INTEL a SAMSUNG chtějí nabízet 4K neTN monitory do 10 tisíc - už letos! Kvůli upgradům PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 05 June 2014
altSpolečnost INTEL chce zatlačit na rychlejší přechod od FullHD ke 4K a na rychlejší upgrady PC.

Ačkoliv rozhodně nemůžeme tvrdit, že by nástup 4K monitorů (tedy panelů s rozlišením 3840x2160 a více), byl nějak zásadně pomalý, rozhodně by mohl být rychlejší. Tomu brání pochopitelně vyšší ceny, kdy kvalitní IPS modely stojí stále kolem 30 tisíc a výše.

Výrobci monitorů se to pokoušejí kompenzovat nabídkou TN 4K panelů s cenovkami kolem 20 tisíc i méně, ty však mají celou řadu ústupků (hlavně je to TN). A pořád 20 tisíc je 20 tisíc. Nyní přichází Intel, který ve spolupráci se SAMSUNG chce zatlačit na to, aby se 4K modely objevily ještě do konce letošního roku s cenovkou 399 dolarů (9700 korun vč. DPH) za 23,6" velikost!

Intel si nevybral SAMSUNG náhodou, protože to je jeden z hlavních (ne-li hlavní) výrobce obrazovek vůbec a má k dispozici velmi zajímavou PLS technologii, což je variace na IPS, tedy je rozhodně lepší než TN, ovšem cenově se dokáže dostat velmi nízko. Tyto panely najdeme na řadě i levnějších zařízení, takže 4K monitor s 23,6" za 9700 korun ke konci letošního roku, není rozhodně nereálný!

A proč to Intel dělá? Jednoduše chce donutit zákazníky k rychlejším upgradům PC, protože většina PC samozřejmě 4K jen tak nedá - zvlášť kvůli hrám. Intel tak doufá, že když zákazníci uvidí cenově dostupnější 4K monitory a to, jaký je posun v jemnosti a kvalitě obrazu proti FullHD, že se nechají přesvědčit a kromě nového monitoru pořídí třeba i procesor, nebo nejlépe celý PC (proto Intel chce nabídnout levný 4K monitor i ve formě All-in-One PC). S tím by se samozřejmě svezli i firma jako AMD, NV a mnoho dalších. Intel zkrátka chce trochu popostrčit rychlost vývoje a upgradů.   

Samozřejmě zajímavé cenově dostupné 4K monitory IPS (nebo i PLS), o takové rozhodně stojíme. Pravdou ale je, že 23,6" za 10 tisíc, jak to podle nejlepšího scénáře na konec letošního roku vypadá, je stále dost peněz, ale rozhodně už to není nedostupné. Každopádně osobně cílím na 27" velikost tak doufám, že se něco objeví. Jak ale všichni víme, problém není ani tak ten monitor, jako grafický výkon, zvlášť když se někteří rozhodně nechceme vzdát Eyefinity (tedy tří monitorů), což klade na grafický výkon značné nároky. A jednoduše i když budou existovat cenově dostupné 4K monitory a zapojíme je do trojice (tedy Eyefinity sytému), bude problém, čím to vlastně pohánět. Jedinou grafickou kartou na trhu, která 4K rozlišení jakž takž dává, je AMD Radeon R9 295X2, tedy 500W grafika za téměř 40 tisíc. Už ale nemá dost výkonu na Eyefinity 4K, takže výrobci grafik musí zapracovat na nové generaci a nárůst výkonu musí být opravdu masivní ...

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 841x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1440x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2142x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1945x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2719x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2198x
Komentářů: 1