AMD Radeon R9 FURY (bez X) jsou nedostatkové zboží - na některé výrobce se ani nedostalo! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 15 červenec 2015
altKromě ASUS a SAPPHIRE zatím nikdo jiný grafiky Radeon R9 FURY nemá a i ti mají málo.

 

 

 

Pokud dokážete sehnat novou grafickou kartu Radeon R9 FURY v nereferenčním zpracování Sapphire a nebo ASUS (ten má i lepší spotřebu o pár desítek W), tak si můžete gratulovat. Máte doma učiněnou vzácnost a jste jedni z mála. Radeon R9 FURY je totiž hodně nedostatkové zboží a to jsme rozhodně nečekali. Kromě ASUS a SAPPHIRE totiž nikdo jiný zatím nebyl schopen uvést na trh některý ze svých modelů. Jednoduše není dostatek jader a hlavně HBM pamětí. Pokud jde o jádra, tam by prý být hlavní problém neměl, ačkoliv je FIJI zdaleka nejpokročilejším GPU na trhu, kdy je sice stejně veliké jako konkurenční GM200 na GTX 980Ti/TITAN X, má však mnohem víc tranzistorů, neměla by být výroba jádra takový problém z hlediska výtěžnosti - problém ale bude že AMD má u TSMC menší objem výroby než NV a FURY zabírají opravdu hodně kapacit. Jádra se ale vyrábí se už dlouho, takže by jich mělo být relativně dost. Problémem je však pravděpodobně nedostatek HBM pamětí a montáž na speciální podložku s jádrem, což je na poli GPU novinka. Výroba HBM je velmi omezená, i proto, že kromě FURY série s FIJI jádry žádné jiné grafiky nikdy HBM první generace používat nebude, takže nejen FURY X ale i ještě žádanějších a zajímavějších FURY bez X grafik, není prostě dostatek.

AMD sice v pátek 17.7.2015 grafiky nechalo představit v recenzích, do ČR se však nedostala ani jedna (podobně jako se do ČR oficiálně od AMD nedostala zatím ani jedna FURY X). Tento týden kdy původně 14.7.2015 měly grafiky FURY bez X vyjít, se skutečně v obchodech objevily. Nicméně drtivá většina kusů směřovala na větší západní trhy, kde se po nich jen zaprášilo. Většina obchodů tak přijímá jen předobjednávky, za poněkud vyšší ceny, než by karta měla stát (aktuálně cena 17,2k+, stát by měla přitom o 1000 korun méně, pokud by jich bylo dost). AMD to tedy opět dokázalo, opět vydalo zajímavý produkt, který je v daném segmentu lepší než co nabízí konkurence, a nedokáže toho využít, protože váznou dodávky.

Samozřejmě ze situace jsou naštvaní zákazníci i mnozí výrobci. ASUS a SAPPHIRE dostali přednost, třetí na řadu přichází POWERCOLOR, který ale karty ještě nemá v obchodech. Následovat pak bude GIGABYTE (to je vzhledem k velikosti naštvané opravdu hodně, hlavně proto, že jeho úhlavní nepřítel ASUS dostal přednost) a MSI. Ovšem kdy se zlepší dostupnost a bude karet dost, to je ve hvězdách. Na to nikdo z výrobců neumí odpovědět. K nějakému zlepšení by snad dojít v následujících týdnech mohlo, ale rozhodně to není situace ideální pro nikoho, natož pro konkurenční prostředí na trhu a pro uživatele. Je zajímavé, že karty byly odloženy o půl roku a AMD přesto nedokázalo předejít současné tristní situaci, kterou si vzhledem ke svému stavu rozhodně nemůže dovolit a kterou zbytečně naštve uživatele, novináře i výrobce. Zase má nejen papírově zajímavý, možná nejzajímavější produkt na trhu ve svém segmentu, a zase dojede na to, že ho není schopno dodat na trh. Po kolikáté už se tahle historie opakuje? Trochu ztrácím přehled ... zase na to dojíždí hlavně zákazník a nezbývá než čekat. AMD zatím neposkytlo žádné rozumné vyjádření, proč si opět naházelo klacky pod nohy ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 850x
Komentářů: 7
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 865x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1359x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1953x
Komentářů: 3