Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače a Hardwaru pro každého (05/2014) Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 05 květen 2014
Přejít na obsah
Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače a Hardwaru pro každého (05/2014)
Jak vybírat PC
Levný a smysluplný PC - do kanceláře i domácnosti za 8 tisíc!
Solidní výkon za málo peněz - multimediální PC za 13 tisíc
PC pro multimédia a hry - poměr cena-výkon za 18 - 22 tisíc
PC výkon a kvalita - za rozumnou cenu kolem 28 - 32 tisíc
Vysoký výkon a kvalita - multimediální PC za 50 - 70 tisíc
Mini-ITX PC aneb i malý PC může mít pořádný výkon!
Doporučení k výběru PC a Závěr
alt

 

 

 

 

 

  • Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače

                                                            a Hardwaru pro každého (05/2014)

Jediný komplexní a kompletní průvodce výběrem komponent a celých PC na českém internetu, je opět aktualizován a zde pro váš nejlepší výběr počítače.  

Je opět na čase aktualizovat populární a často velmi dotazovaný přehled výběrem počítačových sestav i jednotlivých komponent. Na trhu se za poslední dny udála řada změn, tak se podívejme, jak do výběru zasáhly. A proto je zde populární a na českém internetu nejlepší přehled a průvodce výběrem počítačových sestav.

Pro dnešní přehled jsme výrazně překopali cenové kategorie, protože na trhu se objevila celá řada nových možností a také uživatelé přicházejí s novými požadavky.

Nevybíráme podle papíru (nebo podle toho co zrovna kdo potřebuje prodat a co se komu hodí jako reklama), ale sestavujeme ze skutečně nám známých a otestovaných komponent tak, jak je to v dané cenové kategorii skutečně optimální a nejlepší. Jak s ohledem na kvalitu, tak s ohledem na nejlepší možný výkon a poměr cena-výkon. Pojďme tedy na to:

  • Vyplatí se teď (02/2014) kupovat PC a HW?

Kurz dolaru nám zásadním způsobem ovlivňuje ceny komponent, takž je dobré jej sledovat, což děláme dlouhodobě:

ČNB se ke konci roku 2013 rozhodla pro umělé zdražení a znehodnotila českou korunu a tak se ze dne na den dolar dostal přes 20 korun. Tím okamžitě zdražila většina komponent. Pokud jste s nákupem otáleli, tak už víte, že se to nevyplatilo, v říjnu jste na stejných komponentách mohli postavit PC o tisíce korun laciněji, na začátku roku 2014 zdražily i další komponenty z nových objednávek. Kurz se od té doby pohnul jen minimálně a výhled je prozatím stabilní.

  • Novinky na poli Hardwaru a PC

                                              - o čem je dobré vědět při a před výběrem

Při výběru sestav a komponent je dobré brát ohled na aktuální situaci. A tak tu pro vás máme aktuální zpravodajství a zajímavosti, které by vás mohli zajímat.

  • 1, Nové procesory a platformy Intel i AMD

První významnou novinkou, která do značné míry ovlivní výběr v kategorii levných PC, je uvedení AMD AM1 platformy s malými SoC procesory "JAGUAR" do patice. A procesor není žádný chudáček, přestože má v sobě vše, včetně čipové sady a všechny výhody běžné desktopové platformy. Solidní výkon a extrémně nízká spotřeba i pořizovací náklady.

Další novinkou, která dorazí během května, bude platforma Intel HASWELL REFRESH. V podstatě se nejedná o nic výrazně nového. HASWELL REFRESH jsou jen o 100MHz rychlejší současné HASWELL procesory (ale samozřejmě budeme doporučovat po jejich příchodu ty nové) a hlavní novinkou je již opravený čipset, tedy základní desky s čipsety řady 9 (Z97). Ty dorazí tento měsíc do obchodů a opět budeme upřednostňovat je. Nicméně jako takové nic výrazně lepšího a nového proti stávající platformě až na pár drobností, nepřináší a kompatibilita nových CPU se starými deskami a naopak je samozřejmá.

V průběhu června a dalších měsíců Intel představí 2 nové procesory pro OC nadšence (levný Pentium a drahý Core i7) oba pro LGA 1150 platformu rodiny HASWELL REFRESH. No a pak už budeme vyhlížet asi největší událost letošního roku. Platformu Intel LGA 2011-3 s novými HASWELL-E procesory s 6-8 jádry v základu a podporou DDR4 pamětí. To ale bude pravděpodobně až otázka října nebo listopadu.  

  • 2, Grafické karty - AMD RADEON zcela ovládají situaci!

Cenová válka zdá se skončila. Ceny grafik AMD Radeon a NV GeForce GTX se přestaly významně hýbat a hlavně přibližovat. Ve většině cenových segmentech v současnosti jasně vládnou grafiky RADEON, které za nižší cenu nabízí i lepší výkon a lepší technologie. Pro AMD hraje v současnosti do karet i fakt, že obě velké konzole mají Radeon GCN+ grafiky a vývoj her tak probíhá přímo optimalizovaný pro ně. Velkou roli bude evidentně hrát i mnohými podceňované API MANTLE a jeho podpora stále roste rychle se vyvíjí.

Protože naším úkolem je doporučit to nejlepší pro vás, souboje "grafik AMD a NV" se nekonají. Jednoduše žádná grafická karta GTX nedosahuje výhodnosti konkurenčních Radeon modelů. Situace začíná být tristní. Vždy, když na trhu najdete Radeon a GTX, které si výkonově konkurují, tak při pohledu na cenu zjistíte, že Radeon verze je vybavenější a hlavně levnější. Někdy je rozdíl pár set korun, ale jindy také pár tisíc. V této situaci po nás nikdo objektivně nemůže žádat doporučit grafickou kartou GTX, když na trhu je celá řada výhodnější edic RADEONů.

Pro příklady nemusíme chodit daleko. GTX 750 vs R7 260X = o 10% výkonnější 260X je zároveň o pár set levnější. To samé platí o GTX 750Ti vs R7 265. Úplně bez konkurence jsou pak modely R9 270 a R9 270X, které proti podobně výkonné GTX 760 jsou výrazně levnější a často i výkonnější. Stejně tak je tomu v případě R9 280/280X, které opět GTX 770 deklasují výkonem, výbavou i výhodnější cenou. Úplně bez konkurence jsou pak R9 290/290X, které při stejném nebo vyšším výkonu než mají konkurenční GTX 780/780Ti modely, stojí až o několik tisícovek méně! A to často v identických vymazlených nereferenčních provedení.

A AMD to nedávno korunovala novou nejvýkonnější grafikou světa - vodou chlazeným Radeon R9 295X2, který sice stojí 37 tisíc, ale konkurenční GTX TITAN Z s nižším výkonem a horším chlazením má stát neuvěřitelných 73 tisíc! Za těchto podmínek tak objektivně nelze GTX edice grafik doporučit, když vedle nich je celá řada lepších Radeon edic, často v identickém neref.provedení, ale přitom jsou výkonnější a levnější. Koupě GTX edic grafik je dnes v mnoha případech okradení sama sebe. Uvidíme, zda se situace nějak zlepší. Každopádně ke všem grafikám dnes u velkých prodejců dostanete jednu i více her zdarma, včetně některých zatím nevydaných novinek.

3, Microsoft Windows 8 se vrátí ke stylu Windows 7!

Oprávněná kritika nového UI systému Windows 8/8.1/8.1Update konečně našla u Microsoftu sluchu. Společnost už oznámil a také předvedla, že pravděpodobně ještě letos vyjde další významný update Windows 8, který do systému vrátí klasicky fungující nabídku start v novém pojetí a snad i klasická okna a další věci, které z nějakého důvodu MS v současných W8 proti W7 vynechal. MS se tak snaží zachránit situaci, protože W8 je propadák, uživatelé je i z nových PC přeinstalovávájí zpět na W7. Doufejme tedy, že se v druhé polovině roku konečně dočkáme použitelného nástupce W7 i na nedotykových PC.  

(plánovaná podoba Windows 8 v dalších updatech)

To by bylo stručně k novinkám, teď se podívejme jak vybírat PC ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 549x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1526x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3