Kingston Fury Renegade (2x16GB RGB DDR5-6400 CL32) – TEST a RECENZE TOP pamětí od Kingston Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 28 srpen 2023
Přejít na obsah
Kingston Fury Renegade (2x16GB RGB DDR5-6400 CL32) – TEST a RECENZE TOP pamětí od Kingston
V praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • Kingston Fury Renegade (2x16GB RGB DDR5-6400 CL32)

                                           – TEST a RECENZE TOP pamětí od Kingston

Společnost Kingston je největší výrobce pamětí pro počítače, kdy se soustředí hlavně na mainstreamové hladiny se svou nabídkou modelů. Nicméně vedle série BEAST vyloženě zaměřené na poměr cena/výkon a střední hladiny, je tu také řada RENEGADE, která přeci jen nabízí i něco lepšího, za samozřejmě určitý příplatek. V rámci DDR5 nabídky tak RENEGADE modely používají nejrychlejší čipy, kdy modelová nabídky začíná(!) na 6000MHz … tedy to je velký rozdíl proti BEAST sérii, která naopak na 6000MHz dnes končí (začíná na 4800MHz). Samozřejmě jak půjde vývoj DDR5 a platforem AMD/Intel dál, bude i Kingston postupně svou nabídku doplňovat a vylepšovat.

V tuto chvíli ale mainstreamová řada BEAST je dostupná v modulech 8GB, 16GB a 32GB a to od 4800MHz po 6000MHz. Výkonná RENEGADE série je dostupná v modulech 16GB a 32GB a to od 6000MHz pro 7200MHz v tuto chvíli. Obě série mají odlišné zpracování chladiče s trochu jiným designem, obě jsou ale dostupné v černém a bílém zpracování a také s nebo bez RGB podsvícení. Překvapivě se ale liší v jedné věci. Zatímco BEAST série dnes už dostává nové verze pamětí podporující jak Intel XMP, tak AMD EXPO profilování, tak TOP série RENEGADE existuje v tuto chvíli na trhu pouze s XMP. Zatím žádná AMD EXPO varianta není k dispozici, což je trochu překvapivé.

Dnes se každopádně na jednu z těchto verzí TOP pamětí podíváme. Konkrétně 2x 16GB KIT na rychlých 6400MHz s působivě nízkým CL32. Paměti se prodávají jak v testované RGB edici, tak i bez něj a dokonce ve dvou barevných provedeních. Mnou testované paměti jsou černo stříbrné, ovšem dají se zakoupit i v celo bílém provedení.

Pokud jde o časování a frekvence, jsou paměti vybaveny hned třemi XMP profily. Mimo základní JEDEC frekvenci 4800MHz s časováním CL40.39.39 s napětím 1.1V, tu máme o něco lepší profil o stejné frekvenci ale s časováním CL38.38.38. Další profil nám frekvencí povyskočil na 6000MHz s časováním CL38.38.38 se stále běžným napětím 1.35V. Pokud byste chtěli ale paměti využít naplno, tedy si zapnout profil s frekvencí 6400MHz s časováním CL32.39.39. Zde už je ovšem vyšší napětí 1.4V a samozřejmě základní deska už musí takto vysokou frekvenci podporovat. Pokud pamětem nezapnete XMP režim najedou na standartní JEDEC frekvenci 4800 MHz s časováním CL40. Samozřejmě tuto volbu nedoporučuju, protože tím přijdete o celkem slušnou porci výkonu navíc, na což se také podíváme. V tuto chvíli jde tedy o KIT hlavně pro Intel platformu, i když i takto rychlé paměti se dají použít na AMD (i rychlejší, pokud použijete děličku, ale bez děličky je dnes absolutním maximem na některých kvalitních deskách DDR5-6400MHz s RYZEN 7000, obvykle u většiny sestav ale je ideál DDR-6000MHz s EXPO, které však v tuto chvíli Kingston v rámci RENEGADE série nenabízí, ale je téměř jisté, že se to v dohledné době změní.)

Pokud jde o cenu, za kterou daný kit pořídíte, je velmi příznivá. Zejména s ohledem na to, kolik ještě nedávno podobné paměti stály. Ten cenový pokles u takhle rychlých DDR5 je opravdu velký a stále klesají. Již to tedy není nějak nedostupná věc pro pár vyvolených. V recenzi se hodlám zaměřit na kompatibilitu pamětí se základní deskou Z790 Aorus Xtreme od Gigabyte. Testovací procesor pak bude Intel i9-13900K, tedy nejlepší procesor do soketu LGA1700.

Balení RENEGADE je tradičně o něco luxusnější než balení BEAST (dříve FURY) série od Kingston. V tomto případě jsou moduly baleny v extra papírové krabičce a uvnitř jsou chráněny plastovým výliskem.

 

PCB má černou barvu a na paměťových modulech jsou na obou bocích masivní chladiče, které značně převyšují výšku samotného PCB. Proto si dejte pozor v případě, že budete paměti dávat pod nějaký větší vzduchový chladič, aby nedošlo ke kolizi, ale většina modelů by s tím dnes měla počítat. Chlazení je zde zcela na místě, protože paměti mají vůči základnímu napětí dle JEDEC DDR5 1.1V navýšené na 1.4V, kvůli stabilitě těch vyšších frekvencí ale i agresivního časování. Jestli však bude v praxi stabilně fungovat na vašem PC, záleží stejně jako u všech podobných „OC“ pamětí, na kvalitě vaší základní desky a vyladění jejího BIOSu. Připomínám, že vše nad specifikace stanovené Intelem/AMD, což je u současné generace Core 12000/13000 procesorů DDR5-5200 a DDR5-5600, a u AMD RYZEN 7000 je to DDR5-5200, je všechno nad tyto hodnoty taktování, a tudíž bez záruky na funkčnost na každé sestavě a konfiguraci. Výrobci pamětí sice nabízí své moduly s tím, že zvládají běhat na daných specifikacích, ale ze strany AMD a Intel platforem jde prostě o taktování.

A jaké jsou tedy v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámen
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámenÚterý, 18 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 934x
Komentářů: 0
FABLE – nové fantasy RPG se blíží
FABLE – nové fantasy RPG se blížíPondělí, 17 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1352x
Komentářů: 1
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!Pátek, 14 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 0
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divně
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divněČtvrtek, 13 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2030x
Komentářů: 2
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v Gamepassu
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v GamepassuStředa, 12 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1153x
Komentářů: 0
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!Úterý, 11 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 1