Sledujte novinky AMD, NVIDIA a Intel na CES – představení nových produktů oznámeno Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 13 prosinec 2021
altPěkně v jeden den v odstupu několika málo hodin představí výrobci své novinky. Co očekávat?

 

 

 

 

Blíží se CES 2022 a všichni tedy zbrojí. Jako už tradičně poslední roky má právě AMD, co by hlavní inovátor a tahoun věcí na poli x86 procesorů v posledních letech, hlavní pozornost. A tak jeho prezentace bude jako první a samozřejmě online přenášena. Firma na ni srdečně zve a dává celkem jasně vědět, co můžeme čekat ...

  • AMD na CES 2022

Na CES 2022 AMD odhalí nové roadmapy pro procesorový a grafický trh, tedy prozradí věci, které plánuje. Současně s tím představí nové procesorové a grafické produkty. Tady celkem bezpečně víme, že půjde o novou generaci mobilních procesorů a platformy, tedy REMBRANDT APU, které na 6nm výrobě přinesou vylepšená ZEN 3+ procesorová jádra s DDR5 podporou a poprvé také integrovanou RDNA 2 grafiku. Tyto procesory se poději představí i v desktopové variantě, kdy víme, že existují jejich vzorky již pro novou AM5 platformu (kvůli podpoře DDR5 nedává nic jiného ani smysl). Ale na CES 2022 prezentovány jako hotový produkt určitě nebudou.

Zato AMD téměř určitě ukáže a představí očekávané desktopové ZEN3D modely, tedy procesory s novou extra velkou L3 vrstvou, naroubovanou na stávající RYZEN 5000 ZEN 3 čipy. Jde zcela určitě o poslední generaci produktů pro stávající a již zasloužilou AM4 platformu, která bude v druhé polovině 2022 nahrazena AM5 s DDR5 a PCIe 5.0, kde vedle tedy levnější desktopových variant REMBRANDT APU, se představí především nové již 5nm ZEN 4 procesory. Ty pravděpodobně šéfka AMD na CES 2022 bude naznačovat, ale pochopitelně jen co by „PREVIEW“. Uvedení na trh se očekává v létě 2022.

Z hlediska aktuálních procesorů, pokud by se AMD chtělo „jo vytahovat“ a využít své technologické a výkonové nadvlády nad Intelem dnes, tak má v záloze ještě stále neuvedené ThreadRipper 5000X procesory, tedy vůbec nejvýkonnější desktopové high end procesory v ZEN 3 (možná ZEN 3D?) architektuře, které kvůli kapacitám výroby a upřednostňování produkce serverových EPYC, neustále odkládá. RYZEN ThreadRipper 5000X procesory jsou určeny do stávající TRX40 platformy, takže jde o produkt, který AMD může celkem bez komplikací vydat, pokud bude chtít a situace to konečně dovolí.

Z hlediska GPU bude AMD určitě hodně mluvit o výkonu nových integrovaných grafik v procesorech REMBRANDT, které výrazně posunou hranice a možnosti, na co jsme u integrovaných grafik v CPU zvyklí. Nicméně očekává se také oznámení cenově dostupných efektivních NAVI 24 grafik, tedy low endové Radeon RX 6500/6400 série pro mobilní a desktopové PC. Je také možné, že AMD oficiálně uvede a představí vylepšenou Radeon RX 6900 XT s tím AiO chladičem, které mají vyšší takty než dosavadní modely. Referenční varianty s tím AiO přímo od AMD se sice na trhu sporadicky objevují, ale AMD je vlastně nikdy oficiálně neukazovalo. Takže třeba ve spojení s prezentací nových ZEN3D procesorů by mohlo demonstrovat, kdo má dnes jednoznačně nejlepší herní PC platformu na trhu … uvidíme.

Na nedostatek produktů k prezentování, si u AMD rozhodně nemohou ztěžovat. A pokud jde o plány, tak 5nm ZEN 4 a 5nm MCM RDNA 3 jsou na cestě na trh pro druhou polovinu roku 2022 a budou pravděpodobně největším generačním posunem za hodně dlouhou dobu. Takže o tom bude AMD na CES 2022 také určitě trochu mluvit. Sledovat vše můžete na amd.com už 4.1.2022 v 16:00 našeho času.

  • NVIDIA na CES 2022

Jen o hodinu později, tedy v 17:00 ve stejný den, 1.4.2022, uspořádá svou prezentaci NVIDIA. I tady máme celkem slušnou představu, co nás čeká :). Firma bude určitě mluvit hlavně o akceleraci AI a využití v běžné praxi. Očekávejte tedy další SW a aplikace pro nasazení AI technologií ve hrách (DLS nové generace?) i běžných programech.

Pokud jde o HW novinky, NVIDIA by měla představit svou novou nejvýkonnější grafiku, RTX 3090 Ti 24GB, která dostane rychlejší paměti a také posune své TDP na rekordních 450W, což v časech extrémního růstu cen energií určitě mnohé potěší (hlavně akcionáře a majitele elektráren) :). Očekává se také představení RTX 3080 s 12GB paměti a RTX 3070 Ti se 16GB. Hlavní novinkou je pak uvedení RTX 3050 8GB, která by tak měla být cenově dostupnou AMPERE grafikou a konkurovat tak Radeon RX 6500/6600 sérii. Uvidíme.

NVIDIA nenaznačuje, zda bude na CES mluvit i o budoucích plánech a produktech pro rok 2022, jako o nich bude mluvit AMD. Nicméně je možné, že něco ukáže, přeci jen AMD má nyní na trhu vůbec nejvýkonnější GPU díky nedávno uvedenému prvnímu MCM řešení v podobě CDNA 2 (Instinct MI200), a NV na něj tedy bude muset reagovat očekávanou 5nm MCM HOPPER generací. Proti 5nm RDNA 3 pak na herním trhu chystá 5nm LOVELACE taktéž v Q3 2022. Uvidíme tedy, zda o nich NV promluví, ale obvykle tahle firma nebývá příliš hovorná o produktech chystaných až za ¾ roku. Tím spíše, když současně uvádí jen lehce pozměněné produkty ve stávající generaci a chce tedy plnou pozornost pro ně. Tak uvidíme.

  • Intel na CES 2022

Jen o pár hodin později představí své novinky také Intel. Bohužel na rozdíl od AMD a NV to bude neveřejné představení, takže oficiálně dostupný stream nejspíše nebude. Pravděpodobně Intel ukáže mobilní ALDER LAKE a také očekávané Intel ARC Alchemist grafiky pro mobilní i desktopové PC. Nicméně protože na rozdíl od AMD a NV nemá tyhle nové produkty ještě úplně připravené k vydání na trh, proto to bude neveřejné preview jen pro nás novináře v 19:00 toho 4.1.2022. Oficiálně představení těchto novinek veřejnosti proběhne později během Q1 2022. Nicméně určitě se nějaké „leaky“ objeví.

Také Intel by mohl hodně mluvit o plánech a roadmapách, jenže protože nic jiného poslední roky nedělá a následně roadmapy a plány pak neustále mění (hlavně odkládá), tak to už asi není tak zajímavé. Prozatím platí, že v roce 2022 chystá na konec Q3 novou high end platformu X799 pro 10nm až 56 jádrové procesory SAPPHIRE RAPIDS a současně s tím refresh procesorů ALDER LAKE v podobě RAPTOR LAKE série. Stejné 10nm architektury malých a velkých jader pro stejnou LGA 1700 platformu, ale nově bude mít Core i9-13900K rovnou 16 těch malých jader místo dosavadních 8. Počet velkých jader zůstane na 8. Intel ovšem ví, že proti 5nm ZEN 4 od AMD bude potřebovat něco lepšího a tím bude až 7nm METEOR LAKE plánovaný na druhou polovinu 2023. Takže nic aktuálního.

Hovořit by tak mohl hlavně o jeho čipletovém designu CPU, který bude hrát u nových produktů od roku 2023 hlavní roli. Aktuálně se snaží přesvědčit TSMC, aby mu přihrála velké výrobní kapacity na 3nm, čímž by současně zabránilo AMD v dalším posilování na trhu, protože Intel bez TSMC výroby nebude schopen AMD s TSMC za zády technicky konkurovat, pokud by měl spoléhat jen na své výroby a technologie. Intelu jde tedy v těchto dnech o všechno, a šéf firmy je právě na návštěvě v TSMC, kde se snaží osobně spolupráci dohodnout. Spolupráci, která by výrazně omezila konkurenční prostředí na trhu:

Každopádně jak vidíte, bude toho hodně, co se na CES 2022 chystá, a ještě mnohem víc, o čem zatím nevíme :). Budeme vás ale informovat. 4.ledna odpoledne ale můžete sami některé novinky AMD a NV sledovat.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-14 21:29:01

Čo som čital vo sprave od TSMC tak karty su rozdane, TSMC zredukovalo počet waferov s 60 000 na 40 000 waferov mesačne a vyroba sa spušťa od polky roka 2022 tak že sa bavime o 240 000 Waferoch na 3nm za 2022 čo fakt nieje vela, velka časť pojde pre Apple tak že počitam keď intelu sa ujde 50-100 tisic waferov, čo je fakt len pre serveri na reklamne učely.
AMD a qualkom maju jasny smer Samsung od 3nm, lebo Intel zabera dokonca aj 2nm proces u TSMC asi nejak jeho tovarne slubovanu 20A nestihnu v termine
Nvidia, zase vyšahovala na 5nm procese AMD a pekne ho preplatila, ani by som sa nedivil keby aj na 4 či 5nm proces AMD s Qualkomom nešli ku Samsungu. Iste je jedno čaka nas 6nm s EUV za 20 dni
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-15 00:26:16
avatar
nesmysl ... TSMC s AMD udělali speciální verzi 5nm výroby pro AMD čipy ... takže určitě bude mít velkou část výroby zase. To samé na 3nm, TSMC rozhodně nechce o AMD přijít ... AMD rozšíří výrobu k Samsungu, ale většinu čipů zejména ty hlavní, bude dělat u TSMC nadále ...
Serral [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-14 23:22:47

Citace:
RTX 3090 Ti 24GB, která dostane rychlejší paměti a také posune své TDP na rekordních 450W, což v časech extrémního růstu cen energií určitě mnohé potěší

Nemyslim, ze by kohokoliv s touhle kartou zajimala cena a spotreba elektriky, u tohohle typu HW je to jen o tom, aby to slo rozumne uchladit, tohle uz chce vodni blok
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 475x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1534x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2365x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2101x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1388x
Komentářů: 0