Je to v pohodě! Růst může pokračovat, lidstvo našlo obyvatelnou planetu jako Země 2.0 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 12 listopad 2012
altAstronomové potvrdili, že pravděpodobně našli planetu, která by mohla podporovat život.

 

 

 

 

A to život podobný na Zemi. Planeta totiž leží ve správném pásu a vzdálenosti od slunce podobně jako Země. Je asi 7x větší, což se může hodit, a hlavně se otáčí stejně jako naše planety kolem své osy, takže má střídající se noc a den. Na planetě tedy existují předpoklady tekoucí vody i udržení života. Objevena identifikována byla pomocí spektrografu HARPS, který dokáže odfiltrovat jasné hvězdy a zjistit tak planety.

Planeta dostala jméno HD 40307g, kdy pokud se její životaschopnost potvrdí, bude nutné pro nic vymyslet lepší jméno. V přesunutí na další planetu, která by se mohla stát dalším hybatelem pro další růst, nám zatím chybí maličkost. Překonat 44 světelných let.

Naštěstí započaly praktické testy Warpových teorií a Warpového pohonu, který znáte hlavně ze seriálu Star Trek a který má skutečně potenciál být tím, co pro cestování na dlouhé vzdálenosti ve vesmíru potřebujeme. O tom jsme informovali nedávno. Samozřejmě než se podaří nějaký funkční Warpový pohon sestavit, budeme už najisto vědět, jestli HD 40307g je Země 2.0, případně jestli tam může být nějaký nepohodlný nájemník, který by musel být vystrnaděn. Ne, dělám si legraci (snad), každopádně je dobré vědět, že zatímco má velká část lidstva na starost dennodenně se mlátit vzájemně po hlavě ve jménu peněz, boha, politiky apod., je tu i malá část lidí, která s nadějí kouká podstatně dál, k dalším hranicím a cílům, kterých může lidstvo dosahovat, třeba už v příštím století nebo v tom dalším.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 15:53:24
avatar
Obávám se, že warpový pohon, který by nás dostal na HD 40307 nebude dřív, než AMD vydá HD 49990
Anonymní  2012-11-12 22:57:56

Aby ľudstvo zničilo aj tu? Nič také nám netreba treba sa naučiť využívať a neničiť to čo mame .A mat toľko deti co sme schopný sami vychovať nie spoliehať sa na stat .
Ak by tam bol život tak by ale boli natešený že by tam priletel ľudsky klon kobyliek
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 10:37:15

Dříve, či později sem praští nějaký velký šutr, či vybouchne supersopka, či nás sežehne gama výboj při zhroucení nějakého veleobra. Pro přežití potřebujeme osídlit nějakou náhradní planetu.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-16 08:34:42
avatar
Ti inteligentnejsi vedia ako by sa mali veci robit aby bolo vsetkym dobre, no ked sa dostanu ku moci, tak kazdy sa zacne robit tak aby bolo v prvom rade dobre jemu a to sa nezmeni nikdy, lebo ked sa aj par vynimocnych filantropov najde, tak ich ta vatsina zadlavi... takze bude treba hladat druhu planetu a o par rokov na uz bude aj Mars, ci Europa dobre a skor by som veril tomu ze zteraformuju Venusu ako odletia tak daleko...
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 15:55:54
avatar
Kdybych mohl, tak se dobrovolne prihlasim hned. Nejaka ta hibernace. No samozrejme musi byt poradne zmaknute lodstvo... zadne problemy s pruchodem atmosferou a specialni plochy. Musi to proste zmaknou samostatne vsechny tyhle ukony. A vubec... celkove... i kdyby zvladly jakysi warpovy pohon. Co mezihvezdny prach? Ono to muze uran, titan vydrzet par tisice kilometru, ale co teprve svetelne roky?! Proste plast jako si predstavime dnes, je nerealni volba. Priklad... turbiny Abramsu taky nevydrzeli pitomi pisek.
Demogorgon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 16:23:17

Když zvládneš WARP, zvládneš i deflektor... V klídku . Tak za 150 let. Pro nás je zatím halo doletět i k Marsu...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 20:24:35

Urcite zvladnes nejaka silova mozna i gravitacni pole kolem lodi a plast dostatecne silny. Muze se stavet ve vesmiru kdyz budes mit dostatecne vykonne nosice tak plast lodi muze byt klidne i nekolik metru tlusty. Sice nikdo dodneska nevysvetlil gravitaci ale mozna se to podari a pokud budes mit nejaky antigravitacni pohon ktery te zvedne z povrchu planety tak je v podstate jedno jak tezka ta kosmicka lod bude.
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 16:04:54
avatar
velikost 7x větší?
Už teď mě gravitace štve, a co teprve na HD 40307
karfous [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 16:23:45

Třeba je zase 7x lehčí. To bychom se tam pak mohli pěkně vznášet.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 10:39:02

Pokud má být schopná pro osídlení lidmi, musí být podobná Zemi, tedy hustota podobná, takže bohužel, na této planetě budu vážit 700 kg, což asi nedám...
JozkoSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 17:24:23
avatar
to je hudba buducnosti ktorej sa mY uz nedozijeme
Ludia budu musiet najst obyvatelnu planetu lebo tuto za par desiatok rokov znicia.. mne uz to bude jedno ked budem hore kopytami ale co nase deti , vnuci ......
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 21:40:07
avatar
blbost, nechame si proste mozek dat do robota a zabohem. nebo se povznesem jak antikove?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 17:40:45
avatar
Citace:
je tu i malá část lidí, která s nadějí kouká podstatně dál, k dalším hranicím a cílům, kterých může lidstvo dosahovat, třeba už v příštím století nebo v tom dalším

Jo a přesně těmhle lidem my,
Citace:
kteří se mlátíme vzájemně po hlavě ve jménu peněz
nedáme ani dolar
gm4n [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 21:29:32

HD (high-definition) 40307x(nieco) rozlisenie a.k.a. polomer planety ? Sakra kde na tie nazvy chodia...

Ale teraz vazne... Nikoho netrapi "malinko" vacsia gravitacia ? Striedanie dna a noci... Silno pochybujem ze to bdue 24hodin... a Rok bude mat 1500 dni... Ale nie som rad ze aspon nejaku informaciu vlada vypusti medzi normalnych smrtelnikov. Inak zaujimave ako rozmyslaju o warpovom pohone ked sa ani na blby mars nevieme poriadne dostat a preskumat ho a to nehovorim o mesiaci ktory je za rohom.

Relativne v stargate su tieto veci dobre prebrate. Na to aby clovek cestoval na relativne velku vzdialenost musi mat nielen adekvatny pohon ale aj vybavenie. Dnesne rakety kde sa chudaci nemozu ani poriadne pohybovat mi nepridu ako pohodlny prostriedok na cestovanie vacsej vzdialenosti ako je tych par kilometrov smerom k mesiacu a naspat.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 21:36:41
avatar
Technická otázka - 7x větší planeta, neznamená to +- 7x větší gravitaci? (nevím zda to jde lineárně ale uvažuji to) a i kdyby byla gravitace 2-3x větší už to by znamenalo velkej poblém nemýlím se?
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-12 21:52:09

Uz druha generace bude plne adaptovana. A mozna se stihnes adpatovat i ty. Telo se obnovuje kompletne jednou za 7 let vcetne kosti takze je silne pravdepodobne ze se obnovi uz s tim ze musi zit v silnejsi gravitaci.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 08:18:56

Pekna hlupost ze kompletne. To uz by som mal 4te zuby ;-).
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 10:21:01

No hloupost to neni je to vedecky dokazane. Nejdele to trva prave kostem 7 let. Kuze a organy se obnovuji casteji. Ty to ale nepoznas protoze kdyz mas napriklad plombu tak se ti to obnovi kolem to znamena se vsema defektama. Je to v podstate vedecky orisek protoze vedci nechapou proc kdyz se telo obnovuje tak proc se zaroven i neregeneruje. V podstate by jsi mohl zit donekonecna ale mame nejaky defekt (asi v DNA) ktery to neumozni.
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 22:10:17
avatar
asi tak, schází nám o pár chromozomů
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-16 08:48:48
avatar
Nechyba, ale mame "kolecko navyse" ide o apoptozny gen p53, ale ten ma zas svoj vyznam v tom ze nas chrani pred rakovinou, preto sa bunky mozu delit len obmedzene. Za 3 generacie sa isto neprisposobi nikto, ani keby pochadzal z Cernobylu.
Co sa tyka gravitacie, tak ta bude vatsia, aj ked hovoria o planete podobnej zemi, ale to ze sa nachadza v spravnej vzdialenosti od slnka a ma rovnaku obeznu drahu okolo neho aj kolo svojej osi, este z nej dvojicku zeme nespravi. Keby bola lahka, aby pri jej velkosti bola na nej podobna gravitacia ako na zemi, tak by asi nemala zelezne jadro, ktore v tekutom stave vytvara magneticke pole zeme, ktore nas chrani prel slnecnym ziarenim, potom ked nema dost velky mesiac/e tak nebude mat stabilnu os okolo ktorej sa toci a je tu este dost vela faktorov, ktore to hladanie dvojicky zeme predlzia mozno aj na milenium. Ak aj taku nahodou najdu, tak bude poriadne daleko, preto by sa radsej mali naucit ako s planetami pracovat a udrzat si tu nasu v zdravom stave a potom upravit aj tie na zobytnenie, co mame tu v susedstve a cim skor zacnu, tym bude lepsie, lebo dajaky piatok to potrva.
Ale ludia su uz taky, radsej budu cakat za kazdym rohom, ze najdu zivot, pripadne dajakych zelenych/sedych pajacov, co nam zadarmo daju neake technologie alebo nas spasia, pripadne planetu "kde nepohnu prstom" alebo vladu ktora sa bude zaujimat o ludi... vsetko je to sci-fi.
Streckol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 00:21:56
avatar
Myslím že záleží aj na rýchlosti otáčania okolo svojej osi, čím vzniká odstredivá sila a redukuje gravitáciu nie ?
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 06:23:36
avatar
Mě nejde o to jestli se moje tělo adaptuje či nikoliv. Jde mi spíš o to, že už dnes nám v hodně případech gravitace dělá problém. Osobně si nedokážu představit, chodit 2-3x s větší námahou. Ono co třeba technika, přílet na takovou planetu a zase odlet s 2-3x energeticky náročnějším startem. Další věcí je 2-3x větší tlak. Ovšem až dokážeme překonat větší bariéru a tou je cestovat tam a zpátky za "krátkou" dobu, takové věci pro nás budou problém menší.
Kakos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 11:22:03

to že je 7x větší nemusí nutně znamenat 7x větší gravitaci. záleží na složení zemskýho jádra atd. Každopádně je asi nemožný že by tam bylo G= 9,81
m@rcus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Stredoškolské učivo 2012-11-13 11:40:22

Asi by bolo v tejto diskusii vhodné zopakovať si vedomosti zo strednej školy:

Longin, karfous:
a = kappa * M / r^2 = kappa * pi * ro * r * 4/3
kde a je gravitačné zrýchlenie, kappa je gravitačná konštanta, pi je 3,14159265..., ro je priemerná hustota planéty, r je jej polomer

jfb:
Gravitačné zrýchlenie okrem priemernej hustoty závisí aj na ďalších faktoroch - napr. priemer Marsu je 53% Zeme, hustota 70% a gravit8cia je 38%.

HellowCZ:
Ako vidíš vyššie, gravitačné zrýchlenie závisí od veľkosti aj od hustoty planéty.

Bajlando:
Hlúposť - kosti ti môžu zosilnieť len do určitej miery, potom bude potrebná zmena ich štruktúry alebo zloženia. Navyše tebou uvažované zmeny sa neprenášajú na potomkov, lebo využívajú len to, čo už máš dané v DNA, ale nespôsobujú jej zmeny. Evolúcia nepostupuje skokovo počas života jednotlivca, ale postupne v priebehu niekoľkých generácií v spojení s prírodným výberom. (Ak teda evolúciu neovplyvníš genetickými zásahmi v laboratóriu).
Podľa tvojich tvrdení by ti stačilo žiť 7 rokov v mori a zmeníš sa na delfína ...
Vedci vedia, že každá bunka má naprogramovaný počet generácií, ktoré z nej môžu vzniknúť. Pozri na wikipédii heslo teloméra. Zajímavé je skôr to, že existujú spôsoby, ako tento proces pozastaviť alebo čiastočne otočiť. V DNA ide o vlastnosť, nie o chybu (It the feature, not bug.)

Streckol:
Zrátaj si podiel odstredivej a gravitačnej sily a možno ťa prekvapí, aké hodnoty dostaneš.
a/g = 3 * pi/(ro * kappa * T^2)
kde a je odstredivé zrýchlenie, g je gravitačné zrýchlenie, pi je 3,14159265..., ro je priemerná hustota planéty, kappa je gravitačná konštanta, T je doba rotácie planéty okolo vlastnej osi v sekundách.
Pre planéty Slnečnej sústavy mi vyšli hodnoty od 0,00001% (Venuša), cez 0,34% (Zem) až po 15,18% (Saturn).
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-13 18:25:38

Ty si ale pletes pojmy a dojmy. To o cem ja mluvim neni evoluce, nechapu co s timhle ma spolecneho nejaka pochybna evolucni teorie ktera ma navic spoustu der a paradoxne byla vyvracena uz svym otcem Darwinem. Ja tu mluvim o schopnostech tela prispusobovat se okolnimu prostredi. Prehod lidi z arktidy na rovnik a obracene a uvidis po x letech diky adaptivnimu telu ktere mame budou rovnikovi lide pretvoreni v arkticke a naopak. Na zaklade studii DNA vime ze jako lidstvo mame jednoho prapuvodniho predka at jsi bili cerny nebo zluty, jen jsme se prizpusobili prostredi. Samozrejme ze je tezke predvidat jestli bysme byly schopni zit v 5x vetsi gravitaci trvale ale jsem si jisty ze nase telo by se maximalne v ramci svych moznosti prizpusobilo. Na jakem zaklade funguje asi tak kulturistika a dalsi sporty? Ty svaly jim nerostou pro jejich krasne oci Telo se prispusobuje tomu cemu je vystaveno.
m@rcus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-14 12:29:16

Bajlando, skús si prosím prečítať to, na čo reaguješ.

1. Schopnosť organizmu prispôsobiť sa podmienkam som nijako nepopieral. Len som ťa upozornil, že má svoje hranice. A keď narazíš na tieto hranice a stále to nestačí, musí nastať podstatne väčšia zmena. A tá prebehne vďaka mutáciám u tvojich potomkov, ty si z toho procesu už von.
2. Prosím ťa, uveď mi odkaz na nejaký odborný článok, ktorý úplne vyvracia teóriu evolúcie. Z8roveň ťa však upozorňujem na to, že evolučná teória je teóriou presne rovnakou ako iné v prírodných vedách - t.j. nie je to nemenná dogma, ale je platná len dovtedy, kým neprídeš s nejakou lepšou alebo zlepšením tej pôvodnej. Diery v teórií sú normálne - preto je to teória a nie zákon a preto je vždy snaha nahradiť ju niečím, čo má menej dier.
3. Neviem aký sú rovníkoví a arktickí ľudia, ale neviem o žiadnom černochovi, ktorý sa presťahoval na sever a tam obelel alebo o belochovi, ktorý v Afrike sčernel. Jednoducho genetické predpoklady nepustia a za svoj život sa dokážeš prispôsobiť len pomerne malým zmenám vonkajších podmienok. Alebo si myslíš, že ak budeš denne niekoľko hodím mávať rukami, narastú ti krídla?
4. Presne ako hovoríš o športoch - to je prispôsobenie sa v rámci možností tela. Každý z nás má nejaké predpoklady a danosti, ktoré určujú jeho maximá. A tieto maximá nemáš nepresiahneš. (Druhá vec je, že iich nemusíš poznať - kým sa ich nepokúsiš prekonať.) Keď vonkajšie hranice presiahnu možnosti prispôsobenia sa organizmu, organizmus končí. Zober si napr. freediverov - ako to, že napriek tréningu nikto z nich nezvládne ponor do takej hĺbky ako veľryby? Jednoducho to nie je v možnostiach ich organizmu. Vieme, že je to možné pre organizmus iného druhu, ale nie pre človeka.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-14 15:42:18

1Nenazyval bych to mutace. Mutace je z podstaty skodliva. Je to adaptace.
2. Odkaz ti najdu jestli se mi bude chtit ale tech dir je velka spousta. Uvedu ti jednu. Pres vsechny proklamace o postupnem vyvoji toto zadne vykopavky nepotvrzuji. Naopak vsechny vykopavky ukazuji na to ze kazdy druh se objevil najednou z niceho nic a neexistovaji zadne mezistupne nebo postupny vyvoj. Samozrejme ze evolucionisti to nikdy nepriznaji protoze by tim uznali chces li bozi zasah neboli inteligentni plan a konstrukci coz pres jakykoliv dukaz nejsou nekteri lide schopni. To co vzdycky bylo vydavano za mesistupen se doposud vzdy prokazalo jako samostatny druh. Navic se nikdy nenasli zadne meziclanky mezi opici a clovekem zadny postupny vyvoj a pokud nekdo tvrdi opak tak jednoduse lze. Zadne vykopavky nic takoveho nenasli i kdyz to bylo prezentovano vzdy se ukazalo ze to neni pravda. To je jen maly stripek z mnoha ktere evolucni teorii cupuji na kusy. Nevim jak ty ale muj pradeda rozhodne opici nebyl
3. Jasne ze cernoch ti nezbela behem sveho zivota. Nemusi zbelat vubec pokud cerna kuze nebude nevyhodou v preziti v novem prostredi. Nektere zmeny jsou rychle jako zesileni svalu a kosti v reakci na zvysenou gravitaci nektere trvaji staleti i dele. Jde o to ze clovek zacal z nejakeho bodu a prizpusobil se podmikam v kterych zije. Tim se mu i pozmenila genetika ktera jen reagovala na okoli ale jako druh zustal stejny a porad je to clovek. Kdyz hodis cernocha do antarktidy a zacne zit v podminkach arktickych lidi je mozne ze mu kuze nezbela pokud se bude mnozit pouze v komunite cernochu. Minimalne se ale jeho genetika prizpusobi prostredi jidlu a zpusobu zivota takze pokud mu ta cerna kuze nebude nevyhodou a nezbela tak ale uz nebude vypadat jako klasicky cernoch z afriky ale jako cerny eskymak.
4Lidska konstrukce je delana k tomu aby zila na sousi takze nemuze samozrejme zit ve velke hloubce. To je snad jasne ze adaptace je jen do urcite miry a dal to nejde. Ja jsem rikal ze pokud bude clovek schopen prezit zvysenou gravitaci tak se adaptuje a nebude pro nej problem. A prizpusobeni se vetsi namaza jde telu velmi rychle jak uz bylo ukazano na kulturistech.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-14 09:41:50

predpokladam, ze kym bude funkcny ten warp, tak najdu aj planetu so zrychlenim 9,81 a 24hod cyklom a rovnakym zlozenim atmosfery atd. ;)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 440x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1144x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1908x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1914x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2541x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2172x
Komentářů: 1