ASUS ROG Strix G15 – TEST a RECENZE skoro perfektního notebooku s AMD RYZEN 9 a RX 6800M Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Monday, 20 September 2021
Přejít na obsah
ASUS ROG Strix G15 – TEST a RECENZE skoro perfektního notebooku s AMD RYZEN 9 a RX 6800M
Notebook
Výkon a provoz v praxi
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • ASUS ROG Strix G15 – TEST a RECENZE

                   skoro perfektního notebooku s AMD RYZEN 9 a RX 6800M

Už jsme ani nevěřili, že to je možné, ale je to tak. Supervýkonný a současně efektivní a mobilní počítač postavený bez procesoru Intel a grafické karty NVIDIA? Ano, i to je dnes možné. Společnost AMD dokázala za posledních několik let nabídnout postupně nejen nejlepší procesory na trhu a jasně technologicky i výkonem překonat procesory mnohem větší společnosti Intel, současně přitom ale dokázala nabídnout v mnoha směrech o něco lepší grafické karty, než roky dominantní NVIDIA. A to zejména v mainstreamu a po stránce efektivity. Což se hodí zejména v mobilní oblasti, která je současně nejdůležitějším a největším spotřebním trhem v rámci PC platformy. Díky tomu výrobci notebooků dokáží, pokud se chtějí odlišit, dnes nabídnout špičkové mobilní řešení, postavené kompletně na AMD platformě. A přesně takovým unikátem je dnes testovaný ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition ve špičkové verzi s RYZEN 9 procesorem a Radeon RX 6800M grafikou.

A překvapí v mnoha směrech. Zejména tím, že tenhle relativně nenápadný, nepříliš drahý konstrukčně mainstreamový herní 15,6“ notebook, je jedním z nejvýkonnějších mobilních počítačů na trhu. A mohl by být vlastně i vůbec nejvýkonnější, kdyby ASUS poněkud nezanedbal některé detaily. I tak ale mezi skutečně výkonnými herními notebooky nabízí jeden z nejlepších poměrů cena/výkon na trhu a současně nejlepší výkon v současné generaci procesorů a grafik.

 

  • ASUS ROG Strix G15 série  a její TOP verze Advantage Edition

ASUS v mainstreamové herní ROG STRIX G15 sérii, nabízí širokou škálu variant s Intel, NVIDIA i AMD řešením. Takže toto šasi skrývá různorodé kombinace v cenovém rozpětí mezi nějakými 20 až 60 tisíci. V tomto případě máme před sebou variantu s označením G513QY, což je velmi zajímavá novinka tím, že jde po mnoha letech o opravdu špičkový notebook, který nepoužívá procesor Intel ani grafickou kartu NVIDIA. Jde o špičkově výkonný notebook kompletně postavený na procesoru AMD a výkonné grafické kartě AMD.

Tahle v kombinace v nejvyšší mobilní výkonové hladině je natolik vzácná, že jde o téměř unikát. A největší novinku na trhu mobilních počítačů, pravděpodobně za téměř dekádu. Nicméně je pravdou, že současná generace procesorů AMD RYZEN 5000H v kombinaci s AMD RADEON RX 6000M je fakticky technologicky a výkonem také to nejlepší, co na poli současné generace mobilního hardware existuje. A kombinace stejné platformy CPU a GPU má zde i některé přímé výhody, než kombinace odlišných výrobcům CPU a GPU. Aktivní je zde totiž v základu nejen přepínání mezi integrovanou a neintegrovanou grafikou Radeon, ale také nadějná technologie SMART ACCESS MEMORY, která v některých případech znatelně zvedá herní výkon. Prozatím tahle stále laděná věc funguje u AMD platformy nejlépe, protože AMD na ní současnou generaci procesorů a grafik přímo navrhovala. Potenciál ze strany aplikací a her speciálně, ale bude teprve pořádně využit později. I tak, jde už dnes v průměru až kolem 10% herního výkonu, „zadarmo“ :).

Námi testovaný model dnes představuje téměř vrchol nabídky G15/G17 série. Vybavený je konkrétně procesorem AMD RYZEN 9 5900HX, tedy téměř tím nejlepším, co v mobilních PC dnes lze vůbec najít. 8jádro se 16vlákny a taktem až 4,6GHz, které v tomto případě má navíc možnost taktování a boostovat až na 80W, místo obvyklých 45W. ASUS totiž použil nejen dostatečně výkonné chlazení, ale dokonce tekutý kov místo pasty. Výhoda navíc je, že AMD RYZEN 5000 je výrazně efektivnější, než současné konkurenční Intel procesory, kdy na stejný výkon mu stačí téměř o polovinu méně energie. Systém tak může věnovat větší část energie a chladícímu výkonu grafické kartě.

V tomto případě tak tento celkem nenápadný a nepříliš tlustý 15,6“ notebook, disponuje AMD Radeon RX 6800M grafikou s 12GB paměti a TDP boostem až ke 145W! I její GPU ASUS opatřil tekutým kovem a pořádným chladičem. K tomu je zde 16GB DDR4 3200MHz operační paměti, 1TB NVMe SSD. Vše vhodně doplňuje skvělý displej, kdy je v našem případě použito 15,6“ IPS s jemným rozlišením 2560x1440 a rychlou 165Hz obnovovací frekvencí! Technologie FreeSync pro perfektní plynulé hraní, pochopitelně nechybí.

Papírově opravdu působivé specifikace. Podívali jsme se na něj tedy blíže a v praxi …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 712x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 763x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1288x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1127x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1767x
Komentářů: 6