vyšší, než za FURY BEAST ve verzi DDR4-3600MHz CL18 (2x 16GB). Ten taktéž v RGB provedení, vychází dnes na cca 2500 korun vč DPH. Nicméně kvůli těm napájecím obvodům, o které jsou DDR5 moduly komplikovanější, a kvůli samozřejmě modernějším a logicky dražším DDR5 čipům, je ta vyšší cena pochopitelná. Už však nejde o výrazný rozdíl v absolutní ceně a cenové realitě pamětí.

Podívejme se tedy, jaký je výkonový rozdíl v praxi mezi jednotlivými rychlostmi pamětí na stejné platformě a ve stejných aplikacích …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 494x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1361x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1051x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3730x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0