Vzniká čipletový standard UCIe – AMD, Intel, TSMC a další se dohodli na univerzální platformě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 03 March 2022
altVe skupině jsou také ARM, Samsung, Google, Meta, Microsoft, Qualcom a další. Co to znamená?

 

 

 

Čipletový design a pouzdření čipů jsou evidentní současností blízkou budoucností následujících generací CPU, GPU a počítačových platforem obecně. Mezi hlavního průkopníka patří AMD, které úspěšně čiplety používá už dvě generace procesorů, včetně těch v současnosti bezkonkurenčně nejvýkonnějších. Už má také čipletová GPU, kdy vedle nejvýkonnějšího výpočetního HPC řešení na světě (Instinct MI200) chystá příchod čipletů také do klasických grafických karet s nástupem RDNA 2 (RX 7000) série. AMD má rovněž náskok na poli vrstvení složitých čipů, kdy první vlaštovkou je ZEN 3D série, ale AMD počítá s výrazně složitějšími řešeními u CPU a GPU nadcházejících generací

Intel, který ještě před pár lety kritizoval a snažil se všechny přesvědčit o nevýhodách „slepenců“ AMD, následně otočil o 180° a představil vlastní plány na poli čipletů, jen jim říká dlaždice. První generace procesorů s čipletovým designem kombinující různé čipy nalepené vedle sebe, představí jako METEOR LAKE někdy v roce 2023. Čiplety a obecně pouzdření různých čipů do jednoho celku, vidí jako jasnou cestu mnoho další firem. Zde ale vyvstává problém.

Pokud Intel nebo AMD udělají své čiplety, jak bude řešené, aby jejich součástí mohly být čipy i jiných výrobců, řešící například komunikaci nebo jiné věci? A že tedy bude možné tam ty čipy „měnit“ a vše bude spolu fungovat a komunikovat, aniž by se vždycky musel dělat kompletně nový návrh a všechno? „Jednoduše.“ AMD, Intel a mnoho další se dohodli na společném postupu a vytvoření tzv. Universal Chiplet Interconnect Express.

  • UCIe je obdoba PCIe, ale pro čiplety

Srovnání s PCIe je zcela na místě. Standard PCIe umožňuje komunikací různých zařízení s různými čipy v jednom PC, serveru, bez ohledu na to, o jakou jde platformu. Komunikační protokol a fyzické aspekty jsou součástí univerzálně dodržovaného standardu, který se navíc neustále vyvíjí a přichází jeho nové generace s vyšší rychlostí apod. Něco podobného chtějí tedy výrobci dohodnout i pro budoucí generace čipletových řešení, kdy vše směřuje k této větší integrovanosti.

UCIe (Universal Chiplet Interconnect Express), má být tedy standardním komunikačním protokolem, které budou podporovat některé nové generace čipletových platforem Intel, AMD, ARM a dalších. Bude tak možné osazovat v rámci nich jednodušeji čipy obsahující třeba síťové prvky a jiné druhy koprocesorů, které nebudou přímo od výrobce čipletové platformy samotné.

Standardní komunikační protokol a definice určitých základních fyzických aspektů rozhraní, umožní tedy snazší integraci a pokračující konkurenci. Nový protokol neomezuje jinak vývoj samotných čipletů a jejich designů. Neznamená to také, že firmy jako AMD, Intel nebo ARM nemohou udělat platformu, která bude obsahovat jen jejich čipy a nebude mít tedy UCIe. Jde ale o to, že nově budou moci udělat univerzální zákaznické platformy a čipletové základy, které budou moci „jednoduše“ osadit dodatečnými čipy s prvky výbavy dle přání zákazníků.

  • NVIDIA se ke skupině UCIe nepřidala

Za pozornost nestojí jen firmy, které se na spolupráci dohodly, ale také ty, které ve výčtu partnerů chybí. Mezi zakládajícími členy jsou ASE, AMD, ARM, Google, Intel, Meta, Microsoft, Qualcomm, Samsung a TSMC. Ve výčtu tak chybí například firmy jako BroadCom nebo Mediatek, které jsou významnými výrobci produktů, kterých by se UCIe mělo rozhodně týkat.

Chybí také firmy jako Apple a NVIDIA, i když absence zrovna těchto dvou už moc nepřekvapí. Apple dělá problémy se standardními komunikačními konektory dlouhodobě. Svět bude muset Apple vyloženě dokopat nařízením ze zákona k tomu, aby na svá zařízení dával standardní USB Type-C rozhraní, a nikoliv svou nestandardní variantu. Takže fakt, že se neúčastní UCIe nepřekvapí. Ostatně i jeho přístup k PCIe je hodně rezervovaný. Počítače Apple obsahují naprosto nestandardní PCIe konektory, takže to celkem ukazuje přístup firmy k podobným věcem. Navíc Apple dělá své SoC platformy sobě na míru, zákaznické produkty jej nezajímají, takže UCIe v jeho případě by stejně asi nemělo velkého významu.

Absence NVIDIA také není až tak moc překvapením. Tahle firma vyloženě nenávidí standardy, speciálně ty, které plně a zdarma nahrazují funkce, za které si NVIDIA nechává královsky platit a vydává je za hlavní důvody a výhody proč si její produkt koupit. NVIDIA má kolem toho postavený celý marketing. Druhou věcí je fakt, že zrovna v rámci PC budou AMD a Intel asi sotva chtít NVIDIA ve svých platformách v rámci čipletových řešení. Ale s ARM třeba NV počítá. Možná se tedy přidá později. Faktem je, že jakkoliv má třeba Intel několik let zpoždění ve vývoji čipletových řešení za AMD, tak NVIDIA ještě skoro ani nenastoupila do čipletového vlaku. Její čipletové produkty budou realitou až za několik let.

Výhody této konstrukce čipů a platforem jsou ale tak zásadní, že se bez nich prostě nikdo v dalších letech neobejde. Udělat tedy nějakou alespoň částečnou standardizaci komunikačních protokolů a rozhraní, je ve všeobecném zájmu a jsem rád, že UCIe skupina a standard tedy vzniká.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-06 01:21:27

Jakou má UCIe rychlost? Stačí to na NVLink (50 Gbit/s na pár vodičů)?
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-08 20:49:37

pokud to bude min nez 2,5TB/s tak to bude malo
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 10:41:15
avatar
Takže opět reálně výhody na straně výrobce prodejce

Výkonnější to nebude , levnější to nebude, servisované nebo s delší životností také ne.

Pak je tu stale to přání jak někdo bude moci na tom pracovat deset hodin na baterky v tabletu s Windowsama za nízkou cenu.... ...tak jistě, že kolik pak let to slýcháme... ...ne výrobci opravdu bez ohledu na výdrž nemají důvod to dělat levnější.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 414x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2097x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0