Windows rozdrtil Linux – debakl systému Linux při jeho velké šanci Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 08 duben 2009
alt Už je to tedy oficiální, platforma, která měla být Linuxu zaslíbená, se stala jeho noční můrou.

 

 

 

Už před nějakou dobou jsem vás informoval o tom, že různé průzkumy přisuzují 90% podíl Windows na netboocích. To je o to překvapivější, že Notebooky jsou jako dělané pro Linux a měla to být jeho velká šance. Ta však umřela velmi záhy. Microsoft už oficiálně potvrdil, že platforma netbook je jeho. Microsoft Windows dosáhl neuvěřitelného podílu 96% na této platformě, což je o dost lepší výsledek, než má Windows platforma obecně na PC.

Vzhledem k tomu, že popularita netbooků roste a dokonce prý vyrovnají prodeji notebooky, není vítězství Windows tak úplně banální záležitost. Co se skrývá za debaklem Linuxu na platformě netbooků? To, co jsem naznačil už ve starším článku. Zákazníci prostě nemají zájem ani vůli změnit své zvyky a radši zaplatí za Windows, než mít stejně dobře fungující Linux zdarma a učit se něco nového. To dokládá i to, že netbooky s Linuxem se vracejí 4x častěji než ty s Windows. Můžeme si tipnout, že zatím stojí právě to, že se prostě zákazník s Linuxem nesžil. Je to trochu škoda, protože Linux měl na platformě netbook reálnou šanci fungovat líp než Windows, ale zákazníci jsou prostě jiného názoru, a to je důvod, proč vlastně Microsoft obecně nic moc nového nemusí vymýšlet a výdělky má zaručené. Současným uživatelům prostě Windows stačí, samozřejmě je tu remcající část, jako jsem třeba já, ale i já jsem prostě líný fungovat na něčem jiném než Windows, přiznám se na rovinu. Proti Linuxu nic nemám, ale chybí mu centrální vedení, podpora a propagace jako protiváha Microsoftu. A upřímně si myslím, že už je pozdě s tím začínat. Jo leda by se do celé věci vložilo IBM …

Neúspěch Linuxu na noteboocích je škoda a čekal jsem, že se mu povede líp – můj odhad byl 50 na 50 a vyrovnaný souboj. Z počátku měl Windows podíl jen 10% a výrobci rychle Linux uváděli, ale teď jen rok poté už Windows má 96% a o Linux netbook nezakopnete. Pokud se výrobců netbooků zeptám na Linux, kroutí hlavou. Velká šance Linuxu konečně prorazit i k běžným zákazníkům skončila skutečně debaklem, jinak to nelze nazvat. Zákazníci dali Linuxu malou šanci, ale větší než kdykoliv předtím, nevydrželo jim to však dlouho. Tučňák to v tomto případě projel na plné čáře a je otázka, zda vůbec kdy u běžného zákazníka bude mít Linux proti Windows šanci. To spíš asi dřív zaniknou OS jako takové ...

Zdroj: Xbitlabs

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Problém vůbec sehnat 2009-04-08 14:19:10
avatar
Sám jsem v listopadu sháněl Acer Aspire A150 s Linuxem a pevným diskem. U nás to bylo prakticky nemožné. Skončilo to tak, že jsem musel koupit Windows verzi a nainstaloval si tam Fedoru 10...
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 14:24:51
avatar
Dobre, že spomínaš, lebo sa chcem spýtať, či má nainštalovaný OS nejaký vplyv na záruku, t.j. nainštalujem si iný, aký som dostal.
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 14:39:01
avatar
Tohle je celkem ošemetná otázka, setkal jsem se s tím, tuším na abclinuxu, že někdo reklamoval prasklý plastový kryt notebooku a reklamaci nechtěli uznat, že tam měl nainstalované Gentoo. Ale pokud si dobře vzpomínám, tak mu ji nakonec uznali. Může se to lišit od výrobce (prodejce) notebooku, ale přikláněl bych se k tomu, že to na záruku vliv nemá.

A jinak k mým postřehům, také jsem nedávno kupoval notebook, bez OS a shodou okolností na něm také skončila Fedora (ve své době devítka, dnes již perfektní desítka).

Proti Windows také nic nemám, ale na notebooku hrát hry nebudu a jiné možnosti, které bych potřeboval, mi licence Windows nedá, aspoň jsem ušetřil něco málo ;-)
N1Killer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:03:25
avatar
Tiež je (o niečo) väčšia výdrž na batérie, lebo linux tak často neberie údaje z HDD.
Btw. linux je ideálny OS nielen na netbook ale aj na klasický notebook
PS. nemáte niekto Xubuntu, uvítam každý názor na túto distribúciu, lebo sa chystám prejsť na ňu akonáhle vyjde verzia 9.04
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:17:34
avatar
Xubuntu je prakticky stejně funkční jako ubuntu jen je méně náročné na výkon hardware. Sám sem ho chvíli testoval a neshledal sem oproti ubuntu skoro žádné rozdíli.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 16:55:37
avatar
No já půjdu do Kubuntu 9.04(64bit) na mém "surfovacím a multimediálním PC" Tam bude samostatně. Doufám, že bude taky za těch 15 dní ode dneška. KDE vypadá hezky. A na mém "herním" PC skončí na EXT4 partition Ubuntu 9.04(64bit) + Visty(Windows7)(64bit)na NTFS. A budocnost ukáže, pro který Linux se pak na tom surfovací PC rozhodnu. Jestli Ubuntu, nebo Kubuntu. Testoval jsem už hodně distribucí a K/Ubuntu vypadá, že je ta co mi nejvíce vyhovuje.
Neznámý  2009-04-09 15:04:13

Zdar GOSi, já a to já, taky, a to já taky, si chci, na-instalovat, Operační systém Linux Kubuntu 32-Bit. verzi, protože, a to protože, na Pořádném, Operačním systému Linux, asi nějaká verze CZ, jsem, a to jsem, už nejel, asi tak, a to, asi tak, 5 Let, a na-posled, asi tak, před třemi měsícemi, jsem, mněl, Linux Live-CD, s KDE, tuším, a to tuším, tehdá, asi nějaká verze KDE 4.11, asi nějaká verze CZ, a na mém počítači, s procesorem AMD Sempron 2200+, v SOCKETu (A), jelo, pěkně, akorát, že z toho, Live-CD, mi tam, nešel na-instalovat, Adobe Flash Player, asi nějaká verze 10.0.XXX.X, nebo, a to nebo, já nevím, a to já nevím, kolik, to přesně, je, a tak, se nedalo koukat, na VideoKLIPy, na INTERNETových stránkách, http://www.youtube.cz/ ,a to bylo dost na nic, a tak, si chci, na-instalovat, Operační systém Linux Kubuntu, asi nějaká verze 9.04 CZ, na HarrDisk, pěkně, a to pěkně, na-ostro, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:21:41
avatar
Ten můj je defacto notebook, ne netbook (jaká že je definice netbooku?). Ale Linux mám i na pracovní stanici (opět Fedora).

Pokud jde o Xubuntu, záleží, na jaké distribuci jedeš dnes, pokud si na debian like distribuci (Debian popřípadě Ubuntu apod.), nemusíš se Xubuntu jako takového bát. Apt-get a podobné máš určitě v kapse a ostatní je na jedno "brdo".

Prostředí XFCE je sice velmi nenáročné a jednoduché, ale zároveň není tak pohodlné jako GNOME nebo KDE. Záleží na tobě, já XFCE používal, než jsem si koupil silnější notebook, poté jsem přesedlal na GNOME a není si na co stěžovat, vše se chová, jak bych od toho očekával.

Ovšem pokud si byl na Red Hat like distribuci a jsi na ni zvyklý, radši setrvej a počkej například na Odkaz.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 17:00:26
avatar
Ten LXDE Spin by mohl být na mini Nbooky (netbooky) dobrý.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 16:42:18
avatar
tak u té výdrže baterie bych moc nesouhlasil, moje zkušenosti jsou právě opačné (na Ubuntu 8.10 jsem měl zhruba o 20 min míň než XP) zřejmě právě kvůli nedodělcích v ovladačích na pevný disk. Ale uznávám že v linuxu moc neumím a možná by to šlo nastavit lépe
ETNyx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - E17 2009-04-08 21:27:09

Zdravím, jestli chceš opravdu nenáročný linux (respektivě prostředí) tak zkus Enlightenment DR17. V tom prostředí se dá povipínat cokoliv tak systemový nároky srazíš na minimum (Tuším, že sem četl že se to prostředí dá provozovat na CPU se 100 MHz a 32 MB op :-D). Na ceskym ubuntu forum je připravený zdroj a návod jak ho rozchodit, me se kompilace z ofi webu nepovedla (navic to na foru je uz lokalizovali do češtiny), ale instalace z tohodle zroje sla bez problemu Odkaz

Malá poznámka k instalaci normálně nainstaluj (třeba) Xubuntu pak DR17 a může přepínat nezávysle pomocí sezení.
PanPrcek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 21:42:03
avatar
No jak uz jsem psal nize, ja avsude cetl recenze na netbooky a vydrz na baterie byla mennsi nez ve win verzi...
Otazka je cim to bylo. Nevi nekdo jestli je na netbookach s linuxem taky Super Hybrid engine jako u Win verze? (slouzi k podtaktovani procesoru atd.)
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 14:35:44

asi by musela vzniknut nejake suprova distribucia, ktora by priniesla dvojnasobnu zivotnost na baterie.. inak nema sancu..
egg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 14:47:04

No, jde hlavně o to, že se jedná o PR sdělení MicroSoftu, takže je třeba to brát s rezervou. Např. to, že "netbooky s Linuxem se vracejí 4x častěji než ty s Windows" je už skoro taková urban legend, která vznikla kdysi dávno podle jediného vyjádření MSI a od té doby se rozšířila jako obecný fakt na všech IT webech.

Cituju z příspěvku na zive.cz uživatele Nemo7:
"MSI has high returns because its Linux distribution is a poorly supported cobbled together distribution. The two leading netbook suppliers ASUS and Acer properly support their Linux preloaded distributions and they report roughly similar return rates for their Linux and Windows netbooks.
http://ostatic.com/blog/asus-ceo-says-linux-... ...

ASUS also sells similar numbers of Linux and Windows netbooks, and in total, Linux preloaded netbooks account for 30% of total netbook sales. Both the MSI and Acer Linux distros are easier to use than Windows and require far less maintenance (eg far more stable, no anti-virus or anti malware updates, tap F9 on boot to restore to factory settings). Linux only becomes complex if you try to install another distribution (so does Windows for that matter if you try to install say Vista on a laptop purchased with XP).

MSI has similar spec and price, but only 5.7% of market share compared with about 70% shared between ASUS and Acer. There must be a good reason for this.

http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2008/dec/"

A ještě se repostnu komentář uživatele Jirkas68 ze stejného webu, pod který bych se mohl klidně podepsat:
"A tomu se někdo diví? Kdybych nebyl zvyklý na Linux, ale na Windows, tak bych si taky koupil netbook s Windows. Proč bych si měl kupovat něco, co vůbec neznám, navíc když model s Windows stojí stejně nebo o pár korun víc?
Jinak co se týče té statistiky, pořád a dokola se jedná o jednu a tu samou věc. Představitel MSI v jednom rozhovoru oznámil, že lidi vrací 4x víc netbooků s Linuxem s Windows. A někdo to pořád omílá dokola, zdrojuje z jiných zdrojů, které to převzaly z toho rozhovoru a vydává za obecný stav. Přitom ostatní společnosti, které netbooky s Linuxem prodávají, nic takového nepotvrdily, naopak prohlásily, že toto nepozorují (Asus, Dell).
Taky by Microsoft mohl zmínit, že sice oheň v netboocích uhasil, ale za jakou cenu. Musí prodávat licence Windows za 10 dolarů, což bylo před pár lety nemyslitelné. A tržby letí dolů. Teď s výběhovými Windows XP to zase tak nebolí, ale podobnou cenu budou muset nasadit i u Windows 7, jestli nechtějí, aby Linux zase získal větší podíl. U netbooků totiž lidi nejsou tak rigidní. Když stojí netbook 300 nebo 400 dolarů, tak to klidně koupí s Linuxem, když jim to ušetří 50-100 dolarů. Nehledě na to, že to bude nepřímo tlačit ceny Windows dolů i v jiných segmentech trhu. V konečném důsledku to je pro MS spíše Pyrrhovo vítězství."
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 19:26:20

Ještě bych dodal drobnost, že hlavně ze začátku byly mininotebooky (nerad číkám netbok, když netbook je trademark) s linuxem dodávány ve slaběích konfiguracích. Od výrobců to bylo zdůvodněno tím, že linux je svižnější a má menší nároky na hardware a že k úspoře za OS se přidá i úspora za HW.
Takže na jedné straně byly linuxové minibooky s 512MB RAM a nějakým dejme tomu 60GB diskem nebo 8GB SSD, a na druhé 1GB RAM, 120GB a XP (samozřejmě cena vyšší). To ústilo v to, že windowsí byly vnímány jako vybavenější (taky aby ne, když byly) a příplatek za XP byl spíše vnímán jako příplatek za lepší hardware.

Tato politika výrobců dle mě přispěla k preferenci modelů s windows též svou nezanedbatelnou měrou. Když byla na začátku šance, aby se zažilo spojení netbook-linux, tak o procentuálním zastoupení tohoto spojení rozhodly prodeje hardwarových konfigurací a výběr na nich závislý.

Samozřejmě to bylo na začátku, teď je situace trochu jinak nastavená (možnost volby OS na stejné konfiguraci), pokles ceny licence za windows...
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 14:54:09
avatar
Linux není pro masy a možná je to tak i dobře. Ti, co v něm ty kvality a přednosti vidí, si jej můžou nainstalovat. Největší výhoda Linuxu je jeho cena a to, že je to svobodný software případně open source. Můžete se být skoro jisti, že o vás Linux neshromažďuje informace a neposílá je nějaké korporaci. To se o Windows říct nedá ;)

Prostě Linux má svoje kvality a pořád je tu možnost výběru a to je jen dobře ;)
N1Killer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:01:04
avatar
Zabudol si na tú najväčšiu výhodu Linuxu a to je BEZPEČNOSŤ, to bol dôvod prečo som ja prešiel na linux, konkrétne Ubuntu (aj keď som už začal uvažovať na Kubuntu či Xubuntu)
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 17:20:30
avatar
A hlavně vám nezčerná v Linuxu obrazovka a v rohu vám WGA nehlásí, že jste se stal obětí počítačového pirátství. Není můj případ
jocer71 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:11:43

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Fedora, Mandriva,atd...
To je presne dovod prepadu Linuxu, jeho roztriestenost. Tolko OP a potom si ma chudak uzivatel vybrat. Nakoniec sa vykasle na cely Linux a kupi si Windows.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:20:13
avatar
v tom je naopak výhoda linux. Každý uživatel má na OS jiné nároky a u linux si jednoduše najdeš takovou distribuci jaká ti bude nejvíc vyhovovat.
venca68 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 10:02:39

V tomto s tebou (částečně) nesouhlasím. Uznávám, že pro ty, kteří Linux mají a používají jej jako primární OS je volba konkrétní distribuce výhodou (to je zhruba těch 10%). Tady se však bavíme o mase lidí, kteří jsou zvyklí na "Win" a ti nejsou ochotni dumat nad tím, co jim která distribuce nabídne. Spíš je zajímá, jestli tam budou programy na které jsou zvyklí, když nejsou - pak odcházejí (a to je těch zbývajících 90%).
Sám mám doma oboje (Win 2000 a Mandrivu 2008.1), občas však z Linuxu "rostu". Na stranu druhou, jsou věci, které jinde než v něm nedělám.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 15:23:15
avatar
no jo ja taky nikdy nebral linux jako os pro masu. tím nikdy nebyl a asi taky nokdy nebude
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:23:32

Přesně tak. Když dáš lidem moc na výběr, jsou z toho akorát zmateni. Je třeba si uvědomit, že masa lidí si ráda nechá něco vnutiti. Když jim dáš na výběr a ještě zadarmo, netuší která bije...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:27:36
avatar
Jinak ale za to že se linux neprosadil na netboocích můžou z velké části samotní výrobci, kteří do netbooků instalují příšerně ořezané verze linux, které potom spíše působí jako OS mobilních telefonů. Navíc často je k vidění že netbook s linux je ořezaný i harwarově v podobě menší RAM a hardisku. Nemluvě o tom že často verze s linux stojí stejně co s Win-toť politika Microsoftu, který nabízí výrobcům staré WinXP prakticky za hubičku, protože se bojí že by si na netboocích lidi na linux zvykli a začali je používat i na klasických notebookách a stolních PC.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-12 08:08:22

jo, naprosto souhlasim..
aj moj nazor je taky, ze sa linux nepresadil len koli orezanym verziam linuxu, ktore sa podobali skor telefonu ako PC.. vid. prve asus eee 7xx .. keby vyrobci instalovali plne distribucie, mohlo to byt o kusok lepsie, aj ked ani ja nie som taky optimista, ze by linux ziskal prevahu nad microsoftom.. ale urcite by M$ este par percent z tohoto podielu zobrali..

klasicka vlastnost kazdeho cloveka je lenivost - tak preco by sa mal ucit resp. zvykat si na nejaky novy OS, ked uz win pozna ? dopomohol tomu aj microsoft - presne z tych dovodov, ktore si pomenul..

tiez som toho nazoru, ze pokial sa uz niekto rozhodne vyskusat linux - to je jedno ake distro - tak pochopi, ze linux vlastne nie je nic zlozite, co by sa malo ovladat len cez terminal pripadne konfigurovat len pomocou conf suborov.. a myslim, ze bude asi dost ludi, ktorí nie su vyslovene gembleri a linux sa im zapacil natolko, ze sa ho rozhodli pouzivat aj dalej (moj pripad a teraz mam linux na vsetkych pocitacoch.. :-D a to ich nie je malo /doma aj vo firme/ - samozrejme na niektorych v kombinacii s win vista/XP)

//EDIT: doporucujem aj tento clanok: Odkaz
Samoman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 18:22:12

Ja som linux skúšal a vydržal som 10 minút . Nebol to zlý systém ale kedže ja sa väčšinou hrám
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 11:22:01

to Jocer71
Tak nadávají některé stářečci, že teď se v obchodech nevýznáš: Za socíku jsi příšel do obchodu a chtěl jsi SÝR. A občas jsi ho dostal. A teď máš 40 druhů v 200 báleních a zkus pochopit, co vlastně chceš...
No já si radší zvolím něco podle chuti.
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:35:53

VŮBEC SE NEDIVÍM TOMUTO VÝSLEDKU. LINUXÁKŮ JE HODNĚ, MOHLI BY UDĚLAT NĚCO SOLIDNÍHO, JENŽE ONI DĚLAJÍ OS PRO SEBE, NIKOLIV PRO LIDI. A TAK JE ANI NEZAJÍMÁ, JAKÝ BY MĚL BÝTI. ABY LINUX MĚL ŠANCI MUSEL BY BÝT:
1. RYCHLÝ
2. NEMĚL BY VYTVÁŘET VLASTNÍ STANDARTY OVLÁDÁNÍ (PŘI POKLIKU NA LIŠTU SE MÍSTO MAXIMALIZACE PROVEDE SROLOVÁNÍ OKNA- TEDY F
MÍSTO DŮLEŽITÉ FUNKCE ÚPLNĚ ZBYTEČNÁ)
3. UŽIVATELSKY PŘÍVĚTIVÍ
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 15:44:55
avatar
1. Aplikace jako Adobe Reader 9, Opera, Quake 4, ET:QW se mi pouštějí mnohem rychleji než na Windows. GUI systému mi příjde na srovnatelné úrovni, i když záleží na prostředí.

2. Není standard jako standard, některé jsou opravdu standardy jako ISO apod.. jiné si určil jako "standard" Microsoft, to co například zmiňuješ zrovna ty je naopak feature, jde to totiž jednoduše nastavit, co to po dvojkliku na záhlaví okna udělá, narozdíl od jiného OS ;-)

3. Přívětivost je věc názoru, osobně se vyznám v obou systémech a naopak přehlednější mi příjde ovládací centrum v GNOME než to "nové" ve Vistách, ale jak říkam, věc názoru.
Slunce [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 10:48:55

1. TO CHCU VIDĚT! MĚ SE V LINUXU SPOUŠTĚLA 6 VTEŘIT UBOHÁ KALKULAČKA! VE WINDOWS TO TRVÁ 0,01 VTEŘINY, TEDY NEPOSTŘEHNUTELNOU DOBU.
2. VE WINDDOWS NEMUSÍM KVŮLI KAŽDÉ BLBOSTI PROHLEDÁVAT NÁPOVĚDY.
3. Visty nemám, sice jsem s nima už pracoval, ale nemohu posoudit. Já jsem to srovnával se starým windowsem, který má stále ještě více lidí než Visty, a ten je uživatelsky přívětivější.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 11:28:18
avatar
evidentne si videl linux tak mozna na obrazku...no aspon vis co to je. ja v tvym veku okolo 10 let sem linux ani neznal a byl sem spokojen s dosem
Doran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 12:02:16

Ja jsem linux zkoušel několikrát a byl jsem skoro spokojený, ale nepodařilo se mi rozchodit tiskárnu, instalace grafiky byla krkolomná a pokud jsem chtěl něco doinstalovat ze software, často jsem se setkal s problémy se závislostma balíčků. Jinak je to pěknej systém a běhá rychle a spolehlivě, pokud nepoužíváš KDE 4. Aby se linux měl šanci více rozšířit, chtělo by to trošku sjednotit. Naco 10 různých balíčkovacích systémů, adresářová stroktura u každé ditribuce jiná, příliš mnoho distribucí, protože pokud dáte lidem moc věcí na výběr, budou tak dlouho vybírat až se na to vykašlou a koupí si Win. A hlavně chtělo by to hry, ty vždy přitáhnou hodně uživatelů.
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-10 14:05:41
avatar
1. Tak to vyzkoušej, dokazovat ti nic nemám za potřebí, jen bych mě zajímalo, jak si měřil tu 0.01 sekundy (vteřiny znamenají něco jiného)

2. Jo, protože ve Windows tyhle věci nejdou ani změnit. Možnost to změnit je výhoda, každému to vyhovuje jinak.

3. Pro tebe, uživatelská přívětivost je subjektivní názor a tedy není možné aby ji kdokoliv z nás hodnotil.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 16:03:19
avatar
Myslim, ze hlavni duvody proc Linux jeste neprevalcoval Windows jsou praklticky dve:1.-uz uvedena lenost si zvyknout na jiny OS ikdyz je lepsi a 2.-neexistujici rozhrani DirectX na Linuxu. Kdyby byl splnen ten druhy bod tak verim, ze by podil Linuxu na ukor Windows stoupl v desitkach procent
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 17:14:04
avatar
Znalí vědí, že existuje Crossover Games Odkaz, přes který spustíš hodně DX her. Pak tu máš ještě Cedega Odkaz, který vesměs dělá to samé.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 18:47:40
avatar
i v nedaleké budoucnosti plánují plnohodnotne DX10 spustene pres Crossover Games
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 07:36:40
avatar
Jj diky za info. To vypada uz nadejne. V minulosti jsem par programku pro spusteni her pod Linuxem zkousel, ale vetsinou to oproti Windows neumelo celkem dost veci(nejake graficke efekty- napr. neumelo to dest apodob.) a FPS taky byl o hodne nizsi nez pod Windows az temer nehratelne(desne kolisani FPS). Ma nekdo s temito programy (Crossover games, Cedega a pripadne jine) uz zkusenosti a porovnaval treba i vykon LinuxVsWindows? Obecne se tvrdi, ze hry pod Linuxem by mely slapat lepe (vice FPS)
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 09:34:47
avatar
Záleží na hře. Já sice nejsem zrovna pařan, ale tak nějak si o tom rád přečtu a pokud jde o Wine (Odkaz) tak i sleduju. Je to různé, některé hry pro Windows přes wine nejedou, některé jedou špatně, některé dobře, některé opravdu ještě lépe než na Windows. Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že STALKER mi jel ve Wine lépe než na Windows, v obou na plné detaily, ve Wine s více FPS, ale to je vyjímka, i když asi potvrzující pravidlo.

Crossover a Cedega bude na hry lepší, jelikož se ty aplikace na hry soustředí, jsou ale komerční, takže nemohu soudit, nikdy jsem nezkoušel. Vzhledem k tomu, že obojí vychází z Wine a naopak opravami do Wine také přispívají, myslím si, že Wine nebude až tak moc pozadu.

Jinak budeme-li se bavit o nativních hrách, Quake 4 a ET:QW opravdu jedou (jak hra, tak spouštění apod..) mnohem rychleji v Linuxu. Především mi tedy fascinuje to rychlé "naběhnutí" těch her.

Tak či onak, na hry určitě v momentální fázi systémů určitě Windows či konzole ;-)
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 12:24:22
avatar
Ja jsem tak pred rokem na Suse Linuxu zkousel pres Wine a vetsina her mi nejela a ta co jela prave mela problemy nebo jela o dost pomaleji. Byl jsem tim dosty zklaman. Ale jak vidim za ten rok se toho hodne zmenilo Jinak dival jsem se na podporu her pro Crossover a Cadega a je tam uz slusny pocet her i novejsich, ale ta co mne zajimala nejvice ne. Zajimalo mne jak by jel Crysis. Vzhledem k tomu, ze jsou Crossover a Cadega komercni, tak vetsina lidi bude kdyztak zkouset prave jen ten Wine.
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-11 09:42:04
avatar
Crysis by jel normálně Odkaz
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 18:46:31
avatar
ale tady se bavíme o netbookách kde je člověku DX stejně k ničemu
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 16:36:23

souhlasím s tím, že LINUX je jen pro úzkou skupinu uživatelů ..vemte si běžného uživatele ..celý den v práci dělá ve windows ..ten si na svůj domácí PC nedá Linux a to proto, že si prostě nechce zvykat na něco nového..
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 17:21:26
avatar
A já už Linux vcelku ovládám, tedy aspoň tak, abych nevypadal za blba, když by mi nějaký nadšenec donesl kompl nebo noťas s tím, že tam chce nainstalovat nebo přeinstalovat Linux. Bych se ho hned zeptal, jakou distribuci tam chce, nebo jestli mu nebude vadit, když bych tam hodil K/Ubuntu, když by se v tom náhodou moc nevyznal a na jakou práci to vlastně bude chtít. Prostě bych si nechtěl zkazit svou image.
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 16:43:58

To svědčí jen o jednom,zákazníci mají už dobře vymytý mozky.
aR_649 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PR Microsoftu 2009-04-08 17:48:50
avatar
Je mě líto, že se DD snížil až k tomu, aby papouškoval takovýto nefundovaný názor. Každému přeci musí být jasné, že článek začínající na "rozdrtil", "debakl" ... musí být zaujatý a bulvární. Pokud DD chtěl větší sledovanost, tak se mu to sice podařilo, ale z dlouhodobého hlediska to není alespoň dle mého názoru nejlepší. Prostě z technického magazínu se stalo druhé "ŽIVĚ.CZ". Pozn. jsem uživatel jak win tak linuxu, v práci kvůli speciálkám win, doma ubuntu.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 18:15:46
avatar
Ja taky pouzivam Win i *nix a na te zprave nevidim nic spatneho - koukni se tak rok zpatky kolik lidi ocekavalo ze na netboocich linuxy rozdrtej Win. A vysledek? 4% rozhodne neni nic moc.
aR_649 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - a víš proč? 2009-04-08 19:33:50
avatar
a víš proč tomu tak je? už jsem psal i článek, je tu na tomto webu. nejde ani tak o to, zda je lepší ten či ten, jde o to za každou cenu dokázat MS, že jejich systém je jedinej a tudíž jedinej správnej. vše ostatní je nutné pohřbít za každou cenu, i za cenu dampingových cen.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 20:47:27
avatar
Já osobně tedy Linux nijak nepomlouvám a rozhodně ne před Windws které osobně považuji za nedokonalý systém, bohužel v pozici, že se prostě používá a já osobně přiznávám na rovinu, proč dávám přednost Windows před linuxem, že to není láskou k MS a nenávistí k tučňákum
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-09 11:27:01

to ar_649
96% podíl je právě "rozdrtil", ať se nám samotný fakt libí nebo ne.
aR_649 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 96% podíl je "koupil si podíl 2009-04-09 20:02:40
avatar
Microsoft si ten podíl koupil, ukaž mi kde se u nás třeba dá koupit asus eee 1000H v černé barvě s linuxem? ..a to nemluvím o modelu 1002 a jiných značkách jako Dell, Toshiba, FS a dalších. MS si podíl koupil, NE ROZDRIL, a to je rozdíl.
j0k3r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 19:57:09

Přinutit jedním článkem někoho k registraci by se mohlo zdát jako úspěch, pokud by se však jednalo o pozitovní důvod. DD čtu v RSS nějaký pátek, někdy se mi článek líbí, jinde si říkám pane bože. Dnes to bylo doopravdy rekordní pane bože. článek za který by se nemusel stydět ani takový blogger jako Radek Hulán. Název vystřižený jak v bulvárním magazínu a v článku zjištění, že se stalo něco, co mohl prakticky očekávat každý a tak ta zpráva asi překvapila doopravdy jen autora textu. Myslíte si, že může delší dobu uživatel z Windows používat GNU/Linux bez zájmu, zkušeností a chuti si ho osvojit? Na to je i user friendli distribuce málo. GNU/Linux nepomůže žádná propagace ani snad předinstalování na teenagrovský boom s netbooky. Uživatelé GNU/Linux jsou specifičtí uživatelé s většinou dobře spjatí s počítači, programováním ad. toužíc po systému, který bude přesně odpovídat jejím představám. Proto to číslo procentuální uživání bude vždy malé a prakticky to o ničem nevypovídá a už vůbec nerozhoduje o kvalitě systému. Jen doopravdy naivní blázínek by si mohl myslet, že tohle boom s netbooky změní. Je to stejná utopie jako názory, že Windows 7 zabije GNU/Linux úplně. I kdyby MS vymyslel teragiga převratnou věc nikdy svůj GNU/Linux nesmažu a i kdyby MS opakovaně opět něco pohnojil dlouhodobě to nové uživatele GNU/Linux nepřinese. Tudíž čest bulvárním článkům.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 20:45:11
avatar
tohle opravdu neměl být bulvární článek jen postřeh ...
Neznámý  - Funkčnost 2009-04-08 21:24:21

Řešíte tu pouze teoretické věci a naprosto nepodstatné. Třeba i mě je zásadní překážkou použití linuxu se stávajícím HW. Skener příliš starý a z tiskárny Canon pokud něco vyleze místo paskvilu, tak výsledek je žalostný a odpovídá kvalitou, když inkoustovky začínaly.
Takže já můžu jet na Linuxu bez problému, protože co jde, tak používám opensource portované na wokna. Ale nesmím chtít kromě textu tisknout obrázek, nedejbože fotku a o skenování nemluvím, kdy rychlost skenu je 3,5 minuty ku 12 vteřinám ve prospěch woken. A kde je ta svoboda a úspory, když bych musel volit HW vyhovující požadavku Linuxu a ne mým a nakoupit co má podporu v Linuxu, i když dosavadní HW funguje bezvadně a kvůli Linuxu ho určitě nevyhodím. Třeba takový skener jede od W98 až po W7 a pořád stránku udělá za 12s.
Už nějaký rok laboruji s Linuxem a ještě jsem neměl HW, které by s ním chodilo. Kdežto pro wokna můžu koupit cokoli a funguje to.
Klasická ukázka: Jedna firma nabízela PC s linuxem a fakt to byla paráda v ceně 4 500,-Kč. Akorát nastaly problémy, že za tuto cenu to nakoupil kdekdo a pak chtěl připojit periferie, či zprovoznit programy, které pod Linuxem nejdou vůbec a nebo tam sice je náhrada za ně, ale pokud má hafo dat z těchto programů pod woknama, tak co s nima pod Linuxem, když nejdou překonvertovat, že? Kontrolní otázka: kolik lidí si nechalo Linux? Nikdo neví? Nechalo si je 0%. Tož asi tak.
ETNyx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-08 21:55:39

Jj s takovýmhle problémem se můžes setkávat dnes a denně. Osobně se mi to stává jen málo kdy, protože sem se naučil si při podobných problémech udělat (no modifikovat) ovladač tak aby mi to šlo :-) A to je to co mě baví učit se nový věci a zkoušet :-)

Ale rozhodně podpora linuxových ovladačů pro HW se mnohonásobně zvýšila a zlepšila, takže nějak nechápu co si to kupuješ(připojuješ) k PC když ti to nejde :-D (značka nemanice rok vyroby 1995).

Abych na ty wokenice jenom furt nenadával tak ano taky je použivám ale jen jako herní platformu (ono by to na Linuxu šlo taky ale ty hry dělaj většinou nadčenci a komunita tak je jich míň)

To že si Linux nikdo nenechal je celkem běžná věc a tady 100x přepraná. Proste lidi jsou líný se učit a akorát záviděj. To vidím u nás v práci s kolegou přijdem ke stolu ja pustím Linux a on 4 roky nepřeinstalovaný XPa, tak zatím co já už koukám co novýho na netu on jde radči vařit kafe protože je línej XPa aspon přeinstalovat aby mu trošku nějak chodily. A tolik k windows (btw taky je používám, ale jen pro relax na hry :-D :-D hh znám borce kterej relaxuje tak že oknam vždycky neco umaže a pak je resetuje a kouka co se zmenilo a nevěřili by jste co tam vubec nepotřebujete, jeho výsledek je s linuxem v rychlosti nepoměřitelnej ale jsou tam jen miny a MS O :-D, ale prej mu to v praci stačí, úředník,... )
PanPrcek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Výdrž na baterky 2009-04-08 21:38:29
avatar
Když netbooky zacinaly, tak jsem se tesil jak pujdu do lin verze, ale jak se zacaly pomalu rozmahat a vychazely recenze a testy, kde byla vydrz na baterku v linuxu mensi asi o hodinu, tak jsem se nakonec rozhodnul pro windows. Chci prece co nejdelsi zivotnost na baterku a ne kvuli OS prijit o hodinu casu!
Jinak je to skoda, fandil jsem linuxu na netbookach...
karf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - názor 2009-04-09 22:46:18

nevím, jaké jsou důvody pro koupi takového "nepraktického" zařízení jako je netbook. já pokud, bych si něco takového koupil, tak bych očekával, že aplikace na tom budou shodné s těmi, co mám na stolním pc...24" plochu bych třeba oželel ale mít na pc vista s nějakým softem a na přenosném pc do vlaku/auta/školy/práce jiný (i když funkčně stejný) soft je trochu nepohodlné a nepraktické...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 840x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1440x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2142x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1945x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2719x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2198x
Komentářů: 1