Recenze: Asus Mini PC PB40 - Plně vybavený počítač pro kanceláře o velikosti DVD mechaniky Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 12 prosinec 2018
Přejít na obsah
Recenze: Asus Mini PC PB40 - Plně vybavený počítač pro kanceláře o velikosti DVD mechaniky
ASUS Mini PC PB40 - Mini počítač
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Mini PC od ASUS v podobě modelu PB40 rozhodně nezklamal. Na tak malou a levnou krabičku jsem to čekal i mnohem horší :). Ale v mém zhruba 14denní používání jsem nakonec byl tímto počítačem spokojený po stránce zaměření jako kancelářská sestava, sestava pro pokladní systémy, do skladů apod. Počítač jsem používal denně na internet, YouTube, přehrávání filmů apod. To vše dokonce v kombinaci se 4K 32“ monitoru, s kterým spolupracoval jedna radost. Počítač je docela svižný na to, co to je, i když samozřejmě rychlejší SSD řešení by potěšilo.

Co jistě také velmi potěší je možnost částečného vylepšení skrze dodání další paměti nebo dalšího diskového uložiště formou 2.5“ disku. Já osobně jsem využil to první a nainstaloval dalších 8 GB DDR4 paměti na celkových 12 GB. Přitom papírově by tento PC měl zvládnout maximálně 8 GB.  Tento upgrade doporučuju, protože základních 4 GB operační paměti je pro Windows 10 celkem na hraně, zvlášť pokud máte otevřený prohlížeč a dalších x programů na pozadí. Stejně tak lze rozšířit diskové pole.

Pokud tedy zhodnotím tento Mini PC od společnosti ASUS, mohu jej pochválit. Hlavně v poměru cena/výkon a kvalita, protože pokud udrží cenu těch 5 690Kč s DPH včetně operačního systému W10, tak za to málo dostanete plně vybavený PC schopný každodenní office práce, do různých provozů apod. ASUS k tomu ještě nabízí různé profi programy, jak se sluší a patří na podobné řešení.

Za poskytnutí Mini PC PB40 na test děkuji společnosti Asus

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


 / 13
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-13 19:05:37
avatar
Máme v práci něco podobné od HP. Těžké je to jak kráva na svou velikost, ale je tam i3. Na druhou stranu není už podobný HW i v compute sticku od nějakého výrobce?
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-13 19:50:04

Kupoval jsem příbuzným notebook HP 250 G6 taky s Celerem N4000 a 4 GB DDR4.
Po výměně 500 GB harddisku za levné 120 GB SSDčko, je z toho neslyšitelná raketa. Naprosto pohodově to lze s W10 používat, rychlost více než dostatečná.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-13 21:01:30
avatar
Nevěřím. Když už nízký frekvence a malá jádra, tak minimálně ve čtveřici. Stačí i náročnější surfař a 2C/2T jdou do kolen i s velkými jádry.
QWERTY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 11:06:00

Tak to môžem potvrdiť, mám tu starý nbuk z roku 2006 s Celeronom 2C2T 2.25GHz, 3GB DDR2 800MHz, HDD 160GB, no hrôza s tým robiť, musel som to vydržať 25 dní z dôvodu reklamácie matice z mojej primárnej mašiny.
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 07:59:29

Taky si myslím, že je to blbost. Měl jsem do nedávna ntb s i5 4310U, který je výkonem trochu jinde (ale ne zase tak moc, ta nová generace atomů je dost slušná) a stačilo mít zapnutý blbý ksichtobook a hned se zapnulo chlazení a výkon šel do kopru. Samozřejmě je to chyba té stránky, ale bohužel ji dneska má pořád zapnutou skoro každý. Dvě jádra to mají sečtené. (Ale hlavně kvůli neexistující optimalizaci webovek a přemíře reklam.)
Už ani nedoporučuji bazarové c2d notebooky, když někdo chce ultra levný stroj, dají se sehnat kolem 2-3 tisíc ntb se Sandy bridge
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-15 10:28:56
avatar
Jo facebook....ten mi na starém PC zatěžoval CPU jako stará strategická hra s desítkami až stovkami jednotek. Fakt idioti.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-13 20:46:29

Pěkné, koupil bych si to k TV, ale nemá to HDMI výstup, tudíž bych musel přikoupit aktivní převodník z DP na HDMI a je otázkou zda by prolezl zvuk. Zkoušet to nebudu. Škoda.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 10:10:53
avatar
podle me by mel stacit levnej kabel DP > HDMI aktivni redukce podle meho nazoru neni treba vsak je to digitalni signal jenom ho prevedes do jinyho konektoru
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 21:40:37

Signály z DP nejsou kompatibilní s HDMI. Proto je nutné použít aktivní převodník. HDMI je proprietární (uzavřené) digtální rozhraní a jeho vývojáře konektivita s ostatními rozhraními nezajímá.Proto není zaručena žádná kompatibilita. Naopak. Směrem z HDMI do DP je zaručena funkčnost vždy, protože vývoj DP je otevřený, jeho tvůrci mají zájem na co nejširší kompatibilitě s ostatními a proto implementovali i kompatibilitu se signálem HDMI. Tím samozřejmě není vyloučeno, že výrobci nějakého zařízení s HDMI vstupy mají ošetřenu kompatibilitu i s DP. Zaručeno vždy a všude to ale není.
martyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-24 08:23:36
avatar
k TV radsej toto: Intel NUC NUC7PJYH2 ma to HDMI 2.0
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-24 21:11:58
avatar
Preklep ...
mathem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 06:20:57

jak jsem viděl Intel procesor, ihned jsem opustil článek... směšná kravina
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 11:23:12

Klasická Bělkovina, vezme šrot za 5600 Kč, přidá do toho paměti za 1500 Kč. Celá recenze je jak chvalozpěv přitom procesor má výkon jak deset let starý mobilní procesor a z uložiště 60 GB po aktualizaci Windows moc nezbude. Hlavně že to dostane ocenění.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 12:15:04
avatar
tohle je ale také o podobě a určení tohoto řešení, stejně jako záruce a službách které k tomu výrobce přidává ;)

samozřejmě že to není žádný lamač výkonových rekordů, ale ani to neinzeruje a není na to určen ...
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 14:43:50

Když to je potom těžké, když to nejdůležitější v tom článku vůbec není. Třeba jako: ASUS Corporate Stable Model (dostupnost produktu 36+ měsíců), ASUS Control Center (hromadná vzdálená správa), TPM, chassis intrusion detection, vypínání USB portů ...
Pěkně to kolega ošidil tu recenzi.
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - s displejem možná 2018-12-14 12:10:49

Za stejný prachy seženeš nejlevnější konvertibilní notebook např. od lenova. Výkon bude stejný, ale máš to i s displejem a klávesnicí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 12:15:46
avatar
NB s podobnými vnitřnostmi od ASUSu jsem nedávno testoval ...

nicméně tohle je zase jiný druh zařízení s určitými zárukami a určením od ASUSu ;)
Scionius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-14 16:29:44
avatar
Ten, kdo má zájem o toto zařízení pravděpodobně ví proč, za jakým účelem si ho kupuje. Zná funkce a ví, co od takového řešení očekává. Takový člověk se v článku nedoví mnoho, co už by nevěděl.
Zbytek zvolí některé z (lepších)řešení navrhovaných v komentářích.
Zdlouhavá definice kontraproduktivity nebo poutavý článek? Otázka pro filozofy.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Dying Light 2 – působivě vypadající pokračování
Dying Light 2 – působivě vypadající pokračováníNeděle, 16 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 203x
Komentářů: 0
Oznámeno HD remaster verze Commandos 2!
Oznámeno HD remaster verze Commandos 2!Sobota, 15 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 788x
Komentářů: 3
Příznivci létání v pozoru. Nový Microsoft Flight Simulator!
Příznivci létání v pozoru. Nový Microsoft Flight Simulator!Pátek, 14 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 983x
Komentářů: 6
Men in Black 4: International v kinech. Jaký je?
Men in Black 4: International v kinech. Jaký je?Pátek, 14 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 942x
Komentářů: 2
Doom Eternal – kdy vyjde nový král akčních her?
Doom Eternal – kdy vyjde nový král akčních her?Středa, 12 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1832x
Komentářů: 16
Watch Dogs 3: Legion představeno – zajímavý koncept
Watch Dogs 3: Legion představeno – zajímavý konceptStředa, 12 červen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 872x
Komentářů: 1