ADATA XPG Cybercore 1300W – TEST a RECENZE zatím nejlepšího zdroje od ADATA? Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Neděle, 02 říjen 2022
Přejít na obsah
ADATA XPG Cybercore 1300W – TEST a RECENZE zatím nejlepšího zdroje od ADATA?
Zdroj
Zdroj v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Testujeme a ověřujeme hlavně to, zda zdroj v běžném provozu zvládne, co slibuje, a hlavně co má a zda je zpracován tak, aby to zvládl i delší čas. Proto nás netěší, když testovaný zdroj (nebo i jiný produkt) nedokáže v reálnu nabídnout, co slibuje. Třeba méně kvalitní zdroje udávají nějakou hodnotu W, ale zjistíte, že ji nedokáží poskytnout, v lepším případě se vypnou někde na 85% zátěže, v horším případě rovnou shoří a vezmou s sebou i jiné komponenty ve vašem PC. Stejně tak se u nekvalitních zdrojů vyskytuje často kolísání napětí a napájení na jednotlivých větvích, což jednak poškozuje komponenty, ale především může způsobovat různé problémy, například nestabilitu PC, mylně pak přisuzované třeba problémům s Windows apod.

U testovaného XPG Cybercore 1300W modelu jsme nezaznamenali žádný problém ani potíže. Všechny specifikace, všechny zásadní oblasti, ve všech testech splnil vše s rezervou a bez nejmenšího zaváhání. Stejně jako u jiných 80Plus Platinum platforem v poslední době, je na tom i tento velmi dobře s účinností, ale také se zvlněním a všemi zásadními aspekty na 230V síti (115V netestujeme). Dobrou zprávou je také to, že se dá koupit i levnější 1000W model, pokud někdo nepotřebuje tak velký výkon jaký testovaný model nabízí.

Po stránce funkčnosti tedy absolutně žádné výhrady. Zdroj s rezervou plní, co slibuje. Solidně je na tom zdroj s chlazením a to i přes fakt, že jde o velmi kompaktní zdroj s ohledem na vysoký výkon. Zde určitě velkou roli hraje použitá vylepšená CWT platforma. Takže i pouze 120mm ventilátor to uchladí, byť tedy ve vyšších zátěžích není určitě úplně tichý a v tomto ohledu tedy na některé konkurenty ztrácí. Na druhou stranu má jen 160mm délku, což na 1300W Platinum zdroj jsou kompaktní rozměry. Díky tomu se vejde se i do menších skříní, kde může s většími zdroji nastat problém.

 Co také velmi chválím je 10letá záruka, ovšem to je v oblasti PLATINUM zdrojů celkem standard, méně by bylo dnes vnímáno jako problém v této třídě zdrojů. I přes kvalitní vnitřní Japonské součástky nepatří mezi ty nejdražší takto výkonné zdroje, 1300W model vyjde na 7000 korun vč. daně, levnější 1000W model stojí necelých 6 tisíc, oba tak patří k levnějším takto výkonným modelům v rámci PLATINUM nabídky zdrojů na trhu, pravděpodobně i díky nijak zdobnému provedení s menším rozměrům. Jedinou výtku mám tak opravdu jenom k tomu, že zdroj neumí nový 12 pinový konektor pro grafický karty další generace, nicméně s ohledem na poslední zjištění je to dobře. Ukazuje se, že zdroje formátu ATX 2.x, jako je i tento, nejsou pro PCIe 5.0 (Gen5) 16-pin napájení vhodné, chybí jim totiž určitá monitorovací část.

 Není tedy vůbec vhodné kombinovat zdroj platformy ATX 2.x s Gen5 napájením. Až nová ATX 3.0 platforma je na to stavěna a dobrou zprávou je, že ADATA již oficiálně ohlásilo XPG CYBERCORE II modely ve stejném 1000W a 1300W a prakticky vizuálně identickým provedením jako dnes testovaný model, které už ale jsou postavené na ATX 3.0 platformě a na trh by tak měly dorazit brzy. Pokud vám tedy jde o budoucí kompatibilitu asi bych si na ně počkal, jinak ale nemám rozhodně problém doporučit dnes testovaný zdroj.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
1marta1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - MEG Ai1000P PCIE5 1000W Power 2022-10-04 14:06:59

Mám dotaz mimo tento zdroj, zajímalo by mě, jestli se aspoň Vy jako recenzenti dostanete k tomuhle: MEG Ai1000P PCIE5 1000W Power Supply. MSI tvrdí, že to uvolnil, ale nikde nic. Popřípadě máte v plánu tento zdroj recenzovat? Díky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 09:46:19
avatar
zeptáme se
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 21:22:43
avatar
koho? ja se ptal nekolikrat za posledni 2 roky a nidko nedpovedel
1marta1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 23:27:56

To je škoda, MSI dělá machra, že mají první novou ATX 3.0 platformu a zatím jenom takovou, jakou svět neviděl teda.. :-/
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 11:17:44
avatar
ono obecne ziskavani samplu od MSI byla pohroma vzdy.. naposled meli dobrou podporu pro recenzenty za dob pana Slámy.. ten clovek byl fakt ochotnej a nemel problem poslat plnou krabici samplu na recenzi.. skoda ho...¨
Hlavne clovek mu napsal email a na odpoved sem cekal kolikrat mene nez pul dne.. fakt super clovek. Dneska jim napisu primo na FB s dotazem kdo se stara o samply ze clovek co tam delal posledni 2 roky uz u nich nepracuje ze email ani nefunguje a dot sem nedostal zadnou odpoved.. proste sem to s MSI vzdal..
1marta1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 01:33:17

Asi mají moc práce s vymýšlením těch absurdních cen.. :-D Škoda no, každopádně díky za info. Zajímá mě co se děje, zdroj nikde nemaj (newegg, microcenter atd.), akorát 2x problikl jako dostupnej na us-msi store...Tak nějak jsem doufal, že by DD mohl časem met recenzi i MB X670E ACE, tak vidím že asi ne..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 09:13:23
avatar
MSI s DDWorld.cz normálně komunikuje, bohužel množství MSI samplů je pro ČR velmi velmi omezeno ve srovnání s jinými společnostmi. Nevím čím to je, možná velikostí firmy, kdy MSI je přeci jen mnohem menší než ASUS nebo Gigabyte. Každopádně nějaké zajímavé MSI produkty mít v testu brzy budeme ;)
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ochrana 2022-10-05 11:14:47

Mě by třeba zajímalo, když ten zdroj má 1 větev pro 100A, když se třeba zkratuje SATA konektor jestli celý výkon zdroje pustí po jednom drátu nebo je toto nějak ošetřeno.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 11:41:49
avatar
samozřejmě že by to ošetřeno být mělo, ale přiznám se, že jsme nezkoušeli nikdy u žádného zdroje SATA konektor zkratovat a nevím jestli bych si troufnul to zkoušet
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 13:58:37

Zjavne by nemal byt problem ten skrat vyskusat niecim poriadne masivnym aby to nezhorelo v ruke
V casti clanku pisete "Nakonec se mi podařilo dosáhnout až na vysokých 1550W a pak se zdroj vypnul"
S takym odberom to uz prakticky akoby ste skusali skrat cez minimalny odpor zataze. 1550W/12V=129 A s tym sa da zvarat
invisigoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 850W zdroj 2022-10-12 16:10:47

Zdravím všechny, můžete mi prosím doporučit 850W zdroj? Chystám upgrade a nerad bych šlápnul vedle. Díky moc
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámen
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámenÚterý, 18 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 939x
Komentářů: 0
FABLE – nové fantasy RPG se blíží
FABLE – nové fantasy RPG se blížíPondělí, 17 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1358x
Komentářů: 1
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!Pátek, 14 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1113x
Komentářů: 0
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divně
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divněČtvrtek, 13 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2035x
Komentářů: 2
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v Gamepassu
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v GamepassuStředa, 12 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 0
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!Úterý, 11 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 1