Gigabyte X570S Aorus Master – TEST a RECENZE vylepšené X570S platformy s pasivním chlazením Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Čtvrtek, 01 červenec 2021
Přejít na obsah
Gigabyte X570S Aorus Master – TEST a RECENZE vylepšené X570S platformy s pasivním chlazením
Základní deska
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Gigabyte X570S Aorus Master přináší evoluci předchozí verze X570, která měla ventilátor na pasivu. Právě to je největší změna. Už není třeba aktivně chladit čipset a deska nese vylepšenou výbavu ve všech ohledech. Gigabyte ale také využil příležitosti k vylepšení výbavy a některým dílčím úpravám.

Výsledkem je opravdu špičková deska s ještě rozumnou velikostí a slušnou cenou. Není úplně nejlepší ve všech směrech, protože nežene věci do extrému. Tou je a zůstává AORUS XTREME, ovšem ta má E-ATX formát a stojí 20 tisíc. AORUS MASTER přitom nabízí bezmála to samé, ale vystačí si s ATX velikostí, a hlavně cenově se X570S bude pohybovat kolem 11 tisíc korun. Tedy o něco více než dosavadní X570 varianta, ale tohle je o trochu lepší deska a víte také jak je to dnes s náklady a situací ve výrobě. Za ty peníze toho nabídne ale opravdu hodně i pro nejnáročnější.

Z toho, co chybí tak 10Gbit síťovka třeba, kterou má až XTREME verze. Je tu „jen“ 2,5Gbit, ale i to určitě bude s přehledem stačit ;). A pak už mě nic nenapadá. Ve výbavě je jinak vše, s několika modernizovanými prvky proti předchozí X570 variantě. Samozřejmě špičkové zpracování, OC výbava, RGB, pořádné chlazení atd.

Největší změnou je kompletně pasivní provedení, které měl doposud jen XTREME model. Potěší hned 4x M.2 a při osazení ZEN2/ZEN3 procesorem (mimo APU) pojedou všechny v PCIe 4.0 režimu, což jiná mainstreamová platforma prostě nenabídne. Pochválit musím Gigabyte i za použití klasických heatsinků na VRM, což výrobci nedělají a místo toho tam plácají kusy kovu, které ovšem zdaleka tak dobře nechladí.

Celkově je X570S asi dobrý nápad. Mnoho uživatelů má „strach“ z malého aktivního ventilátoru na čipsetech, i když po 2 letech mohu konstatovat, že v praxi jsme s tím nezaznamenali potíže. Ale je to prostě zbytečně složitá věc navíc, a pasivní provedení je prostě lepší :). Gigabyte X570S Aorus Master je vynikající deska v normální velikosti se špičkovým provedením a výbavou za ještě rozumnou cenu. Pokud máte starší X570 verzi, nemusíte se plašit a řešit to, ale pokud stavíte nový PC, rozhodně doporučujeme X570S variantu.

Za výbavu pro testování děkuji našim partnerům:

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-02 13:05:24
avatar
Škoda, že na žádné fotce nejsou sundaný ty krytky na m.2 sloty, zajímalo by mě jak jsou umístěný. Jinak kdyby byla podobně pasivně chlazená varianta třeba s 2x m.2 sloty kolem 6000Kč, bylo by to o dost lepší.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-02 13:13:35
avatar
mam doma na test jste mnohem levnejsi X570S od Asrocku takze neboj recenze bude brzy

tady mas fotku tech slotu po sundani toho chladice
https://ibb.co/tcp4q4W
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 02:15:43
avatar
Díky za fotku. Nebyla by tam ještě jedna fotka shora?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 20:12:37
avatar
nafotim a poslu
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-02 18:49:53

Mám zájem o X570s mATX s 10GBitem (ten jsem se skřípěním zubů ochoten oželet, protože mám několik externích síťovek, ale přeci jen to zhoršuje air flow před grafikou. Dáte někdo tip? Přeci jen mít pod Ryzenem 5950 a Radeonem 6970 B550 desku není stylové.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-02 19:27:27
avatar
mATX budou 100% mozna budu i nakou testovat
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 11:09:20
avatar
S ohledem na to, jak se napojují periferie a jaké čipy se aktuálně používají pro LAN a WiFi bych osazení 10Gbit na mATX desku fakt neočekával. Přeci jen, domácností s infrastrukturou zvládající cokoliv lepšího než gigabit je mizivé promile, čemuž se při ceně 2,5G routeru není co divit. Těch, co jim reálně běží 2,5G lan není moc. A 10G je úplně jiná pohádka, ale to asi víte, když to poptáváte. Takže si výrobci moc dobře spočítají, že než dublovat LAN konektivitu dalším švábem pro 10g na úkor chybějících jiných portů si u většinové zákaznické obce nešplhnou a ta si radši vybere jinou desku, takže Vás a zhruba čtyři další zákazníky pravděpodobně oželí a pokusí se nabídnout zajímavý produkt všem ostatním.


No a profesionální edice desek bývají v ATX formátu...


Btw, co od x570 očekáváte oproti b550? Obzvlášť na matx dece?
Co je "nestylového" na b550? Je málo retro k tomu dekádu starému radeonu 6970? Možná bych ho vyměnil a použil něco, co nepotřebuje řešit airflow a spokojil se s tou přídavnou kartou.

// samozřejmě, stejně jako je dnes 2,5G standard, byť to reálně funguje málokomu (fakt znám jen jednotky firem a domácností, kde jim to běží na 2,5G) tak časem bude standardní 10G čip. Ale s ohledem na zbytek infrastruktury, kde kabely ve zdi na to nemá vůbec nikdo bude trvat výrazně déle, než se to využije. Obzvlášť s ohledem na to, že řešit to bezdrátově je na implementaci snazší a ve výsledku řádově levnější.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-02 21:25:57

Kolik linek má 3. PCIe x16 slot?
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 11:23:23
avatar
to je chyták?
x16 = 16 linek
x4 = 4 linky
x1 = 1 linka

Na desce je to ale zapojené takto
první je x16
druhý je x8
třetí je x4

Navíc první a druhý sdílí linky, takže pokud do druhého něco dáte, tak to jede v režimu 8 linek pro první a 8 linek pro druhý.

Třetí pro změnu zase sdílí linky s m.2 sloty, takže když je obsazený, tak některé porty místo nvme jednou jen v sata režimu.

Možná je to matoucí kvůli velikosti slotu, kdy všechny tři mají plnou délku, ale zapojené je to jak píšu. Jop, x570 platforma má relativně málo linek.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 19:01:25

Pravda. Hm je to šmejd, zrovna jsem to kontroloval ve specifikacích a pokud to dobře chápu -
X16/x0/x4, x8/x8/x4. Čína 100$ Huananzhi X79 dává 2xPCIe 3.0 x16 plný počet linek.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 20:12:22
avatar
X79 je ale ekvivalent k procesorum Threadripper kde mas taky na desce mnohem vice linek.. Zapominas na to ze AM4 je klasickej desktop soket a ma stale vic linek nez sk 1151.. X79 byl pracovni soket do pracovnich stanic a stalo to majlant, to samy Threadrtipper taky sou desky o neco drazsi + mas 4 kanalovy zapojeni ramek.. porovnavas neporovnatelne..
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 22:04:30

Potřebuji 2 sloty 16 linek v minimálně PCIe 3.0. Vím, že ta potřeba je atypická a i kdyby bylo ještě živé crossfire a SLI, drtivé většině by 2 x 8 linek stačilo.

Momentálně čínský šmejd za 100$ má pro mne větší užitnou hodnotu než HiEnd recenzovaná deska za 500$.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 22:24:47
avatar
Tak je to netypicky požadavek. Ale první threadripper desky se dají sehnat kolem 4k a cpu je taky za hubičku. Ale jestli je požadavek jen na dva sloty pcie16x a zbytek platformy se neřeší, tak proč nejít do toho x79 když bude cena6hodne dobrá
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-04 12:52:05

4k za TR desku? Díky za tip. Tento segment jsem přestal sledovat..
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-04 17:02:36
avatar
Projdi si bazary, ceny jsou velmi dobré, holt pro pařany to není ideální volba a kdo potřebuje lacině multithread výkon, ten koupí levnou am4 desku a třeba 3900xt.

U tr40 máš ve standardu 4x pcie x16 a tunu další výbavy (desetigigabit a tak)

Jen letmo na bazoši vidím jednu az 4,5 a druhou za 5 a nová 1900x z alzy je za bůra. Takže 24 vláken za 10k?
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 22:16:15
avatar
Ono těch linek u x570 je tak nějak akorát. Ale mít zvukovku do PCIe a víc než jeden nvme disk je komplikace.

Myslím ale,že intel je na tom u z500 líp. Podle mě umí 16x + 4x + 2xnvme@4x. Ale vypne to skoro většinu sata portu a je na tom celkové hůř ohledně usb 3.x
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-07-03 08:55:30

Ja som velky zastanca pasivneho chladenia a presne kvoli tomuto som si radsej zobral B550 dosku, chcel by som sa opytat ci nechystate test na novu NH-P1 s Ryzen konfiguraciou.
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Teplota 2021-07-05 20:00:51
avatar
Zajímavá deska, hlavně že má pasiv.
Já mám asus x570 E-gaming a u ní se už větrák roztočí, když stoupne nad 30°C. Nechápu proč tak brzo, stačilo by okolo 45-50 st. Být trošku větší pasiv tak u mě by se taky nemusel točit větrák. No nic. Snad vydrží ještě řadu let....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánru
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánruPátek, 17 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 215x
Komentářů: 0
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí Kate
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí KateÚterý, 14 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 836x
Komentářů: 2
Total War: Warhammer III odložen
Total War: Warhammer III odloženPondělí, 13 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 751x
Komentářů: 1
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?Neděle, 12 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1550x
Komentářů: 8
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografování
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografováníSobota, 11 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1047x
Komentářů: 9
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!Pátek, 10 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 848x
Komentářů: 9