UBISOFT otočil kormidlem od NVIDIA k AMD? Watch Dogs 2 s DX12 a optimalizacemi pro AMD Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 28 březen 2016
altAMD ohlásilo podporu DirectX12 a „velké“ optimalizace hry pro Radeon grafické karty.

 

 

 

 

Společnost UBISOFT byla jeden z mála velkých vydavatelů, který u svých AAA her spolupracoval výhradně s NVIDIA a s AMD téměř nekomunikoval. Bohužel posledních pár velkých her ukázalo značné problémy tohoto přístupu. Ať už Assassin´s Creed UNITY, ale i další hry, které měly problém nejen na PC, ale i na konzolích (jež obsahují AMD HW). UBIOSFT hry zkrátka nefungovaly a to ani na těch NVIDIA grafikách, kde „GameWorks“ technologie tomu také často moc nepomáhaly. Dodatečné optimalizace a opravy her byly úspěšné jen částečně. Kdysi jsem tedy v souvislosti těmito s problémovými UBISOFT hrami prohlásil, že by bylo nejlepší, kdyby UBI poslalo NV k šípku, a navázalo spolupráci s AMD, se kterým spolupracují všichni ostatní významní vydavatelé, v čele s hlavně s DICE atd.

Vypadá to, že radu DDWorldu v UBISOFT četli a vydali se pro všechny lepší cestou. AMD totiž na své prezentaci aktuálně odhalilo Watch Dogs 2 a jeho DirectX12 podporu a „velké“ optimalizace na míru grafikám RADEON, které by ze hry měly tedy dostat maximum. Je to už poněkolikáté v poslední době, kdy nás UBISOFT opravdu přesvědčuje, že otočil svou politiku spolupráce o 180° a z AMD udělal hlavního partnera namísto NVIDIe, alespoň co se optimalizací svých her týká. Pravděpodobně to rozhodně nebude za peníze, kdy často NV u některých her asi i finančně a vývojáři pomáhala s GAMEWORKS a pak to používala jako PR/marketingový materiál. Na rozdíl od NV, si AMD těžko může dovolit vliv u vývojářů kupovat penězi. Dost tedy pochybujeme, že AMD dokázalo u Ubisoftu finančně nějak „přeplatit“ NVIDIA a tedy peníze by byly důvodem současné situace. Pravděpodobně je to čistě rozhodnutí UBISOFTu, který chce prostě lépe optimalizované hry pro konzole i PC, s čímž NVIDIA pomoci neumí a její Gameworks optimalizacemi nejsou.  

Ostatně už u nedávno vydaného FAR CRY PRIMAL jsme byli dost překvapení, že hra vůbec neobsahuje NVIDIA GAMEWORKS, přitom je to jen převlečené FAR CRY 4, které GAMEWORKS obsahovalo a optimalizace hry byly jasně dělané na NV grafiky. To u PRIMAL není. Velké překvapení bylo i u The Division, které sice GAMEWORKS obsahuje, ale jen technologie, jež jsou de facto k ničemu (kvůli náročnosti a na AMD je fakticky ani nelze zapnout) a prezentují vlastně jen určité možnosti. Hra samotná však skvěle běhá na AMD. A to je důležité i z hlediska konzolí, protože tam bez té optimalizace na AMD by byl problém a UBISOFT se chce vyhnout opakování chyb z minulosti.

Nyní se tedy zdá, že spolupráce s AMD bude ještě výraznější. Watch Dogs 2, doufáme, napraví herní chyby a nedostatky prvního dílu, který byl zajímavý, ale také pálil hromady potenciálu. Recenzoval jsem:

 Po technologické stránce zní podpora DX12 velmi dobře a optimalizace UBSIOFT hry na AMD grafiky, je docela velkou novinkou. Dost možná půjde o podporu Asynchronních shaderů, což by mohlo udělat opět výrazný výkonový rozdíl u stávajících grafik mezi AMD a NV grafikami, které AS využít neumí, AS však umí využít i AMD grafiky v konzolích a i když AS přestavují jen omezený výkonový přínos díky vhodnému použití jen ve specifických případech, i těch 10-20% je hodně zajímavých. Očekáváme, že WD2 vyjde letos v druhé polovině roku. Musím říci, že přístup UBISOFT není ojedinělý. Určitě je to pochopitelně proto, že AMD grafiky jsou v konzolích, nicméně mnozí vývojáři mluví až v superlativech o AMD GPUOpen, které by mohlo znamenat opravdu revoluci ve vývoji a použití herních technologiích a optimalizacích her na míru a je to fakticky zcela opak toho, co vývojářům a hernímu vývoji jako celku nabízela NVIDIA, která se narychlo snaží zachránit, co se dá a některé technologie GAMEWORKS vydává volně přístupné v SDK. Zda je to i reakce na ztrátu výrazné pozice u jednoho z hlavních herních vydavatelů, jakého UBISOFT představuje, lze jen spekulovat, ale NV o tom určitě věděla už delší čas. AMD si mezitím buduje tedy další opěrný bod a potenciálně se další jeho technologie a přístupy mohou stát standardy.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 410x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1519x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1830x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2248x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2010x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2813x
Komentářů: 5