Gigabyte X570S Aero G – TEST a RECENZE jedné z nejlepších základní desek pod AMD RYZEN Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 07 září 2021
Přejít na obsah
Gigabyte X570S Aero G – TEST a RECENZE jedné z nejlepších základní desek pod AMD RYZEN
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Gigabyte už má nějakou dobu na trhu podobně vyhlížející model B550 VISION D. Ale ten má v mnoha směrech podstatně chudší výbavu. B550 čipset má jen PCIe 3.0. Podpora PCIe 4.0 je na deskách B550 jen v závislosti na osazeném CPU (pouze RYZEN 3000/5000 CPU mimo APU verzí) a obecně je to prostě cenově dostupnější řešení. Gigabyte na tom přesto postavil model B550 Vision D s cenovkou přes 7 tisíc korun. To je na B550 řešení vážně hodně. Nyní tedy podobný design použil pro lépe vybavenou X570S variantu, která do této cenové hladiny podstatně lépe zapadá.

K těm 20 PCIe 4.0 linkám z procesoru přidává 16 PCIe 4.0 linek z čipsetu. Výsledkem tak je, že Gigabyte může osadit využitelné 4 pozice pro superychlé NVMe SSD disky. A navrch hromadu další výbavy. Cena desky je o něco vyšší proti B550 edici, má stát 350 dolarů, tedy zhruba 9100 korun vč. DPH, ale řekl bych že perfektně odpovídá tomu, co nabízí. Na rozdíl od B550 za jen o málo nižší cenu, která prostě co by platforma do této cenové hladiny desek moc nepasuje.

Gigabyte X570S Aero G pasuje perfektně. Zaměření více na výbavu, než na herní styl jí sluší, i když samotný design je stále poněkud neučesaný. Na rovinu, myslím si, že Gigabyte sám ještě nedošel do finální fáze vzhledu s VISION/AERO série. Na druhou stranu, nemyslím si, že to někoho bude trápit. Osobně bych snad jen vytkl to, že Gigabyte nepoužil klasické heatsinky na VRM, i když na jiných modelech desek je má. Osobně bych také uvítal dva LAN, nejen jeden, ale to dnes už není taková potíž. Možná někdo bude kritizovat, že nejde o 10Gbit síťovku, ale 2,5Gbit úplně stačí.

No a to je tak všechno, co se dá vlastně kritizovat. Bohatá využitelná výbava ve všech směrech je nadprůměrná, důraz na ni je vítaný. Ano, nemá Intel ThunderBolt, ale kdo to používá. Má dva rychlé 20Gbit USB 3.2 TypeC s univerzální použitelností skrze VisionLink, což je více než dostatečné na vše, co se dnes skutečně používá. Všechno šlape a funguje bez potíží. Snad jen mě překvapila vyšší spotřeba. Pochopitelně mnohé potěší fakt, že deska nemá ventilátor na čipsetu, což je novinka u X570S modelů obecně. Cena je odpovídající všemu, co nabízí a je přiměřená.

Gigabyte X570S Aero G je tedy rozhodně jednou z nejlepších a nejzajímavějších X570 desek za solidní cenu. Má jeden z nejvyšších stupňů výbavy a vše, co je třeba ve velmi dobrém nepřeplácaném provedení. Využívá maximálně potenciálu X570/X570S platformy a jde o skvělý základ pro špičkově vybavený výkonný PC s RYZEN procesorem. Těžko tedy můžeme udělat něco jiného, než ji doporučit. Tohle je výborná základní deska, která se soustředí hlavně na to zásadní.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 07:30:51

Kdyby to mělo (za ty peníze by tady vůbec neměl být pdmiňovací způsob) 10GBit, tak by se mi ty 4 pozice pro M2 disky líbily. Dát 4 disky do RAIDU, to by proti současným 2 ten systém byl zase o něco svižnější. Ale výrobci desek si s tím 10Gbitem pořád neumějí poradit, takže v každém PC musím spotřebovávat drahocené PCI linky na externí síťovku. Chtěl bych poprosit o test nějaké X570s desky v mATX variantě. Z prostorových důvodů prostě musím mít svůj nejlepší PC s RYZENEM 5950 a RAdeonem XT 6900 na B550, protože jediná mATX X570 deska na kterou jsem narazil na českém trhu je ASROCK a ten mi nesmí přes práh.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 10:02:11

ja prave z toho dovodu, ze ine dosky neposkytovali to co ASrock mam postaveny PC prave na ich zaklade, ako jediny totiz na B550 ITX formate mali USB-C vyvedene aj interne...co vyrobcovia ako ASUS, MSI alebo GB nemali ...takze obcas treba robit kompromis a zatial sa nestazujem

inak tato doska pekna vizualne, ale nicim zaujimava pre mna osobne, tak ako pise kolega vyssie 10Gbit je problem a robit "luxus" z jednoducheho dizajnu to je taky obraz doby, konektorova vybava vyvedena na zadnom panely je dnes neviem taka zvlastna, BFU tam da 2-3usb zariadenia LAN a zvuk, kupovat tuto dosku pre APU tam zmysel nema takze graficke vystupy budu len miestom pre prach
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 09:58:41

V ITX formátu s B550 má interní USB-C header ASUS. Mám ji doma
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 12:05:48

V case ked som ja skladal PC nebola ina ITX doska podla mojich poziadaviek dostupna ... ano dnes uz je, vtedy boli len X570 navyse tym headerom nedisponovali
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 09:56:31

Doporučuji část věty
"kdy boost to na méně zatížených jádrech pustí až na 5,1GHz "

příště formulovat jako

"kdy boost to při méně zatížených jádrech pustí až na 5,1GHz "

bude to dávat větší smysl. Chápu že většina pochopí jak to DD myslel, ale je to matoucí.
Díky
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 17:43:27
avatar
Problém je, že tvoje věta naznačuje, že když má CPU všechna jádra s nízkou zátěží, tak mohou všechna naráz běhat na 5,1GHz.

Co chtěl DD říct je, že když má CPU menší počet zatížených jader, tak to na těch pár jádrech boost pustí až na 5,1GHz...
leke [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 14:21:13
avatar
Ja sa čudujem prečo sú PC skrinky bez aspoň jedného slotu CD mechaniky, pán Stach sa čuduje prečo dávajú k doske CD s
ovládačmi a je to najlacnejší najbezpečnejší spôsob
dodania ovládačov ak by bol problém z ich stiahnutím z internetu, pritom existuje
aj externá bluray mechanika.Ja mám CD RW médium, prepisujem na ňom vyše 20 rokov dáta a
spoľahlivo funguje i dnes, čo sa o usb kľúčoch povedať nedá.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 17:33:17
avatar
A kdy jsi naposledy použil ovladač z toho dodaného CD? ;-)

Já tak možná někdy kolem roku 2003.

Ani na modemu jsem nechtěl riskovat, že ta věc na CD, bude už tak zastaralá, že by stejně nefungovala. Natož když dnes i telefon v kapse má dost rychlý internet, aby pár nejnutnějších ovladačů (třeba pro siťovku) stáhl a pak už si člověk zbytek stáhne po kabelu.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 23:16:06

Nejde o zastaralost ovladačů, ale o základní funkčnost desky (dodané ovladače na CD musí fungovat pro daný model zařízení, jinak reklamace). Stačí mít někde funkční ovladač síťové karty (a CD je jistota).

Samotné CD stojí asi jenom 5Kč.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-08 23:29:52

Z ofiko stránek k HW to musí fungovat také. Pokud nastane problém je důvod k reklamaci desky. Nikdo nechce mít zastaralý sw v pc. To CD je spíš pro sichr v krabici, kdyby uživatel pocházel ze Sibiře
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-09 02:45:31
avatar
No oni musí fungovat s verzí OS, která existovala, když bylo CD vyrobeno. Ale za těch pár měsíců než se to dostane k tobě, může klidně dojít k tak velké změně OS, že ty ovladače už nemusí fungovat optimálně.
Prostě jak píše Varin, to CD je tam jako řešení nouzové situace a nikdo soudný ho na nic jiného nepoužije. Vždy chceš aktuální ovladače od výrobce k datu, kdy ten HW instaluješ.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-18 14:43:58
avatar
mám rád gigabyte a tohle jsou jeho nejlepší desky. Čistý neherní vzhled bez zbytečných nesmyslů. Kvalitní edice s luxusní výbavou. Kdyby měli ITX verzi, hned ji vyměním za svou Aorus-ku. Konečně někoho napadlo dělat kvalitní vybavené desky bez herního vzhledu
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-19 11:14:12

Mám také rád Gigabyte, sice mám teď MSI, ale na jiné platformě. V dobách C2D jsem upřednostňoval mainstreamové DS4 desky. Byly na ně dobré recenze a dokonce mě kdysi ovlivnil i PCT, kde byl podrobný test a vysvětlení jak dosáhnout OC. Vše fungovalo skvěle a 50% zvednutí frekvence CPU bylo konečně první OC, kde jsem byl náležitě hrdý za masivní výkon zadarmo a vydržel jsem s tím dlouho. Jejich desky byly dobře dimenzované. Neměl bych žádný problém znovu zkusit Gigabyte.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
God of War vyjde na PC ve vylepšené grafice
God of War vyjde na PC ve vylepšené graficePátek, 22 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 197x
Komentářů: 1
První ukázka z filmu Uncharted! Spider man jako Indiana Jones
První ukázka z filmu Uncharted! Spider man jako Indiana JonesČtvrtek, 21 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 379x
Komentářů: 0
Test pořádného ventilátoru pro váš PC - Corsair 50cm!
Test pořádného ventilátoru pro váš PC - Corsair 50cm!Čtvrtek, 21 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 498x
Komentářů: 1
The FLASH dostává samostatný film – první ukázka
The FLASH dostává samostatný film – první ukázkaStředa, 20 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 796x
Komentářů: 0
PEACEMAKER – Seriál, o který nikdo nestál?
PEACEMAKER – Seriál, o který nikdo nestál?Úterý, 19 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 629x
Komentářů: 1
Crysis Remastered Trilogy dorazila na naše PC!
Crysis Remastered Trilogy dorazila na naše PC!Pondělí, 18 říjen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 5