Výkon AMD Llano CPU s DX11 grafikou pro mainstream odhalen – duální grafický systém Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 21 leden 2011
altJak jistě víte, AMD pracuje na 32nm procesorech Llano, které jsou její hlavní platformou pro PC …

 

 

 

Architektura Bulldozer je sice to, co nás hodně zajímá, ale nedělejte si naděje, že půjde z počátku o levné modely. Naopak půjdou do segmentu 200 dolarů a více. Pro mainstream a nižší segment AMD plánuje 32nm procesory Llano.

(32nm AMD Llano)

Jak jistě víte, Llano je hlavní verze APU procesoru pro rok 2011. Proti současným 40nm Zacate a Ontario, má mnohem více výkonu. Jedná se o 32nm procesor, vyráběný v GF. Procesorová část vychází ale ze současné architektury Athlon II, není to tedy Bulldozer. Na trh dorazí procesory s 2-3-4 jádry. V tomto 32nm CPU, ale bude také integrovaná grafika a to nic menšího, než DX11 současné architektury a to až s 400SP.

Server Donanimhaber se nerozpakoval uveřejnit pár informací, které už AMD komunikuje s partnery a které ukazují výkon nového procesoru. Znovu opakuji, bavíme se o poměrně malém a cenově dostupném procesoru s DX11 grafikou. Přesto se dokáže vyrovnat výkonově desktopovému Athlon II X4 640 a Core i3-540. Nic moc? Připomínám, že se bavíme o mobilním čipu s integrovanou grafikou a ano, koukáte správně, ten samotný procesor s touto grafikou se výkonově vyrovná desktopovým systémům, tvořeným procesory Athlon II X4 640 či Core i3-540 s přídavnou HD 5550 grafikou! A to už je jiné kafe.

Ona integrovaná grafika je tak zdá se to, co nám bylo slibováno a na poli integrovaných grafik s ní těžko bude moci něco soupeřit. Proč ale AMD srovnává desktopové sestavy s mobilní platformou? Pokud čtete DDWorld.cz pravidelně, tak to víte. Už jsem vám říkal, že AMD pro nižší a mainstreamový segment desktopů už nebude vyvíjet AM3+ platformu žádné AMD 880G čipsety a tak dále, ale použije právě tu mobilní! Protože 70% PC se dnes prodává jako mobilních, je pro AMD zbytečné vyvíjet pro běžný desktopový segment zvlášť platformu, navíc když výkonově vlastně úplně stačí. Samozřejmě očekáváme, že díky 32nm a lepších možnostech chlazení, AMD pro desktop vydá silnější modely procesorů, které se v mobilních PC neobjeví. Má to ještě další zajímavou výhodu. Kromě toho, že podobně výkonné PC stačí s přehledem do každé kanceláře a většině běžných uživatelů, může AMD díky přítomnosti Integrované grafiky v CPU přepínat mezi případnou druhou přídavnou grafikou nejen v mobilních, ale i desktopových PC.

AMD tedy pro desktop chystá dvě platformy. Tradiční, nástupce současné AMD AM3 a AMD800 v podobě AM3+ a AMD900 pro procesory architektury Bulldozer, která se poději rozšíří i do nižších cenových segmentů, ale také nižší, která bude společná s mobilní. Llano procesory pro desktop předpokládám, že se objeví v cenových hladinách 1500 – 3000 korun, prostě typicky tam, kde se dnes objevují Athlon II X2/X3/X4 procesory. Výkon samotných procesorů se zjevně výrazněji neposune, ale to proto, že architektura je vlastně podobná. Nicméně Llano budou mít některé nové instrukce a budou 32nm, takže nárůst tam určitě bude. Hlavní devizou ale je, že dnes si na stejný výkon výpočetní i grafický PC musíte koupit procesory za cca 2000 korun, (Athlon II X4) a k tomu grafiku za 1500- (HD 5550). Na stejný výkon vám ale nově bude stačit jen ten procesor za ty cca 2000-3000 korun, s tím že bude mít spotřebu jen toho procesoru. Pro ty, kteří chtějí více výkonu, tu bude stále možnost jednak si k němu osadit přídavnou grafiku, či si koupit tu výkonnou desktopovou AM3+ Bulldozer platformu.

Výkon Llano procesoru tedy není špatný, ale asi nebude z hlediska CPU výkonu stačit na více než Core i5 procesory konkurence pokud jde o mobilní segment. Na druhou stranu, čtyřjádrový Core i7 najdeme jen ve vyšších cenových hladinách a ty tvoří mnohem menší část prodejů mobilní platformy. AMD ale nabídne o poznání výkonnější a technologicky pokročilejší DX11 integrovanou grafiku, což bude jeho hlavní trumf. Vzhledem k tomu, že výkon současných procesorů není pro drtivou většinu aplikací, které běžně používáme rozhodující, protože prostě stačí s přehledem na vše, bude možná ta grafika hrát větší roli, hlavně pokud s ní AMD dokáže i více než jen zobrazovat. Intel to samozřejmě ví, že má v integrované grafice stále mezery, i když jeho nové SandyBridge udělaly ohromný pokrok, už oznámil pro rok 2012 další výrazné změny. O tom ale zase v dalším článku ….

Zdroj: Donaninmhaber.com, DDWorld.cz 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 17:27:25
avatar
Take se priklanim k myslence, ze graficka cast bude mnohem dulezitejsi a tam ma AMD jeste navrch Ikdyz do budoucna se budou rozdily nejspis zmensovat.
foxocs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-22 15:42:36
avatar
prečo by mala byť dôležitejšia? nebude pretože ludia na papieri vidia konkretnu grafiku a nezaujima ich či je integrovana alebo nie ...intel ma navyše optimus s nvidiou a nedavno uzavreli crosslicenčnu zmluvu takže len tolko ...takí ktorí sa vyznajú tých je málo ...koho zaujíma výkon grafickej časti s tých čo sa nevyznajú? pozri sa na netbooky dáš vedla seba ružový,čierny, seashell alebo HP mini viviene a potom taký obyčajný biely asus 1015PN ...ktorý si asi kúpi žena alebo technicky negramotny chlap? a to iste je na notebookoch ;-)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 17:50:26
avatar
nejak sem to nepobral. jak to myslis ze amd uz nebude vyvijet zadnou platformu jako am3+ a 880G a pouzije tu mobilni?to jako si koupime v obchode jen llano procesor integrovany na desce s pcie slotem bez moznosti upgradu?nebo jak to bude vlastne vypadat?a co se tyce vykonu je sice pekne ze to prekona i3 a dorovna athlon x4, ale jak na tom bude proti lowendovym sandy bridge?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 17:53:09
avatar
v roce 2011 bude Llano zajišťovat mainstream a low end na desktopu ... podobně jako máš desky s Bobcat procesory pro desktop, tak asi budou i s Llano.

V roce 2012 pak dorazí druhá generace APU procesorů už s architekturou Bulldozer ...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 18:05:59
avatar
takze nejaky takovyhle (Odkaz) reseni pro mainstream a low-end?a ti co budou chtit klasicke pc jako dnes budou muset jit az do drazsiho buldozzeru nebo koupit low-end intely? amd teda rozdeluje svou jednu platformu na dve podobne jako intel, ale ta nizsi je co se tyce rozsiritelnosti podstatne omezenejsi. takze vlastne desktopovy pc od amd bude notebook s moznosti dokoupeni klasicke karty do pcie?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 18:16:48
avatar
tak nějak .... upřímně ... nemyslím si že je to tak špatný nápad, přeci jen určitě budou i větší desky a ta platforma prostě většině lidí stačit bude s přehledem. Takže nevidím důvod, proč by to zájemce o low end a maisntream nějak omezovalo, naopak, tak výkonnou integrovanou grafiku s takovými schopnosmi nikdo nemá, ani Intel. A většině domácích i firemních užiatelů bude stačit a osdait přídavnou si můžeš.

Stejně se bu´d desktopy prodávají jako kancelářské stroje, nebo HTPC a tam stačí ta malá deska. Bude to stát méně, bude to žrát méně atd. Pro náročnější uživatele tu bude AM3+ ....
Rocman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 19:34:00
avatar
Mě se nějak nezdá těch tvých udávaných 400SP, když na většině míst uvádí 480SP a to by i dávalo smysl, protože to bude stejný počet jako budou mít modely HD6600.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-22 17:45:36

Podle mě bude pouze 320SP.

Nemá smysl dávat více - přístupnost operační paměti pro GPU zase tak exkluzivní není, a čím více SP, tím více to prodražuje čip. 400SP je na kancelářstinu zbytečně příliš, a na pořádný hraní zase zbytečně málo.
Je lepší se tedy naklonit na jednu stranu nebo druhou stranu, ne být s počtem SP někde uprostřed.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-22 17:51:05
avatar
Mas uplnu pravdu, uplne by stacilo menej, trebars aj tych 320, taktiez menej jednotiek by mohlo ist na vyssej frekvencii ak by bolo treba a hlavne by to setrilo velkost cipu...., no vsetky indicie zatial vravia o 400-480 SP....
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 21:45:33

Ten odkaz co davas neni llano ale bobcat coz je uplne jiny segment trhu ... neboli konkurence atomu a celeronum ulv a ty taky do normalnich desek nedas ...

ono .. do am3+ pujde jak buldozer tak llano , takze se nic nerozdeli ... jen chipsety s integrovanou grafiou prestaly byt potreba ... je v cpu. A v performace segmentu stejne nikdo nekupuje desky s integrovanou grafikou ... -> Zjednoussi se nabidka chipsetu a desek ... a pritom si kazdy bude moci poskladat co bude potrebovat ze stejneho zakladu...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-21 23:46:21
avatar
Citace:
podobně jako máš desky s Bobcat procesory pro desktop, tak asi budou i s Llano

proto taky ta veta konci otaznikem...no jestli pujdou i do am3+ patice tak to je samozrejme jina, jenze z toho clanku vyzniva pravej opak.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-22 00:42:21
avatar
Llano do AM3 nepůjde ....
Rocman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-22 12:16:12
avatar
Vypůjčím si kus textu z DIIT
Citace:
O něco zajímavější to bude ve třetím kvartálu. To totiž přijde patice úplně nová, provedení procesorů „Llano“ s integrovanou grafikou zatím nese označení „FM1“ a bude také „FT1“ („F“ bude jistě značit „Fusion“, o písmenkách „M“ a „T“ zatím nemáme jasno, co budou vyjadřovat). Čtyřjádrový model „Llano“ nese krycí jméno „Beavercreek“, pravděpodobně „defektní“ (možná však jen „marketingová“) variace na toto téma ponese jen tři funkční jádra. „Winterpark“ neboli dvoujádrové „Llano“ už bude nejspíše „nativně dvoujádrové“. „FM1“ bude provedení pro desktopy, naproti tomu „FT1“ bude značit BGA pouzdro a tedy přímé pájení na desku (to jsou procesory „Zacate“, které už továrny TSMC chrlí ve velkém, aby byly produkty připraveny na uvedení na lednovém CES 2011 v Las Vegas, finální pojmenování nám stále ještě není známo).

Z toho mi plyne, že Llano budou sice v BGA (pájeny na desku), ale budou i se socketem, čili volně na desce měnitelné. A to si myslím, bude u desktopu nejčastější. Sice tedy do AM3 plus nepůjdou, ale budou mít vlastní socket. A osobně bych to viděl tak, že ten stejný socket bude použit i v noteboocích, tedy jako v době socketu A, který byl také v desktopech i v noteboocích.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Liano 2011-01-22 17:37:19

Pokud už se konečně s Liano podaří masivně prosadit APU computing (tj. např. urychlení h264 encodingu, apd.), tak supervýkonný procesor prakticky netřeba. Jen je mi líto, že zatím pořad nic, přitom už nás od časů HD3850 AMD masíruje s tím, kde všude se ten stream processing a direct compute bude používat, a zatím se děje prakticky velké prd.
mike.cz.com [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-23 02:09:56
avatar
bohužel musím souhlasit... velké haló okolo Ati stream, OpenCL a DC11, ale jediné co nějak funguje je Cuda...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-23 08:15:14

To mas tak, kde nieje busines niesu prachy a nieje ani vyvoj.
Vyvoj CPU taha intel a firmy ktore použivaju vykon CPU ako spôsob zarobku.
Vykon GPU použivaju tak hrači, a 95% finančnych prostriedkov sa kruti kolo konzol. Takže kym Intel nezačne rozvyjať GPU a nezačnu to použivať vo večšom firmi , alebo ludia ako spôsob zarobku a nezačnu sa tam točit peniaze, tak vyvoj a vykon GPU bude len v grafickom smere nie vo vypočtovom. Na zemi sa vyvyja len to s čoho su peniaze, alebo môžu biť, taky priklad mobily
Klamath [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-23 08:47:55
avatar
No me zase vadi ze na desktop buou dve patice .
Na jednu stranu pro AMD chapu ze je vyhodnejsi udelat to takhle, ale pro nas to urcite vyhoda neni
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-23 19:08:53
avatar
Pěkné,škoda že nepřišli dříve ale to vcelku je problém AMD tedy mimo marketingu ale jinak už aby tu byl buldozer šetřím penízky.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 447x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1915x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2543x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2172x
Komentářů: 1