Creative Sound BlasterX AE-5 Plus – TEST a RECENZE kvalitní zvukové karty s RGB osvětlením Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Wednesday, 29 July 2020
Přejít na obsah
Creative Sound BlasterX AE-5 Plus – TEST a RECENZE kvalitní zvukové karty s RGB osvětlením
Zvuková karta
Instalace a kvalita zvuku v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

S kartou jsem po celou dobu testování neměl jediný problém. Zvukový projev byl vynikající na všech testovaných zařízení, zvlášť na HiFi sluchátkách HyperX Cloud Orbit S a sloupových reproduktorech Tannoy, kde jsem si testování doslova užil. Také pro herního nadšence má zvuková karta spoustu „vychytávek“ a v počítačové bedně i dobře vypadá, na své si tedy přijdou i nadšenci RGB světýlek.

Pokud se zaměřím na dodávaný SW firmy Creative, vše je přehledné, akorát není v češtině, alespoň jsem českou verzi na stránkách nenašel. SoundBlaster AE-5 Plus je tak více než důstojným pokračovatelem zvukových karet společnosti Creative. Samozřejmě můžeme si myslet, že integrované zvukové karty na základních deskách prošli za poslední roky značným vývojem a zlepšením, ovšem kdo chce mít opravdu kvalitní zvuk, ten se prostě dedikované nebo externí kartě či jinému zvukovému řešení, nevyhne. Mnoho lidí dnes dává přednost samostatným zesilovačům a receiverům, kdy samozřejmě i pro ně má Creative řešení v podobě G5/G6 nebo výborného X7 řešení. AE-5 Plus je stále klasická PCIe zvuková karta a je dobře že existuje pro ty, kteří nechtějí mít nic dalšího na stole a chtějí kvalitní zvuk. Speciálně když nabídka zvukových karet v posledních letech se na trhu výrazně zmenšila.

Pochopitelně takto kvalitní zvuková karta nejvíce vynikne proti integrované při použití kvalitních sluchátek či reproduktorů, ale i s běžnými sluchátky a reproduktory je rozdíl jasně slyšitelný. Mnohem prokreslenější zvuk ve hrách a filmech jednoznačně vtáhne do děje, o hudbě ani nemluvě, kdy zkrátka slyšíte detaily, které u levnějších zvukových řešení slyšet zkrátka nejsou. SoundBlaster AE-5 Plus dokazuje, že kvalitní řešení tohoto typu má stále hodně co nabídnout. Nyní navíc v moderním designu s RGB ;). Pokud bych ji měl něco vytknout, tak ten napájecí MOLEX bych osobně nahradil SATA napájením, jednoduše proto, že prakticky na nic jiného se dnes MOLEX napájení v PC nepoužívá, takže kvůli téhle zvukovce se musí na zdroj (pokud je modulární) dávat extra kabel apod. Ale to je takový prakticky detail.

Cenově jde o mnohem dostupnější řešení s cenou kolem 4000 korun vč. DPH, než AE-7 či vynikající AE-9. Ty nabízí ještě více, ale cena je výrazně vyšší, takže AE-5 PLUS s lehčí výbavou ale stále velmi dobrým zvukem, proti nim má vlastně velmi dobrý poměr cena/výkon. na trhu je také stále v prodeji i původní starší AE-5, která je za 3400 korun. V nabídce je tedy pro každého něco a určit tak můžeme inovovanou AE-9 PLUS doporučit. Novinka existuje v černém a bílém provedení.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Creative

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kvalitka 2020-07-30 15:44:26
avatar
Tuto kartu mám ve verzi non plus.
A musím potvrdit, že zvuk oproti mé staré SB 3D recon je brutálně kvalitnější, prokreslenější. Prostě pecka. Akorát jsem četl, že přídavné napájení je jen pro RGB pásek a ten nemám zapojený a ani na karta nesvítí - nepotrpim si nato. Tak jsem molex nezapojoval a karta funguje bez problémů.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-30 15:49:06
avatar
ano kdo nepotrebuje RGB tak kabel zapojeny netreba, ja v ramci recenze zapojil vsechno
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Recon 2020-08-13 00:50:32
avatar
Recon 3D nebyla zrovna karta, která byla dobrá. Pokud by jste si připlatit 400,- Kč mohl jste mít Z retail a nemusel jste kupovat novou kartu.
Badblock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - prosím o radu 2020-07-30 17:06:11

Nazdárek, keď je tu téma ,,zvuk", je lepšie mať 5+1 repráky zapojené cez optiku alebo klasické jacky?
Výhody / nevýhody jednotlivých zapojení?
Konkrétne mám Logitech Z906.

Dík
Max_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Digital vs Analog 2020-07-30 21:38:37

Určitě přes optiku. Převádět signál Digital->Analog v PC, i kdyby to bylo přes kvalitní zvukovku, bude vždy horší, než to opticky poslat do průměrného receiveru, který je zcela "oddělený" a dělaný přímo na to.
Autor ve své recenzi přímo nenapsal, jak byl receiver se zvukovkou propojen - jestli analogově, nebo digitálně. Obavám se, že pokud by byl propojen opticky, rozdíl oproti integrované zvukovce by byl jen těžko slyšitelný, protože nuly a jedničky lezou z obou zvukovek stejné a investice do kvalitnější zvukovky by nedávala smysl...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 07:33:52
avatar
ja testoval pres klasicke stereo jacky protoze jsem mel bedny v rezimu stereo.. Ovsem pokud by nekdo posilal skrze vukovku nakej DTS zvuk u filmu je rozhodne lepsi zvolit tu optiku
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 21:44:08
avatar
Teoreticky by to tak mělo být, ale co jsem tak četl recenze na různé DAC, tak je přece jen rozdíl, jestli se optikou připojíš přímo k levné zvukovce na základní desce, nebo na optický výstup kvalitního externího DAC.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-07 12:36:50
avatar
ano, jak píše Max_ vzhledem k tomu, že mít DAC uprostřed PC je zvěrstvo, tak digital out je taková z nouze cnost. Nejlepší je se ale samozřejmě takovým kartám vyhnout úplně, zvláště těm od Creative a pořídit si raději normální externí DAC, pak už můžete s klidem používat kvalitní analogovou kabeláž
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Z906 2020-08-13 01:00:12
avatar
Z906 mám a kvalitním audiokabelem jsem je propojil s SBZ,. Pak jsem koupil kvalitní optický kabel a moje osobní zkušenost je, že analogové zapojení dalo plnější zvuk. Testoval jsem to několikrát a nakonec zůstal u analogu. Pak jsem po čase bedny dal k TV a zapojil je optikou, kdy jsem zase zjistil, že čím jednoduší propojení tím lepší 5.1 zvuk. Takže na hry optikou a na hudbu analog.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 07:58:21

v článku by sa zišli aspoň stručne informacie ohľadne pouzitelnosti karty v programoch na nahrávanie,tvorbu hudby apod. Napr.aku ma latenciu vstup-> výstup ? Asio driver v pohode ? Jasné není na to primárne určená ale pre amatérske využitie by mala stačiť.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 14:36:33
avatar
krátká odpověď: na tvorbu Creative nebrat, to je v podstatě jediné co potřebujete vědět.

delší odpověď: předpokládám, že snad po letech už fungují základní věci jako nastavování velikosti bufferu atd. pro ASIO, jsem zvyklý, že mi utilitky k DAC rovnou vypisují zpoždění v ms podle nastavení atd. K čemu to ale potřebujete u interfacu, který neumí ani fantom napájení (tudíž nemáte kde si připojit mikrofon), ani hi-Z vstup (tudíž nemámte kde si připojit nástroj) o monitoringu nebo nějakém mixování vstupů (vždyť to má jeden vstup tak co byste chtěli). Samozřejmě těch důvodů je mnohem více, kdyby se chtěl někdo hádat. Lidi co skutečně nahrávají fakt o RGB hovadiny nestojí

A ne, nehodí se ani na amatérské nahrávaní, protože pokud máte peníze na tohle blikátko, máte i peníze na interface, který je pro amatérské nahrávání vhodnější. Tzn. Creative je "drahé" pro tyhle účely. Dříve platilo, že Creative dává ve hrách fps, tento důvod ale dnes neplatí, ale Creative se snaží z tohoto trendu žít dodnes, takže se nedivím, že se hned chytli RGB nesmyslu, protože dnes se světýlka považují za "gaming"
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 08:32:03

Toto ne: "Zvuková karta disponuje sluchátkovým zesilovačem o výkonu až 600 ohmů."
Poslední zvukovku co jsem měl byla Sound Blaster AWE32 a od té doby nebyl důvod za to utrácet. Přijde mi to jako zbytečnost, je lepší připlatit si za kvalitnější základní desku. A když už, tak zvukovku do USB.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 22:02:35
avatar
Jo, je to tak. Proto je taky kvalitních interních zvukovek jako šafránu.
Vyrobit interní zvukovku, která i v tom pekelném prostředí elektromagnetických rušení uvnitř PC skříně dokáže vyprodukovat kvalitní zvuk je totiž hodně těžké = drahé.
Takže už jen z tohodle důvodu je mnohem snazší vyrobit externí zvukovku, která tím pádem za méně peněz vyrobí lepší zvuk.
Proto je dnes taková široká nabídka USB DAC.
A to ani nemluvě o tom, když se tomu ještě dá speciální nezarušený napájecí zdroj... To je pak rozdíl kvality i proti takovéhle dobré interní zvukovce fakt znát.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 14:46:01
avatar
ač jsem proti Creative, měl jsem SB16, AWE32(VL-BUS), AWE64(ISA) a první Live! V té době mělo Creative smysl. Pak už ne. Dál už souhlasím s Vámi.

Mě štve, že dnes kvalitní deska = příplatková "lepší" zvukovka a nejhorší jsou ty, kde se připlácí ještě více, protože Creative, THX atd. Chci aby základní deska zvukovku ideálně vůbec neměla. Naopak vítám speciální USB porty určené pro DAC, které mají stabilnější napájení atd. Stejně tam strkám JitterBug, ale co už
Yamaha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 08:45:38

Dlouho jsem pouzival zvukovky na deskach.Same kvalitni(vetsinou na deskach vrchopnych rad)..no a pak jsem koupil tuhle krasku(tu verzi pred)..k tomu kvalitni sluchatka.No a rozdil Treba Far Cry 5 se najednou objevil zvuk hmyzu....a jinsi drive neslysene zvuky
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:28:34
avatar
To udělaly hlavně ty kvalitní sluchátka.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 14:58:10
avatar
na hry stačí cokoliv co není shit. Audiosamply ve hrách nejsou kdovíjaké kvality. Je potřeba si uvědomit, že hry jsou dělané pro mainstream. Dnes kdejaký "gaming" jouda má highend grafiku, proto se ve hrách investuje raději zde a zvuk je jen dodatková "kulisa" pro pecky do uší, mastering je hrůza atd.

No a většina hiend gaming joudů co dalo 30K za grafiku nedalo ani zdaleka stejnou částku za zvuk, prostě je třeba si uvědomit, že gaming PC je silně nesymetrické - proto Vám na hry stačí "cokoliv" včetně toho Creative. To ale neznamená, že Creative je špička! Myslet si to by bylo jako myslet si, že mezi 8 a 64jádrovým procesorem není rozdíl, protože moje stupidní hra používá jen 8 vláken! Vrátím-li se zpátky ke hrám - analogicky neznamená, že by nešel udělat "mistrovský" zvuk do nějaké hry. Nikdo to ale snad ještě neudělal, jestli jo, tak nějaká artová hra stojící mimo mainstream žánr atd.

No a nakonec většina lidí je hloupých, proto se vytvářejí tuneloidní fps akce, stejně tak je většina lidí "hluchých", takže jako ta hrstka inteligentních lidí by "nezaplatila" propracovanou hru co má hloubku, tak ještě menší menšina by nezaplatila mistrovský zvuk v nějaké hře
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chyba 2020-07-31 10:36:14

... v posledním odstavci máte chybu (resp. 2) v předposlední větě - "V nabídce je tedy pro každého něco a určit tak můžeme inovovanou AE-9 PLUS doporučit.". Jinak, celkově, pěkná recenze. Děkuji.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:49:40
avatar
chybicka se vloudila
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 09:14:27
avatar
historicky jedu na Creative X-Fi a maximální spokojenost. Když jsem minulý rok upgradoval na nové komponenty, vzal jsem i novou zvukovku právě od creative. Tak za 2 dny šla zpět, protože tak doj*baný SW jsem dlouho neviděl a navíc neuměl to, co letitá X-Fi...Takže jsem pořešil PCI verzi této staré zvukovky a jsem maximálně spokojený...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:50:21
avatar
za posledni rok to docela poladili..
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 15:02:02
avatar
celý život chodím na suchý záchod co postavil můj dědeček, na jiném jsem nikdy nebyl a fakt bych neměnil, protože si myslím že je skvělý a naprosto dostatečný Ale jinak jo, ať má každý to, s čím je spokojený, dokud to nenutí ostatním nebo to neprezentuje jako "objektivní" názor
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 12:17:03

Ak ozaj niekoho zaujima kvalita tychto kariet aspon obcas urobi niekto poriadny test aj ked je to sice na povodnu ae-5 ale aspon to obsahuje merania od cloveka ktory sa v obore zvuku pohybuje:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-sound-blasterx-ae-5.9114/
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 17:32:15
avatar
pekna profi recka diky za odkaz
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 20:07:08

Nie je zaco ... tunajsia recenzia je skor taky subjektivny dojem, veci ohladom zvuku treba merat a vtedy sa da porovnavat / cisla su smerodajne / a az potom vsadit na svoje ucho ale tam uz je to o jednotlivcovi kto ma co rad aky zvuk preferuje
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 15:13:06
avatar
ano, subjektivní dojem není recenze, proto zdejší audiorecenze nejsou bohužel recenze. Je mi líto, jedná se totiž o ztracené úsilí i čas.

99,9% recenzí čehokoliv co se dotýká zvuku zde končí verdiktem, že to "hraje dobře". By mě zajímalo co si mám tedy vybrat když zvukovka za 4 tisíce i interface za 8-9 tisíc co se tu recenzovalo oboje "hraje dobře". Z toho mě logicky vyplývá, že lepší je to levnější, protože obojí hraje (stejně)"dobře" a s tím levnějším alespoň ušetřím
Bjorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 19:35:30

Dopadl překvapivě dobře, až jsem překvapen.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-12 15:08:48
avatar
tak asi neumíte číst:
Citace:
Ah, this is not good for any kind of serious music recording

ok, můžete oponovat, že to není na nahrávání, ale co třeba output impedance 2.1 . A podívejte se kde je takový Dragonfly co stojí pomalu stejně - 0.6!
divi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Shoda podmětu s přísudkem 2020-08-02 10:39:55

zvukové karty na základních deskách prošli...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Tuesday, 20 October 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1472x
Komentářů: 4
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Monday, 19 October 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 2111x
Komentářů: 10
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Sunday, 18 October 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2659x
Komentářů: 7
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Tuesday, 13 October 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1983x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaMonday, 05 October 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2660x
Komentářů: 12
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Friday, 25 September 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3531x
Komentářů: 20