Cenový přehled – Procesory,Duben-Květen 2006 - Low-end (do 3 000,-) Tisk E-mail
Napsal DigitalDooM   
Pátek, 28 duben 2006
Přejít na obsah
Low-end (do 3 000,-)
Low-end (do 3 000,-)
Mainstream (3 000 - 10 000,-)
High-end (nad 10 000,-)

 

 

 

Co se děje a co se chystá:

     V oblasti procesorů dnes probíhají velké změny, určitě už každý slyšel o věci jako dvoujádrový procesor. Že dvoujádrové procesory nastupují, je věc více než jasná. Alespoň u jednoho výrobce nám ceny dvoujaderných variant dělají opravdu radost.

PentiumD

     Pěkný kousek se povedl firmě Intel, která momentálně se svými dvoujádry vyrobenými 65nm postupem, nicméně stále se jedná o staré Prescott, Intel Pentium D 930 (3,0GHz),  se snaží dobýt zpět ztracené pozice. Tento procesor dnes pořídíte opravdu za zajímavou cenu okolo 6300,- s DPH, jako zajímavost určitě stojí připomenout, že zhruba před rokem-rokem a půl, se prodával jednojádrový P4 Prescott 3,0GHz za cenu cca 6000,- s DPH, pěkný pokrok ve výrobě a v přístupu k cenové politice, nemyslíte ? 

    Intel zahájil ofenzivu v hodině dvanácté, konkurenční AMD získala za uplynulý rok hodně z bývalého skoro monopolního koláče Intelu, alespoň co se domácích počítačů týká. Nicméně z probuzení obra můžeme mít radost především mi – zákazníci. Ceny se hýbou a hýbat budou, pro nás zajímavým a vítaným směrem.

 

Obě firmy zbrojí, co jim jen ruce stačí, válka zuří na všech frontách:

    Intel na nás chystá svojí pýchu – Intel Conroe , které se svým výkonem nijak netají a k dispozici jsou již první testy předprodukční verze. Ale to je sice blízká, ale stále budoucnost. Dnes Intel převádí svou veškerou výrobu i stávajících Prescottů (samozřejmě je přejmenuje, aby se nám to nepletlo - Cedar Mill pro jednojádra a Presler pro dvoujádra) na 65nm výrobní postup, což mu zvýší výtěžnost a sníží náklady, takže ceny se tomuto přizpůsobili. Navíc Intel i stávající procesory neustále vylepšuje, důkazem nechť je právě Intel Pentium D9xx , které v nové revizi snižuje spotřebu a tepelné vyzařování.

6

      AMD chystá svou malou revoluci, vymění celou patici. Ohlášený socket AM2 už klepe na dveře. Společně s jeho příchodem AMD začne používat i DDR2 paměti a tak opět budeme moci pro oba dva výrobce používat stejného druhu pamětí. Bohužel podle prvních testů to ve spojení CPU sAM2 + DDR2 nedopadá dle očekávání. Nicméně firma AMD si je dobře vědoma, že zatímco ona nemá na trhu ani 65nm CPU, Intel již předvedl první ukázku 45nm procesoru. A tak AMD dělá co může, nové továrny jednou na plné obrátky a šušká se že AMD 65nm výrobu zahájí co nevidět.  

    Z tohoto nekončícího soupeření může mít jen a jen radost, jednak se něco děje a máme o čem psát a číst, a jednak máme, co kupovat za pěkné ceny, pro své domácí elektronické miláčky.

 

Nyní trochu ke stylu našeho přehledu:

   Rozhodli jsme se připravit tabulky s Procesory které se dají, nebo mají reálnou šanci se dát, sehnat. Naším zdrojem cen jsou internetové obchody, uvedené ceny berte jako orientační – průměrné. Určitě narazíte na obchod, kde daný procesor zakoupíte levněji, či naopak dráž. Tabulky obsahují přesný název procesu včetně základních údajů.

    Jelikož pro vás chceme udělat výběr opravdu jen toho, co za pozornost stojí, chceme přispět konkrétní radou a doporučením rozhodli jsem se procesory barevně označit:

    Zelenou barvou jsou označeny procesory námi vybrané a doporučené, které určitě stojí za pozornost, za to co za danou cenu nabízejí a jejich koupí neprohloupíte.

    Červenou barvou jsou označeny procesory, které naopak za pozornost moc nestojí, přesněji řečeno je jejich koupě nevýhodná, neberte to však tak, že jsou to všechno špatné procesory, jen svůj výkon či potenciál nenabízejí za výhodnou cenu. 

    Z našeho přehledu jsem vynechali starší (sA, s478), či vyloženě serverové sockety, které valnou většinu z vás nezajímají. Nehodláme zde polemizovat, který výrobce je lepší, na to máme testy. Například nedávno jsme otestovali Intel Pentium D 805. Od obou výrobců si ale uvedeme nejlepší variantu.  Procesory jsme rozdělili do tří kategorií,  low-end (do 3 000,-) , mainstreamu (3 000-10 000,- ) a  high-end(více jak 10 000,-).



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 308x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 720x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2871x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1201x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1884x
Komentářů: 1