Dynamické přepínání mezi grafikami v CPU a klasickými AMD Radeon HD 6000 pro Intel i AMD PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 22 duben 2011
altJiž velmi brzy se do mobilních i desktopových PC dostane nová technologie AMD.

 

 

 

 

 

Jistě znáte třeba technologie NVIDIA Optimus, která dynamicky přepíná mezi integrovanou grafikou v procesoru Intel a přídavnou NVIDIA u některých mobilních PC. Nicméně proti prvotnímu nadšení se tato technologie u většiny modelů NB vybavených NV grafikami, neobjevuje. Důvod je prostý. Není zase takovým přínosem a nutností, aby se výrobcům vyplatilo vždy upravovat Intel desky kvůli NV grafikám, což je nutné, pokud ji má daný model mít. Ale to se může brzy změnit.

Samotná úspora energie totiž záleží na úhlu pohledu. Přepnutí z integrované na neintegrovanou grafiku totiž úsporné z hlediska výdrže na baterii není nikdy. Pokud prostě chcete, aby NB vydržel co nejdéle na baterii, tak prostě podobná technologie jde proti tomuto cíly. Takže když čtete u některých notebooků, že díky technologii dynamického přepínání grafik ten model vydrží 10 hodin na baterku, tak je to vlastně nesmysl. Těch 10 hodin totiž je výdrž v případě chodu jen na tu integrovanou grafiku. Pokud začnete přepínat, výdrž se logicky sníží, protože neintegrovaná GK má větší spotřebu. Takže to je vlastně lež?

Ne. Je to jiný úhel pohledu. Pokud by totiž naopak v tom NB byla, jako tomu bylo dříve, jen ta neintegrovaná grafika vedle CPU bez integrovaná grafiky, tak by výdrž NB byla bez této technologie výrazně nižší. A platí to stále. Pokud necháte v chodu tu neintegrovanou grafiku, výdrž ani náhodou nebude těch deklarovaných třeba 10 hodin. V tu chvíli naopak díky té technologii dynamického přepínání mezi grafikami, těch 10 hodin výdrže dosáhnete. A to díky tomu, že se vám díky té technologii přepne z neintegrované na integrovanou grafiku – tedy tato technologie indeálně zasáhne jen jednou. V tom je celé to kouzlo.

Takže samotná technologie přepínání grafik je rozhodně přínosem, i když kvůli schopnostem současných integrovaných grafik menší, než kdyby přišla dříve. Že se o ní mluví a objevuje se teprve nyní? Do současné doby tu nebyly procesory s integrovanou grafikou a pokusy u integrovaných grafik v čipsetech nedopadaly dobře, nebo nebyl zájem ze strany AMD (ATI) a NV. A hlavně až do současnosti nebyly na trhu integrované grafiky, které by běžně dostačovaly úplně na všechno s výjimkou náročných her. Takže až nyní mají podobné technologie smysl a podmínky pro rozšíření.

  • Dynamické přepínání

Jako první se s touto technologií vytasila právě NVIDIA. A to proto, že musela a neměla na co čekat. Naopak konkurenční AMD vyčkávalo. Technologii dynamického přepínání má ale AMD hotovou už dlouho, na trh ji ale neuvádělo. Důvod byl prostý – nemělo na co přepínat. Na hlavních platformách AMD stále nemá CPU s integrovanou grafikou. Ty má jen Intel. AMD si tak muselo vybrat. Buď tu technologii uvede vedle konkurenčního Optimusu a podpoří prodeje svých GPU proti NVIDIA, čímž však zároveň omezí už tak malé prodeje vlastní mobilní platformy, nebo prostě počká, až bude mít samo na co přepínat. Jak se rozhodlo, je jasné.

AMD ale mělo technologii přepínání grafik. U některých mobilních PC se normálně při zapojení notebooků do elektrické sítě přepnulo automaticky z integrované Intel grafiky v CPU na neintegrovanou ATI grafiku a při odpojení zpět. Nevýhoda proti dynamickému přepínání je v tom, že to o něco déle trvá, problém je se spuštěnými aplikacemi. Výhoda je ale v jednoduchosti a v účinnosti. Prostě na baterce vám to výdrž snižovat nebude, pokud to manuálně nepřepnete. Nicméně Dynamické přepínání je samozřejmě modernější, sofistikovanější a tak je nevyhnutelné.

Doba uvedení platformy AMD Llano, tedy 32nm procesorů s velmi výkonnými DX11 integrovanými grafikami se ale blíží. Spolu s nimi bude právě technologie „AMD Dynamic Graphics“, jednou ze základních technologií, kterou bude AMD hodně prezentovat. Fungovat bude podobně, jako právě NVIIDA Optimus. A fungovat bude jak na vlastní AMD platformě, tak na Intel platformě. Na světě už jsou také první notebooky, které v kombinaci Intel Sandy Bridge+AMD HD 6000, tuto technologii využívají a brzy se dostanou na trh (mají je všichni výrobci notebooků, takže v červnu a červenci bude spiusta novinek na Intel i AMD platformě). Stejně to bude fungovat u procesorů Llano + AMD HD 6000 grafik a to pravděpodobně jak v mobilních, tak v desktopových PC, protože Llano jde na trh se stejnou paticí i čipsety pro oba segmenty.

(Sony Vaio s Intel Core i5-2410M a AMD HD 6630M grafikou)

Je asi jasné, že stejně jako u NVIDIA Optimus, tak i AMD Dynamic Graphics bude vyžadovat úpravy desky ke svému fungování. Zde má ale právě AMD proti NVIDIA obrovskou výhodu. Vlastní platformu. Nemám to ještě potvrzené, ale nepřekvapilo by mě, kdyby na základních deskách pro procesory Llano byla tato úprava standardem. A tak každý počítač, ať už mobilní nebo desktopový s procesorem AMD Llano, bude tuto technologii mít možnost využít, takže kombinace AMD CPU+AMD GPU je jasná. Na platformě Intel tato technologie bude fungovat také, ale asi jen za podmínky úpravy té základní desky. Tedy to samé, co u NV Optimus. Jenže právě díky tomu, že výrobci desek vyrábějí i AMD desky, budou asi ochotnější tu úpravu dělat i u Intel desek. To by nakonec mohlo být ale prospěšné i pro NVIDIA, pokud je základ fungování obou technologií stejný. Pak by se dynamické přepínání grafik stalo standardem i na Intel platformě a osazovat by se daly obě grafiky. Intel tomu nemá důvod tomu bránit. Zda ale NV Optimus bude fungovat na AMD Llano platformě? Podle mého názoru by bylo AMD samo proti sobě, kdyby to umožnilo, ale vyloučit to nelze.

AMD každopádně v konkurenčním boji s NVIDIA bude mít výhodu právě ve své platformě, i proto asi NVIDIA dá k dispozici SLI pro nové desky s čipsety AMD 900 pro procesory Bulldozer, aby alespoň dala funkční možnost osazovat NVIDIA grafiku na AMD platformu. I když neexistuje příliš logický důvod, proč k AMD dávat něco jiného než AMD, stejně jako před lety zavedl Intel své Intel k Intelu a vyhrál s tím na celé čáře. Platformy jsou alfou a omegou současných technologií a to jak PC, tak třeba SmartPhone a tak dále. Proto se také NVIDIA, která už přišla o své šance a pozice na klasickém PC trhu, vrhla na SmartPhone a svou platformu TEGRA, která je dnes ale ARM CPU + NV GPU. Do budoucna bude ale také NV k NV. Dynamické přepínání grafik je jen průvodní technologií procesu uzavírání platforem.

Zdroj: Planet3Dnow.de

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 07:01:17
avatar
Taky mám v NTB integrovanou grafiku na Core i5 a k tomu výkonnou Radeon HD 5650 ... Ma tu integrovanou je jasné že vydrží déle, ale pro mě funguje jako nouzovka
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 08:27:00
avatar
Kdyby Nvidia platila AMD aby na jeji platformě mohlo fungovat SLI to by bylo maso,jinak AMD nema duvod tam to SLI davat
fox of fire [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 10:31:39
avatar
tak to je otazka jestli nema duvod... na jednu stranu je pro amd vyhodnejsi (a logicke) nepodporovat GPU technologie konkurence, ale na druhou stranu to muze lidi, kteri SLI pouzivaji, donutit k prechodu na CPU od intelu. Samozrejme je to minoritni zalezitost, takze se to na prodejich asi moc neprojevi.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 09:48:49
avatar
Nie je pravda, že AMD nevyužívalo technológiu na prepínanie grafík na vlastných platformách. Predával som NTB ktorý fičal na integrovanej grafike HD3200 (samozrejme integrovanej v čipsete) a pri požiadavke na vyšší grafický výkon prepol na HD3650. Fungovalo to ešte na Viste a v prípade inštalácie Windows XP sa tento režim dal v Biose vypnúť - fungovala len 3650. Neskôr sme dokonca mali v ponuke NTB kde bola integrovaná (v čipsete) 4200 pri grafickej záťaži prepínala na 4650. Ak by ani tento výkon nepostačoval tak bol tento systém schopný dať 4200 a 4650 do Hybrid Crossfire. Najlepšie na týchto systémoch je to, že sa integrované grafiky dali deaktivovať v Biose a nebol s nimi problém. Súčasné grafiky v CPU sa deaktivovať nedajú a zákazníci sa sťažujú na chyby pri prepínaní grafík kedy hrajú hru a rúbe im to na integrovanej grafike alebo píšu vo worde kde im to vytrepe baterku za 3 hodiny nakoľko je aktivovaná samostatná grafika.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 14:19:17
avatar
no v rade 3000 bolo to prepinanie manualne,sam to mam vo svojom notase, prepinanie vsak bolo s integrovanou intelackou 4500mhd. Sam si to prepnem a viem na com idem. Teraz je to vsak automaticke asi, co nie vzdy funguje
simik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2011-04-22 09:58:13

Líbí se mi jak to má AMD dobře promyšlený a vždy nasadí technologie až když to má smysl a jako bonus už jsou vyzrálé a odladěné.
Twen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 12:14:00
avatar
Ach jo, tak to mě zase nalomilo.
Už jsem začínal mít celkem přehled v mobilním hardware a ve výběru ntb (který mě v létě čeká) jasno - Sandy Bridge a grafiku s Optimem (ač mi nedělá problém si grafiky přepínat sám, přecejen většinová nabídka ntb je s nVidií...).
A teď přijde AMD s technologií, která se bude uvádět v červnu/červenci a mám v tom zase zmatek
Nejsou nějaké bližší informace o výkonu té nové AMD platformy? Jestli půjdou i dál než momentální APU procesory, teda, o dost dál ;-) (v porovnání dejme tomu právě k i5 / i7 druhé generace)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 12:23:02
avatar
no myslím, že tě příjemně AMD překvapí, ty procesory budou o dost lepší než ty současné .... už jen 32nm výroba.

Osobně ale nepředpokládám,ž e by byly výkonějšínež Sandy bridge, ale také nebudou nijak pomalé, a integrovanoug rafiku budou mít lepší.
Twen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 12:30:40
avatar
Takže se podle tebe v segmentu motajícího se od 20 tisíc po nedávno testovaný Asus N53SN vyplatí počkat, co AMD ukáže, nebo to bude zacílené spíš níž?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 12:41:57
avatar
Pochybuji, že půjde proti nejvyšším Core i7 modelům, takže bych očekával těch 25 000 jako maximum pro AMD modely ....
Twen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 13:05:01
avatar
no, každopádně si nejspíš počkám, jestli to opravdu vypustí na přelomu červen červenec.
díky za info
Miri37 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dynamické přepínání grafik 2011-04-22 12:25:01
avatar
Dynamické přepínání grafik zní dobře. Doufám, že to bude čistě HW záležitost. Pokud to bude mít i SW podmínky, např. plácnu DX12, tak se o to nemusím zajímat.
tycho1979 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 12:49:22
avatar
Tak to bych už docela uvažoval o výměně svýho současnýho ntb, který nemá moc výkonou grafiku.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 13:00:35
avatar
Ty koxo, práve som dočítal splašky na Dements in IT vyplodené retardom Wiftom na túto tému a je vidieť, že nemajú ani šajnu o tom čo píšu resp. sú stále dotovaný z určitých firiem. Keďže obidve technologie prepínania poznám a mám s nimi aj viacnásobné praktické skúsenosti musím sa smiať a poukázať na učebnicový príklad neznalosti a zaujatosti. Ako som len rád že DDWorld je nezávislý magazín
Tota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 13:27:18

Takže je to vlastně okopírovaná technologie Optimus, jen s určitými vylepšeními....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 13:47:14
avatar
Není to nic okopírovaného ... princip fungování je stejný, protože to jinak nejde, ta technologie je hotová už velmi dlouho, jenom ji AMD neuvedlo, protože nemělo na své platformě na co přepínat a zvýhodnilo by tím Intel platformu ....
Rocman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 14:23:26
avatar
Já myslím, že součástí tady toho přepínání bude i párování integrované AMD grafiky s dedikovanou, takže ve výsledku na tom budeš na AMD platformě výkonově mnohem lépe.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 16:53:23
avatar
Tak me tohle netrapi, protoze nemam notebook ..ale celkove je kazda uspora energie dobra, diky za kazdej watt dolu.
Streckol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-23 13:23:37
avatar
Ale táto platforma sa týka aj desktopu.

Si predstav že čítaš tento článok na integrovanej grafike v procesore a tvoja HD5850 Exteme zatiaľ odpočíva a nevydáva žiadny zvuk , lebo je vypnutá
atomic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-22 17:06:12
avatar
Zrovna řeším nákup notebooku a tohle je přesně to, na co čekám. Potřebuji lehký přenosný notebook s dlouhou výdrží, který ale nebude postrádat výkon, pokud ho budu potřebovat (samozřejmě při zapojení napájení). Za jak dlouho myslíte, že se tato technologie více rozšíří? Zatím připadá v úvahu pouze řada TimelineX od Aceru, tak by mě zajímalo, jestli se za těch 5 měsíců něco výrazně změní a vyplatí se počkat. Mluvím o segmentu max kolem těch 15 000,-.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-23 10:08:19
avatar
Myslím že u přenosných zařízení a nemusí jít jenom o Notebooky vždy záleželo o spotřebu energie a jelikož jde převážně o mobilitu těchto zařízení prostě využití bez možnosti připojení k El síti a tak každý kus HW který při požadovaném výkonu jde s potřebou dolů je dobrý počin.Jsem rád že se tu zmiňuje AMD.
Suprak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-24 10:30:50
avatar
Když jsem zkoušel NB s nVidia Optimus, tak to mělo docela problém se automaticky přepnout při zapnutí nějaké hry, především teda u těch starších her, které by nějakým způsobem běžely i na integrované gk.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 265x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1054x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1822x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1908x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2503x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2166x
Komentářů: 1