Kingston Fury Renegade (2x16GB RGB DDR5-6400 CL32) – TEST a RECENZE TOP pamětí od Kingston Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 28 srpen 2023
Přejít na obsah
Kingston Fury Renegade (2x16GB RGB DDR5-6400 CL32) – TEST a RECENZE TOP pamětí od Kingston
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • V praxi

Pro test pamětí jsem si připravil základní desku Gigabyte Z790 AORUS Xtreme s procesorem Intel i9-13900K. Kingston prozatím uvádí, že paměti jsou kompatibilní se všemi základními deskami s čipsetem Z790 v kombinaci s jakýmkoliv procesorem třinácté generace.

Na základní desce jsem pro jistotu aktualizoval BIOS na poslední verzi, kde je vždy vylepšena kompatibilita s pamětmi na vyšších frekvencích. Paměti pak naběhly na první dobrou ve všech profilech, které mi BIOS nabídl zapnout. Ty byly nakonec tři, prvním z jich je profil na 4800MHz CL38, druhý je 6000MHz CL38 s napětím 1.35V a pak finální s 6400MHz frekvencí s časováním CL32 ovšem s napětím 1.4V. Žádné další ruční ladění není třeba. Měření rychlosti čtení a zápisu, respektive ještě jsem prováděl v nejnovější verzi programu AIDA 64.

Frekvenci i časování jsem si následně ověřil v programu CPU-Z a ujal se měřit rychlost v programu AIDA64. Propustnost je v základu opravdu luxusní a paměti bez problémů pokořily rychlost 100GB/s.

Ohledně taktování paměti jsem se nakonec k mému překvapení dostal o dost výše, paměti mají opravdu velký potenciál k ladění. Kingston zde zřejmě osadil kvalitnější paměťové čipy a nebylo pro mě tedy problém dosáhnout na 7000MHz. Velmi dobře jsou na tom chladiče na pamětech, i v přetaktovaném stavu jsem se nedostal přes 41°C.

Výkonově jsem se už dokázal posunout k hranici 107-108GB/s což je pro Intel obrovský skok, pokud porovnáme výkon prvních DDR5 kitů pro Z690, který dorazil na trh před rokem a půl. Dá se očekávat, že v dalších letech budu na trhu běžné paměti atakující 9 000 až 10 000MHz. Samozřejmě že v porovnání s předchozím soketem LGA1200 s DDR4 jsme už doslova úplně někde jinde.

Pokud jde o dosažení co nejlepšího časování na základní frekvenci, i zde jsem nakonec dosáhl na opravdu luxusní výsledek. S napětím 1.4V, tedy stejným jako je v základu, jsem byl schopen snížít původní časování CL32.39.39.80 na luxusních CL30.34.34.72 což jsou skoro stejné parametry jako mají ty nejlepší paměti od G.Skill což je prémiový výrobce DDR5 pamětí, ovšem ve zcela jiné cenové třídě.

  • Výkon

Jak je patrné z grafu, i s takto vysoko taktovanými pamětmi se dají na LGA1700 s novým Z790 čipsetem dělat opravdu velké věci a není problém zvednout frekvenci o 1000MHz. Velmi pozitivní je také fakt, že se ani nemusí zvyšovat napětí, paměti se tak nepřehřívají a stále mají velmi dobrou provozní teplotu.

Nízké časování velmi pomáhá snižovat latence, kde se pohybujeme už pod hranicí 70ns, což bylo ještě před rokem s novými DDR5 pamětmi doslova nemyslitelné.

Herní výkon jsem měřil s grafickou kartou Radeon RX 7900XTX 24GB Nitro+ od Sapphire.

Jak je vidět z grafu rozdíl je velmi malý, je to dáno pouze oním 600MHz rozdílem. Pokud jsem ovšem srovnal výkon u pamětí na frekvenci 4800MHz CL38 oproti 7000MHz CL32 byl rozdíl třeba ve Far Cry 6 parádních 18% v průměrných FPS a 25% v minimálních. Velmi podobné výsledky jsem naměřil i ve velmi populárním CyberPunk 2077.

Ovšem našly se i hry, kde byl rozdíl skoro nulový jako například Shadow of The Tomb Raider. Pokud ovšem zprůměruju všechny testované hry, kterých bylo hned deset, naměřil jsem zlepšení herního výkon 9,2% a značně se také vylepšily propady FPS, což je rozhodně zajímavé zjištění. Samozřejmě tyto výsledky platí pro 1080p rozlišení, pokud jsem přepnul na 4K, rozdíly byly mnohem menší, protože zde už je brzdou většinou samotná grafická karta.

Vliv výkonu při 7000MHz u aplikací byl o něco lepší než u her. Ohledně srovnání propustnosti na 48000MHz vs. 7000MHz, jsem velmi slušné výsledky naměřil v programu WinRar, 7-zip a také v testu Geekbench 5, kde se nárůst výkonu pohyboval mezi 16-27%. Naopak minimální vliv jsem naměřil v programu Cinebench R23, Corona 1.3 nebo V-ray.

V průměru jsem se však dočkal navýšení výkonu o 13-15%, což rozhodně není zanedbatelná hodnota. Jinak vliv rychlostí DDR5 pamětí na výkon u Core procesorů testoval podrobněji nedávno kolega z hlavní redakce.

Takže k závěru …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Elden Ring: Shadow of the Erdtree – očekáváné DLC představeno!
Elden Ring: Shadow of the Erdtree – očekáváné DLC představeno!Pátek, 23 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 152x
Komentářů: 0
Borderlands v první filmové ukázce vzbuzuje rozpaky
Borderlands v první filmové ukázce vzbuzuje rozpakyStředa, 21 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1504x
Komentářů: 0
Helldivers 2 je hit! Konečně dobrá hra jako služba?
Helldivers 2 je hit! Konečně dobrá hra jako služba?Úterý, 20 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1246x
Komentářů: 0
No Man´s Sky dostává další obsah!
No Man´s Sky dostává další obsah!Pondělí, 19 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine v parádní ukázce! MARVEL se vrací?
Deadpool & Wolverine v parádní ukázce! MARVEL se vrací?Pátek, 16 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1245x
Komentářů: 1
Kingdom Come: Deliverance hlásí úspěch. Kdy dorazí pokračování?
Kingdom Come: Deliverance hlásí úspěch. Kdy dorazí pokračování?Úterý, 13 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2202x
Komentářů: 7