Gigabyte Z170-Gaming K3 Review – TEST základní desky s výborným poměrem cena-výkon Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 28 říjen 2016
Přejít na obsah
Gigabyte Z170-Gaming K3 Review – TEST základní desky s výborným poměrem cena-výkon
Základní desky
Testy a výkon desky v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Pokud vás tato na první pohled pěkná a překvapivě dobře vybavená deska zaujala a ptáte se, proč je tak levná, tak naše recenze vám poskytla odpovědi. Gigabyte jednoduše udělalo PCB tak tenké, jak jen je to možné, aby bylo stále dostatečně kvalitní. Použilo sice horší, ale stále dostatečně kvalitní komponenty a bez zbytečností či luxusu navíc. Také ohledně výbavy se Gigabyte soustředilo jen na to podstatné a vynechalo jakékoliv speciality, speciální přídavné řadiče apod.

Výsledkem je tak deska, která má dostatečně kvalitní zpracování s výbavou nikoliv bohatou, ale obsahujíc všechny klíčové věci v kvalitním zpracování, kde bych nejvíce pochválil Gigabyte, že na rozdíl od mnoha jiných desek v této cenové hladině, se nešetřilo na integrované zvukové kartě, což je velmi znát. Jediným „rozšoupnutím“ je tak pár červených pruhů na PCB a červeně LED podsvícená linka a nápis na pravé straně. Podsvícení lze vypnout přes aplikaci. I výkonově je znát, že deska je z nižší cenové hladiny, přeci jen na TOP špičku několik jednotek % ztrácí, ale není to nic výrazného, ani nic, co by bylo nějak neobvyklé v této cenové hladině. Zkrátka TOP kvalita je u drahých desek znát na všem, ale jak všichni dobře víme, také se za ní nemálo platí. A o to jde …

  • Závěr

Mnoho lidí si neuvědomuje, kolik stojí některé prvky na základních deskách, které na střední třídě desek kolem 4 – 6 tisíc považujeme za standard. Chcete USB 3.1 Type-C port? Přidejte několik dolarů na výrobních nákladech. Další SATA/USB řadič? Dalších několik dolarů. Kvalitnější napájecí kaskádu a kompletní osazení TOP cívkami a „kondíky“? Klidně i desítky dolarů na nákladech navíc. A tak můžeme pokračovat.

Udělat skutečně dobrou a kvalitní desku s dobrou výbavou a současně za nízkou cenu je věda. Gigabyte se hodně snažilo a Gigabyte Z170-Gaming K3 je tak levná, jak jen jde, aby to opravdu ještě byla dostatečně kvalitní deska s kvalitní a hlavně funkční výbavou. Nebudu vám lhát, zpracováním PCB a osazených komponent už deska patří k nižší třídě s jedinou výjimkou, a to je lepší zvuková karta, což ale mnozí hodně ocení. I další klíčové prvky výbavy jsou ale na místě a patří k obvyklé výbavě na deskách střední třídy. Všeho je tak akorát, či přesněji řečeno, nezbytné minimum.

Jako celek tak pro méně náročné uživatele, nepotřebující tuny výbavy a TOP kvalitu pro velké OC, je Gigabyte Z170-Gaming K3 skvělá deska, tím spíše že při tříleté záruce stojí jen 3300 korun a je to neošizený Z170 čipset. Poměr cena-výkon je tedy excelentní. Pokud bych něco uvítal, pak možná ten USB type-C konektor, ale to by bylo pár stovek korun navrch. Nic dalšího k samotné desce mě nenapadá, ale asi nejen já bych byl docela rád, kdyby v identickém provedení Gigabyte nabízel kromě ATX i menší mATX verzi.     

„skvělý poměr cena-výkon“

Za zapůjčení děkujeme společnosti Gigabyte

Za výbavu pro testy děkujeme našim partnerům:

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


 / 7
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Maraw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jiná deska 2016-10-31 14:08:49

Myslíte, že ASUS Z170-P je stejně dobrá ???
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nestandardní rozměry ATX 2016-10-31 15:16:18
avatar
Gigabyte dělá bohužel užší desky, tzn. že napravo kde připojujete 24pin napájení je deska v luftě a ještě horší je to při vyndání konektoru, musíte dát opravdu pozor abyste kraj desky neulomili.
To je šetření které fakt nechápu!
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 18:38:45

Skutečně umí udělat i tenčí desky ? Pokud ano, tak máme tenčí základní desky, tenčí procesory skylake a pokud chceme výkonný vzduchový chladič, tak váží i více jak 1 kg, který zlomí jak CPU tak si můžeme poškodit i desku. Hmm, fajné.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 18:51:11
avatar
to nedělá jen GB, to je normální, když to máte normálně upevněno a přišroubováno do skříně funguje to OK.
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 20:14:27

No já jen na to čumím jak puk. Jsem myslel, že desky jsou všechny stejně tlusté a ony nejsou. NJN.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 20:24:21
avatar
no to nejsou ... PCB může být hodně drahá záležitost a to jak u desek tak grafik .... jednoduše platí více vrstev větší cena ... výrobci u tlustších PCB používají více vodících vrstev a speciální vrstvy, takže cena za celé PCB může být klidně dvoj i více násobná ... proto i barvy PCB jako bílá, třeba stojí více ....
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 20:52:01
avatar
Presne. Nezabudnem, ako som držal v rukách svoju Asus Rampage V Extreme (X99 platforma) - doska bola ťažká, robustná, a to ani nemala celokrytový Armor ako napr ROG formula, či sabertooth modely Asus dosiek. Pravda, hovorím o doske E-ATX formátu, ale tam sa dalo cítiť, že PCB je viacvrstvové a kvalitné, asi ako všetko na doske - na lacnejších modeloch sa proste šetrí, ale sú cenovo výhodné...
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 21:43:32
avatar
Co jsem koukal, dělá to hlavně Gigabyte, pravda viděl jsem to i u pár MSI, ale u Asus desek ne.
No nevím, ale když tam není třetí řada na přišroubování, tak ta deska je na celé pravé straně prostě jen ve vzduchu, a přitom jak je tenká, má ještě další zeslabení pevnosti.
Crha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - za tu cenu 2016-10-31 20:29:09
avatar
když nepotřebuju nápis gaming a po stranách led proužek, tak od Asrocku Z170 Extreme4+ mám navíc opticky zvukový výstup (já vím že pro dětska není potřeba) a možnost taktování. A cena totožná.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 20:58:53
avatar
a kvalita je také jinde .... GB a ASUS jsou dva největší výrobci desek na trhu s velkým náskokem a vyrábějí desky s výrobními cenami, které si nikdo jiný nemůže dovolit takže pokud ti někdo tvrdí, že za jejich cenu nabídne více musí být v něčem pořádný háček ;)
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 21:28:02

Ale nezapomínejme na marži a marketing velkých obchodů dělá také své na ceně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 21:35:26
avatar
ano proto ve stejné kvalitě bude menší výrobce vždy dražší, protože si menší výrobce nemůže dovolit vyrobit stejnou kvalitu za stejnou cenu jako velký výrobce ... kvantita a velikost výroby hodně snižuje výrobní náklady na kus
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-10-31 21:44:29

Ano je to tak, ale v kvalitě si rozhodně konkurují. Horší může být snad jen support.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-11-01 09:46:10

"GB a ASUS jsou dva největší výrobci desek na trhu s velkým náskokem"

Proto jsem u Maximus VIII Ranger musel čekat 5 biosů/uefi, než deska laskavě začala startovat na první pokus?

Už se sice hodně opakuju a jsem s tím trapný, ale od pořízení nového PC říkám "Raději metrovou tyč do řiti než ASUS do PC".
Crha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - co tím myslíš 2016-11-01 11:23:59
avatar
6e ti deska startuje až na druhý pokus? Ten asrock mi to taky dělá, musím dýl podržet tlačítko start a pak naběhne. Podle většiny je na vině slabej zdroj. Vyměnil jsem při přechodu na 1080 zdroj Seasonic S12-II 430W za 620W a zatím se zapíná napoprvé bez přidržení.
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-11-02 08:50:12

Deska při startu PC skončila na Q-CODE "B6" nebo tak něco a PC nenaběhl. Zkoušel jsem měnit paměti, startovat s iGPU i externím GPU (bez externí grafiky pouze s i GPU se to projevovalo dokonce častěji), kolikrát deska prostě odmítala naběhnout i na několikátý pokus a musel jsem resetovat BIOS, což bylo jediné, co pomáhalo.

Přestalo to takto zlobit až tak s pátým BIOSem, už přesně nevím, updaty tehdy vycházely fakt každý týden, takže jsem jak zběsilý instaloval jednu novou verzi za druhou.

I když je podpora desky výrobcem určitě fajn věc, už jen fakt, že existuje 12 updatů biosu, kde u každého je "Improve system stability" vypovídá o SW kvalitě tohoto produktu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Porovnání reálného TDP procesorů AMD a Intel v praxi
Porovnání reálného TDP procesorů AMD a Intel v praxiÚterý, 17 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1805x
Komentářů: 2
Chernobylite – duchovní nástupce STALKER už brzy!
Chernobylite – duchovní nástupce STALKER už brzy!Pondělí, 16 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1334x
Komentářů: 1
BORDERLANDS 3 je venku – jak si nastavit kvalitu grafiky?
BORDERLANDS 3 je venku – jak si nastavit kvalitu grafiky?Sobota, 14 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1566x
Komentářů: 2
System Shock 3 v nové herní ukázce! Zajímavé.
System Shock 3 v nové herní ukázce! Zajímavé.Pátek, 13 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1499x
Komentářů: 1
Assassin´s Creed Odyssey dostává Discovery Tour
Assassin´s Creed Odyssey dostává Discovery TourČtvrtek, 12 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 7
Vychází RPG hra Greedfall – skvělé první dojmy
Vychází RPG hra Greedfall – skvělé první dojmyPondělí, 09 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2368x
Komentářů: 3