Creative Sound BlasterX AE-5 Plus – TEST a RECENZE kvalitní zvukové karty s RGB osvětlením Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 29 červenec 2020
Přejít na obsah
Creative Sound BlasterX AE-5 Plus – TEST a RECENZE kvalitní zvukové karty s RGB osvětlením
Zvuková karta
Instalace a kvalita zvuku v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

S kartou jsem po celou dobu testování neměl jediný problém. Zvukový projev byl vynikající na všech testovaných zařízení, zvlášť na HiFi sluchátkách HyperX Cloud Orbit S a sloupových reproduktorech Tannoy, kde jsem si testování doslova užil. Také pro herního nadšence má zvuková karta spoustu „vychytávek“ a v počítačové bedně i dobře vypadá, na své si tedy přijdou i nadšenci RGB světýlek.

Pokud se zaměřím na dodávaný SW firmy Creative, vše je přehledné, akorát není v češtině, alespoň jsem českou verzi na stránkách nenašel. SoundBlaster AE-5 Plus je tak více než důstojným pokračovatelem zvukových karet společnosti Creative. Samozřejmě můžeme si myslet, že integrované zvukové karty na základních deskách prošli za poslední roky značným vývojem a zlepšením, ovšem kdo chce mít opravdu kvalitní zvuk, ten se prostě dedikované nebo externí kartě či jinému zvukovému řešení, nevyhne. Mnoho lidí dnes dává přednost samostatným zesilovačům a receiverům, kdy samozřejmě i pro ně má Creative řešení v podobě G5/G6 nebo výborného X7 řešení. AE-5 Plus je stále klasická PCIe zvuková karta a je dobře že existuje pro ty, kteří nechtějí mít nic dalšího na stole a chtějí kvalitní zvuk. Speciálně když nabídka zvukových karet v posledních letech se na trhu výrazně zmenšila.

Pochopitelně takto kvalitní zvuková karta nejvíce vynikne proti integrované při použití kvalitních sluchátek či reproduktorů, ale i s běžnými sluchátky a reproduktory je rozdíl jasně slyšitelný. Mnohem prokreslenější zvuk ve hrách a filmech jednoznačně vtáhne do děje, o hudbě ani nemluvě, kdy zkrátka slyšíte detaily, které u levnějších zvukových řešení slyšet zkrátka nejsou. SoundBlaster AE-5 Plus dokazuje, že kvalitní řešení tohoto typu má stále hodně co nabídnout. Nyní navíc v moderním designu s RGB ;). Pokud bych ji měl něco vytknout, tak ten napájecí MOLEX bych osobně nahradil SATA napájením, jednoduše proto, že prakticky na nic jiného se dnes MOLEX napájení v PC nepoužívá, takže kvůli téhle zvukovce se musí na zdroj (pokud je modulární) dávat extra kabel apod. Ale to je takový prakticky detail.

Cenově jde o mnohem dostupnější řešení s cenou kolem 4000 korun vč. DPH, než AE-7 či vynikající AE-9. Ty nabízí ještě více, ale cena je výrazně vyšší, takže AE-5 PLUS s lehčí výbavou ale stále velmi dobrým zvukem, proti nim má vlastně velmi dobrý poměr cena/výkon. na trhu je také stále v prodeji i původní starší AE-5, která je za 3400 korun. V nabídce je tedy pro každého něco a určit tak můžeme inovovanou AE-9 PLUS doporučit. Novinka existuje v černém a bílém provedení.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Creative

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kvalitka 2020-07-30 15:44:26
avatar
Tuto kartu mám ve verzi non plus.
A musím potvrdit, že zvuk oproti mé staré SB 3D recon je brutálně kvalitnější, prokreslenější. Prostě pecka. Akorát jsem četl, že přídavné napájení je jen pro RGB pásek a ten nemám zapojený a ani na karta nesvítí - nepotrpim si nato. Tak jsem molex nezapojoval a karta funguje bez problémů.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-30 15:49:06
avatar
ano kdo nepotrebuje RGB tak kabel zapojeny netreba, ja v ramci recenze zapojil vsechno
Badblock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - prosím o radu 2020-07-30 17:06:11

Nazdárek, keď je tu téma ,,zvuk", je lepšie mať 5+1 repráky zapojené cez optiku alebo klasické jacky?
Výhody / nevýhody jednotlivých zapojení?
Konkrétne mám Logitech Z906.

Dík
Max_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Digital vs Analog 2020-07-30 21:38:37

Určitě přes optiku. Převádět signál Digital->Analog v PC, i kdyby to bylo přes kvalitní zvukovku, bude vždy horší, než to opticky poslat do průměrného receiveru, který je zcela "oddělený" a dělaný přímo na to.
Autor ve své recenzi přímo nenapsal, jak byl receiver se zvukovkou propojen - jestli analogově, nebo digitálně. Obavám se, že pokud by byl propojen opticky, rozdíl oproti integrované zvukovce by byl jen těžko slyšitelný, protože nuly a jedničky lezou z obou zvukovek stejné a investice do kvalitnější zvukovky by nedávala smysl...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 07:33:52
avatar
ja testoval pres klasicke stereo jacky protoze jsem mel bedny v rezimu stereo.. Ovsem pokud by nekdo posilal skrze vukovku nakej DTS zvuk u filmu je rozhodne lepsi zvolit tu optiku
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 21:44:08
avatar
Teoreticky by to tak mělo být, ale co jsem tak četl recenze na různé DAC, tak je přece jen rozdíl, jestli se optikou připojíš přímo k levné zvukovce na základní desce, nebo na optický výstup kvalitního externího DAC.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-08-07 12:36:50
avatar
ano, jak píše Max_ vzhledem k tomu, že mít DAC uprostřed PC je zvěrstvo, tak digital out je taková z nouze cnost. Nejlepší je se ale samozřejmě takovým kartám vyhnout úplně, zvláště těm od Creative a pořídit si raději normální externí DAC, pak už můžete s klidem používat kvalitní analogovou kabeláž
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 07:58:21

v článku by sa zišli aspoň stručne informacie ohľadne pouzitelnosti karty v programoch na nahrávanie,tvorbu hudby apod. Napr.aku ma latenciu vstup-> výstup ? Asio driver v pohode ? Jasné není na to primárne určená ale pre amatérske využitie by mala stačiť.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 08:32:03

Toto ne: "Zvuková karta disponuje sluchátkovým zesilovačem o výkonu až 600 ohmů."
Poslední zvukovku co jsem měl byla Sound Blaster AWE32 a od té doby nebyl důvod za to utrácet. Přijde mi to jako zbytečnost, je lepší připlatit si za kvalitnější základní desku. A když už, tak zvukovku do USB.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 22:02:35
avatar
Jo, je to tak. Proto je taky kvalitních interních zvukovek jako šafránu.
Vyrobit interní zvukovku, která i v tom pekelném prostředí elektromagnetických rušení uvnitř PC skříně dokáže vyprodukovat kvalitní zvuk je totiž hodně těžké = drahé.
Takže už jen z tohodle důvodu je mnohem snazší vyrobit externí zvukovku, která tím pádem za méně peněz vyrobí lepší zvuk.
Proto je dnes taková široká nabídka USB DAC.
A to ani nemluvě o tom, když se tomu ještě dá speciální nezarušený napájecí zdroj... To je pak rozdíl kvality i proti takovéhle dobré interní zvukovce fakt znát.
Yamaha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 08:45:38

Dlouho jsem pouzival zvukovky na deskach.Same kvalitni(vetsinou na deskach vrchopnych rad)..no a pak jsem koupil tuhle krasku(tu verzi pred)..k tomu kvalitni sluchatka.No a rozdil Treba Far Cry 5 se najednou objevil zvuk hmyzu....a jinsi drive neslysene zvuky
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:28:34
avatar
To udělaly hlavně ty kvalitní sluchátka.
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chyba 2020-07-31 10:36:14

... v posledním odstavci máte chybu (resp. 2) v předposlední větě - "V nabídce je tedy pro každého něco a určit tak můžeme inovovanou AE-9 PLUS doporučit.". Jinak, celkově, pěkná recenze. Děkuji.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:49:40
avatar
chybicka se vloudila
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 09:14:27
avatar
historicky jedu na Creative X-Fi a maximální spokojenost. Když jsem minulý rok upgradoval na nové komponenty, vzal jsem i novou zvukovku právě od creative. Tak za 2 dny šla zpět, protože tak doj*baný SW jsem dlouho neviděl a navíc neuměl to, co letitá X-Fi...Takže jsem pořešil PCI verzi této staré zvukovky a jsem maximálně spokojený...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 10:50:21
avatar
za posledni rok to docela poladili..
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 12:17:03

Ak ozaj niekoho zaujima kvalita tychto kariet aspon obcas urobi niekto poriadny test aj ked je to sice na povodnu ae-5 ale aspon to obsahuje merania od cloveka ktory sa v obore zvuku pohybuje:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-sound-blasterx-ae-5.9114/
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 17:32:15
avatar
pekna profi recka diky za odkaz
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 20:07:08

Nie je zaco ... tunajsia recenzia je skor taky subjektivny dojem, veci ohladom zvuku treba merat a vtedy sa da porovnavat / cisla su smerodajne / a az potom vsadit na svoje ucho ale tam uz je to o jednotlivcovi kto ma co rad aky zvuk preferuje
Bjorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-31 19:35:30

Dopadl překvapivě dobře, až jsem překvapen.
divi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Shoda podmětu s přísudkem 2020-08-02 10:39:55

zvukové karty na základních deskách prošli...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.Neděle, 09 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2050x
Komentářů: 4
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novém
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novémČtvrtek, 06 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 7
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!Středa, 05 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1002x
Komentářů: 10
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježdění
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježděníPondělí, 27 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 4
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!Neděle, 26 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1850x
Komentářů: 11
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátku
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátkuSobota, 25 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 1