ASUS PRIME X370-PRO AM4 – TEST a REVIEW solidní základní desky pro AMD RYZEN Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 09 květen 2017
Přejít na obsah
ASUS PRIME X370-PRO AM4 – TEST a REVIEW solidní základní desky pro AMD RYZEN
Základní deska
Testy a výkon desky
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

ASUS PRIME X370-PRO je dobrá deska. Pokud vás nezajímají různá pozlátka, OC funkce a výbava a další drobnosti, které má dražší ASUS ROG CrossHair verze, je funkčnost v běžné praxi velmi podobná. Ano, pro taktování je ASUS ROG lepší ve všech ohledech (ale na to je také určena). Z hlediska běžného provozu ale budete těžko pociťovat nějaký zásadní rozdíl, ale ano Crosshair je lépe vyrobená, lépe vybavená, ale také prostě dražší.  

PRIME X370 PRO deska nemá ale žádný problém, běhá perfektně i s velmi rychlými SSD NVME řešeními, dokonce už podporuje i rychlejší paměti (stále ale musíte vybírat), na oficiálních 2666MHz pro 2x8GB je ale 100% stabilní se všemi DDR4, které jsme testovali včetně modelů s HYNIX paměťmi nejen tedy SAMSUNG, které jsou zatím lepší pro OC. Jediným větším pozlátkem na desce je tady RGB podsvícení části se zvukovými obvody a možnost to vše řídit skrze RGB AURA SYNC včetně možnosti připojit LED pásek k desce atd.

Celkový design desky je trochu jednodušší, ale rozhodně neurazí. Kvalita je řekl bych rozumný standard, odpovídá ceně (a proti levnějším deskám je znatelně lepší) a ve výbavě je vše, co je třeba. Výhrady máme ale rozhodně k umístění M.2 slotu, kdy horší místo na deskách obecně už snad ani není. Rozhodně by měl být správně níže mezi druhým a třetím PCIe x16 slotem. Jinak ale nemáme vzhledem k solidní ceně desky výhrady a nenašli jsme žádný problém. Deska během testování i s přetaktovaným RYZEN 7 1800X běhala naprosto bez potíží. 4600 korun vč. DPH je dobrá cena a dostanete za ni odpovídající produkt.

Konkurence ze všech stran je ale také velmi dobrá a je pravdou, že ASUS s PRIME X370 PRO vyloženě ničím z davu nevystupuje v dobrém, ale ani špatném smyslu. S omezenějším výběrem dostupných X370 modelů na trhu je to ale přeci jen snazší rozhodování, takže tahle deska si určitě najde hodně nových majitelů. Prostě je to dobrá základní deska a vhodný základ pro jakýkoliv z nových atraktivních AMD RYZEN 5 a RYZEN 7 procesorů a na základě našich zkušeností nemáme žádný problém vám ji doporučit, pokud se vám líbí.

Hodnocení: 89%

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:


    

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 9
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
petrovic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Desky 2017-05-10 10:24:52

DD,taky jsem nedávno řešil výběr desky a přečetl spoustu recenzí a zkušeností uživatelů.Nakonec jsem šel do Gigabyte Gaming 5,která má podstatně lepší výbavu oproti tomuhle Asusu.Další věc,říkal jsem si na co dvě síťovky,jenže jsem zjistil,že Intel Lan má problémy pod win 10 a občas vypadává,to se málo kde dočtete,takže jedu na killer lan a bez problémů.Naštěstí mam dvě LanNavíc spoustě uživatelům zemřelo Aura rgb u tohodle Asusu.Slot NVME nad PCI-E 16 je hodnocenej kladněji než pod ním,tak nevím.
Z toho co jsem přečetl:Top deska pro AM4 je Asrock X370 Taichi(nejlepší poměr cena-výkon) + Fatal1ty X370 Professional Gaming,pak Asus CH6 Hero a dále Gigabyte Gaming 5 a K7.Zbytek desek je o kompromisech.U Gigabyte je pro mě obrovský plus dual Bios.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 09:24:00

Tyjo, takové fošny přitom dle statistik Steamu je multiGPU setup vyloženě minoritní. To jsou věci.
petrovic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 10:42:16

MultiGPU je pro mě nedůležité.Chtěl jsem kvalitní osazení,hardwarové tlačítka na desce a bonus je debug display.
4x USB 3.1 gen 2 na levných deskách nenajdete.
Stačí si přečíst nějaký forum ohledně napajecí kaskády na deskách AM4 a hned má člověk jasno za co se připlácí.
B350 a levný X370 sice umožní taktování,ale výrazně to zkrátí životnost desky.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-11 11:22:22

To je nějaké podivné. Ta deska (s B350) má podporu 95W CPU, když vezmu 65W 1600 a posunu ho "zpět" na 95W 1600x, tak přeci nijak nepřekročuji specifikaci desky. A 95W CPU nemá se stavem Ryzenu, tak jak je nyní smysl taktovat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 11:30:44
avatar
Gaming 5 je ale také o 1000 korun dražší ;)

Intel LAN problém pod W10? testujeme výhradně pod W10 a nikdy jsem žádný problém nezaregistroval .... ani u této desky.

RGB AURA také funguje bez potíží samozřejmě během 14dní testování nemůžu říci, že bude fungovat i další roky, ale žádné problémy jsme nezaznamenali ...

Asrock nevím, nezkoušel jsem .... není čas
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-11 11:01:09
avatar
No také se mi stalo, že jedná z Intel síťovek nechtěla najet... když jsem přeinstaloval MS ovládač, ovladačem od Intelu. Od té doby správce zařízení hlásil, že zařízení nelze spustit. Tak jsem to odinstaloval, a instaloval driver z balíčku MS ovladačů. Pak si systém jaksi sám nainstaloval dva ovládače (jednu Intel, druhou od MS) na tu samou síťovku... samozřejmě sem ten nefunkční (intel) zase odinstaloval. A teď to funguje.

A řekl bych, že Intel má jaksi problém udržovat své oficiální balíčky ovládačů pěkně v konzistenci. Jelikož jejích utility na detekci, a různé balíčky pro čipsety nedetekují starší HW. Pak hledejte který balíček je ten poslední, nejaktuálnější.
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Intel LAN 2017-05-10 14:44:24
avatar
No zatím používám Intel LAN čipy už X let a že by vypadávala, to se mi ještě nestalo. Ano, čas od času může vypadnout router, ale samotná LAN nikoliv.

AURA RGB zemřelo? Co to je za blbost? Chci odkaz

U Asus dual BIOS nepotřebuješ, protože umí funkci crashfree BIOS a BIOS flashback. Tedy jde BIOS přeflashovat na jinou verzi a nebo při poškození BIOSu si ve většině případů BIOS pomocí funcke Crashfree poškozený soubor opravíš
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 16:08:34

AURA RGB zemřelo a odešlo do křemíkového nebe...za fény na obláčku Odkaz se bude hledat těžko.

Ale je fakt, že x lidem prostě nefunguje a je jen otázkou proč.
petrovic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 16:30:41

Na Aura RGB nebudu dávat odkazy,stačí použít google,je toho plnej internet.
U Asus dual Bios nepotřebuju?Přesně na desce Asus jsem přišel na 14 dní o PC,protože byla vadná eeprom a při update biosu se vymazal starší,ale nešel nahrát novej-mrtvá deska.Žádná ulita tohle nezachrání.Takže dual bios má smysl.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 07:47:34

Tuhle desku mám a LANkou žádný problém.
S Aurou souhlas, taky mi chcípla, ale vzhledem k tomu, že jinak deska šlape v pohodě, tak mi to vůbec neva...stejně jde jen o nějaké nepodstatné světýlko, které fungování PC nijak nepomáhá
Gaming 5 má lepší výbavu ale taky je o cca litr dražší (czc), tak asi proto.
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Stavba PC 2017-05-10 09:45:08

V týchto dňoch staviam nové PC na platforme AM4. Už som mal doma na skúšku Ryzen 1600 a 1600x so základnou doskou ASUS PRIME X370-PRO a veľmi som nadšený nebol. Pri bežnom používaní PC som mal zapnutú AIDA64 na sledovanie teplôt. V prípade 1600 sa teplota CPU s box chladičom pohybovala v kľude na 40°C a v záťaži na 60°C. Avšak asi po 2 hodinách sa z ničoho nič objavilo v AIDA64, že má CPU teplotu -99°C. Tak som vyskúšal 1600x so SilentiumPC Spartan 3 PRO. Tu som mal hneď po zapnutí PC teplotu CPU 65°C a v záťaži až 92°C a po cca 2 hodinách prevádzky to zase ukazovalo -99°C. V prípade 1600x som vyskúšal 3 rôzne teplovodivé pasty a dva rôzne chladiče. Výsledné teploty boli vždy rovnaké. Moje otázky:

1) Nemám už veľkú dôveru v ASUS PRIME-PRO. Podľa Vás sa oplatí viac zainvestovať do Gigabyte Gaming 5 alebo som mal len smolu na kus so zlým senzorom?

2) Je normálne, aby mal CPU 1600x v základe teploty 65°C a v záťaži nad 90°C?

3) Mám objednané RAM Corsair Vengeance 2x8GB DDR4 3200MHz. Po skúsenostiach s Kingston 2x8GB DDR4 3200MHz, ktoré mi blokovali nabehnutie PC, keďže úplne nový set bol hneď z výroby vadný.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 11:13:55

Měl jsi poslední verzi AIDY? Zkoušel jsi i jiní sw na monitoring, jako například k desce dodaný Asus AIsuite3?
A co teplota v BIOSu?

1) senzor teploty CPU není na desce, ale v CPU ne?
2) normální to není. Mám R7 1700 @3,8GHz a v zátěži 65°C max. a to je tam ještě ten offset teplot (+20°C) myslím.
3) dal jsi ty moduly do správných slotů podle manuálu? Jinak Corsairy by měly šlapat, otázkou je jen na jaké frekvenci.

Edit: offset teplot je jen u Ryzenu s TDP 95W.
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 10:31:24

Práve že v BIOSe aj v AIDE boli teploty identické. Tak som ani neskúšal iný SW na sledovanie teploty.
Môže byť, že je ten senzor v CPU. Myslel som si, že všetko okolo teplôt komponentov sleduje MB, ale nikde som si to neoveroval.
Ešte mohol byť nakoniec vadný ten CPU. To ma pravdu povediac nenapadlo.
RAM som skúsil v oboch slotoch a dokonca aj po jednom a jeden 8GB modul bol už z výroby zlý. Vymenil som ich za iný pár 2x8GB od Kingstonu a už to frčalo v pohode. Teda až na tú extrémnu teplotu CPU.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 11:32:01
avatar
u starších biosů je 20°C offset v případě AMD RYZEN procesorů s X ... takže pokud to ukazuje 65/92 ve skutečnosti máš 45/72 což by docela odpovídalo .....
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 13:42:09

Ďakujem za odpoveď o tom offset výmysle som doteraz nevedel. Ale aj teploty 45/72 sú podľa mňa už dosť vysoké, keďže som použil kvalitný chladič aj pastu. So starším modelom tohto chladiča a s rovnakou značkou pasty bez problémov uchladím môj súčasný FX6300 na 35°C v kľude a 50°C v záťaži. A to má FX6300 95W rovnako ako 1600X, či mi niečo uniká kvôli čomu by mal mať 1600X vyššie teploty? Aj v testoch, ktoré som pozeral, tak sa 1600X nepohyboval v záťaži s teplotou nad 65°C aj to bola maximálne hraničná teplota. Skriňu mám Zalman Z3 s 5 ventilátormi, čo je podľa mňa veľmi slušne chladená skriňa.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 14:09:46

Mrkni kolik mu deska dává napětí. Odečítej z AIDY, posledního CPU-Z a AIsuite, kdyby nějaký náhodou kecal. Jestli mu deska nedává z nějakého důvodu moc voltů.
Jenom ještě zjistit, kolik V má defaultu dávat.
Jinak poslední verze Ryzen Masteru už prý ukazuje skutečné teploty (tedy bez případného offsetu).
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 14:46:37
avatar
AIDA nebere čidlo desky, ale čidlo procesoru Ryzen. Na teploty používej ideálně soft HWINFO a tam platí sledovat teplotu TCTL. Ta by neměla jít nad nějakých 90-95C.
Teploty v idle jsou rozbité, ale to je vlastnsot AMD procesorů, kdy ani Phenomy II neukazovaly přesně idle teploty.

Takže u desky bychs klidným svědomím zůstal a jen vyměnil monitorovací software.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 16:06:26

Těch 95°C je limit CPU ne?
Myslím, že se doporučuje, aby dlouhodobě nešel přes 75°C.
Viky.05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATX 2017-05-10 10:21:04

Kdo ještě dneska staví PC na ATX desce? Šak kromě těžařů a pár minoritnách pracháču(aby měli spoustu grafik) to snad ani nejde využít...Kdy budou m- ATX a m- ITX desky???
petrovic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 10:32:39

Co se týče výbavy,tak tam určitě mATX nemůže konkurovat ATX.
Viky.05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:18:54

V čem? Krom více grafik?
Trpaslik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-12 10:00:26

Kvůli možnosti přidat více přídavných karet a většímu prostoru mezi nimi pro lepší chlazení. Osobně vlastním TV kartu a chci si v budoucnu pořizovat novou grafickou kartu, kde počítám, že minimálně dva sloty padnou. U mATX je pak už defakto obsazeno vše. Pokud by si chtěl, pak člověk například koupit lepší zvukovou kartu nebo jiné řešení, tak už může mít problém s místem.

Nicméně je pravda, že tak málo základních desek mATX formátu s X370 je smutné. U výrobců mě spíše překvapuje jejich velká nabídka pro LGA 1151. Zdá se mi hodně přehnaná, vzhledem k tomu, jak si stěžují, že desktop se v prodejích neustále zmenšuje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 11:32:55
avatar
bohužel tě zklamu (a sebe také) mATX formát je ve velké menšině a i když je na výběr, drtivá většina zákazníků jde po ATX ... dokazují to data od výrobců desek
Viky.05 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:19:47

No jo, jenže vega se blíží, tím pádem i ryzen(pro mě) a chci m-ATX(m- ITX) desku a jsou jen B350...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:36:58
avatar
ASRock má jednu X370 malou

oprava: Biostar
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:34:02

Určitě? Teď jsem na jejich webu, filtruji X370 a vidím jen 5x ATX.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:36:40
avatar
jaj jasně ... biostar sorry
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 12:32:08

Jedině někde sehnat Biostar:
Odkaz
tng [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 13:46:37
avatar
jsem na tom úplně stejně a možnost vybrat si po 3 měsících z cca 1 kusu mATX X370 desky to se výrobci moc nepředvedli
karel002 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-18 21:20:14

Mohli byste jeste pridat tabulku, jake vsechny druhy pameti jste otestovali a na jakych frekvencich se vam je podarilo stabilne rozchodit?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
První trailer na Tomb Raider s Alicií Vikander je tu!
První trailer na Tomb Raider s Alicií Vikander je tu!Středa, 20 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 452x
Komentářů: 3
Když roztřískáte dost raket, tak jednou se přistát podaří!
Když roztřískáte dost raket, tak jednou se přistát podaří!Neděle, 17 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1171x
Komentářů: 4
Total War: Warhammer 2 vypadá skvěle! Nezklame?
Total War: Warhammer 2 vypadá skvěle! Nezklame?Pátek, 15 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 814x
Komentářů: 6
Auto z jiné planety Bugatti Chiron předvedl 0-400-0 km/h za 42s!
Auto z jiné planety Bugatti Chiron předvedl 0-400-0 km/h za 42s!Středa, 13 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1710x
Komentářů: 15
Nadšenec navrtal do iPhone 7 zpět funkční 3,5mm jack
Nadšenec navrtal do iPhone 7 zpět funkční 3,5mm jackPátek, 08 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2549x
Komentářů: 20
Witcher slaví 10 let parádním videem – dočkáme se pokračování?
Witcher slaví 10 let parádním videem – dočkáme se pokračování?Středa, 06 září 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2040x
Komentářů: 10