Silicon Power US70 1TB – TEST a RECENZE rychlého NVMe Gen4 SSD disku za solidní cenu Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 09 červen 2021
Přejít na obsah
Silicon Power US70 1TB – TEST a RECENZE rychlého NVMe Gen4 SSD disku za solidní cenu
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Model US70 je prvním SSD diskem tohoto i u nás v ČR prodávaného výrobce, který konečně přinesl podporu PCIe 4.0 a dokázal se přiblížit metě 5GB/s. Výrobce se také zaměřil na to, aby disk poskytoval stabilní rychlost zápisu po delší dobu, což velmi chválím. Některé konkurenční disky ztrácí výkon už po zaplnění 5-10% své kapacity a to může být pro některé majitele velký problém. Co také hodnotím kladně, jsou provozní teploty.

Disk je sice dodáván bez chladiče, ovšem jak ukázalo moje měření, nemá to na provoz disku žádný vliv. Disk se nepřehřívá, a pokud ho osadíme integrovaným chlazením, které se nachází skoro na každé základní desce, poklesne provozní teplota pod 50°C.

Výrobce vsadil u disku na kvalitnější čipy TLC a díky tomu mohl poskytnout delší 5letou záruku a také nabídnout papírově velmi slušnou životnost ohledně přepisu dat. A ani cenově na tom není US70 nijak zle. Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk momentálně prodává, jsou aktuální tyto ceny v ČR následující:

  • 1 TB – 4 790,- s DPH (4,79,- za 1GB)
  • 2 TB – Prozatím se neprodává

Jak vidíme z poměru cena/výkon, u testovaného modelu zaplatíme za jeden GB 4,8Kč. Bohužel 2TB model se u nás ještě neprodává, tam bychom se mohli dočkat ceny ještě o kapánek nižší. Pokud to porovnáme s konkurencí, není na tom Silicon Power vůbec špatně. Například VP4100 1TB od Patriotu, který má velmi podobné parametry stoji o zhruba 5-6 stovek více. Sice má v základním balení hliníkový chladič, ovšem kdo ho nepotřebuje a plánuje osadit disk integrovaným chlazením základní desky, nabízí Silicon Power příjemnou alternativu s lepším poměrem cena/výkon.

Po všech stránkách tedy velmi slušný disk za solidní cenu, kdy patří k nejdostupnějším takto rychlým a vybaveným SSD modelům.

Za poskytnutí testovaného disku děkujeme společnosti Silicon Power

Za poskytnutí ostatního HW děkujeme našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Grafy 2021-06-10 14:51:08

V grafech chybí žlutý puntík. (Alespoň přibyla šipka.)
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-10 19:46:37

Chybí nějaké praktické testy. Rychlost startu Windows, Spouštění her atp. Domnívám se, že proti PCIe 3.0 bude rozdíl v oblasti chyby měření a vyšší cena za PCIe 4.0 jsou pro většinu uživatelů jen vyhozené peníze.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-10 21:16:57
avatar
Tak ale to každý kdo se o to trochu zajímá ví, že se to za ty prachy pro 99% běžných uživatelů naprosto nevyplatí. SW neumí ty rychlosti využít bohuže, protože rychlost přenosu těch nejmenších souborů, která je mega důležitá je o ničem.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-11 11:38:24

Zajímám se a vím, ale hledám nějaké využití ve kterém by PCIe 4.0 mělo praktický přínos. Zatím to je předražená technologie k ničemu. Možná by disk na PCIe 4.0 měl přínos při generování plotů pro těžbu chia.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-21 12:54:24

Nemíním to jako hate, ale přijde mi vážně smutné, že TLC čipy dnes považujeme za kvalitní ...
hajiborojobo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-28 08:58:58

mlc čipy se prodávávají velmi omezeně..
koupil jsem z Německa m2 Seagate Nytro XM1441 2TB (prý enterprise ssd) za 250euro, zda to byla dobrá koupě, nevím, rychlosti jsou pomalejší než ty nové tlc.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vyšlo F1 22 – nejlepší herní zpracování formulí?
Vyšlo F1 22 – nejlepší herní zpracování formulí?Neděle, 03 červenec 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 482x
Komentářů: 0
Construction Simulator – stavět je dnes drahé, ale ne na PC!
Construction Simulator – stavět je dnes drahé, ale ne na PC!Neděle, 26 červen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 913x
Komentářů: 2
Forza Motorsport – nový simulátor s dech beroucí grafikou!
Forza Motorsport – nový simulátor s dech beroucí grafikou!Úterý, 14 červen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2563x
Komentářů: 15
Remake legendární hry System Shock se blíží!
Remake legendární hry System Shock se blíží!Pondělí, 13 červen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1984x
Komentářů: 1
Aliens: Dark Descent – nová Alien hra se blíží!
Aliens: Dark Descent – nová Alien hra se blíží!Pátek, 10 červen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1745x
Komentářů: 4
Call of Duty: MW2 představeno – naposled od hamižného Activison?
Call of Duty: MW2 představeno – naposled od hamižného Activison?Čtvrtek, 09 červen 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1197x
Komentářů: 3