ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO – TEST a RECENZE nejlepší základní desky pro AMD RYZEN? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 20 březen 2021
Přejít na obsah
ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO – TEST a RECENZE nejlepší základní desky pro AMD RYZEN?
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Překvapení, ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO je prakticky stejná deska jako starší verze ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO :). To znamená v mnoha směrech nejlepší X570 deska na trhu vůbec. Ano, jsou tu některé aspekty, kde existuje extrémnější deska konkurence, ale také pár aspektů, kde je ASUS jasně lepší. Jde ale především o celek. Tedy kombinaci ještě rozumné ceny, pasivního chlazení, extrémně kvalitního zpracování včetně extrémní podpory OC, rozumného designu a velikosti ATX. Pak tedy ano, ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO je pravděpodobně v současnosti nejlepší komplet a X570 deska na trhu.

Samozřejmě 13 tisíc korun je pořád balík, ale není to 20 tisíc ;). Na druhou stranu, jestli stojí za příplatek proti starší jinak stejně schopné verzi s ventilátorem ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO Wi-Fi, jež stojí 11 800 korun, nebo 11 300 korun bez Wi-Fi modulu? Upřímně nevím, proč by se tyhle desky měly cenově vůbec lišit. Když už, tak novější DARK HERO je vlastně výrobně „jednodušší“ bez toho ventilátoru a extra barviček ;). Nicméně prostě výrobní realita nových produktů je někde jinde, než už dříve uvedených.

Pochopitelně žádné ocenění za skvělý poměr cena/výkon tady nehrozí, ale to je pointa jiných desek, třeba takové ASUS TUF GAMING X570-PLUS Wi-Fi apod., která stojí jen 5 tisíc se všemi vymoženostmi X570 platformy. ROG CrossHair HERO je jasně o maximální kvalitě, výbavě a zpracování. A ta cena prostě odpovídá. ASUS nově nabízí pasivní chlazení bez toho obvyklého ventilátoru (jakkoliv není v praxi žádným problémem ani u původní HERO), což v téhle cenové hladině žádná jiná deska nemá. I když v ostatních ohledech má jinak velmi schopnou konkurenci.

Ale ten ventilátor je pro mnohé prostě „velký problém“, takže když ASUS nabídne pasiv, navíc v pěkném „DARK“ designu bez výrazných blikátek apod.? Je to jasná volba pro mnoho nadšenců. A přiznám se, že pokud bychom volil mezi starší HERO a novou DARK HERO, pořídil bych tu DARK, i když ten extra příplatek nedává žádný smysl. Ale prostě ten design a jen s pasivem, asi nás bude více, co tohle takhle ocení a ten jinak nesmyslný příplatek se zavřenýma očima zkousne :).

  • Závěr

Takže ano, pokud velmi do úvahy tu sice velmi vysokou, ale stále ještě relativně rozumnou cenu, kvalitu zpracování nově s pasivním chlazením čipsetu, vynikající bohatou výbavu, funkce a zejména možnosti a podpora taktování, mohu objektivně prohlásit, že tohle jako celek je nejlepší X570 základní deska pro AMD RYZEN AM4 procesory na trhu. Tečka :).

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 18:34:53

No neviem v alze je doska za 492e, to som tam kupoval ešte v roku 2019 x570 formulu za 499 s 512gb m2 diskom v cene. Toto mi príde ako veľmi zlý deal, hlavne keď sa už pred rokom predávali Hero x570 vo výpredaji za 330e. To je č o toto za marketingový tah nafarbit kryt za tuto cenu? Kde sú nové varianty ala formula, gaming a pod?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 21:06:41
avatar
vzhledem k situaci ve výrobě, bych nové varianty neočekával ...

tahle deska je nová proto, že nemá ten obvyklý ventilátor, to je hlavní novinka jak jsem psal v recenzi, tahle deska žádnou soutěž o poměr cena/výkon nevyhraje, ale ani to od ní nikdo neočekává ;) ..... na to tu máš jiné modely ... tohle je prostě chceš a máš na to ;)
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 22:14:40
avatar
tak hlavně není moc proč uvádět nové varianty. Jde tak maximálně upgradovat síťovou konektivitu a v tomto případě zcela vyjímečně i přidat nějakou zajímavou featuru.

Dynamic OC switch určit nějakou hodnotu má. Předpokládám, že implementace téhle funkce dala dost zabrat a vzhledem k tomu, že je to asi jediná deska, co ji má, tak je příplateček na místě. Už s ohledem na to, co to umí si dokážu představit, že pro někoho je to důvod ke koupi.

Crosshair VIII formula v době uvedení byla za 14900 (v ceně byl tedy SSD disk ADATA XPG GAMMIX S5 512GB) tak tohle s dnešní cenou 13000 celkem odpovídá.

... Však nás nikdo nenutí to kupovat, x570 tomahawk stojí půlku a kolik parády udělá.
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-22 23:18:22

Souhlas, mam ten tomahawk
Spock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zaruka 2021-03-23 10:29:32
avatar
Za tu premiovou cenu by Asus mohl poskytnout i nadstandartni zaruku 5y, coz jeste nedavno delal...
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-24 18:42:54

Kdo chce víc /10 Gbs Ethernet, Thunderbolt../ koupí si Asrock X570 Creator
Kdysi dávno ve věku prvních pentií a athlonů mělo smysl testovat desky na výkon. Rozdíly byly opravdu velké. Dnes je-li rozdíl na 3 nebo 4 cifře - nepříjde vám to zbytečné? Vypadá to kolikrát jako statistická chyba.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-03-31 13:43:45
avatar
Tak zrovna tuhle desku mělo smysl otestovat právě kvůli dynamic oc switch, což se nestalo. V recenzi ta featura poněkud zapadla a byla odbyta jedním odstavečkem. Čekal jsme aspoň dvě kapitoly a zhodnocení, jak to funguje. Podle jiných recenzí to přináší při kombinaci různých scénářů klidně 10% navíc, což je masakr (a je to nahony vzdáleno chybám v měření při testování různých desek proti sobě)
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-02 20:47:34

"Osazení dvou grafik je sice možné ve formátu 8+8 linek, ale protože jde o Gen4, je to jako 16+16 u PCIe 3.0"

Existuje základní deska, která umí 2x 16x3.0 nebo alespoň v prvním slotu 16x3.0 při osazení i druhé grafiky v druhém 16x slotu (u něj mi na počtu a verzi aktivních linek nezáleží)?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánru
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánruPátek, 17 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1177x
Komentářů: 0
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí Kate
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí KateÚterý, 14 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 938x
Komentářů: 2
Total War: Warhammer III odložen
Total War: Warhammer III odloženPondělí, 13 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 803x
Komentářů: 1
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?Neděle, 12 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1659x
Komentářů: 8
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografování
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografováníSobota, 11 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1103x
Komentářů: 9
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!Pátek, 10 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 882x
Komentářů: 9