ASUS TUF Radeon RX 6800 XT O16G Gaming – TEST a RECENZE výkonné a tiché grafické karty Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 06 prosinec 2021
Přejít na obsah
ASUS TUF Radeon RX 6800 XT O16G Gaming – TEST a RECENZE výkonné a tiché grafické karty
ASUS TUF Radeon RX 6800 XT O16G Gaming - Karta a TESTY
Battlefield 5
Cyberpunk 2077
Far Cry 6
Forza Horizon 5
Assassins Creed Valhalla
DooM Eternal
Provozní vlastnosti - spotřeba, chlazení a taktování
Celkový výkon, SAM (rBAR) a Ray Tracing DXR
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Překvapilo mě, že ASUS poslal na testy tuhle méně okázalou edici, která není tak zdobná jako jeho luxusní OC verze ROG STRIX. Nicméně musím říci, že pro běžné uživatele, kteří nejsou nadšenci do taktování, je TUF určitě zajímavější. ROG STRIX je totiž nezanedbatelně dražší, má extra zpracování a výbavu pro extrémní OC, je také nazdobenější s výrazným RGB, což vše samozřejmě stojí extra peníze. I když nějak zásadně vyšší výkon v základu prostě nemá.

TUF edice má tak vlastně vše, co je třeba. Pořádné velké chlazení, bez zbytečných okázalostí. Na druhou stranu, možná jste si všimli, že ASUS vlastně tu klasickou vzduchovou ROG STRIX edici u RX 6800 XT vůbec nepředstavil. TUF je vlastně dnes nejvýkonnější nejluxusnější klasicky chlazená verze. ASUS sice udělal svou ROG STRIX verzi, ovšem nově jde o LC, tedy kartu s AiO kapalinovým chlazením:

Ta tak dává smysl za tu extra cenu, protože dokáže udržet takty a nabídnout výkon po taktování, kterého běžně klasicky chlazené edice při zachování tichého provozu, nejsou schopny. Nicméně cenový rozdíl je samozřejmě značný. TUF je tak nyní vlastně základní nereferenční verze s klasickým chlazením v případě ASUS RX 6800/6900 modelů (mimo tedy referenčních edice, které už ale ASUS nenabízí). Nemám moc co vytýkat. Je to výborná karta.

Co mě nejvíce překvapilo, je při použití nových aktualizovaných her proti rok starému systému a setupu, jak moc se AMD za ten rok s RX 6000 série obecně zlepšilo. V řadě her je dnes výrazně výkonnější, za což mohou nejen aktualizace her samotných a jejich optimalizace, ale také ovladače AMD. A ten rozdíl je opravdu zásadní. Před rokem, když RX 6000 série vycházela, tak testováno ve starších hrách, které samozřejmě nebyly na RDNA vůbec optimalizované, tak RX 6800 XT byla +/- podobně výkonná jako RTX 3080. Jenže o rok později, v nových aktualizovaných hrách, které mají optimalizace nejen pro NVIDIA RTX sérii ale i AMD RX 5000/6000, je najednou RX 6800 XT jasně výkonnější než RTX 3080. Běžné OC edice RX 6800 XT dokonce dosahují výkonu až RTX 3090, speciálně v nižších rozlišeních jsou skoro pořád lepší. Až ve 4K se to srovná. I když započítáme RT testy u novějších her, které už berou ohled na RDNA 2 architekturu, tak se RX 6800 XT pod RTX 3080 celkově nepropadá. Už tak dává smysl, proč NV uvedla nedáno RTX 3080 Ti, ale i tu AMD s RX 6800 XT zejména v nižších rozlišeních jasně překonává, a NV je jen ve 4K o malinko výkonnější.

Nicméně přímým konkurentem RX 6800 XT 16GB je a byla NVIDIA RTX 3080 10GB, kterou máme otestovanou ve velmi podobném provedení, jako dnes ASUS TUF RX 6800 XT. A není sporu o tom, že AMD má v tomto souboji prostě lepší základ. Je měřitelně výkonnější, pokud jde o herní grafický výkon jako takový, má více paměti, a přesto všechno je výrazně úspornější = efektivnější. NVIDIA potřebuje u srovnatelné RTX 3080 edice téměř o 70W více, a už se tak blíží 400W spotřebě karty, což je krajně nepříjemné pro klima v běžně velké místnosti. A protože má RTX 3080 i jen 10GB paměti, dokonce už existují hry, kde si kvůli tomu některé detaily nezapnete. 10GB je prostě málo, speciálně v high endu. 16GB je dnes v této třídě ideál. Více by zase bylo zbytečné, protože to hry používat nebudou a jen stojí peníze navíc a víc žerou.

  • Závěr

Takže ano, i tahle generace AMD grafik zraje pro AMD velmi obvyklým způsobem, tedy jako víno. Platilo to u všech AMD grafik v posledních generacích, a platí to speciálně i u této generace. Radeon RX 6800 XT už tak znatelněji překonává konkurenční RTX 3080 výkonem a výrazně ji překonává efektivitou, což je velké překvapení, když mnoho posledních let tomu bylo přesně naopak. AMD udělalo s RDNA 2 obrovský skok, a viditelně se stalo to, co jsem říkal. Tedy přítomnost RDNA 2 architektury v konzolích, bude mít vliv na optimalizace a výkon aktuálních a nových her, což se přesně v roce 2021 stalo a projevilo.

Pokud narazíte na recenzi opírající se o testy starých her, nebo používající výsledky při uvedení, nebo hry bez nejnovějších aktualizací a optimalizací, bude rozdíl výkonu prostě jinde, než když použijete jako v našem případě co nejnovější hry s nejnovějšími aktualizacemi a ovladači. Jsem tedy rád, že jsem se nemýlil a jsem si nyní naprosto jistý tvrzením, že se budou nůžky mezi RX 6000 a RTX 3000 sérií rozevírat ve prospěch AMD stále více tím, jak budou nové hry optimalizované pro RDNA 2 (zejména kvůli konzolím) přibývat. Tohle je pořád jen začátek.

AMD Radeon RX 6800 XT je tak naprosto ideální současná karta pro náročné hráče. Oficiálně ještě nestojí nesmysl jako o pár % výkonnější, ale i 2x dražší TOP modely typu RX 6900 XT a hlavně NVIDIA RTX 3080 Ti/3090, které mají v praxi velmi podobný výkon, či dokáží být v mnoha případech i pomalejší než 6800 XT. Ta má navíc výhodu výrazně lepší efektivity (i když 6900 XT je ještě lepší). Samozřejmě bohužel vzhledem k současné situaci můžeme jen litovat, že je nám tahle karta (a všechny ostatní), za normální ceny prakticky zcela odepřena. Stejně tak jsme přišli o ten velký souboj v této generaci mezi NV a AMD o zákazníka. Vše mělo být mnohem zajímavější. Ale protože velká část karet jde dnes k těžařům, kteří jsou nenasytní a výroba nestíhá, jsou ceny i dostupnost celý rok tam, kde jsou …. Takže se ani nebudu snažit pokoušet se tu operovat s nějakými cenami a počítat poměr cena/výkon.  

Celkově ASUS s TUF edicí RX 6800 XT 16GB odvedl dobrou práci. Je sice fyzicky větší, ale dokáže být tišší než už tak tichá reference. A dokáže tak udržet i potenciálně vyšší takty(a tedy i výkon) tišeji. Osobně bych možná zrušil úplně to RGB podsvícení, i když je u této edice nezvykle decentní. Celkově prostě skvělá karta, jedna z nejlepších v dané třídě, jednoznačně lepší volba než konkurenční edice postavené na slabším a méně efektivním modelu RTX 3080 10GB. Kéž by samozřejmě okolnosti na trhu a v obchodech byly jiné, než jsou.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Badblock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD vs NVIDIA 2021-12-08 13:24:43

No tak som spokojny, že som aj vdaka DDworld predvídal, že AMD pofičia na novších hrách lepšie oproti NVIDIA. RX6800XT RuleZzz
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 19:05:14
avatar
Mám možnost koupit nižší model TUF GAMING Radeon RX 6800 OC Edition za normální cenu, tak snad bude ještě lepší co se týče třeba hlučnosti. Ve 4K nehraju, takže bude víc než dostatečná.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 17:32:32
avatar
To bude v pohode, ja mel puvodne 6700xt pulse, u te byl znat ten mensi dvouvetrakovy chladic a kdyz jsem presel na 6800xt SWFT s mohutnym trislotovym, tak jsem na tom o poznani lepe jak s hlucnosti, tak s krasnyma teplotama. Obecne jsem docela prekvapeny, z generace RDNA2 na me pusobily nejmene povedene prave ty 6700xt (presto jinak prima karty). Mel sem moznost si vyzkouset i 6600xt, ktera me az sokovala, ze vpodstate ani nepotrebovala vetraky (trivetrakove provedeni Challanger)
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 15:33:20
avatar
Mam už řadu měsicu Sapphire 6800xt na 4K a vykon si mužu vynachvalit, bohužel u staršich her - puvodni alan wake, crysis 3 či Ryse son of rome je to těžce neoptimalizovany a seka se to je jedno na jaky detaily.. řekl bych že takovych her bude ještě vic RDNA2 architektura co sem čet i na redditu ma problemy u určitych staršich enginu , dal třeba Days gone na pc trpi zasekavanim při prujezdu motorkou po světě, nikdo nenašel řešeni , na rtx 2070super ve 4k nebyl žadnej problem a hru sem sni dohral
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 17:07:15
avatar
Dej sem odkaz na ten reddit. Jinak ja mel propady fps u Crysis 3, kdyz jsem to zkousel na RX 5700XT na ultra detaily asi pred rokem. :/
Stonkeep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 15:01:36

Jo s Days hone souhlas. Ja to kvuli tomu musel refundovat. Na motorce nehratelny.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 18:30:01
avatar
Ok tak třeba zde, jo je to problem i rdna1 architektury to sem taky čet,

https://www.reddit.com/r/DaysGone/comments/nfibs6/days_gone_pc_stuttering_problems/
Hern708
·
5 mo. ago
I have a 6800xt with 16gb of VRAM, but it still stutters while riding the bike .Tried almost every fix as well but nothing works.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 20:19:31
avatar
nebude to spíše problém té hry?
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 20:47:48
avatar
kdyby to byla jedna hra, tak neřeknu, ale těch her je vic, nvidia stim problem neměla, muže to byt i problem amd
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-08 21:50:23
avatar
zajímavé, ty hry jsme také zkoušeli - Day Gone speciálně, na žádný problém jsme nenarazili - všechno běhá krásně hladce, jsem si jist, že kdyby to byl obecný problém AMD, byl by vyřešen ... čuchám v tom zase nějaký ten antimarketing a jedna paní povídala ...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 09:40:39
avatar
Taky jsem hrál vlastně všechny ty hry na RDNA1 5700XT a vůbec žádný problém, ... Days Gone zrovna nedávno a šlapalo krásně.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 10:48:57
avatar
stejný, Day Gone jsem hrál zrovna nedávno na RX 6900 XT
Stonkeep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 15:02:56

Ja kvuli tomu musel days gone refundovat. Na motorce nehratelny a nebyl sem schopnej to jakkoliv vyresit.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 00:47:55
avatar
konkretně utoho days gone se to netyka asi jen amd karet na steamu otom pišou i lidi s jinyma sestavama
https://steamcommunity.com/app/1259420/discussions/0/3113655160538427733/#c3113655160538487265
Days gone sem odehral cely ve 4k na 2070super krasně plynule, přešel sem na 6800xt otestoval to a začalo to dropovat na uplně totožne sestavě jen sem přehodil tu kartu

to samy alan wake - novej remaster jede skvěle, ale starej
https://steamcommunity.com/app/108710/discussions/0/828938532455630684/

lidi maji řadu 6000 to nebude nahoda

Proč by si to lidi vymyšleli když nevi co stim dělat ty problemy existuji
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 10:03:10
avatar
Ja tu hru hru hral a dohral jeste na 6700xt - optimalizace sice nebyly z tech nejlepsich, zadne vyznamne problemy sem ale nezaznamenal, chod hry bych shrnul jako prumer. Odpoledne muzu vyzkouset na 6800xt, ale necekam, ze by se to tak zhorsilo..si si jisty, ze nemas jen nejaky neporadek ve svem stroji?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 10:48:18
avatar
nevíš jestli to píšou lidi nebo "lidi" napojení na marketing jiného výrobce ;) ... to je k důvodům, proč by si někteří vymýšleli.

samozřejmě není nic jednoduššího, než to otestovat, což já mohu udělat a také jsem udělal a na webu se dají najít i aktuální testy těch her ... a ani v Crysis 3 ani v Day Gone žádné popisované problémy nejsou ... všechno v aktuálních verzích těch her s aktuálními ovladači šlape jako hodinky ....
Stonkeep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-09 15:04:22

Tak to doufam ze uz mi ta Nvidie naky prachy konecne posle
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-10 03:56:17
avatar
zas takovou konspiraci bych zatim nehledal, ja stim problem mam a nemam duvod lhat
shasler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - šotek 2021-12-09 11:06:31
avatar
Prosím o opravu nebo vysvětlení slova "napapování" (Na první straně recenze.).
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-12 05:36:45
avatar
Jedná se o nový druh regulace otáček, ty se nyní již neregulují dle otáček jako takových, ale dle spotřeby, tudíž podle toho kolik ventilátory papají. Díky tomu vzniklo slovo napapování. Křivka otáček se díky tomu reguluje snadněji, přesněji, rychleji a díky tomu lze dosáhnout teplot které pod zátěží ještě nikdy nikdo neviděl. Proto je i v PR slajdech pro CZ/SK trh fotka jitrnice, bohužel ASUS toto pořekadlo úplně nepochopil protože díky již viděné jitrnici postrádá smyslu. Mě osobně tam chybí i fotka špeku, takhle nevěřím že ventilátory dlouho vydrží, neboť kdo maže, ten jede!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
HITMAN dostává další obsah, VR verze a mnohem víc!
HITMAN dostává další obsah, VR verze a mnohem víc!Úterý, 18 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 124x
Komentářů: 0
Vyšlo GOD of WAR na PC. Dobrý, ale ne úplně bezchybný port.
Vyšlo GOD of WAR na PC. Dobrý, ale ne úplně bezchybný port.Pondělí, 17 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 778x
Komentářů: 5
Humankind dostává velké DLC rozšíření
Humankind dostává velké DLC rozšířeníPátek, 14 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 687x
Komentářů: 2
První velký odklad: STALKER 2 se výrazně opozdí!
První velký odklad: STALKER 2 se výrazně opozdí!Čtvrtek, 13 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1003x
Komentářů: 13
PUBG je nově „zdarma“ Free2Play („Free2Pay“)
PUBG je nově „zdarma“ Free2Play („Free2Pay“)Středa, 12 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1135x
Komentářů: 1
Serious Sam: Siberian Mayhem už brzy. Bude stát za to?
Serious Sam: Siberian Mayhem už brzy. Bude stát za to?Úterý, 11 leden 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 802x
Komentářů: 1