Recenze: Might and Magic HEROES VI – Jak se podařil další pokus o oživení legendárních HEROES 3? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 17 říjen 2011
Přejít na obsah
Recenze: Might and Magic HEROES VI – Jak se podařil další pokus o oživení legendárních HEROES 3?
Gameplay
Technické zpracování a zpracování strategie
Závěr a hodnocení
alt

  • Recenze: Might and Magic HEROES VI

             – Jak se podařil další pokus o oživení legendárních HEROES 3?

Osobně si myslím, že HEROES, a to zejména třetí díl, jsou jednou vůbec z nejlepších her, které kdy na kterékoliv platformě vyšly. Zejména v edici Complete s oběma datadisky, je to hra, na které těžko budete i dnes hledat, nějakou chybu. A věřte nebo ne, H3 vyšly už v roce 1999! Není proto divu, že všechny další díly této herní série, to měly a mají extrémně těžké se tomuto etalonu tahových strategií vůbec vyrovnat.

Během let jsme postupně dostali čtvrtý díl, kde se autoři pokusili o celou řadu změn, ale tento díl úspěchu H3 nedosahoval. Po mnoha letech jsme se dočkali dílu pátého v kompletně 3D prostředí a navíc se snahou se co nejvíce přiblížit H3. Bohužel se to opět nepovedlo. Ale máme rok 2011 a přichází očekávané HEROES VI, které se chtějí s H3 poměřovat se vším všudy. Autoři i vydavatel si také dali extrémně záležet a spustili BETAtestování. Na základě výsledků prvního BETAtestu dokonce přišlo rozhodnutí hru odložit a přepracovat. Druhý BETAtest proběhl nedávno a bylo oznámeno, že hra vyjde právě v Říjnu. A to se před pár dny stalo. A jak to dopadlo?

 

  • Heroes 6

Společnost UBISOFT, která dnes značku Heroes Might and Magic vlastní, už samozřejmě nemá nic společného s tvůrci H3, studiem 3DO, těžko tedy čekat, že hry budou úplně stejné. Přesto po důkladném zahrání H6 musím říci, že ze všech moderních následovníků se H3 snaží přiblížit nejvíce. Bohužel ne všechno ale dopadlo tak, jak si hardcore stratégové asi představovali. Občas, tedy opravuji, často se říká, že nové hry jsou jednoduší, než jejich předchůdci a dělají z hráčů hlupáky. A po zahrání H6 musím říci, že na tom hodně pravdy bude …

Samotný koncept Heroes zůstal samozřejmě nezměněný i v případě H6. Jedná se o tahovou strategii, kdy na určitém území se nachází několik hráčů, každý má k dispozici startovní hra, a hledá a obsazuje zdroje surovin, buduje hrad, který mu poskytuje příjmy a možnost rekrutovat jednotky. Z těch vytváří armádu, se kterou bojuje v tahovém režimu ala šachy a na základě toho získává zkušenosti pro svého hrdinu a vylepšuje mu statistiky, dovednosti, schopnosti. H6 na tomto základu nic nemění, ale výrazně upravuje přístup k němu.

Součástí hry je samozřejmě příběhová kampaň, stejně jako tomu bylo u předchůdců. Musím ale říci na rovinu, že příběhové kampaně u Heroes série mě nikdy nebrali a i u H3 jsem dohrál asi jen jednu. Vždycky mi přišli příběhově strašně hloupé a musím říci, že u H6 to není jiné. Ale můžete být v klidu, protože kampaň není nejzábavnější ani stěžejní složkou hry. Tou jsou prostě mapy a boje jak v režimu sám proti počítačem ovládaným hráčům, tak v MP, včetně možnosti hrát ve více lidech na jednom PC. Právě ve druhém zmíněném režimu mám na H3 nejlepší vzpomínky, kdy jsme po škole před lety vždycky strávili hodiny povídáním s kamarády o všem možném a při tom hráli H3 proti sobě.  

A s tímto přístupem jsem se pustil do hraní Heroes 6, a dnes vám řeknu, jestli se tvůrcům podařilo oživit legendu v moderním zpracování, nebo to opět zůstalo za očekáváním a na půl cesty.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1172x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2079x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1918x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3901x
Komentářů: 0