Intel Core i9-7900X, i7-7820X, i7-7800X – TEST a REVIEW SKYLAKE X aneb tohle měl být high end Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 11 srpen 2017
Přejít na obsah
Intel Core i9-7900X, i7-7820X, i7-7800X – TEST a REVIEW SKYLAKE X aneb tohle měl být high end
Intel X299 platforma - SKYLAKE-X, Kaby Lake-X a jiné zmatky
Intel Core i7 a Core i9 a základní desky X299
CineBench R15 - Rendering
7-Zip - komprimace dat (AES)
POV-Ray 3.7 - RayTracing Rendering
HandBrake - Video Encoding X265 4K
TrueCrypt - encrypting
Herní výkon procesorů - 1920x1080 a 3840x2160
Spotřeba, chlazení a taktování
Výkon, cena a výhodnost
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • Intel Core i9-7900X, i7-7820X, i7-7800X

                     – TEST a REVIEW SKYLAKE X aneb tohle měl být high end

Ještě nedávno bychom byli z výkonu Core i9-7900X úplně paf. Tohle měl být také král. Jenže není. Dělat v ČR recenze a testy hardwaru je stále obtížnější. Problém je velikost naší země a čeština. Pokud bychom dělali recenze a testy třeba v angličtině, nemohli bychom si asi na nic moc stěžovat, a to by klidně čtenost mohla zůstat stejná (tady problém není ani v nejmenším, skvělá je na poměry ČR a dobrá i na poměry řady anglicky mluvících Youtuberů apod.). Jenže pokud děláme testy v češtině, které si i tak přečtou desítky tisíc a maximální dlouhodobý potenciál jsou malé jednotky statisíců čtenářů v ČR+SK dohromady, nestojí to některým výrobcům za to, aby do ČR vůbec produkty na testy posílali. Tedy tak to alespoň chápeme. Vymlouvají se na prodeje v ČR+SK, ale co já mám informace od dalších partnerů, tak prodeje jsou na naši velikost více než velmi slušné a náklady na testovací vzorky by ani nestály za řeč.

Mít jeden z nejčtenějších IT magazínů v ČR, který ještě testuje klasický hardware, nestačí na to, abych dokázal přesvědčit partnery, abychom některé produkty dostali vůbec na testy, nebo když už, tak včas (naštěstí to není problém všech firem a podivné je, že to nutně nesouvisí ani s cenou produktů). Aktuálně největší problémy nyní máme s procesory, kdy jak Intel, tak AMD se totálně vykašlali na ČR a procesory SKYLAKE-X a Ryzen ThreadRipper jsme přes jinak solidní přímou komunikaci prostě nebyli schopni na recenze od těchto firem oficiálně do ČR získat! Nevím, co to vypovídá, obě firmy nás ujišťují, že problém není v DDWorld.cz, ale prostě jsme prý na malém trhu … Je nám to velmi líto, nechápeme to stejně jako vy, řada zahraničních recenzentů, kteří dostávají vzorky mají i nižší čtenost/sledovanost/návštěvnost, nicméně prostě nejsou z ČR/SK. Jako Čech můžu být hrdý na spoustu věcí, ale dělat hardwarový IT magazín v ČR je čím dál tím více k vzteku a pokud chcete něco vědět o skutečné diskriminaci, tak bych vám mohl vyprávět. Diskriminují nás, protože jsme z Česka a ještě nás nazývají východní Evropou, za což se mě, když navíc bydlím na západě zhruba 14km od hranic s Německem, otevírá kudla v kapse. Vsadím se, že kdyby ČR bylo počítáno do západní Evropy, kam patří, tak se vzorky problém nebude. Pokud tedy pátráte po tom, proč se některé produkty v testech v ČR prostě neobjevují, tohle je důvod. Musíme se tedy přes ty klacky pod nohami přenést a snažit se o to více.

Je velké štěstí, že alespoň výrobci základních desek, kteří se snaží i u nás prodat své základní desky a jsou s prodeji nových i drahých high end platforem spokojeni, mají zájem na tom, aby i čtenáři v ČR/SK věděli, jak se věci mají a nějaké ty sample procesorů alokovali i do ČR. A tak nám to sice trvalo, ale nakonec jsme postupně získali na otestování všechny tři nové SKYLAKE-X procesory a zatím podobným způsobem k nám zamíří i konkurenční AMD ThreadRipper procesory. A tak tu máme konečně pořádný a kompletní český test celé nové generace Intel high end procesorů …

  • Intel SKYLAKE X pokračuje v tradici,

                                                            ale ta narazila na novou realitu

Posledních mnoho let platilo, že pokud jste chtěli high end a to nejlepší na PC, byl Intel jednoduše jedinou volbou. Na trhu prostě neexistovala žádná konkurence (o což se vlastně i sám Intel kdysi postaral a antimonopolní úřady tomu nedokázaly zabránit a hlavně následně odpovídajícím způsobem potrestat a zjednat nápravu). A tak se na trhu postupně vystřídalo několik generací high end PC Intel platformy bez jakékoliv konkurence. Intel X58 a patice LGA 1366 to v podstatě začala, pokračovala pak X79 s LGA 2011, a pak už X99 s LGA 2011-3. Všechny tyto platformy měly 4kanálový řadič a fakticky procesory vycházely ze serverových XEON verzí. A jen na těchto platformách skutečně docházelo k výraznějšímu posunu výkonu procesorů. Pro mainstream sice Intel navyšoval postupně takty, ale aktuální Core i7-7700K má pořád jen ta 4jádra/8vláken jaké měl i původní Core i7-2600K před mnoha lety a fakticky se nezměnila ani oficiální dolarová cena! Mainstream prostě přešlapoval roky na místě, čemuž odpovídala i optimalizace aplikací atd.

To v high endu se nejdříve objevilo 6jádro, pak dokonce 8 jádro a v minulé generaci poprvé i 10jádrový model Core i7-6950X. Nicméně Intel také postupně navyšoval ceny. TOP modely Intel stály vždy 999 dolarů, až v minulé generaci ale Intel zdražil, za 8jádro jsme platili i více než 1000 dolarů a hlavně nový 10 jádrový TOP model stál neuvěřitelných 1723 dolarů a byl tak nejdražším desktopovým CPU všech dob. Celou tu dobu si Intel zkrátka užíval toho, že má absolutní monopol v high endu. Žádná konkurence neexistovala. Jenže letos se objevila a rázem je hodně věcí jinak. Intel plánoval aktuální novou platformu LGA 2066 a X299 jako plynulé pokračování předchozí X99 s LGA 2011-3. Tedy jsme se měli dočkat opět 6, 8 a 10 jádrového procesoru s tím, že díky SKYLAKE architektuře proti BroadWell dokáže Intel vytáhnout o něco vyšší frekvence a tedy výkon. Ceny měly zůstat velmi vysoké.

Intel Core i7-7900X (tedy žádné Core i9), měl být králem a měl se tak prodávat a nabízet. Ještě týden před Computex 2017, kde Intel celou platformu papírově uvedl, neexistovalo žádné Core i9 ani žádný vyšší než 10jádrový model. Prezentace se musela hodně narychlo předělat, protože AMD oficiálně prozradilo nové RYZEN ThreadRipper procesory s až 16jádry a novou X399 platformu. Tedy přímou high end konkurenci vycházející taktéž ze serverové platformy se 4kanálovým řadičem a tak dále. Bylo tedy jasné, že Intel si s Core i7-7900X a 10 jádry za plánovaných 1700 dolarů nemůže prostě vystačit.

Intel samozřejmě má reálně k dispozici i procesory s více než „jen“ 10ti jádry. Znovu opakuji že high end platforma Intelu vždy vznikala ze serverové platformy a čipsety řady X jsou jen upravené serverové čipsety. Samozřejmě Intel nechce prodávat na běžném desktopu vícejádrové XEON procesory, protože ty stojí mnohonásobně více a jejich výroba je samozřejmě také výrazně náročnější atd. Hlavně by ale řada uživatelů mohla místo po drahém XEON sáhnout po levnějším Core a tím Intelu podstatně snížit marže a zisk. Jenže to vše platilo v době, kdy Intel měl monopol na procesorovém high end trhu, mohl si určovat pravidla hry, s příchodem AMD RYZEN 7 a RYZEN ThreadRipper však došlo k výraznému přepsání pravidel trhu.

Intel tak musel narychlo upravovat plány. Přišel s názvem Core i9, což je víceméně kosmetická změna, hlavně ale musel sáhnout do své rezervy a do své řady drahých XEON procesorů a oznámil tak, že 10 jádrový procesor bude maximem jen v první vlně. Původně neplánovaná druhá vlna pak přinese 12, 14, 16 a také 18 jádrový procesor Core i9-7980XE! Všechny tyto modely tak narychlo oznámil, ale bez parametrů, protože je prostě sám neznal. XEON verze totiž běží na výrazně nižších taktech, než jaké bude Intel potřebovat pro klasický desktop, a tak musel věci teprve otestovat. Finální parametry Core i9 procesorů tak oznámil teprve před několika dny, dva měsíce po Computexu. Nicméně už od Computexu známe jejich názvy i ceny.

Dnes se tak podíváme na test tří SKYLAKE-X procesorů, které Intel zatím uvedl a jsou na trhu již dostupné. Nicméně nejsou to jediné procesory pro X299 platformu. Ta je totiž pěkným zmatkem. Pojďme si v tom tedy udělat trochu pořádek …



 

Co nás čeká?


Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Konec jedné velké legendy!
Konec jedné velké legendy!Pátek, 18 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1873x
Komentářů: 10
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.Čtvrtek, 17 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1251x
Komentářů: 3
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints Row
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints RowStředa, 16 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 673x
Komentářů: 0
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?Sobota, 12 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1724x
Komentářů: 4
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!Pátek, 11 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 883x
Komentářů: 1
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?Pondělí, 07 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2881x
Komentářů: 25