GIGABYTE RTX 4080 16GB GAMING OC – TEST a RECENZE dobré grafické karty, kterou kazí NVIDIA Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Středa, 04 leden 2023
Přejít na obsah
GIGABYTE RTX 4080 16GB GAMING OC – TEST a RECENZE dobré grafické karty, kterou kazí NVIDIA
Grafická karta a testy
Battlefield 2042
Assassins Creed Valhalla
Far Cry 6
Doom Eternal
Cyberpunk 2077
Forza Horizon 5
Provozní vlastnosti - spotřeba, chlazení a taktování
Celkový výkon, cena, výhodnost a RT
Závěr a hodnocení

 

  • Závěr a hodnocení

Mě se osobně dost líbí jak RTX 4080, tak hlavně provedení GIGABYTE GAMING OC. Tedy jen pokud je nastavena na ten SILENT režim, kdy jde o i v zátěži tichou a výkonnou grafiku, která nemá ještě extrémní spotřebu. Ano je strašně velká, ale do mé skříně se vejde a ten velký chladič znamená prostě tichý provoz (ale jen v tom SILENT BIOS nastavení). Takhle karta má v praxi zhruba 335W, což prostě ještě jde z hlediska generovaného tepla a není tak vyloženě extrémem. A vydržíte s ní v pohodě v jedné místnosti. Takže dobrý?

Bohužel ne. Mám to štěstí, že současně s touhle v obchodě zakoupenou RTX 4080, u sebe mám v prakticky identickém provedení přímo od Gigabyte poslaný zbrusu nový Radeon RX 7900 XTX v takřka identickém nereferenčím provedení. GIGABYTE GAMING OC edice jsou si tak velice podobné provedením i vlastnostmi. Liší se ovšem velmi výrazně cenou i výkonem:

AMD a jeho RX 7900 XTX není přitom nijak levná karta. Ale ani být nemá! Stojí jako HALO produkt 999 dolarů (28 tisíc korun vč. DPH) v referenci a cena za tu luxusní OC verzi GIGABYTE GAMING OC, je 1149 dolarů. Tedy cca 32 tisíc korun vč. DPH. Ano, je to hodně peněz, ale fakticky méně, než co stál Radeon RX 6900 XT co by HALO produkt minulé generace, který by při započítání inflace stál vlastně více. AMD se ale chtělo k té 1000 dolarové cenovce záměrně vejít a pozice RX 7900 XTX je taková, že nemá jít o kartu se zaměřením na dobrý poměr cena/výkon, ale vyloženě o HALO produkt. Podobně jako RX 6900 XT, která nebyla nijak poměrem cena/výkon zajímavá za 999 dolarů, když jen o 10% slabší prakticky ta samá karta v podobě RX 6800 XT stála 649 dolarů. Nová RX 7900 XTX má revoluční čipletové GPU, širokou 384-bit sběrnici a luxusních 24GB paměti. V mnoha hrách dokáže výkonově konkurovat, a někde dokonce i překonat RTX 4090, taktéž se 24GB paměťmi. Ta si však své celkové vedení v průměru dnes zatím hlídá, protože má rovnou v základu těch šílených 450W (480W pro neref.). Shodou okolností máme otestovanou také GIGABYTE GAMING OC edici 4090 modelu, takže můžeme srovnávat všechny tři karty v prakticky fyzicky identickém nereferenčním provedení stejného výrobce. Problém je, že ta 4090 stojí až 50 tisíc korun! A už asi vidíte tu potíž ...

Radeon RX 7900 XTX sice nemá celkově dnes výkon RTX 4090, ale také nemá 450+W a nestojí 50 tisíc. Má „jen“ kolem 360W a stojí lehce přes 30 tisíc. Přesněji 32 tisíc za luxusní GIGABYTE GAMING OC edici. A je jasně výkonnější než RTX 4080 16GB. V průměru mimo RT režim, je to 12,5% náskok v našich 4K testech. Prakticky ve všech hrách s výrazným náskokem, kdy průměr sráží jen pár podivných případů, které vykazují neobvyklý propad výkonu, což může být vliv ovladačů u této nové architektury. A historie nás učí, že se to na 99% časem napraví. I tak celkově je už dnes Radeon RX 7900 XTX jasně výkonnější grafikou, která ve více než jednom případě dokáže výkonově porazit i RTX 4090! To je něco, co RTX 4080 prostě nikdy nedokáže …

Ta má sice pořád velmi vysoký výkon, ale výrazně nižší než RTX 4090 a také hlavně horší než Radeon RX 7900 XTX. Současně má jen 256-bit a 16GB paměti, což proti oběma zmíněným 384-bit 24GB modelům, je docela zásadní věc s ohledem na výrobní náklady i výkonové možnosti karty. Přesto ji NVIDIA nacenila na šílených 1200 dolarů, ale tak, že tu cenu ani nelze ze strany výrobců dodržet modelem srovnatelným kvalitou s FE verzí (což je Gaming OC). Výrobci by také své karty museli prodávat se ztrátou. Cena GIGABYTE GAMING OC, stejně jako všech podobně luxusních modelů je 38 500 korun vč. DPH. To je o 6,5 tisíc více než stojí jasně výkonnější a lépe vybavený Radeon RX 7900 XTX v prakticky identickém luxusním GIGABYTE GAMING OC provedení! A ten přitom má úplně jiné postavení.

  • Spousta lhaní kolem RTX 4080 ze strany NVIDIA i marketingu

NVIDIA se tu cenu snažní obhájit tím, že tvrdí že RTX 4080 je až 4x výkonnější než předchozí generace. Šermuje srovnáními s DLSS 3 měřením na RTX 4080 vůči RTX 3080 bez DLSS apod.

To samo o sobě je více než jen problematické. DLSS je hlavně marketing. Nikdo při smyslech ho na výkonných grafikách nebude běžně používat. A tam kde má smysl, tedy na starších levnějších kartách, kterým dochází v nativních rozlišeních dech, tam často není podporováno. DLSS je záměrně udělané tak, aby nefungovalo na jiných grafikách než RTX série, protože je to prostě levnější a rychlejší z hlediska tvorby této „technologie“. Není to jako AMD a jeho FSR, které je funkčně na rozdíl od DLSS skutečným standardem a funguje na všech kartách. Jeho rozšíření je pochopitelně pomalejší, protože AMD si nemůže dovolit aby to fungovalo jen někde a zvolilo onu podstatně dražší a složitější cestu fungování na všem. DLSS je v současné podobně vlastně poškozuje hráče a slouží jen k "matení nepřítele" (zákazníků).

Mluvit o DLSS v kombinaci s extrémně výkonnými kartami jako jsou RTX 4080/4090 apod. je nesmysl. DLSS snižuje rozlišení, není to hraní v nativním rozlišení. Jsou to nižší detaily, nižší rozlišení. Současně pokud srovnáte výsledky RTX 4080 vs RX 7900 XTX bez DLSS 2 / FSR 2 a pak s nimi, zjistíte, že se výkonově v dané hře odstupy nemění. Takže DLSS prostě ignorujte. Není dnes žádnou výhodou, je to jen čistě doplňková SW věc, kterou je mnohem univerzálnější FSR od AMD také. A prostě pokud chcete hrát v nižším než nativním rozlišení, tak můžete různými způsoby už dávno. Z hlediska objektivního výkonového srovnání karet ale nehraje DLSS či FSR žádnou roli. Natož abyste si na ně měli připlácet a brát je jako nějakou výhodu a argument pro nákup té které karty. 

A to platí i o Ray tracingu. Radeon RX 7900 XTX nemá v běžné herní praxi horší RT výkon než RTX 4080! V drtivé většině her, kde dnes RT efekty jsou, je záměrně nasazeno tak, aby bylo k použití. A světě div se, výkon srovnatelných AMD a NV karet je velmi podobný. Recenze díky marketingu NVIDIA ale obsahují často pár extrémních případů her, kde je RT uděláno jako záměrně zavádějící PR produkt. Tedy záměrně extrémně přehnané a náročné, tak že je to v praxi nepoužitelné na obou kartách. Příkladem je právě CyberPunk 2077. Ano RTX 4080 má v tomto konkrétním případě s RT efekty lepší výkon než RX 7900 XTX, ale jestli ve 4K je 27FPS vůči 20FPS výrazně použitelnější? Není. Je to jen hloupý marketing, který ukazuje něco jiného, než jaká je obvyklá realita her s RT dnes ...

V drtivé většině současných her, kde jsou Ray tracing efekty použité, jsou udělány tak, aby použitelné výkonově byly. F1 2022, Far Cry 6 a mnoho dalších her RT má a po jejich zapnutí je to stále použitelné výkonově i bez DLSS/FSR a máme solidní počet FPS a světě div se, Radeon RX 7900 XTX není o nic prakticky pomalejší než RTX 4080 v tom nastavení. Prostě pozor na marketing, kdy NVIDIA používá DLSS a RayTracing jako zbraně a záměrně klame uživatele, kteří si myslí, že bez obojího nelze žít, nebo že nemají konkurenci. Přitom v běžné praxi je FSR i lepší, protože nejste uvázáni jak otroci na jednu značku GPU a Ray tracing je všude tam, kde je použitelně udělaný, stejně dobrý na Radeon jako na NVIDIA. A to platí i o profesionálním použití karet. Ano, NVIDIA je v některých oblastech lepší, ovšem AMD je zase lepší v jiných! Současně obě karty jsou i v tam, kde jsou horší než ta druhá, stále prakticky použitelné, takže až na případy, kdy vyloženě víte, co konkrétně potřebujete a děláte jednu věc a má tedy smysl volit, vám obě karty udělají stejnou službu. Roky budovaný marketing NVIDIA se vás jen snaží přesvědčit, že ne, že ty obří příplatky za logo GeForce za to stojí. A vedomně vám lže.

A nyní po všech těch mnoha letech se NVIDIA snaží to lhaní zúročit rekordním navýšením firemních marží a posunem cen karet vzhůru …

  • RTX 4080 je karta vyššího mainstreamu

                                                          prodávaná za cenu TOP high endu!

Neexistuje jediný objektivní rozumný důvod, proč by karta s parametry, výkonem a pozicí RTX 4080, měla stát přes 1000 natož 1200 dolarů v současné situaci. Není nedostatek, nejsou ani takové problémy s výrobou a rozhodně nic z toho, co karta nabízí fyzicky za parametry a schopnostmi, neodpovídá té ohromné ceně. NVIDIA si jen zkouší udržet extrémně vysokou firemní marži, na kterou si zvykla během šíleného 2021, kdy prodávala hlavně těžařům digitálních měn a zoufalým hráčům, kteří tehdy byli ochotni zaplatit 30tis za mainstream. Ale ty časy jsou naštěstí pryč. NVIDIA si ovšem myslí, že si za ty roky vybudovala tolik věrných uctívačů a oveček, které věří jejím lžím a doslova náboženství kolem údajně „nepostradatelných“ DLSS, RT a CUDA, že ještě rádi zaplatí těch 1200 dolarů za realisticky 600-700 dolarovou kartu:

Pro srovnání vidíte ceny minulých generací NVIDIA karet, kdy cena předchozích generací se příliš neměnila. A dlouho se pohybovala kolem 649 – 829 dolarů (ceny jsou aktualizované v přepočtu o inflaci). A pokud si myslíte, že RTX 4080 je dražší kvůli významnému výkonovému posunu, tak nikoliv. RTX 4080 za 1199 dolarů je o cca 50% výkonnější než RTX 3080 za 699. Nejde ani o rekordní výkonový posun v rámci NVIDIA generací. Ani nijak o neobvyklý výkonový mezigenerační posun, nic co by ten generační cenový skok obhájilo:

Karta má také mnohem menší jádro jen 379mm2, proti ohromným 629mm2 u předchůdce, ale ani tyhle výkyvy ve velikosti nejsou nic neobvyklého. Jak vidíte v grafu, jsou běžné. NVIDIA  v případě 80tkové série prodávala poslední roky "1mm2" křemíkového jádra za zhruba 1,5 až 2,3 dolary. U nové RTX 4080 je však nevysvětlitelný obří výkyv na 3,16 dolaru. Je to 2,5 násobek toho co u RTX 3080! To se nedá ničím rozumným po technické a nákladové stránce vysvětlit. A určitě se to nedá vysvětlit inflrací ani ničím jiným:

Po stránce technické a výrobní nemá karta, jakou fyzicky je RTX 4080 16GB nic, proč by měla stát více jak 749, když budeme velkorysí tak 799 současných dolarů. Jádro je fyzicky velmi malé, karta má jen úzkou 256-bit sběrnici a jen 16GB paměti a jen 320W TDP. Prostě tohle je grafická karta PERFORMANCE segmentu, za těch reálných 699 až 799 dolarů maximálně = standardních 19,5 až 22 tisíc korun, kdy luxusní OC edice jakou je testovaná GIGABYTE GAMING OC, by měla stát tak 23 – 24 tisíc maximálně. Proč tedy stojí kolem 40 tisíc? Protože NVIDIA:

Nic jiného, než marže a zisk společnosti NVIDIA, za tím nehledejte. Brutální pokles prodejů grafických karet v psledních měsídích, a tedy i pokles dosud rekordních příjmů firmy, se snaží kompenzovat zvýšením cen karet a svých marží tak, aby prostě ve výsledku "nespadla o tolik, a tak rychle". Současní investoři (a nejen ty od NV) si totiž myslí, že pokud nějaká firma neroste každý rok, tak je něco špatně. NVIDIA každopádně doufá, že její lži, kterým říká "agresivní marketing", je po těch letech dostatečně silný na to, aby zafungoval a tu cenu zákazníci zkousli. "Přeci je RTX 4080 výrazně levnější než RTX 4090, takže to není tak špatný ne?!" Bohužel musíme přiznat, že do značné míry funguje. Jsou tací, kteří i za těchto podmínek o nákupu NVIDIA karet uvažují, protože jsou natolik "zblblí", že si myslí, že ji vážně "potřebují". V tom je největší úspěch marketingu NVIDIA, dokázal neustálým ohýbáním reality a malým či větším lhaním přesvědčit spousta lidí, že lež je vlastně pravda. A dlouho se jí to tolerovalo … ne více.

  • Závěr a hodnocení

Každý, kdo nyní koupí NVIDIA RTX 4090 nebo RX 4080 za současné ceny je *****n, naprostý ****t a totální *********c. Doplňte si dle libosti (BTW: použil jsem slušná slova mimochodem, nebudu se snižovat na úroveň těch, kteří ten "agresivní marketing" tolerují a akcelerují). A to je plně objektivní nestranné konstatování, nikoliv nějaký subjektivní dojem a názor. Nákupem tohoto NVIDIA produktu za současné ceny podporujete lži a ničíte grafický trh pro sebe i všechny ostatní. Doslova zabíjíte PC jako platformu!

Nejhorší jsou ti, kteří vyloženě brečí nad cenami, nadávají na NVIDIA, a pak stejně jdou a koupí si tu předraženou NV kartu nebo jiný stále NVIDIA produkt. Tedy podporují její politiku. Pro 99% uživatelů přitom neexistuje důvod, proč NVIDIA karty vůbec kupovat. Ano, slyšel jsem o lepším výkonu pod VR, kde má nevysvětlitelně AMD horší výsledky, ale důvodem a problémem není přeci HW AMD ani NVIDIA, ale mizerná práce vývojářů těch her, kteří špatně optimalizují. Tam si běžte stěžovat.

AMD má objektivně jinak celkově v drtivé většině případů stejně dobré produkty, s minimálně stejně dobrou použitelností v 99% běžných případů. A už delší dobu vždy a v každé třídě za lepší ceny. A můžete děkovat NVIDIA, že rostou i ceny AMD grafik, protože samozřejmě a logicky NVIDIA, co by nejprodávanější značka GPU na trhu, určuje celou cenovou hladinu na celém trhu. A dokud tou nejprodávanější značkou GPU bude, tak tomu tak bude … chcete tedy změnu? Přestaňte NVIDIA podporovat a kupovat její věci, zjistíte že to jde i bez ní. Naopak NVIDIA se bez těch, kteří s výmluvami kupují její předražené produkty (a pak na to nadávají), neobejde. A vsadím se s vámi o co chcete, pokud nikdo nebude ty předražené NV karty kupovat, tak cenu půjdou dolů ...

Mě osobně současná situace mrzí, protože RTX 4080 16GB je velmi dobrá grafická karta. Po technické stránce nemám co vyčítat. Ale cena je důležitým aspektem každého produktu. A když mě někdo předkládá realisticky 20tisícovou grafiku za 40 tisíc, tak máme velký problém. GIGABYTE GAMING OC je výborná edice, ale jen na SILENT nastavení (v OC režimu je nesmyslně hlučná). Největší praktická funknčí nevýhoda jsou rozměry, kdy pozor, aby se vám vešla do skříně. Ale pokud se vám vejde, jde o vlastně velmi dobrou grafickou karta. Kterou ovšem totálně zabíjí cena a bohužel Gigabyte (apod.) za to nemůže. Takže Gigabyte dávám opravdu malé doporučení a ocenění, které jsem ochoten zvětšit na "standardní" velikost, pokud NVIDIA dostane rozum, sníží své marže a cena 80tkové série karet spadne tam, kde má být. Tedy na 23-24 tisíc, co by byla odpovídající cenovka všemu, co RTX 4080 v tomto velmi dobrém provedení nabízí:

 (nejmenší ocenění a doporučení, které jsem kdy udělil)

Celkově tak dnes rozhodně objektivně nemohu nákup RTX 4080 doporučit. A varuji před těmi, kteří ty ceny "omlouvají". Za současné ceny ublížíte sobě i všem ostatním z dlouhodobého hlediska. Současně ceny jsou neakceptovatelné, neodpovídají ničemu, co karta umí a nabízí. A to nejen proto, že existujícíc Radeon RX 7900 XTX je mnohem lepší karta a za menší peníze, přitom také není levná a dobrá cena a poměr cena/výkon mají být její největší slabinou. Záměrně. Neexistuje žádný objektivní důvod koupit si RTX 4080 za současné peníze. Nepotřebujete ji, neexistuje obhajoba pro nákup té karty za tuhle současnou cenu. Radeon RX 7900 XTX je téměř všude lepší. A tam kde není, je to pořád velmi výkonná karta a pořád je levnější! Navíc je tu hromada starších karet, RX 6900 XT z bazaru je za 12-14 tisíc, i ty ojeté NVIDA RTX 3080/3090 se dají sehnat za zajímavé peníze a rozhodně nejsou nepoužitelné. Zkrátka zatímco cena nové RX 7900 XTX je vysoká, ale odpovídající tomu, co nabízí a jakou výbavu a zpracování a pozici karta má, tak NVIDIA RTX 4080 16GB nenabízí nic, co by odpovídalo 33 až 40 tisícům, za které se nyní prodává. Výkonově je konkurencí maximálně levnějšímu Radeon RX 7900 XT 20GB. A i ta je za svých 26-27 tisíc považovaná (právem) za předraženou, i když vedle podobně výkonné a hůře vybavení RTX 4080, je vlastně super kauf.

 Ty současné šílené ceny jsou výsledkem toho, že jste akceptovali nebo přehlíželi přepálené ceny minulých generací a tolerovali lži, které NVIDIA a její marketing šíří. Žádný ani nejnáročnější hráč nepotřebuje 450W přímotop vydávaný za grafickou kartu, rozhodně nepotřebuje výhradně DLSS a podobné uzavřené marketingové berličky, a nepotřebuje mainstreamovou grafickou kartu za 1200+ dolarů. A to říkám jako náročný hráč a nadšenec, kterému drahé produkty obvykle nevadí.

Uvidíme, zda nakonec zdravý rozum zvítězí, nebo jsou zákazníci natolik zblblé zmanipulované ovce, že si vsugerují, že tu nehorázně předraženou RTX 4080 za nesmyslných až 40 tisíc vážně potřebují a je to vlastně dobrý nákup, takže v další generaci může NVIDIA ceny dalším skokem ještě navýšit … bohužel jsou to jen zákazníci a uživatelé, kteří mohou situaci vyřešit.

Za výbavu pro testování děkuji našim partnerům

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-06 23:13:42
avatar
Ano RTX 4080 má s RT lepší výkon než RTX 4080 chybka se ti tam vloudila
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-06 23:22:30
avatar
Myslím si, že ty ceny půjdou brzo dolů a možná i o dost, protože tohle je fakt výsměch Nechápu, kdo si to jako kupuje
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 18:01:26

Tiež sa divim, ale ludia ich kupuju, už štvrť miliona ich Nvidia predala.
Proste marketing ma Nvidia lepši DLSS či RT su hlavnimi ťahakmi a ludia su ochotny kupiť slapšiu GPU o 8500Kč drahšiu, so zlou koncovkou pre ktoru už cez 100PC vyhorelo Ale Nvidia reklama ich presvečila že su najlepši a o to ide
Trochu mi to pripomina reklamu na Calgon, jediny zmekčovač čo nezmäkčuje + je najdrahši a ludia ho kupuju lebo ma super reklamu = marketing
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 11:23:10
avatar
DLSS bolo uvedené v roku 2018. Už je asi na čase prestať pisáť, že to je k ničomu pretože to nepodporujú staré karty…
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 11:48:53
avatar
ale ony ho stále nepodporují, na rozdíl od FSR ... dokonce ani loňská generace neumí DLSS 3 ... a přestaňte bránit zjevnou anti-uživateslkou a anti-zákaznickou věc jménem DLSS ... pokud AMD dokáže udělat FSR tak, aby fungoval na AMD i NV i Intel grafikách, jistě dokáže udělat NVIDIA DLSS tak, aby fungovalo na AMD, NVIDIA i starších kartách ... NVIDIA měla hromadu času má hromady lidí a pěněz na to, udělat DLSS pro všechny dávno ... neudělala to proč? Nebo je NV neschopná když mnohem menší AMD dokázalo FSR se stejným přínosem nabídnout i na starších GPU a na kartách NV i AMD?
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 18:02:24
avatar
Nvidia ma 85% trhu GPU, tak to využíva. Dokáže si napísať SW a k tomu pribaliť špecializovaný HW. Nemusí písať SW, ktorý bude fungovať univerzálne. Bolo by hlúpe to tak nerobiť. Ide o pridanú hodnotu ich produktov.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 19:45:25
avatar
e treba DLSS vubec nezajima, kupuju TOP karty a tam chci mit vse na max a ne si zapimat neco co mi bude kurvit nativni 4K@144Hz.. Proto osobne nechapu proc nekdo kdo kupuje TOP highend hledi na nakej DLSS.. Je to jenomm marketingove udelatko do grafů nic vic.. proste to ma oblbnout lidi co tomu nerozumi jako kdyz Nvidia ted tvrdila ze 4070Ti ma 3x lepsi vykon jak 3090Ti coz asi myslela v naky jedny hre s DLSS 3.0 vs bez nej a stejne jim to prej nevyslo.. Ale v grafu to je, BFU to videli a uz bezej do kramu si jednu rpedrazenou 4070Ti koupit a budou se bit na prsa ze maj 3x lepsi kartu nez predchozi TOP karta RTX 3090Ti.. pritom je realita uplne nekde jinde, tihle lidi sou defakto chudaci, reklamni masazi byli defakto obelhani a okradeni o sve penize.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 22:10:06
avatar
grafiky NV žádnou přidanou hodnotu nemají, to je jen jeden z marketingových úspěchů NV, která o lži že mají, přesvědčila část důvěřivců, evidetně vás také ....
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 23:11:49
avatar
Mě se teda zdá, že přidanou hodnotu mají sakra velkou, obzvláště tahle generace
tirreus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 14:43:38

Fakticky souhlasím s autorem ve všech směrech. NVIDIi bych si dnes v žádném případě nekoupil a jenom čekám, až referenční XTX karta bude opravdu dostupná (není!). Můj komentář ale míří jinam - nemohl by autor udělat něco se svou češtinou, překlepy a stylistikou? To se opravdu skoro nedá číst Možná by mohl text po sobě zkontrolovat, než ho pustí do světa. Možná by to mohl dát i nějakému korektorovi ke kontrole A možná by nemusel stejnou věc pořád dokola opakovat v jednom článku 10x jinak. Stačí, když každý závěr napíše jednou, bez chyb a srozumitelně. Děkuji
Torr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 15:07:02

A mozna by nemusel urazet ty kteri jsou jineho nazoru.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 15:31:28
avatar
Nikoho s jiným názorem neurážíme jen ty s hloupým a zjevně naprosto mimo realitu a neobjektivním "názorem" .... . a speciálně věcně špatné, faktům odporující "názory" je třeba eliminovat, protože kam to vede, když se hloupé názory neeliminují včas vidíme dnes o pár set kilometrů navýchod, kde hordy lidí s jiným názorem vraždí, ničí a kradou ...

mě osobně upřímně ani tak nezajímají nějaké názory, zajímají mě jen a pouze fakta a realita v souvislostech ... takže na nějaké názory nejsem moc zvědav, pouze fakta a tvrdá data a realita je to, o čem se budu bavit a do článků dávat. Kdybych měl říci svůj skutečný názor na situaci, byl by ten článek ještě poněkud jiný ...
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 15:42:43
avatar
Jo jasný je lepší všechno mazat. Vis kdo je to stratossimo ? Tvůj kolega , spamuje komentáře na pctuningu od rána do večera a nikdo mu je nemaže, má svoje argumenty které dává všem na obdiv ,admini je považujou za pomatené a srandovní a přesto tam jsou. Přesto mu odpovídají !!! Tohle mě fakt vadí tohle vaše jednání . Nechceš odpovídat na komentář tak ho ignoruj , mazání není určitě řešení.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 16:47:35
avatar
??? netuším o koho jde, a nezajímá mě to. Já na jiné české weby už dlouho nechodím, takže co si tam kdo vykládá nevím ani mě to nezajímá.

Já nemám čas se věnovat hloupostem, mám tuny produktů na testování a hraní si s nimi, takže jsem dávno přestal řešit prázdné tlachání, nemám čas na diskuse ani v rámci DDWorld.cz, natož abych sledoval žumpu jinde, kde se banda tlachalů, kteří ty produkty viděli jen na obrázku, snaží přesvědčit ty, kteří ty produkty mají, testují a používají, že tomu nerozumí a neví o čem mluví ... snažil jsem se 10 let nějakou diskusi vést, nikam to nevedlo, jen jsem ztratil hromadu času ...

Mazání je ideální řešení, blbosti se musí mazat, protože kam vedou blbosti, když se nemažou, vidíme dnes bohužel přesně. Diskuse u mě budou o faktech a realitě, ne o přihlouplých názorech ... takže budu mazat a stále víc. Nemám jak jinak ovlivnit a přinutit lidi k tomu, aby přemýšleli o tom co za hlouposti napíší ...

Mám dalších 40 rozdělaných článků, a desítku aktuálních testů, takže se na mě nezlobte, že nemám čas ani chuť řešit co si myslí někdo, kdo ignoruje objektivní fakta, realitu a nezná souvislosti ...
Torr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 17:52:11

Lzes. Pokud by te zajimaly pouze fakta tak uvedes prave jen ta fakta a nebudes psat pocity zbarvene veci typu Každý, kdo nyní koupí NVIDIA RTX 4090 nebo RX 4080 za současné ceny je *****n, naprostý ****t a totální *********c.
Tohle k novinarine nepatri a devalvuje to tvou jinak solidni praci
semtexxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 18:46:20
avatar
Ak chcete naozaj solídnu prácu, tak si pozriete Hardware Unboxed alebo Gamers Nexus ak už tak nerobíte. Tí bez problémov naložia jednej aj druhej strane.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 19:23:04
avatar
zajímavý že říkají to samé co říkám já a naloží stejně jako já oběma, to jen váš subjektivní vsugerovaný dojem říká něco jiného ...
CRYPT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-19 17:00:39
avatar
Gamer Nexus, to sleduji uz nejakej ten rok a to jsou fakt... Rekneneme kapacity (v dobrem), ale pro mne jako neajtaka az moc specializovane...
semtexxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 15:35:16
avatar
DD nikoho s iným názorom neuráža rovno ho maže....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 16:50:01
avatar
názor vs jiný názor je to samé, jako pravda vs alternativní pravda?
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 17:54:48
avatar
Zajímavé. Mně jste dnes můj příspěvek smazali. Přitom já nejsem rejpal, jen jsem sdělil svůj názor. Ale protože se nelíbil, můj příspěvek zmizel. Pak se můžete divit, že Vám tu diskutující píší to, co píší.
To byl ten příspěvek s poznámkou o webu s placenou redakcí, majitelem, zájmem o dobrou pověst, soukromém blogu atd. Koukám, že tu není.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 19:21:57
avatar
smazáno bylo celé vlákno, váš byl smazán s ním takže proto
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 19:52:10
avatar
A zjevně Vám to přijde v pořádku. Pak se ale pouze potvrzuje to, co tady spousta z nás diskutujících píše. Opravdu nechápu, proč to děláte. Ego? Nesnesete jiný názor / kritiku? Smutné.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 22:14:48
avatar
kritiku a jiný názor mě nevadí ... lži a devalvování naší práce ano ... jestli nechápete že já se nehodlám s nikým hádat a nehodlám tady mít žumpu a bordel jako mají jinde, tak to je mi líto, zjevně jste nikdy dezinformacím, dezolátům, lhářům, flamerům a trollům nečelil ...


BTW nejsem povinen číst tady lži, překrucování a znásilňování pravdy vydávným za názor ...
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-08 14:09:58
avatar
Zajímavé je, že nesnášíte flame atd., ale to, co jste vyplodil v závěru ("Každý, kdo nyní koupí NVIDIA RTX 4090 nebo RX 4080 za současné ceny je *****n, naprostý ****t a totální *********c."), je podle Vás v naprostém pořádku? Mě to uráží. To Vy tím vyvoláváte negativní pocity při čtení, napadáte, urážíte. Co je Vám po tom, co si za svoje vydělané peníze koupíme? Z vás nikdy, opakuji NIKDY nebude solidní novinář, když se nedokážete oprostit od takovýchto výlevů, nemluvě o "skvělé" češtině dnes, v době jednoduché korektury.
Já si rád počtu, nechci jen koukat na videa na YT a když jsem na tento web před x lety narazil, líbil se mi jako solidní alternativa k SHW, PCT a dalším. Chodil jsem to tu navštěvovat denně a mrzí mě, jak se náš český HW web smrsknul na v podstatě jen DDWorld a PCTuning. Ale pro mě se asi smrskne už jen na zahraniční weby / YT videa. Nějak to kousnu. Protože už mě tyhle Vaše tzv. objektivní recenze unavují. Už mě nebaví číst tyhle Vaše neprofesionální výlevy.
A jen pro info, jedu na B450, R5 5600X a RX 6700XT, kdyby mě náhodou chtěl kdokoliv nazývat Intel/nVidia fanem. V čase to střídám dle aktuální nabídky a poměru cena/výkon. Už neupgraduji tak často, takže mi klidně deska, paměti a CPU vydrží třeba 5-6 let. A je jasné, že pak už na trhu není moc možností k výměně CPU do stávající desky, pokud nehledám jen a pouze na bazaru.
Vy jste si měl dát novoroční předsevzetí, že si vezmete k srdci komentáře od ostatních diskutujících a změníte rétoriku. Ale evidentně jste si je nedal. Škoda. Asi se přeorientuji čistě na zahraniční weby. Sbohem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-08 14:41:47
avatar
já to napsal velice profesionálně ...

kdybych to napsal jako neprofesionální výlev, bylo by to úplně jiné ...

a váš negativní pocit je na místě, je to velice negativní věc to co dělá NVIDIA a můj článek podstatu toho objektivně zachycuje ... navíc problém není NV, ale lidi, kteří to za ty peníze kupují, a stojím si za každým slovem navíc já použil slušná slova
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-08 16:05:06
avatar
Já to tady beru jako takový blog. To nemyslím nijak hanlivě. Úměrně tomu mám upravená očekávání a kritéria a v článcích prezentované osobní pocity vnímám potom méně rušivě. Zároveň se snažím psát do diskuzí co nejméně, ono stejně nemá moc smysl. Osobně mi téhle přístup tady dost pomáhá.
LGKarel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-08 17:30:28

Já to vidím úplně stejně. Jsem tu registrován asi necelý rok, ale navštěvuji tento web už od roku 2018. Někdy si tu čtu i starší články (včetně těch úplně nejstarších) a ze struktury webu jsem poznal, že dříve tu bylo možné vést i vlastní blogy a vůbec přidávat vlastní články s vlastními názory. Vypadá to, že aDDmin někdy v únoru 2017 tuto možnost zatrhnul, jinak bych tam vídal novější články, než nějaký souboj RX 480 vs R9 Nano vs R9 290X. A vůbec nechápu proč tato sekce už nefunguje (nechce se mi spekulovat).

A taky si náhodně "lustruji" uživatele z diskuzí pod staršími články (zobrazováním profilů). A mohu říct, že z asi 120-150 uživatelů, kteří měli DigiAuru s hodnotou 0 se mi podařilo asi jen u 5 zobrazit jinou informaci, než "Tento profil byl zakázán moderátorem." (tedy, že nebyli tady zablokováni a jenom přestali diskutovat a nejspíše odešli jinam).

Takže ano, beru to tady s jistou rezervou, ale rozhodně ne tak, že "ddworld špatný, pro-AMD, anti-Nvidia" apod. Ostatně k tomuto webu jsem přišel přes toto video: https://youtu.be/PTVMmAOHxQU?t=118
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 19:42:18
avatar
Ta cena je ulet.. Nechapu jak tohle muze nekdo koupit a vedome davat Nvidii 15tis jako takové spropitne
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 21:31:17

U nás táto karta 1360€ skladom. XTX nikde žiadne sem tam nejaká ref. za 1200-300€, len jedna TUF verzia za 1400€. Človek ani nemá na výber, len NVIDIU. XT nikde nič poriadne, skoro po mesiaci....NV pustí 4070ti a plné sklady všetky verzie okolo 900€ čo je lepšia kúpa ako 7900XT v pomere cena/vykon a to sú ešte XT len referenčné. AMD zatiaľ naplno zlyháva nič v obchodoch a aj to málo čo je stojí toľko že sa neoplatia. Posledných 15r. fičím na ATI kartách a normálne premýšľam že tento rok siahnem po Nvidii, ešte počkám nejaký mesiac a uvidím, alebo sa vyprdnem na túto gen. ?!?
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-07 23:04:01
avatar
Já čekám na karty kolem 15 tisíc, a rád bych si vzal AMD, protože bude mít v rasterizaci určitě lepší poměr cena-výkon a RT neřeším, hraju v 3440x1440 a na RT karta za 15 nebude mít stejně výkon, ale jestli budu muset čekat dlouho oproti třeba 4060 Táj, tak budu taky pěkně nasranej teda. Starší generaci už kupovat fakt nechci.
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-09 09:57:31

Lenže problém je, že 7800XT bude výkon ako 6950XT a ta je o 15% výkonnejšia ako 6800XT... Vidíš ten medzigeneračný výkon? 15%? Veď to je na smiech, jasne vidieť ako nás amd oklamalo a posunulo značenie!
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-09 13:01:43

coz o to, znaceni bych jeste presel, nejsem na nej tak vysazenej jak treba DD, kterej to urcite po zasluze zkritizuje. mne se spise nelibi spotreba a efektivita. 7900xt proti 6900xt je sice vykonejsi ale i vic zere. a takle to vypada ze i 7800/xt bude pri tom o trochu vyssim vykonu zrat vice nez 6800/xt. kdyz posun v efektivite oproti minule generaci je strasne maly i v highendu, sem fakt zvedavej jak to dopadne v porovnani s extremne efektivni 6800.
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-09 16:57:34

No RX7900XT mala byť tak RX7800 za 700€ max. To by bol medzigen. posun 50% voči RX6800, mne sa to nezdá veľa pri cipletovom riešení. S tým som aj rátal do toho som chcel aj ísť.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ehmmm 2023-01-09 10:54:14

Jistě... panu DD se to velice pěkně mluví, když dostal Radeon 7900XTX že? Já jsem 3 měsíce čekal na grafickou kartu. Moc jsem chtěl Radeon 7900XTX, beztak jsem za něj byl ochotný utratit 35 tisíc s tím, že bych chtěl Nitro+ edici od Sapphire a počítal jsem s příplatkem. Ale co se nestalo? No nic se nestalo, Radeony 7900XTX prostě nejsou a bůh ví jak dlouho dobu ještě nebudou. To mám jako sedět u PC bez grafické karty a koukat se na něj? Ne, prostě jsem šel a dal těch 35 tisíc nVidii ikdyž jsem nechtěl a jsem z toho naštvaný. Jenže za tohle si může prostě AMD samo... ty karty měly být skladem aspoň referenční, ale stejně jako vždycky přišlo jen pár kusů a jinak nic. Prostě nikde nic a já už toho mám plný zuby. Ona je jedna věc tvrdit, jak se to nevyplatí kupovat a je to předražený u nVidia, ale když člověk nemá na výběr, tak vezme to, co je.

A ještě teda k RTX4080 ... asi vůbec není potřeba kupovat tyhle předražený jakože "luxusní" edice, protože i Gainward RTX4080 Phantom za 34 990,- má super chladič, díky kterému o kartě nevím a přitom se chladí na 63°C max.
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-09 16:37:43

Momentálne si kúpil dobre. 4080 je lacnejšia, lepšia spotreba/teploty/hlučnosť, je skladom. U nás som videl len jednu kartu skladom a to asus tuf 7900xtx za 1400€. Referenčky mačka v mechu
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-09 20:38:44
avatar
Můj syn jí má taky, 4080 gainward a v průměru ta karta žere 270w pokud nezapne rtx což je naprostá lahoda na ten výkon a kupoval ji za 34 tisíc.Já mám nyní 4090 gainward utaženou na 350w,jediná karta co mě ted zajímá a byl bych ochoten ji vyměnit za mojí 4090 je 7900xtx powercolor limtied edition , zajímala by mě i recenze, na 6900xt powercolor tu byla recenze a musím souhlasit s honzou že to byl parádní kus hardwaru který jsem taky vlastnil a byl jsem velmi spokojen.
Sagi27 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-19 19:47:19

Samozrejme ze 4080 uz mam tiez objednanu. 7900xtx aj tak nikde nie je teploty na p..u. A 100e plus minus je asi jedno a navyse sa clovek nemusi obmedzovat koli rt...amd na to nema
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-27 15:50:03

Cena nemá žádný opodstatnění, nicméně máme to tady zkreslený. Zjevně na západě rostly platy ještě rychleji než u nás. Nákup lze ospravedlnit asi jen tím, že chce člověk nový stroj a jede minimálně 2k, tak se plácne pře kapsu, ovšem tady se už regulérně dostáváme na cenu celého PC 100k, což sem měl vždycky za magořinu, akorat, ze ted už se tam vlastne dostavame. Tohle je ta skutecna, realna inflace, ne nejaky cisilka ve statitice.
Jinak fanousci nvidia by si měli priznat, ze ted uz je to ferova dojicka, naprosto otevřená už je to skutecne o tom jestli to vyuzijete.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-27 16:27:05

Cele PC 100K? tak si to vezmime lepši monitor 42" OLED 120Hz 4K 900€, lepši zvuk kvalitna zostava 5.1 1000€, lepši receiver aby to nakrmil 1000€, AM5 PC 2000€ a samozrejme GPU 1000€
ani sa nenazdaš a 6000€ v prdeli a to sa bavime o strednej triede PC
Už sa chvalime že priemerny plat mame 1200€ lenže dnes 1200€ znamena ako pred rokom 600€ a inflacia nekonči o rok to bude zase 2x viacej.
Naš problem je že sme spokojny a šupeme nožičkami, komu s nas zdvihli plat o 100%? ale potraviny stavebny material, nerasne suroviny su o 100% vyšie, aj ked realne nie ale nam ich predavaju tak dokonca niečo aj o 1000% drahšie ako elektrina pre podnikatelov a obchody, ktory si to kompenzuju na nas.
Na zapade maju same štrajky aby im dorovnali platy o inflaciu u nas je ticho. My sme spokojny aj so 1/6 platom za rovnaku pracu
loso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Trochu jiné téma "Ovladače pr 2023-02-02 10:11:26

Dotaz DD: AMD už odepsalo řadu grafik Radeon 6000 a nevydává pro ně ovladače? Jen pro novou řadu Radeon 7000? Děkuji za info.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-02 16:33:09
avatar
??? proč, ono na nich něco nefunguje? Já vím že si všichni zvykli na nějaké game ready ovladače když vychází nová hra, ale asi vás překvapí, je to z 99% jen marketing, rozdíl výkonu mezi game ready a staršími ovladači je často nulový ;) ... takže AMD asi nemělo důvod vydávat ovladače pro R6000 sérii, navíc se soustředí na opravu některých R7000 a zlepšení jejich výkonu a vlastností, kde má zjevně velké mezery ... ale určitě se na RDNA 2 nevykašlalo, protože je to stále velmi aktuální série a chystá na letošní rok velký SW update ;)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarma
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarmaPátek, 17 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 715x
Komentářů: 0
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuČtvrtek, 16 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1421x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1559x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1420x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1886x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1191x
Komentářů: 0