Lucid představí VIRTU - přepínaní mezi integrovanou a klasickou herní grafikou na desktopu! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 30 prosinec 2010
altTechnologii podobnou mobilní NVIDIA Optimus chystá Lucid pro desktop. Jmenuje se Virta …

Technologii NVIDIA Optimus dobře známe, bohužel jako taková se objevuje jen v mobilních PC, kde je vlastně přínos minimální. Je sice pěkné, že se nám dynamicky přepíná mezi úspornou integrovanou grafikou a výkonnější diskrétní, ale nemá vlastně žádný význam a větší přínos. Proč?

Protože na mobilních PC požadujeme mobilitu, jinými slovy, když jsme mimo elektrickou síť, vyžadujeme výdrž na baterie, a tedy nestojíme o to, aby se nám aktivovala žravější grafika. Navíc s výjimkou náročných PC her, které ale mimo elektrickou síť asi moc hrát nebudeme, výkon i schopnosti nových integrovaných grafik Intel (případně i později AMD) v procesorech, je více než dostatečný na vše. A když jsme na elektrické síti, je nám jedno, že neintegrovaná grafika žere o 10-15W víc a přepínat také nic nepotřebujeme. Takže Optimus je sice pěkná technologie, ve své podstatě se ale bez ní v mobilních PC krásně obejdeme – i když jako taková funguje a rozhodně má své místo, nicméně její přínos je opravdu malý. I v plné zátěži žerou běžné mobilní PC jen zlomek toho, co desktop a v klidu nežere diskrétní mobilní grafika o moc více než ta integrovaná, a tak je úspora skutečně zanedbatelná.

Jenže něco jiného je desktopový segment, protože takový výkonný desktopový PC toho s pořádným CPU a GPU sežere v klidu několikrát více než výkonný notebook. Tam by podobná technologie měla skutečně smysl, protože by úspora byla v desítkách Wattů, což už není zanedbatelné. Z nějakého důvodu se nám ale podobná technologie stále vyhýbá. Krátce tu pokusy byly – připomeňme například Hybrid CrossFire nebo Hybrid SLI, kdy v podstatě integrovaná grafika v čipsetu spolupracovala s neintegrovanou herní grafikou. Jenže tyhle technologie se nikdy nedotáhly. Navíc NVIDIA musela trh s čipsety opustit a AMD s podobnou technologií počítá, až bude mít procesory s grafikou, pak bude pro ni mít význam, se tím skutečně zabývat.

Vlastně jediným třetím hráčem na poli čipsetů, či čipů, je Lucid se svým Hydra. Jenže to vlastně není regulérní třetí hráč, je to vlastně Intel, který Lucid podporuje a sponzoruje. V zásadě chce dostat ze hry AMD CrossFire a NVIDIA SLI a myšlenka Hydra je ta, že bude spojovat a využívat na 100% výkon jakýchkoliv grafik v jediném systému. A že to funguje, už jsme si mohli letos ověřit. Lucid jde ale dál a na CES předvede konečně technologii VIRTU.

Jedná se o to, že pokud budete mít na své desce Lucid Hydra čip s VIRTU technologií, a budete mít osazen procesor s integrovanou grafikou, tak software pozná, kdy není výkon té žravější diskrétní grafiky potřeba a vypne ji. Vše pak nechá jen na integrované grafice v CPU. Na druhou stranu, pokud nebude výkon diskrétní grafiky stačit, tak ji systém vypne a všechno nechá na té neintegrované. Fungovat by to mělo dynamicky, tedy stejně jako NVIDIA Optimus.

Má to samozřejmě háček. Musí být na co přepínat, takže budete potřebovat procesor s integrovanou rafikou. To ale nebude problém, protože Intel uvede nové Core i3/5/7 řady 2000 za pár dní a ty všechny integrovanou grafiku mají. Samozřejmě to bude použitelné i pro AMD platformu, ale ta zatím nemá na co přepínat, protože AMD uvede LLano až v polovině roku. Ale pak by to mělo také fungovat.

Větší háček je v tom, že musíte mít základní desku s grafickými výstupy. U Intelu se tak tato technologie bude týkat jen desek s H67 čipsetem, které grafické výstupy mají, samozřejmě navrch tahle deska musí mít i Hydra čip. Případné pozdější nasazení na AMD platformě má tu stejnou podmínku. Jenže k výkonným CPU a výkonným grafikám si kupujeme výkonné a drahé desky a ty grafické výstupy nemají, takže zase slepá ulička, nebo v roce 2011 uvidíme na trhu nějaké dražší P67/AMD990X hybridní desky s grafickým výstupem a Hydra?

Přínos by tato technologie měla, protože výkonné grafiky i v klidnějším režimu stále žerou kolem 20-40W, integrovaná grafika si vezme mnohem méně. Jenže zase ty skutečné výkonné CPU mít integrovanou grafiku nebudou. Nicméně si myslím, že podobné technologie budou standardem a je jen otázka času, než to Intel a AMD zapracují do svých čipsetů jako běžnou věc a nedivil bych se, kdyby už následující generace čipsetů tohle měla. Samozřejmě byl by to zdaleka nejjednodušší a mnohem efektivnější způsob, než kterým se dnes upravují desky pro fungování NV Optimus, nebo přídavný čip, kterým je Hydra.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 01:50:38
avatar
Konečne. Ja v rámci absencie hrania zatiaľ nevydaných hier som HD6870 vymontoval, prepol na integrovanú 4290 a hrám Baldurs Gate 2 ... čo by človek neurobil kvoli šetreniu nie Týmto sa mali začať zaoberať už skorej ...
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 19:01:33

Konecne?Jsem z toho zmateny jak lesni vcela .Hypoteticka situace.Koupim si desku s Hydrou a H67,vykonou grafickou kartu.mam monitor s DVI + VGA.To jako Hydra prinuti diskretni grafiku aby neposilala obraz na svuj DVI vystup ale pozene to pres sbernici na DVI vystup na motherboardu?Nebo se budu muset pri surfovani vratit k pravekemu VGA z motherboardu a prepinat vstupy na monitoru?Asi nejlepsi reseni bude pokazde prehazovat DVI kabel z diskretni grafiky na motherboard. a H67 a Display port? Takze to spocitam.Musim koupit novy monitor se dvema DVI nebo HDMI vstupy + zaplatim nejakych 1500 az 2000 za Hydra cip.Usetrim par wattu na rozdilu rozdilu mezi tim co dnes berou diskretni grafiky v iddle proti tomu co si veme integrovna grafika[nevim jestli se graficke jadro v novych intelech pri necinosti vypina] + Hydra.No,za nejakych 8 10 let se mi to vrati pokud tak dlouho preziju nervy z komplikaci dane ovladaci pro Hydru.Uz to vidim jak mi padaji hry nebo pojedu 15 fps protoze si hydra usmysli ze to staci a uspora je to nejdulezitejsi.
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 21:57:43
avatar
"Já bych to nevidel tak černe" Technológia je vo vývoji. Kľudne sa to môže ubrať takou cestou, že monitor pripojíme z dvoch výstupov z PC (grafika+MB) do jedného vstupu. v prípade nedostatočbého výkonu, ktorý by nám PC vyhodnotil ako dostatočný by sme si mohli manuálne vynútiť napríklad na skrinke alebo klávesnici "doping" v podobe zapojenia výkonnejšieho GPU. Osobne by som sa na mieste vývojárov pohrával aj s myšlienkou použitia EXTERNEJ grafickej karty (podobne ako externý HDD), ktorá by vedela zabezpečiť grafický výkon ako pre desktop tak pre laptopy - to je ale asi utópia ...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 22:33:14
avatar
no k tomu zapojeni...pouzivat by se mely vystupy z te integrovane grafiky pri pouziti tohoto virtu. nejaky prepojovani monitoru mezi igp a klasickou grafikou je uplna blbost stejne jako ho pripojit k oboum zaraz. stejne jako je uplna blbost nejaky tlacitko doping (boha turba sme tu uz meli pred 15 lety na co se zas vracet do minulosti?) a externi grafika je jeste vetsi blbost. pokusy uz tu byly a je jasne proc se to neuchytilo...nutnost klasickeho monitoru navic, dalsi trafo, dalsi velka krabice k notebooku navic...k cemu to proboha?
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 21:51:53
avatar
ty kokos tak to si ju ani kupovať nemusel keď si ju vybral však tá karta má v idle len 19W spotrebu to môžeš mať tak možno o 9W menšiu spotrebu bez nej fakt múdre rozhodnutie môžeš mi ju zatiaľ požičať
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 22:03:23
avatar
Aspoň jej šetrím chladenie a obvody. Možno to bude trvať aj 3-4 mesiace, kým ju nebudem vedieť zohriať. Všetko čo výjde už nehrám, vyberám si, ale ako je známe, dobrých hier je ako šafránu ... ale keď konečne niečo dám, tak to chcem mať v plnej paráde, čo HW pustí.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 23:16:01
avatar
aj to je trocha hlúpe tvrdenie keď je predsa v tom idle tak sa jej tie obvody veľmi nepoužívajú. Proste podľa mňa hlúposť to si nemusel fakt kupovať a o tie 3-4 mesiace bude cena možno nižšia
kkt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 01:53:22

Vzhledem k tomu jak současný trend ukazuje, že i herní grafika se vejde do 20w v idle, tak přínos zase tak velký nebude. Každopádně jestli se podobná technologie stane běžnou součástí, tak to na škodu nebude. Otázkou zůstává, kolik si za takový čip řeknou.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 05:31:34
avatar
Citace:
myšlenka Hydra je ta, že bude spojovat a využívat na 100% výkon jakýchkoliv grafik v jediném systému. A že to funguje, už jsme si mohli letos ověřit.

ty jo dd sledoval si vubec neco kolem te hydry?jediny co sme si letos mohli overit bylo, ze ty spousty slibu okolo hydry byly jen plany kecy a ze se v realu nedokaze dotahnout ani na efektivitu sli/cf, natoz aby poskytla 100% vykonu jakychkoliv grafik v pc...

jinak tahle technologie uz tu byla v podani nvidie, fungovala dobre, ale dnes i nejvykonejsi fermi nebo dvoucipovky zerou v idle dost malo a dalsi generace budou nejspise zrat jeste min, takze nez se tohle vubec nejak rozsiri, tak to bude uz opravdu zbytecne. jinak to omezeni na desky s grafickymi vystupy nema problem jen s chabou nabidkou desek...monitor se podle tohoto bude pripojovat k zakladni desce a vykon karet takle bude nejspise o neco omezen (stejne jako u tehdejsiho reseni nvidie), protoze data budou mit o dost delsi cestu z grafiky do monitoru.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 11:48:45
avatar
nesouhlasím, Hydra je mladá technologie, přišla roky po SLI a CF, takže jsme nečekali, že by doshaovala jejich efektivity hned, ale funguje a potenciál má ....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 12:55:45
avatar
ty ale v clanku pises ze to funguje hned na 100% coz zdaleka neni pravda. pravda je ze hydra takle mela fungovat, vyvojari tohle slibovali uz od zacatku, nekolikrat byla hydra i odlozena a kdyz vysla tak ukazala ze dokaze v jednom pc zprovoznit dve grafiky od ruznych vyrobcu, ale to je vse. o nejakym rozumnym skalovani se u tehle varianty neda mluvit vubec, pri pouziti dvou stejnych karet nedosahuje ani zdaleka efektivity cf/sli, ktere ale take nejsou 100%, coz hydra mela byt a uz od zacatku. po x letech slibu je tohle proste propadak.
Odkaz - tuhle aktualitu si psal pred vice jak rokem. jak od te doby hydra pokrocila?jestli vubec nejak, tak proc o ni od te doby neni temer vubec slyset?
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:19:49
avatar
Já navíc nechápu proč tvrdíš že je přepínání u notebooků na síti k ničemu, ale v desktopu už je podle tebe dobrý nápad. Hledisko spotřeby je irelevantní. Ntb karta bere 10-15W čili skoro stejně jako moje 5770 v idle, 5870 má něco přes 20W. Takže nechápu tvoji logiku, 15W je k ničemu, ale o 10W víc už stojí za to? Nemluvě o nutnosti dalších portů, speciálního čipsetu, kabelů atd pro desktop.
U ntb je třeba navíc zohlednit že s dedikovanou grafikou se více zahřívají a tím i více chladí - větší hluk. Co já bych dal za přepínání grafiky u sebe! Tak proč výkon nemít k dispozici jen když je opravdu potřeba? Proč nešetřit všude kde to jde, když to nic nestojí?
Opravdu nerozumím proč je u tebe Optimus k ničemu, nemáš pro to jediný logický důvod. Mimochodem, nevím o tom, že by se někdy u Optimusu zapínala dedikovaná grafika na baterii pokud nechceš (jak se tady pořád oháníš), ale jde to tam povolit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:57:59
avatar
tak k čemu to je? u NB? Jaký to má reálný přínos? Spotřeba desktopových grafik je v Iddle o dost vyšší než u mobilních ;)
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 14:42:04
avatar
že by to snižovalo spotřebu, prodlužovalo výdrž na baterii a dávalo k dispozici vyšší grafický výkon? ))
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:02:21
avatar
Jak může Optimus snížit spotřebu?

Jedu na baterii, jedu na integrovanou grafiku, více na cestách nepotřebuji a chci co nejdelší výdrž ... takže když přepnu z integrované na neintegrovanou, prodlouží mi to výdrž?
Gembo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:58:38
avatar
DD ma pravdu, optimus je u notebooku zbytocny (ked idem na baterke tak na integrovanu grafiku a na adaptery je to šum-a-fuk).
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:37:41

Využití dedikované VGA při výpočtech. Např. prolamování hesla je mnohonásobně kratší než na CPU. Jsou výpočetní aplikace speciálně pro GPU. Spotřeba X čas může mýt stejný výsledek pro CPU i GPU.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:39:58
avatar
jo to používá 99,9% uživatelů naprosto běžně ... dobrý vtip, co tam máš dál, co reálně dělá většina běžných uživatelů, že na to při pobytu mimo elekrtickou zásuvku nestačí integrovaná grafika ....?
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:01:21

Já netvrdím, že jsi mimo mísu, jenom jsou chvíle, kdy využití dedikované karty na baterku má opodstatnění. I když má větší spotřebu, běží kratší čas, čili spotřebovaná energie je stejná. Samozřejmě pokud chodím s "noťasem" tak píšu, nebo se připojím na Net. Hrát hry je nesmysl. Ale vědecký pracovník, technik to může využít, přemísťuje se autem-možné nabíjení za jízdy. Pouze jsem nabídl jednu z možností využití.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 18:33:30
avatar
btw keď už sme pri tých heslách, tak poznáte nejaký dobrý GPGPU programík...som si nejak zabudol jedno heslo
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 07:17:18
avatar
Dobrý počin ale trochu pozdě no nikdy není úplně pozdě já sám zatím na chuť Hydry nepřišel ale netvrdím že je špatná to vůbec akorát pro mne zatím špatný poměr cena výkon.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 08:31:09
avatar
Dnes sa GPU nepouziva iba na grafiku a to je hlavny problem. Vypoctova sila GPU sa bude cim dalej tym viacej vyuzivat. Takze neviem ci to bude mat nejaky hlbsi zmysel stale prepinat!
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 08:50:52

Přesně to jsem chtěl říci. Jde o výpočetní potenciál GPU. Bude mít větší spotřebu, ale zase zkrátí čas pro výpočet. Pro náročné výpočty technika/vědce v terénu velké využití.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 08:51:25
avatar
...a by jsme se nedozili toho, ze uz nebude mit co vypinat, prepinat. (nejaka zalita krabicka a v ni bude vse)
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 09:33:27
avatar
Nevidim v tom zadny prinos, problem je prave v tom, ze by se Hydra musela stat standardem k tomu aby se objevovala ve vice deskach, urcite bych neplatil vic za desku jen proto ze ma HYDRU...(jeji vyhody mi zatim prijdou prinejmensim sporne)
kokbulik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 10:42:36
avatar
no a když to přepne na tu integrovanou tak diskretni to vypne uplně i větraky to by nebylo špatne ale jinak to nema moc velky přinos...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 10:52:53

Citace:
Protože na mobilních PC požadujeme mobilitu, jinými slovy, když jsme mimo elektrickou síť, vyžadujeme výdrž na baterie, a tedy nestojíme o to, aby se nám aktivovala žravější grafika.


Nie je prepínanie kofigurovatelné? Nemôžem si sám určiť pri akom SW sa má diskrétna GPU aktivovať?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 11:53:43
avatar
No to doufám, že ano, pak je ale otázka co to tedy přináší za úsporu.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 14:43:52
avatar
Doufáš? takže jsi to nikdy v praxi neviděl? Můj bože jak se k tomu můžeš tedy vůbec vyjadřovat?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 14:58:32
avatar
viděl i používal ... byl to řečnický obrat. (dnes zjevně nemám svůj vyjadřovací den)
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 11:04:57
avatar
Proc je zase skoro pulka clanku o tom jak je Optimus od NV knicemu.
Stacilo preci napsat, ze NV dela v mobilnim sektoru Optimus pak popsat tuto technologii a bylo by to.
Bohuzel tady nez se clovek prokouse k samotne nove technologii, se musi zase prokousat balastem jak je vec od NV knicemu.
Skoda, jinak zajimave clanky.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 11:55:39
avatar
Jo, to si tady musíš zvyknout, říká se tomu "psaní se souvislostmi" a skoro nikdo o to už nestojí
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 12:01:00
avatar
to mi přijde právě jako tragické ... já si na souvislostech zakládám a budeme to tak dělat i nadále ...
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:22:57
avatar
Nechal bych tu čtenářům nějakou anketu, jaký styl bleskovek se jim líbí. Pak už stojí za úvahu jen to, zda to píšeš pro sebe nebo pro své čtenáře.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:24:27
avatar
kdybych to dělal jinak, můžu rovnou opisovat zprávičky z jiných webů a zařadit se do proudu ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:54:15
avatar
špatně čteš (EDIT moje chyba) , NV Optimus není k ničemu, jen v současné podobě a tam kde je nepřináší vlastně žádný reálný přínos. Ani stylem jakým je to udělané a jakým se musí uprvovat desky to není efektivní.

Jako technologie ovšem funuje a je otázka času kdy bude podobná technologie standardem na obou platformách, ale musí být přímo součástí procesoru nebo čipsetu Intel/AMD. Takže Optimus není k ničemu, jen má naproto minimální přínos, protože:

Citace:
Protože na mobilních PC požadujeme mobilitu, jinými slovy, když jsme mimo elektrickou síť, vyžadujeme výdrž na baterie, a tedy nestojíme o to, aby se nám aktivovala žravější grafika. Navíc s výjimkou náročných PC her, které ale mimo elektrickou síť asi moc hrát nebudeme, výkon i schopnosti nových integrovaných grafik Intel (případně i později AMD) v procesorech, je více než dostatečný na vše. A když jsme na elektrické síti, je nám jedno, že neintegrovaná grafika žere o 10-15W víc a přepínat také nic nepotřebujeme.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 12:59:14
avatar
ja ti nevim, ale kdyz reknes ze neprinasi zadny realny prinos, tak je to proste k nicemu. jen je to prvni souslovi trochu diplomatictejsi...
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:26:57
avatar
Ne, nečte špatně:
Citace:
Technologii NVIDIA Optimus dobře známe, bohužel jako taková se objevuje jen v mobilních PC, kde je vlastně k ničemu.

První věta tvého článku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:58:50
avatar
Jasně, beru zpět ... OK moje chyba, omlouvám se všem ... nedorozumění. Nicméně nemylslel jsem to jako že je Optimus k ničemu, jen jeho přínos není u mobilních PC v podstatě žádný.
patro16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-02 11:46:40

DD ty si asi Optimus realne na NB ani netestoval. Mam NB s Optimusom prepinanie gk funguje takmer(hlavne co sa tyka hier) bezchybne, uspora energie po prepnuti na intelacky integrac v i3 je znacna a s tym je samozrejme spojena aj vyssia vydrz na baterii a teda povedat ze je k nicomu je postavene na hlavu
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 13:54:37
avatar
notebooků s Optimus jsme měli několik, recenze máš na webu, testoval to kolega a súpora není žádná, protože když jseš mimo elektrickou síť chceš výdrž na baterii a používáš integrovanou grafiku a nechceš aby se ti to přepínalo na jinou žravější ...takže úspora je logicky při přepínání grafik nulová a žere to více, než když to jede čistě na integrovanou grafiku ...
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 14:15:29

Ocividne v tom mas chaos DD.

Zoberme si dva NB - jeden ma len dedikovanu grafiku a druhy ma dedikovanu grafiku a technologiu Optimus.

- s obidvoma NB mozes v pripade potreby vyuzit silu GPU, vykon je rovnaky, spotreba rovnaka.
- si na ceste a potrebujes pracovat. Tu ma prvy NB spotrebu cca 25 W, ale ten druhy s Optimusom ma spotrebu vdaka vypnutiu dedikovanej grafiky len 18 W (priblizne hodnoty). Ktory NB ti vydrzi dlhsie na bateriu pri praci? No predsa ten s Optimus.

Takze NV Optimus ma vyznam, pre niekoho priam obrovsky.
Ak nikdy nepotrebujes v NB vykonnejsie GPU tak samozrejme je Optimus blbost a kupis si NB len cisto s integrovanou grafikou.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:00:41
avatar
no to je přesně to o čem mluvím!!!

Já prostě beru NB jako mobilní PC a nevím, k čemu bych jinou než integrovanou grafiku na cestách a na baterii používal. To je to o čem mluvím a co se snažím vysvětlit. 6e prostě Optimus je na nic, protože přepínat na výkonější grafiku mobilitě nepomáhá.

Zjevně je problém na mé straně, že to asi neumím vysvětlit, nemám asi svůj den, tak pardon.
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:29:21

A kto ta nuti pouzivat dedikovanu grafiku na cestach? Optimus to veru nie je a ani ja to nie som. Optimus riesi prave to, ze na cestach mas k dispozicii dlhu vydrz na bateriu (vypne dedikovanu VGA) a ked mas stavu tak tu dedikovanu sam zapne v pripade potreby.

S NV Optimus tak mas mas vynikajucu vydrz pri praci na bateriu a k dispozicii vysoky vykon ked je nb v elektrike. Bez Optimusu mas bud len integrovanu VGA s podpriemernym vykonom, len dedikovanu s vyssou spotrebou, alebo mozes siahnut po manualnom prepinani, pri ktorom vsak kludne mozes zabudnut tu grafiku prepnut.

Ktore riesenie je tak LOGICKY najrozumnejsie v pripade ak chces mat v NB vykonnejsiu grafiku? - NV Optimus.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:04:15

Na cestach ju vypnu, na hotelu nebo doma ju zapnu, v cem je problem?
Kdyz potrebujes na mobilu tichy rezim nebo ho pouzit jako baterku taky hudras ze se ty funkce nezapinaji automaticky kdykoliv je potrebujes??? Ja myslim ze delas z komara velblouda, tak to holt bude Intelu a AMD jeste rok ci dva trvat nez to bude konecne plne integrovane a nebude treba pridavnych chipu ktere zerou energii navic jen proto aby nejakym sklerotikum/lenochum trocha energie usetrili... Kdo pouziva NB denne tak na to prepinani proste nezapomina a pro ne je zbytecna ta featurka...
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:27:06
avatar
"Na cestach ju vypnu, na hotelu nebo doma ju zapnu, v cem je problem? " A jak to prosím tě uděláš u normálního notebooku kde žádný přepínač není?

U některých ntb přidávají výrobci navíc manuální, ale zdaleka ne všude. Přitom je to výborná věc. Optimus je první technologie která s tímhle přišla a navíc plošně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:30:25
avatar
hodně notebooků s Core i3/5 a ATI grafikami má jednoduchý systém, kdy s připojením NB k elektrické síti se vypne integrovaná grafika a zapne ta přídavná a při odpojení ze sítě se aumaticky vypne ta přídavnáa zapne ta integrovaná. Samá to anvíc můžeš jednoduše pravým tlačítkem myši po vyvolání menu přepnout dle potřeby ... funguje to bez problémů, otestováno v praxi více než měsíc a co více člověk potřebuje?
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 23:47:54

Jasne, super myslenka, proc pouzivat neco co prepne ty grafiky automaticky, kdyz si to muzes v pripade potreby prepnout rucne. To je zase perla, skoda ze to neudalo AMD, to by pak byla jinaDDD Nabizi se myslenka, proc pouzivame automaticke pracky, kdyz si muzem stejne pohodlne vyprat pradlo u reky, jako v dobe kamenePPP
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-02 11:50:06
avatar
to přepínání automaticky funguje .... zastrčíš konektor od nabíječky a přepne se to automaticky na neintegorvanou, odpojíš to od nabíječky a přepne se automaticky na integrovanou ...
Nowi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:03:32
avatar
Tady jde spíš o to, že v porovnání s manuálním přepínání grafických karet není optimus až tak výhodnou variantou.
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:19:53

Aha, cize je vyhodnejsie ked to budes musiet robit sam a nahodou na to zabudnes a na baterku pojdes na dedikovanej ... fakt vyhoda

Optimus riesi prave tieto veci, ze to na integrovanu prepne za teba prave vtedy, ked je potrebna vydrz na bateriu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:10:02
avatar
jsou i autmatické přepínače ... má to třeba ACER TimelineX, ktrý má HD 5650 + Core i5 a funguje to nasprosto skvěle - na baterku jede integrovaná grafika, na elektriku se vypne a jede a ATIna ... co více potřebuješ?
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:31:23

Cize v pripade Acer s AMD je to zrazu fajn a funguje to naprosto skvele, ale ak sa jedna o NVIDIU tak uz to je nepotrebna featura ktora vlastne nema vyznam????
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:37:26
avatar
proč napadáš? co to má společného se AMD? To za touo technologií nestojí a jsem si jist, že to klidně může fungovat i s NV grafikami!.... jen z této technologie nikdo nedělá nějakou marketingovou bombu a nekrmí tím veřejnost jak to sníží spotřebu jako s Optimus, přestože reálně funguje se stejným přínosem, tedy malým. Funguje ale tak jak to reálně potřebujete na baterku integrovaná, na zásuvku neintegrovaná a nikdo to dál nerozpatlává ...

každopádně proč mě napádáš to mě hlava nebere, vem si AMD a strč si ho někam .... mě je ta firma volná, já se bavím o produktech jako produktech a upřímě řečeno mě v tomto případě vůbec nazjímá, jaký čip a jaká značka je uvnitř ... takže si s tím svým FLAME dej odchod.
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:01:43

Ano, aj NVIDIA pred nejakym rokom pouzivala koncept Switchable graphics, ale Optimus vyvinula prave kvoli vyssej efektivite a aktualne je tento zastarany system spajany len s GPU od AMD, co je samozrejme zalezitost cisto vyrobcov notebookov, nie samotneho AMD.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:40:50
avatar
Citace:
jsou i autmatické přepínače ... má to třeba ACER TimelineX, ktrý má HD 5650 + Core i5 a funguje to nasprosto skvěle - na baterku jede integrovaná grafika, na elektriku se vypne a jede a ATIna ... co více potřebuješ?

Ale to taky vyžaduje zásahy do konstrukce a navíc to dodělávají výrobci jen jako něco navíc, což kritizuješ u optimusu v článku. Když se ti líbí toto přepínání, nechápu proč zatracuješ optimus, je to úplně to samé, optimus má tu výhodu že se ho nVidia snaží plošně prosazovat jako obecné řešení, to je všechno. A proč ne?
Pořád srovnáváš optimus s jiným přepínáním a rozdíly jsou minimální. Jenže toto přepínání začali všichni integrovat až po optimusu. Měl by jsi tedy srovnávat s ntb bez přepínání- když optimus přišel ntb s ručně přepínatelnou grafikou bys spočítal na prstech jedné ruky. Možná jsi jeden takový měl už tehdy, ale 95% lidí ne. Dnes už se to pomalu stává standartem, taky díky této technologii. Možná to není nic převratného co by nešlo udělat jinak, ale funguje to a funguje to dobře a nevím oproti řešením jedinou nevýhodu která by stála za kritiku.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:42:13
avatar
nevim jak na ostatnich noteboocich, ale na thinkpadech (a myslim ze na vetsine bussines noteboocich) byla moznost manualniho prepinani grafik i pred optimusem (ten zacal az s core i3/5 procesory?). kdysi drive podporoval prepinani grafik i sony s myslim geforce 6-7 nevim jak funguje to novejsi prepinani treba u toho aceru co tu dd zminuje, ale co sem se s timhle manualnim prepnutim setkal, tak vzdycky to bylo doprovazeno probliknutim obrazovky nebo i nutnym vypnutim nekterych aplikaci (drive komplet restartem).

optimus ale fakticky ani nefunguje na principu prepinani karet, takze nic podobneho se u nej nedeje. cely system bezi jen na ty integrovany grafice. jenom v pripade potreby (podle profilu pro aplikace) optimus zavola pridavnou kartu, ta se zapne, spocita co je potreba a ulozi to do pameti, vypne se (opravdu uplne), integrovana grafika si veme data z pameti a posle na vystup. to vse plne automaticky bez jakyhokoli bliknuti monitoru, prelazeni na jiny ovladace a podobnych srandicek, ktery u klasickyho rucniho prepinani jenom otravuji. pro lepsi predstavu diagram - Odkaz. a jak tady nekdo zminoval jako nevyhodu optimusu dalsi cip, tak tohle plati i pro to klasicky prepinani karet, ktere take vyuziva specialnich obvodu. naopak prave optimus by mel byt pro koncove vyrobce levnejsi. vyrobce totiz sam nemusi resit nejake obvody na desce navic, jen proste hodi datum do cesty cip optimus a ten uz vse vyresi.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-31 11:26:38
avatar
jasne, na mojom s c2d si prepinma medzi radeonom3650 a 4500mhd, na usetrenie energie je to fajn aj ked s tym bolo par problemov a lenovo od toho v novych radach upustilo a v sucasnosti nasadzuje optimus - pretoze opat preslo na nvidia grafiky
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:50:40

Matus, ktory NB bez optimusu nema integrovanou grafiku prosim?

Zadny, dneska jsou vsechny NB s integrovanou GK, a to ve dvou variantach, budto ciste s integrovanou GK nebo integrovanou Gk + pridavnou GK.


Takze otazka zni obracene:
Pokud porovnam NB bez optimusu s ciste integrovanou GK a NB s obouma GK a optimusem, musi z toho lepe vyjit NB bez optimuse a pridavne GK, jelikoz tento NB nemusi zivit vlastni chip optimus a integrovanou GK a drzet v pohotovostnim rezimu pridavnou GK i kdyby ani jednou neprepnul na pridavnou GK
Z tohoto logicky vypliva jaky je rozdil mezi NB s int. Gk + pridavnou GK a NB s int.Gk + pridavnou GK + optimusem...
Optimus totiz neni primarne setrici featurka ale prepinaci featurka a jako bonus "setri" pouze tem, co si neumi NB prepnout z pridavne na integrovanou. Ti co si umi NB prepnout na integrovanou tak tem NB vydrzi dele nez NB s optimusem(automatikou), to je cela pravda. A prinosy jen za urcitych okolnosti jsou minimalne diskutabilni, takze tato featurka ma jeste mnoho casu nez se bude moci prohlasit za jednoznacny prinos v tom ma DD pravdu podle mne...

Legenda:
integrovana GK - GK primo integrovana budto do CHSetu nebo do CPU
pridavna GK - pridavna GK ktera neni soucasti CHSetu ci CPU protoze se k reseni Intel/AMD proste pridava jako samostatna karta

PS: Tvuj pojem dedikovana GK je v tomto pripade dost zavadejici, proto jsem se mu vyhnul jinymi terminy.
Twen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:40:26
avatar
ano, lépe to být vysvětleno nemohlo.
Tato debata vznikla pouze z nedorozumění toho, kdo co srovnává.

Samozřejmě, že s ntb, které má integrovanou i přídavnou grafiku ušetří Optimus energii oproti ntb bez integrované grafiky, ve které běží samostatná grafika neustále.
Neušetří však energii oproti manuálnímu přepínání, protože to má člověk opravdu pod kontrolou.
A ano, Matusi, jestli si neumíš zkontrolovat, která grafika ti jede, pak je Optimus přesně řešením pro tebe - zkontroluje to za tebe, ale něco za to samozřejmě chce -> tím máš menší výdrž, než ti, kteří si dokáží kočírovat chod grafik manuálně ;-)
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:59:05

Pozri si moj prispevok nizsie, vysvetluje preco je koncept Switchable Graphics pouzivany pri AMD grafikach energeticky a financne narocnejsi ako NV Optimus.

Ja si grafiku skontrolovat viem, ale 99% majitelov NB taketo veci neriesi, tak preco im zbytocne hadzat pod nohy polena, ked to moze automatika vyriesit za nich?
zabi_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 16:51:32

PRoblem s optimusem bych videl spise jinde... A to v jeho autonomii. V pripade ze jsem odpojen od site ta necham byt jen na pozadi pusteny proces, aplikaci, cokoli a nevim o tom (ano, vetsina uzivatelu nevi ani co to optimus je natoz jak funguje) tak pouzivam zravejsi nededikovanou grafiku a ani se nerozkoukam a stava dosla...
Tudiz se mě osobne zda lepsi manualni prepinani a vubec nejlepsi automaticke prepinani ve smysu napajeni ze site-pridavna grafika, napajeni z baterie-integrovana graf...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:52:30
avatar
ja ti nevim, ale hodne pochybuju o tom, ze by tohle neslo na optimusu nastavit.
patro16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-31 14:09:01

ono to nastavit samozrejme ide bez problemov len to by musel dotycny/zabi_/ vediet nastavit, staci si nastavit profil a automatika sa uz do buducna o vsetko postara
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:09:12

MadMaxII, kedy som spominal nejaky NB s Optimus ktory nema integrovanu grafiku?

Ja len poukazujem, ze technologia Optimus ako celok je optimalne riesenie pre toho, kto potrebuje vysoku vydrz na bateriu a zaroven chce mat aj vykonnu VGA. Ano, mozes siahnut po rieseni s manualnym prepinanim, ktore prinasa rovnaky efekt. Niekto je holt zastancom manualneho prepinania (1%), niekto to necha na automatiku a usetri par klikov mysou (99% majitelov NB).

K tej spotrebe - NB s manualnym prepinanim je na tom v porovnani s Optimusom praveze horsie a ma nielen vyssiu spotrebu, ale je aj vyrobne drahsie. Koncept Switchable graphics (pouzivany v spojeni s AMD grafiami) je totiz zalozeny na potrebe HW prpeinacov pre kazdy jeden obrazovy vystup, co znamena vyssiu spotrebu, zlizitejsie PCB a par svabov navyse. Optimus bol vyvynuty prave pre lacnejsie a efektivnejsie riesenie prepinanai grafik. NV vyuziva svoj vlastny koncept Copy Engine, ktory nepotrebuje ziadny energeticky narocny riadiaci cip, PCB je vyrazne menej zlozite ako pri Switchable graphic a teda aj lacnejsie.

Navyse pri Switchable graphic je tiez stale vyuzivana integrovana VGA, ktora je nutna k zobrazeniu. Z FrameBufferu dedikovanej grafiky sa musia data prenasat cez FB tej integrovanej, co mierne znizuje vykon, kedze pocas tohto prenosu nie je GPU schopne ziadnych vypoctov. NVIDIA Copy Engine umoznuje asynchronny prenos dat, teda GPU moze renderovat a zaroven prenasat data z FB NV GPU do FB Intel GPU.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 14:11:22

a nemůže náhodou být hydra též ve formě rozšiřující diskrétní karty? Nebo je nutné pájet ji na motherboard? A kdyby ta karta zároveň byla i low end grafickou kartou... víte kam tím směřuju.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 15:01:15
avatar
viděl jsem, nebo spíše slyšel, že by Hydra mohla být přímo na grafikách jako můstek ...
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-31 13:20:30

tohle jsem právě taky zaslechl, ale řešili tím víceméně duální grafiku na jednom pcb, když zjistili že A-mód u hydry funguje líp jak klasický PLX(?) můstek co mají duální 5970 nebo 4870x2. Jestli by to ale nějak fungovalo i na grafiky osazené v různých pcie slotech je otázka. Dle schemat je zapojení pcie linek chipset-hydra-pcie sloty. Takže by to asi nějak elegantně a univerzálně nešlo.
Stejně nechápu, proč je to přepínání grafik tak složité, že na to potřebují další čip nebo dokonce složitou hydru a proč už tu dávno nemáme nějaké plně funkční řešení
randomofamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jen se chci zeptat 2010-12-30 14:41:30
avatar
Zarazil jsem se nad větou "... výkonné grafiky i v klidnějším režimu stále žerou kolem 20-40W ..." a nevím zda má grafika spadá pod slovo "výkonná". Je to ATI HD4870 a když jede na minimum (podtaktovaná), tak mě dle GPU-Z bere proud 9A to jen asi 12W a navíc tato karta neumí měnit napětí.

Mimo jiné AMD Cayman HD6970 má mít při typickém Idle právě 20W díky (dle recenzentů) velmi dobře zpracované správě spotřeby.

Zcela jistě nejsem sám koho už napadlo udělat VGA kartu, která by obsahovala dva "bloky", jeden super výkonný a druhou super spořivý a tyto bloky by se přepínaly dle potřeby buď hardwarově a/nebo pomocí ovladačů. Taková karta by pak mohla být konkurentem pro Hydru a integrované VGA...
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 17:34:34
avatar
vzhledem k tomu, že dnešní GK v idle žerou směšných pár wattů, tak podle mě žádný přepínání int. a diskrétní GK nemá šanci na úspěch...
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 18:13:18
avatar
taky m ipříjde, že to přišlo minutu po 12 Já mám v idle cca 15W možná víc. A už vidím, o kolik bude mít sníženou spotřebu integrovaná + ten "super ultra čip" (podobná technologie Optimus) bohužel ze zelenýho tábora je vlastně k ničemu . Završili jsme to "objektivní" třešničkou .
I kdyby t fungovalo a rozdíl byl 14W nevím zda to vůbec bude znatelný vezmu v úvahu, kolik si řeknou o samostatnej čip (příplatek na grafice, či MB nebo něčem takovém)
matox01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 18:25:04

pravda že nové AMD GK už mají směšnou spotřebu proti výkonu
zato Nvidia ma ku**sky co dohánět
takže tahle nechnologie bude k ničemu navíc za chvíli tu budou nové výrobní processy které zase nasadí la'tku uplně nekde jinde no jo za 10 let se tady budem hádat o destinách watů :-D
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 18:39:08

za deset let tu bude jiná sestava čtenářů, kteří se klidně budou hádat i o ty desetiny W
Technologie budou o pěkný kus jinde, ale jak už bývá zvykem, bez hádek to prostě nejde.
MaXXiS456 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 18:59:53

jedna otazka. ak si na novy pc dam novy i5 sandy bridge ktory ma integrovanu grafiku a zaroven v tom pc bude 6950 tak budem pouzivat len 6950?
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-30 21:56:36
avatar
"J
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Názor 2010-12-31 09:47:38

Já si myslím, že je to o h...
Pro AMD, ani pro nV není problém navrhnout dedikované grafiky tak, aby měly klidovou spotřebu, tedy až na nějakých 5-10W penalizace, stejnou jako integrované grafiky.
Takže je to o ničem. Nehledě na fakt, že integrace nějaký Virty nebo Hydry na základní desku zvedne její cenu o pěkných pár stovek. Životnost desky 3 roky, 8 hodin denně, úspora 10W, cena 5Kč/kWh... Jsme na 438 Kč úspory v ideálním případě... No tak jestli toto má smysl, tak já jsem bůh srandy.

Divím se Lucidu, že do toho vůbec investují peníze, to mi je můžou rovnou dát... Efekt pro ně stejný.

Já mám např. HD4850 a v IDLE mi celé PC (on-the-wall) žere pouze 62W (E5200, iG31, 4GB DDR2, HD4850, 2TB HDD)... Tak kolik jako může žrát z toho v IDLE ta grafika? 12-15W? Integrovaná by si vzala 2-5W. Takže rozdíl 10W maximálně a jsme tam, jak říkám...

Na prd nějaký přepínání.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 333x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1079x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1843x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2521x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2167x
Komentářů: 1