TCL 65C815 – TEST a RECENZE 100Hz 4K QLED chytré televize s Hi-Fi zvukem Onkyo. Všeuměl? Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 12 únor 2021
Přejít na obsah
TCL 65C815 – TEST a RECENZE 100Hz 4K QLED chytré televize s Hi-Fi zvukem Onkyo. Všeuměl?
Balení a zapojení
TV v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Model TLC řady C815 v jeho 65“ provedení je rozhodně slušně univerzálně vybavenou televizí. Mezi její hlavní přednosti beru QLED VA 10bit panel s širokým rozsahem barev. Od toho se odvíjí vynikající barevné podání obrazu a podpora HDR. Ale ze všeho nejvíc musím pochválit integrovaný soundbar společnosti Onkyo. K této televizi opravdu nepotřebujete dokupovat další ozvučení jako je zvykem u 99% TV na trhu. Já osobně jsem televizi nainstaloval do místnosti 5x5m a ta jí dokázala krásně ozvučit, a to jsem ani nemusel nějak zvedat hlasitost, rezervy jsou zde tedy veliké. Co u tohoto modelu také stojí za připomenutí je opravdu použitelné HDR, které netahá za oči. Pouštěl jsem snad na dvě desítky filmů s touto podporou a v obraze to bylo opravdu dost poznat. A to musím připomenout fakt, že tento model rozhodně nepatří mezi nejlepší modely na trhu, co se týče maximální podsvícení.

Samozřejmě televize má i svá negativa, na které jsem během testování narazil. Jedním z nich je spíš nepoužitelné streamování 4K obsahu ze sítě. Televize je totiž zcela nepochopitelně vybavena pouze 100Mbit LAN konektorem, a to prostě pro filmy v maximální kvalitě nativního 4K rozlišení nestačí. Toto síťové omezení se projeví tak, že například přehrávač Kodi neustále načítá film do vyrovnávací paměti. Po přepojení na externí krabičku ve formě Shield TV (či jiné HTPC řešení), která má normální 1Gbit LAN konektor problém zmizel. Další problém vidím ve slabším integrovaném procesoru, který také moc nestíhá 4K obsah i když to sít zvládá, to jsou hlavně menší 4K filmy s větší kompresí.

Zde již nedochází k onomu načítání do vyrovnávací paměti, ale obraz není zcela plynulý. Opět po přepojení na Shield TV (či jiný výpočetní zdroj jako HTPC apod.) problém zmizel. Poslední negativum vidím ve zvoleném podsvícení EDGE LED. Bohužel pokud si pustíte tmavý film, například Hvězdné války, nebo seriál Mandalorian, kde je opravdu hodně tmavých scén a díváte se na to ve večerních hodinách bez okolního osvětlení, je patrný prosvit ve všech rozích. Černá prostě není černá, ovšem to je dáno spíše danou technologii, která je dnes jíž dávno překonána. Já osobně bych mnohem radši u tohoto modelu viděl Direct LED, kde jsou LED diody pod celou obrazovkou a lokálně se stmívají, kde je zrovna potřeba. Ovšem to bychom se už asi nevešly s tou cenou pod hranici 30tis. Jinak spotřeba TV se v běžném režimu pohybuje kolem 150W.

  • Závěr

Celkově se TLC snaží nabídnout za slušnou cenu opravdu hodně muziky. Doslova :). Právě v oblasti zvuku tahle TV vynikají nejen ve své kategorii. A to opravdu výrazně. Pokud neplánujete dokupovat nějaký soundbar nebo Hi-Fi zvuk k vaší TV, tak tohle řešení „vše v jednom“ s integrovaným soundbarem ONKYO, vás vyloženě nadchne. Konkurenčních TV vybavených podobně dobrým zvukem je opravdu pomálu, pokud vůbec nějaké.

Z hlediska ostatních kvalit, co by chytré TV, je to ale spíš slušný průměr na tuhle cenovou třídu. Vyloženě pro filmové nadšence bych ji nedoporučil, ale pro ty jsou tu domácí kina/projektory ;). Panel samotný má sice 100Hz, což je hezké, ale přes konektorovou výbavu neprocpe standardně více než 4K při 60FPS. Nejslabší z hlediska obrazu u tohoto panelu je určitě podání černé barvy, kde černá prostě není úplně černá. Nicméně pokud nejste extra obrazový nadšenec, tak drtivou většinu běžných uživatelů obraz téhle TV rozhodně celkově nadchne a více než uspokojí. Obecně pak HW výbava a výkon TV je slabší a některé věci nejsou úplně SW doladěny. Rozhodně to LAN připojení by mělo být rychlejší. Na druhou stranu je zde téměř vše. Upřímně bych ale vzhledem k omezenému výkonu ten ANDROID TV modul v té TV spíše neměl a používal HPTC či jiný zdroj chytrých funkcí a obsahu.

Z dnešního pohledu pak TLC C815 sérii chybí určitě HDMI 2.1 a FreeSync podpora. To ale není až tak překvapivé, většina výrobců klasických TV se obojímu vyhýbala, jak dlouho to jen šlo. A tak většina i loňských modelů TV prostě tyhle věci nemají. Což je rozhodně škoda, zejména s ohledem na to, že TV má 100Hz VA panel, který je prostě nevyužit. Speciálně pro hráče s konzolí ale i PC by obojí bylo rozhodně znatelným přínosem. TLC nicméně říká, že u další generace svým modelů, tyhle technologie a výbavu doplní.  

Celkově tedy TLC 65C815 rozhodně za ty peníze stojí jako celek za úvahu. Dobrý poměr cena/výkon z hlediska velké a univerzálně slušně vybavené TV. Paradoxně nejvíce z řady vystupuje zvukem. Ten je opravdu vynikající ve srovnání s 99% ostatních TV na trhu. V dalších ohledech se snaží nabídnout skoro vše, ale osobně bych ale TLC doporučil soustředit se jen to podstatné a zaměřit se na kvalitu detailů, než se za každou cenu snažit nabídnout vše, ale s nutnými ústupky kvůli dostupné ceně. Například integrované SoC by potřebovalo viditelně posílit, konektorová výbava zlepšit. Zkrátka TLC se snažilo nabídnout vše za dostupnou cenu, ale díky tomu některé opravdu podstatné prvky nejsou tak dobré, jak by mohly být. Celkově jde ale o dobrou pěknou TV za dobrou cenu s extra výjimečně kvalitním zvukem.

Za poskytnutí monitoru na recenzi děkujeme společnosti TCL

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
n3v3r3k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-14 09:55:29

jak je to se skylinkem? ted mam klasicky setobox a v něm kartu, kdyz si koupim tu tv a nechci uz pouzivat setobox je moznost tu kartu dat do slotu v tv ? nebo jeste musim dokoupit dekodovací modul ? diky
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-14 16:56:46

Za tu cenu je značkové TV Samsung 65Q70 s HDMI 2.1.
Kdo by tohle kupoval.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-14 20:54:19
avatar
to sice ano ale ten Samsung ma obycejne repraky.. Prece jenom ten sounbar od onkyo neco stoji..
a zas kdo ma TV jenom na streamovani netflixu nebo filmu z nasky ten naky HDMI 2.1 stejne neresi.. to resi maximalne clovek co si k tomu pripoji kompa a chce mit 4K@120Hz

jinak ten samsung je v akci az poslední mesic, je to celkem starej model co zacinal na 50tis kdyz dorazil v 3/2020 na trh.. Tato TV stala uz od zacatku 30tis s DPH

Celkem skoda ze se Samsungem neni posledni rok moc dobra domluva nakou tu jejich TV jsem taky chtel testovat, bohuzel byl o to maly zajem...
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-15 08:15:07

TOP řady od Samsungu hrají už nekolik let výborně.
Navíc, kdo je náročnější po zvukové stránce, tak stejně koupí pořádné audio nebo lepší soundbar.

Prostě nikdo nedá za noname Čínu 30tis, když tu má lepší značkový Samsung.

Nechápejte mne Honzo špatně, TV to špatná nebude, ale je to jako s telefony Huawei. Osekané za premiovou cenu, což je špatně.
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-15 13:06:18

Souhlas, tady je to preference úhlopříčky a zvuku na úkor kvalitního obrazu. 65" je dost a TV je asi konkurenceschopná za tu cenu, záleží na preferencích a svoje uživatele si najde.
Osobně ale preferuju kvalitnější obraz spíš než úhlopříčku a zvuk je úplně mimo protože si myslím že i bedny za 2k budou hrát lépe než repro z TV (minimálně z fyzikálních důvodů).
Prodávat za 30k TV bez FALD je docela odvaha. Navíc to HDR musí na edge led vypadat hrozně (HDR = maximální jas).

Zvuk jde pořešit, úhlopříčka taky (dám si gauč blíž) ale s obrazem se nehne a to je podle mě u TV nejdůležitější.

U těch externích zdrojů je to s kvalitnějším signálem docela boj. Zkoušel jsem pustit HDR z PC (TV jako monitor) a při zapnutí HDR ve Windows to vypadá dost šedě, pokud pustím SDR se zapnutým HDR ve Windows tak jsou barvy sytější než HDR zdroj. Pokud HDR ve Windows vypnu tak vypadá HDR zdroj ok, SDR je pak přepálené. Funguje to zkrátka divně.
Problém je i to že nevím jak zjistit že je soubor opravdu v HDR, z vlastností poznám kodek ale tohle nevím.
Kdyžtak díky za rady.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-17 08:58:04
avatar
Ty problémy, které popisuješ s HDR na Windows, jsou ale problém Windows samotných a ne toho zobrazovadla.
Microsoft se to sice snaží házet na výrobce zobrazovadel a tvrdí, že pokud má monitor/TV VESA certifikovanou HDR podporu, že to pak funguje dobře, ale internet je plný lidí, kterým to nefunguje ani na drahých kouskách s nejvyšší VESA HDR certifikací...
Na mém Samsung CRG90 se to chová úplně stejně, jak popisuješ a to má dle Samsungu nejvyšší certifikaci DisplayHDR 1000.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Samsung 2021-02-27 21:24:02

Nejen top modely. Mám starší přístroj Samsung střední třídy a zvuk z TV je velice slušný. Rozhodně jsem čekal mnohem horší a byl jsem mile překvapen.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-15 10:54:01
avatar
Soundbar je skvelá vec, na Vianoce sme si ho kúpili k 7 ročnej plazme a je to teda pekný rozdiel. Až ľutujem že som to nekúpil skôr.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-15 14:14:28

Nechtěli byste otestovat nějaké soundbary ? Porovnání Samsung/LG/Sonos Beam za 10-12k by se hodilo
...před dvěma týdny jsem po dlouhém rozhodování koupil Sonos Beam - podle zahraničních recenzí super bomba za tu cenu. No druhý den jsem to šel vrátit. Tak příšerný zvuk to mělo až jsem se zděsil Žádné basy, přepálené výšky,středy nevýrazný. Pořád se musel upravovat ekvalizer protože nastavení "A" které znělo slušně v jednom filmu znělo hrozně na netflixu atd. Po tomto debaklu už nevěřím, že ten Samsung který taky vychvalují bude hrát dobře (kromě basů,ještě aby ne když má externí SUB)
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-15 16:04:34

Mě přijde soundbar pořád jako kompromis co se týče zvuku, resp menší rozměry na úkor kvality zvuku.
Je to docela levné a prostorově úsporné ale ve výsledku to bude řešit podobné problémy jako mají klasicke receivery. Osobně mám HTR 4065 což je vykopávka, dolby atmos rozkódovat neumí (takže u videa co přehraje TV a pošle do receiveru atmos nefunguje zvuk), HDR neumí (takže externí zdroj musí být připojený přímo do TV), 4k jen ve 25 FPS (totéž jako předešlý), takže to pak slouží fakt jen jako "hloupý zesilovač.
Napadá mě jestli není nějaké lepší řešení do 10k než soundbar protože co koukám tak je to pořád jen trubka s reproduktory ve které je i zesilovač. Cokoli v podobné ceně s ozvučnicí by mělo hrát lépe.
Ten co čte [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tak já fakt nevím 2021-02-19 15:16:12

Ale TV za 30 tisíc mi fakt nepřijde cenově přijatelná. Internetové TV jedou ve fullHD, terestriál i v SD a 4k je super, když na tom pouštějí videa v obchodě. Abychom lidi naučili naučili utrácet za blbosti, musíme je nejdřív přesvědčit, že jsou ty blbosti nepostradatelné. Přitom stačí starší věž nebo obstarožní domácí kino a zvuk je víc než přijatelný a daleko lepší, než s nejdražším soudbarem. A o prostorovém zvuku se bavit nebudu.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - LAN 2021-02-26 18:41:04
avatar
100Mbit ma i samsung co stal pred 2 roky padesat klacku, je to neuveritelny, je to tak. Paradoxne Wifi pripojeni nema tu razanci, (film z NASu se i po pomalejsi LANce nacital pri seekovani rychleji, nez pres tu Wifi) ale je rychlejsi jak LANka, i kdyby TV umela Wifi jen 1x1 a 80Mhz / 5Ghz, tak by to mohlo linkovat i okolo 600Mbit, v realu tak 300Mbit. speed.

K te lance, plastove zasuvecky jsou pouzivany proc ? Dobre si pamatuji jak vyrobce Mikrotik daval do serie RB7xx prave tyto plastove ethernety a ty se casto z desek vylamovaly jak po masle. Vely pruser. Vratily se pak "kovove" ethernety a vse ok.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-27 21:25:50

Protože číňan ušetří několik centů za 1000ks.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Hotovo! EA převzala CODEMASTERS a s ním série DiRT, GRID i F1
Hotovo! EA převzala CODEMASTERS a s ním série DiRT, GRID i F1Úterý, 02 březen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 670x
Komentářů: 9
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1794x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 1
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1717x
Komentářů: 8
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2472x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2523x
Komentářů: 0