Sobotní příval novinek - all in one! Tisk E-mail
Napsal Tomáš "holoway" Hort   
Sobota, 15 listopad 2008
altPři sobotě se nám sešlo pár novinek, které bychom určitě neměli propásnout. Podívejme se souhrnně, jaká jsou aktuální témata ve světě IT.

 

 

 

Dnes se vrhneme na příval novinek a aktualit v jednom článku. Sobotní přehled právě začíná!

 

  • Leadtek a údajné propouštění

Před několika dny se na webu Fudzilla objevila informace o propouštění ve společnosti Leadtek. Tato firma se aktuálně zabývá hlavně výrobou grafických karet pro nVidia, za zmínku stojí také kvalitní TV tunery. Horkou zprávou Fudzilly bylo, že Leadtek bude muset propustit až 450 zaměstnanců. Hlavním důvodem propouštění mělo být nezahrnutí firmy do top listu šesti podporovaných výrobců grafických karet nVidia přímo společností nVidia. Tato skutečnost by vcelku smysl dávala, neb nVidia se již dříve vyjádřila, že bude muset zredukovat počty svých partnerů a číslo šest se objevilo jako reálné pro toto zúžení. Místo pro Leadtek by tak zřejmě nezbylo. nVidia by si jistě snažila udržet jako partnery největší firmy z IT branže (Asus, Gigabyte, MSI) + své dlouholeté velké výrobce EVGA, Zotac či XFX.

leadtek_logo

Že to vše, co bylo uvedeno na Fudzille, je lež, se dozvídáme poměrně rychle. V prohlášení společnosti Leadtek k této skutečnosti stojí: "S počtem 378 zaměstnanců je aktuálně společnost Leadtek v dobré kondici a to bez budoucích plánů snížení počtu pracujících." V bodě druhém pak uvádí, že je na prvním místě v Asia-Pacifické oblasti prodejů karet Nvidia Quadro a má tím pádem u Nvidie silnou pozici právě jako exkluzivní distributor ve zmíněném regionu. Pro nás to prakticky moc neznamená, ale opět se můžeme přesvědčit, jak si někdo umí vymýšlet, jen aby byl zajímavý (viz české bulvární plátky). Hezké je i to, že autor takové báchorky neví, že společnost ani oněch 450 zaměstnanců nemá.

 

  • Leadtek nVidia Quadro FX 5800

Na oficiálním webu Leadtek se objevila také novinka o vydání dříve zmiňované nVidia Quadro FX 5800. Verze od Leadtek bude mít 4GB GDDR3 paměti a sběrnici 512-bit s maximální prostupností až 102GB/s. Obrazové porty budou tři - dva DVI a jeden moderní DisplayPort. Karta podporuje i zapojení SLI. 

 

leadtek_quadro_fx_5800

 

Na finální podobu karty jsme se mohli podívat v úterní novince, kde jsme se v diskuzi shodli, že šedivá barva kartě sluší. Balení od Leadtek vypadá také dobře, i když ho zatím asi nikdo za ty peníze neuvidíme Smile .

 

  •  Cenová válka ATI vs. nVidia
nvidia-logo

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku výrazně narostl podíl grafických karet ATI na trhu až ke 40%. O této skutečnosti Vás DD informoval v novince o vydání zprávy o stavu trhu grafických karet ve 3Q společností Jon Pedie Research (JPR). Vzhledem k agresivní cenové politice AMD/ATI a stavu vývoje grafických karet nVidia se ani nic jiného čekat nedalo. Reakce ze strany nVidia na sebe nenechala dlouho čekat. Server Digitimes informoval, že Nvidia chce snížit ceny svých aktuálních grafických karet, aby zastavila klesání svého podílu na trhu. ATI na druhou stranu nestačí nějakých podřadných 40% trhu a chce ještě víc. Směrem k 50% jí má dopomoci plánované snížení cen aktuální série grafických karet HD 4000. Kdy přesně k tomu má dojít, zatím nevíme. Každopádně vyhlížíme, kdo se snížením cen začne první. Nvidia bude muset snížit ceny jak mainstreamových modelů sérií 9800GT a 9600GT, tak i highendových GTX 260 a 280. Vzhledem k dřívější nevoli výrobců ke snižování cen právě nejdražších modelů nVidia jsme zvědaví na další vývoj. Nás to tížit ovšem vůbec nemusí. Konkurenční boj se přiostří a ceny půjdou dolů a my ušetříme, to je hlavní.

amd-ati-logo
 
  •  Nvidia 9600GSO+ aneb potřetí to samé?

Server expreview má tradičně velmi blízko k horkým novinkám od výrobců a i tentokrát nezklamal. Poskytl fotky nové grafické karty nVidia 9600GSO+. Abych Vám řekl pravdu, sám už se v přejmenovávání a upravování grafických karet nVidia přestávám orientovat. Musel jsem tedy před psaním vysledovat z e-shopů, z čeho a kam 9600GSO+ vychází a přichází. Takže abychom se orientovali. Na trhu teď máme dva druhy nVidia 9600 - GSO a GT. 9600GSO je přeznačená 8800GS s jádrem G92 na 65nm a frekvenčními parametry 550/1800/1375MHz (jádro/paměti/shadery) a počtem shaderů 96. Vlastní 192bit sběrnici a 384MB paměti. 9600GT je inovované jádro G92 s označením G94 (revize A1) na 65nm s výrobními frekvencemi 650/1800/1625MHz a 64 shadery. Má 256bit sběrnici a 512MB paměti.

 

nvidia_9600gso

 

 Nyní přijde na trh dnešní novinka, 9600GSO+, která by měla být vylepšenou 9600GSO, ale zároveň vychází z 9600GT. Vlastní jádro G94 nové revize B1. Bude mít 256bit sběrnici a 512MB paměti. Stále je však čip vyráběn 65nm technologií. Jedná se v pořadí už o třetí "vylepšení" v podobě "+" u názvu (po 9800GTX+ a GTX260+). Pro nás z toho vyplývá jediné - nVidia prostě potřebuje prodat jádra G94 na 65nm a tak uvede novou kartu, která je vyrazným vylepšením starší 9600GSO, i když nám už nepřipomene, že je tu 9600GT, která má srovnatelné parametry. Na obalech se tak můžeme těšit na grafy rozdílu mezi 9600GSO a 9600GSO+...ano, marketingově chytré, avšak zákazníka matoucí porovnání.

 

  • Kingston HyperX v novém kabátku

 Operační paměti Kingston známe. Nedávno jsem Vám představil nové Triple Channel kity vhodné pro tříkanálový řadič integrovaný v procesorech Intel Core i7 (Nehalem). Nyní přichází společnost Kingston s novým návrhem svých heatspreaderů. Nová řada pamětí s chladičem ze série T1 bude v prodeji v následujících měsících. Bude se týkat jak starších a stále nejvíce používaných DDR2 operačních pamětí, tak novějších DDR3. Moduly budou vhodné hlavně pro overclockery, kdy při vyšších frekvencích a napětí je potřeba lepší odvod tepla, než byl doposud u starších HyperX chladičů.

 

kingston_hyperx_new

 

Můžeme se těšit na HyperX moduly DDR3 o frekvencích 1800, 1866 a 2000MHz, speciálně také na kity po třech pro Core i7. Z řady DDR2 pak budou k dispozici 800 a 1066MHz moduly. Kingston vlastně přichází jako poslední z velkých výrobců s "dvouslotovými" moduly. Není tím myšlena šířka, ale výška, která je i dvojnásobná oproti modulům s malým nebo žádným heatspreaderem. Kingston si až do této chvíle zakládal na elegantním a tradičním vzhledu svých modulů, i když konkurence již dlouhou dobu produkuje modely s vyššími chladiči nebo s heatpipes. Pokud byste se rozhodovali mezi moduly s menším a větším chladičem, vemte v potaz také možnou kolizi s rozměrnějším chladičem CPU (častý problém u AM2/AM2+).

 

  • EVGA X58 - finální verze základní desky 

Na fóru vr-zone byly uveřejněny dvě fotky finální podoby základní desky EVGA - X58 pro Intel Core i7 na LGA1366. Základní desky a celkově výrobky EVGA jsou vysoce kvalitní, i když se na některých dají nalézt mouchy. Co se týče grafických karet, je EVGA no.1 v prodejích nVidia čipů a její pozice je neochvějná. U základních desek to však není tak růžové, neb zde má hodně kvalitní konkurenci a doendávna zúžený výběr. Zřejmě vůbec poprvé nám totiž EVGA představuje základní desku nepostavenou na čipové sadě nVidia. Důvod je jednoduchý - nový chipset Intel X58 podporuje nVidia SLI zapojení více grafických karet a to EVGA preferuje.

 

evga_x58

 

Na první pohled vypadá základní desky velmi dobře a přitažlivě. Bohužel vlasy mi opět vstávají z použitého chlazení. Na velkém chladiči severního můstku je opět ventilátor, který byl i na dřívějších modelech, a se kterým nemáme vůbec dobré zkušenosti. Zbytečný, hlučný - tak by se dal stručně charakterizovat. V dnešní době, kdy se výrobci snaží využít heatpipes k tichému chlazení bez ventilátorů, mi způsob chlazení EVGA přijde zastaralý. Nu, ale nechme se překvapit, třeba to nebude tak hrozné, jak se na první pohled zdá. Cena základní desky byla stanovena na 299$, tedy okolo 7000,-Kč i s DPH.Důležitou informací, kterou logicky nikde na krabici nenalezneme je i to, že je podporováno i zapojení ATI CrossFireX. Jenže EVGA jde ruku v ruce s nVidia, a tak se s tím logicky vychloubat nemůže.

 

Tím bych dnešní přehled uzavřel. Samozřejmě jsem narazil i na další zajímavé články (například o spotřebě nových GTX 270 a GTX 290 na 55nm), ale ty si zaslouží vlastní místo a bude se jimi zabývat DD. Takže neplačte, dostane se i na ně Cool.

 

Zdroje: vr-zone.com forum, digitimes.com

AUTOR: Tomáš "holoway" Hort
Snažím se usměrňovat blogy se články od Vás, čtenářů. Pište o čem chcete, co chcete a jak chcete, ale ať to má hlavu patu ;) Pokud máte dotaz či chcete urgovat vydání článku v blogu, napište mi zprávu přes web nebo na icq.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Neznámý  2008-11-16 10:34:03

.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zajímavý průzkum 2008-11-15 15:14:40
avatar
U koho byl proveden průzkum? Tuším, že tipovanou skupinou byli stálí čtenáři zahraničničních IT magazínů. Bohužel koukám, že minimálně jeden dnes neměl čas a zkazil průměr ostatním...škoda, mohlo být 100%. Tak snad příště...
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 15:57:31
avatar
já to náhodou oceňuju I když co se nVidia karet týče, tam je to na mapu a kompas No aspoň se to snažej udělat lidem zajímavější, když už to neni taková sláva jako to bylo dřív
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 16:20:39
avatar
stara 9600GSO pro ne byla moc draha a nebyla to moc dobra konkurence radeon 4670. vykonove ho sice prekonavala, ale provozni vlastnosti byli podstatne horsi. no uvidime jak na tom bude novinka
Neznámý  2008-11-16 10:33:53

-
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 16:45:11
avatar
Klobouk dolů před tvám přehledem , Holoway by se měl stydět za to, že se něco vůbec rozhodl napsat - nechceš to zkusit taky ?
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 18:46:24
avatar
To by mě zajímalo o čem bych měl psát novinky. Jedině, že bych si napsal do společností, aby mi posílali ty informace dříve, než velkým světovým serverům. Pak bych mohl napsat něco, co někde bude později. Tvůj příspěvek postrádá logiku.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-16 11:24:44
avatar
By mě zajímalo, kdo to edituje takhle, jestli sám autor, nebo někdo s pravy...aha koukam, že nick byl úplně zrušen
Neznámý  2008-11-16 19:48:17

Zdar HoloWay, musím, tě pochválit, napsal, jsi ty, novinky, moc, skvěle a super, mám, pocit, že tam, jen, chybí zmínka, a to, je možná, trošku, škoda, že tam, chybí zmínka, o těch, nových ovladačích, a to, o těch nových ovladačích ATI CataLyst, asi nějaká Final Version 8.11, asi nějaká verze CZ, to je trochu, možná škoda, ale nevadí, tedy, prostě no!
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-16 22:22:35
avatar
Čau Ladiku, už se blížíš k Luciferovi
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-16 23:32:29
avatar
Já myslím, že je zastáncem motta "Červená je dobrá..." Náhodou, je to první borec, co toho dosáhl, aniž by musel někoho urážet či napadat. Já mu fandím a nevadí mi
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-17 09:09:00
avatar
No jasně punker Ladik je v pohodě, ale musím mít trochu času jeho příspěvek několikrát přečíst abych ho pochopil každopádně má svůj nenapodobitelný styl
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 16:40:00
avatar
hmmm.. to bych neřekl, ale možná patřím mezi ty čtyřprocentní
Bublo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 16:59:15
avatar
Nezapomínejte ale že tá super "nová" 9600GSO+ bude mít podstatne méne SP. Stará mnela 96 a nová bude mít ješte méne než 9600GT, která má 64. Takže nejak 48. Cena bude možná pekná ale výkon slabší než stará GS/GSO
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 17:01:11
avatar
s vykonem to je otazka..jadro G94 ma podstatne optimalizovany SP oproti G92 a nova 9600GSO bude mit navic podstatne vyssi takty a 256bit sbernici. myslim ze vykon bude zhruba stejny tj. neco malo pod 9600GT.
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 18:23:39

Nová GSO má architektůru G94 ne G92
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 20:56:09
avatar
čert aby se v tem vyznal
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-16 10:05:52
avatar
to je přece záměr :-)
Neznámý  2008-11-16 19:49:29

Zdar TynyT, tak to máš, naprostou, pravdu, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
bensson [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Komp 2008-11-15 21:36:31
avatar
Uz som zvedavy na tie zlavy... chcel by som kupit novy komp a nejake to znizenie cien by prislo vhod Inak diky za spravy...
juloSVKxxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Novinky u AMD! 2008-11-17 12:38:12
avatar
Phenom II X4 940 Black Edition - 3.0GHz( OC do 4GHz vzduch, nad 4GHz Kvapalina)
Phenom II X4 920 - 2.8GHz
8MB Total cache(Deneb)socket AM2+, Január/Leden.

Phenom II X4 925 - 2.8GHz
Phenom II X4 910 - 2.6GHz
Phenom II X4 810* - 2.6GHz
Phenom II X4 805* - 2.5GHz
8MB/*6MB Total cache(Január/Leden).

Phenom II X3 720 - 2.8GHz
Phenom II X3 710 - 2.6GHz
7,5MB cache(Február/Únor).

Ostatné socket AM3 s DDR3 pamätami.

2Q chystajú procesory:
"Athlon" X4 600(2,7GHz a 2MB cache), X3 400(2,8GHz a 1,5MB cache) oba Apríl/Duben a X2 200(2,8GHz a 2MB cache) Jún/Červen.
Odkaz
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-17 11:40:57

Ceny by mě zajímaly spíše
Jinak díky...
xlastu01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-17 14:41:55

ten palec dolů ti dal zřejmě někdo, kdo si buď neprostudoval další informace, a nebo ten, kdo prostě závidí.

protože ceny ještě nejsou uvedeny, tak kvůli téhle chybějící informaci ti nemusejí lidi přece dávát palec dolů, ne?

každopádně už se na ten Phenom II X4 940, nativní čtyřjádro, a to o té, realné frekvenci, asi tak 3.0GHz, od té fimy, AMD, docela třesu, abych tak, řekl, no!
(Ládík bude brzo Ďáblík)
juloSVKxxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - palce...up/down 2008-11-17 18:09:18
avatar
Jsme přece jenom lidi...
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-17 18:53:19

Jestli si myslíš že jsem to byl já, pleteš se...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1062x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1607x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2185x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1968x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2777x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2216x
Komentářů: 1