Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače a Hardwaru pro každého (07/2014) Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 15 červenec 2014
Přejít na obsah
Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače a Hardwaru pro každého (07/2014)
Jak vybírat PC
Levný a smysluplný PC - do kanceláře i domácnosti za 8 tisíc
Solidní výkon za málo peněz - multimediální PC za 13 tisíc
PC pro multimédia a hry - poměr cena-výkon za 18 - 22 tisíc
PC výkon a kvalita - za rozumnou cenu kolem 28 - 32 tisíc
Vysoký výkon a kvalita - multimediální PC za 50 - 70 tisíc
Mini-ITX PC aneb i malý PC může mít pořádný výkon!
Závěr
alt

 

 

 

 

  • Aktuální průvodce výběrem výhodného Počítače

                                                              a Hardwaru pro každého (07/2014)

Jediný komplexní a kompletní průvodce výběrem komponent a celých PC na českém internetu, je opět aktualizován a zde pro váš nejlepší výběr počítače.  

Je opět na čase aktualizovat populární a často velmi dotazovaný přehled výběrem počítačových sestav i jednotlivých komponent. Na trhu se za poslední dny udála řada změn, tak se podívejme, jak do výběru zasáhly. A proto je zde populární a na českém internetu nejlepší přehled a průvodce výběrem počítačových sestav.

Pro dnešní přehled jsme výrazně překopali cenové kategorie, protože na trhu se objevila celá řada nových možností a také uživatelé přicházejí s novými požadavky.

Nevybíráme podle papíru (nebo podle toho co zrovna kdo potřebuje prodat a co se komu hodí jako reklama), ale sestavujeme ze skutečně nám známých a otestovaných komponent tak, jak je to v dané cenové kategorii skutečně optimální a nejlepší. Jak s ohledem na kvalitu, tak s ohledem na nejlepší možný výkon a poměr cena-výkon. Pojďme tedy na to:

  • Vyplatí se teď (07/2014) kupovat PC a HW? Ceny spíše stagnují

Kurz dolaru nám zásadním způsobem ovlivňuje ceny komponent, takž je dobré jej sledovat, což děláme dlouhodobě:

ČNB se ke konci roku 2013 rozhodla pro umělé zdražení a znehodnotila českou korunu a tak se ze dne na den dolar dostal přes 20 korun. Tím okamžitě zdražila většina komponent. Pokud jste s nákupem otáleli, tak už víte, že se to nevyplatilo, v říjnu jste na stejných komponentách mohli postavit PC o tisíce korun laciněji, na začátku roku 2014 zdražily i další komponenty z nových objednávek. Kurz se od té doby pohnul jen minimálně a výhled je prozatím negativně stabilní i nadále.

  • Novinky na poli Hardwaru a PC

                                            - o čem je dobré vědět při a před výběrem

Při výběru sestav a komponent je dobré brát ohled na aktuální situaci. A tak tu pro vás máme aktuální zpravodajství a zajímavosti, které by vás mohli zajímat.

  • 1, Intel HASWELL REFRESH platforma

Asi největší změnou na poli platforem je příchod Intel HASWELL Refresh a nové revize čipsetů (Z97 atd.) na trh. Procesorová architektura ale jako taková zůstala, jen se většinu mírně posunula frekvence, ale cena zůstala stejná jako u předchůdců. U základních desek se změnilo více. Nové návrhy, nové technologie a lepší výbava, k tomu samozřejmě opravy a úpravy čipsetu znamenají, že jednoznačně doporučujeme pořízení H97/Z97 platforem proti starším H87/Z87. Podle toho jsme tedy upravili i naše sestavy. Nové základní desky se opravdu povedlo, trh nyní nabízí velmi zajímavé modely s bohatou nabídkou mini-ITX, mATX i větších formátů desek a přijde nám, že i ceny jsou proti minulosti trochu rozumnější.

Na poli procesorů se moc nezměnilo, zajímavý je nový Intel Core i7-4790, který má v základu 4GHz, což je výrazně víc než Core i7-4770K a cena zůstala. Měl by jít také o malinko lépe taktovat. Nicméně pro více uživatelů asi bude podstatně zajímavější nové Pentium G3258, které je odemčené pro OC, což je v low endu po dlouhé době novinka.

  • 2, AMD - zajímavá AM1 platforma a pár novinek

U AMD je v současnosti hodně atraktivní velmi levná a úsporná AM1 platforma, která sice není tak dobrá, jak by mohla být, ale to proto, že být ještě lepší, tak to klasický low end AMD i Intelu může rovnou zabalit. Více v naší recenzi.

U AMD platformy se jinak moc novinek neobjevilo, za zmínku ale stojí zajímavý A10-7800 procesor, který dorazil na trh, při 65W TDP nabízí 4jádra na slušné frekvenci a plnohodnotnou R7 grafiku nejvyšší specifikace, přitom je levnější než TOP odemčená A10 verze. Poměrně nečekaně jsme se dočkali i zajímavé novinky pro AM3+ platformu. Kromě toho, že AMD začalo oficiálně dodávat 220W procesory FX-9370 a FX-9950 koncovým zákazníkům ve výhodném balení s All-in-one vodníkem, je to zejména zbrusu nová AM3+ deska MSI GAMING 970, která nabízí aktuální technologie, provedení i výbavu, kterou známe ze Z97 Intel desek. Jinak u AMD pro letošní rok asi nelze nic významného na poli platforem očekávat. Za zmínku stojí snad jen pokles cen některých FX procesorů, což znamená velmi zajímavý poměr cena-výkon u některých kousků a díky MANTLE ve nových hrách AMD FX velmi solidně prohání i nejnovější Intel procesory i na poli her, na což jsme dříve nebyli úplně zvyklí.

  • 3, Grafické karty - RADEON zcela ovládají situaci a ještě přidaly

Asi každý, kdo v posledních týdnech a měsících sleduje situaci na grafickém trhu, tak ví, že RADEON grafiky doslova drtí výhodností i výkony ve svých cenových kategoriích konkurenční GTX modely. A pokud byste čekali nějakou odpověď v podobě větších slev GTX modelů, tak ty přišly jen velmi malé. Překvapivě ještě více zlevnili téměř všechny stávající vyšší Radeon grafiky, které si tak ještě více upevnily pozici nejvýhodnějšího nákupu ve všech cenových kategoriích.

K tomu se přidává situace s API MANTLE, které je ohlášeno pro velkou spoustu nových her a poskytuje zajímavý přínos výkonu. Podporováno je ale na PC s RADEON GCN grafikami, což je poměrně pádný argument (kromě nevýhodných cen), proč s GTX grafiku dnes rozhodně nepořizovat. Jak s ohledem na ceny, tak s ohledem na MANTLE jsme se rozhodli GTX grafiky nenabídnout ani jako alternativu, ale pokud víte o nějakém modelu, který je výhodnější a lepší než nějaký z doporučených RADEON modelů, určitě nám dejte vědět, zvlášť pokud se s námi chcete dohadovat, že naše doporučení není objektivní )což samozřejmě je na základě výkonu, cen i technologické výbavy).

Sluší se říci, že slevy některých modelů, zejména R9 270X, R9 280 a R9 280X jsou způsobeny snahou zejména R9 280/280X modely zcela vyprodat, protože AMD již má připravený nový 256-bit mainstream "TONGA", které do této cenové hladiny přinese možná ještě o trochu vyšší výkon, hlavně ale lepší efektivitu. Stát by se tak mělo údajně už na přelomu srpna/září. V závěru letošního roku pak můžeme dost možná očekávat představení nástupce R9 290X (dostupnost bude ale až příští rok). Doufáme, že GTX grafiky budou reagovat cenově na současnou pro ně naprosto tristní situaci, letos se dočkáme ale i novinek v podobě nástupců GTX 680/770, což by se mělo stát asi v listopadu, výkonem i cenově ale nejspíše zamíří do kategorie 10 tisíc+.

  • 4, Ceny pamětí letí vzhůru, ale ceny SSD a HDD klesají

Špatnou zprávou je stále zdražování operačních pamětí, které má navíc pokračovat. Situace se rozhodně nezlepší a to ani s nástupem DDR4, které budou při svém vstupu na trh stát skoro 2x tolik, co DDR3.

O něco více tak potěší další pokles cen SSD disků i HDD disků. Výrobci SSD uvádějí nové generace, které jsou nejen výkonnější než ta stará, ale často i levnější. Na poli HDD pak zase o něco spadly ceny a už jsou v podstatě tam, kde byly před 2 lety. Situace by se dále měla vyvíjet už standardně a pokles cen by měl být u HDD patrnější protože na trh konečně ve velkém vstupují 4TB, 5TB a dokonce už i 6TB HDD. Výrazný pokles ceny jsme například zaznamenali u 4TB modelů, které už jsou těsně druhé nejvýhodnější za 3TB modely.

  • 5, Microsoft Windows 9 se blíží

Už na konci letošního roku se dočkáme veřejné testovací verze Windows 9, která přinese hodně z toho, co mělo Windows 7 a u W8 to MS z nějakého důvodu odebral. Finální verze pak dorazí v dubnu 2015. Každopádně u Windows 9 se dočkáme tradiční plochy, nabídky start atd., takže přechod z Windows 7 konečně bude skutečně na pořadu dne. Doufejme, že to MS zase něčím nepokazí ...

To by bylo stručně k novinkám, teď se podívejme jak vybírat PC ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 724x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 834x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1012x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3576x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1411x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1247x
Komentářů: 5