AMD RYZEN 7 7700X – TEST a RECENZE nové generace klasického 8jádrového procesoru Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 03 říjen 2022
Přejít na obsah
AMD RYZEN 7 7700X – TEST a RECENZE nové generace klasického 8jádrového procesoru
AMD RYZEN 7 7700X a testování
Cinebench R20 a R23
7-Zip komprimace dat
POV-Ray Raytracing
Blender
Video Encoding
Výkon ve hrách
Spotřeba, teploty a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

AMD RYZEN 7700X je nejvýkonnější čistě 8jádrový procesor všech dob. Pro srovnání původní RYZEN 7 1800X z roku 2017, tedy „pouze“ pět let starý 8jádrový TOP model s podobným TDP, dosahuje v Cinebench R23 výkonu 967/9309 bodů. Nový 7700X má ve stejném testu 2009/20439 bodů. To je více než 2x vyšší výkon na jedno jádro a 2,2x vyšší výkon na celek! Se stejným počtem jader/vláken a zhruba stejnou spotřebou! S ohledem na to, jak malá zlepšení nám představoval Intel se svými 4jádry a několika jejich generacemi téměř dekádu, jde o impozantní posun. 

I proti obecně velmi vysoko hodnocené předchozí RYZEN 5000X generaci, je ten posun velmi solidní. Proti 5700X je 7700X o více jak 40% výkonnější, proti 5800X s podobným TDP v základu je ten rozdíl stále kolem značných 30%. Za pozornost ovšem stojí ECO režim, tedy cílené snížení TDP/napájení na 88W ze 105W, což znatelně srazí spotřebu blíže tomu 65W RYZEN 5700X, ovšem výkon o moc ne. Do jednoho grafu v článku jsem „nenápadně“ uvedl ten výkon, který je jen o pár jednotek % nižší proti nebržděnému 105W režimu, takže se bavíme opravdu o monstrózní efektivitě s ohledem na pokles spotřeby v desítkách W. Ale chci si nechat testy RYZEN 7000X na sníženém napájení do samostatného článku, protože to prostě stojí za to :).

Musím říci, že jakkoliv jsou RYZEN 9 7950X i RYZEN 7 7000X velmi působivé procesory na ten maximální výkonový režim, oba dva jsou z mého pohledu ještě mnohem působivější, když se neženou na to maximum a trochu se jim ubere z napájení. Výkon totiž klesne jen o pár bezvýznamných %, spotřeba ovšem spadne o desítky % a tím pádem i zahřívání atd. Efektivita nových 5nm čipů je zdrcující a AMD to u nových 7000X trochu zbytečně schovává svou snahou získat každé % výkonu. Pravda, může si to dovolit, protože i tak jsou nové RYZEN procesory o parník úspornější, než stávající i nové stále jen 10nm monolitické Intel procesory s podobným výkonem.

Vypíchnout také musím dosavadní zkušenosti se zbrusu novou AM5 platformou, která tady bude řadu let a sloužit bude pro několik dalších generací RYZEN procesorů. Absolutně žádné problémy! Což je až neuvěřitelné, protože vždycky nějaké s novou platformou byly. Zatím, musím zaťukat, že nic. Všechno šlape výborně. Také chladiče jsou kompatibilní, takže žádné komplikace ani tady. Jedinou komplikací, speciálně u levnějších modelů procesorů v nové řadě, jakým je i RYZEN 7 7700X (8/16) a také ještě levnější RYZEN 7 7600X (6/12), jsou základní desky. Prozatím jsou v obchodech jen dražší X670 a hlavně X670E, což jsou modely někde z cenového rozpětí zatím 10 – 20 tisíc. A ty tak těžko bude většina potenciálních uživatelů pod RYZEN 7 7700X běžně osazovat.

K němu se bude spíše hodit B650E a spíše až levnější B650 modely. Ty jsou již ohlášeny, ale na trh do prodeje dorazí až v dalších týdnech. Takže zájem o nový RYZEN 7 7700X asi bude v současnosti vlažnější, protože prostě zatím nejsou v obchodech cenově dostupné AM5 desky. Ale dorazí. Pochopitelně i tak v současnosti poměrem cena/výkon, s ohledem na vyšší ceny desek, DDR5 pamětí i samotných CPU, samozřejmě nemůže PC s RYZEN 7000X konkurovat výprodejovým RYZEN 5000 na AM4 platformě, ale to je normální. Ceny za samotné CPU jsou ovšem stanoveny docela dobře, tam je poměr cena/výkon solidní.

  • Závěr a hodnocení

RYZEN 7 7700X je působivý mezigenerační skok, kdy bez zvýšení spotřeby a počtu jader/vláken, AMD dokázalo navýšit výkon o víc jak 30%. Pokud bychom vzali výkon na nižším TDP, je skok dokonce běžně přes 40%. Energetická efektivita nové generace procesorů AMD je impozantní a nemá na trhu žádnou konkurenci. I ten výkon, prostě neexistuje jiný čistě 8jádrový takhle výkonný CPU. Intel to moc dobře ví, takže v současnosti stojí cenově na trhu proti 8jádrovému/16vláknovému RYZEN 7 7700X, Intel Core i7-12700K ale s 12jádry/20vlákny! V praxi má ovšem podstatně vyšší spotřebu, přičemž výkon je jen zanedbatelně vyšší při využití všech jader, v řadě věcí je dnes 7700X výkonnější (například i ve hrách a na 1 jádro obecně), protože má prostě vyšší běžné takty a výkonnější jádra. A to vše s mnohem nižší spotřebou. A nově i integrovanou grafikou, co předchůdce neměl. Vskutku impozantní výsledek.

Samozřejmě by RYZEN 7 7700X určitě slušela nižší cena (jako asi dnes všemu), tím spíše že Intel za podobné peníze hodlá prý nabídnout Core i7-13700K s již 16jádry a 24vlákny, což sice bude mít reálné TDP 253 – 300W v praxi, ale také prostě vyšší výkon za podobou cenu. Ovšem zatím je pouze ohlášený nikoliv na trhu, což RYZEN 7 7700X už je. Každopádně myslím si, že by RYZEN 7 7700X i RYZEN 5 7600X slušela tak o 50 dolarů nižší cenovka, než za co je AMD ohlásilo. Pravda udělalo to za situace, kdy za tu cenu byly prostě dobré. Prostor zde ale zjevně je a cena nepochybně půjde časem dolů. U nás ji navíc v současné situaci vyhání neobvykle vysoký kurz dolaru.

Celkově je RYZEN 7 7700X výborný 8jádrový procesor, ovšem jsem si prakticky jistý, že nebude úplně tím nejlepším 8jádrovým modelem v této generaci AMD :). Tím bude až RYZEN 7 7800X3D, který bude zajímat hlavně hráče, kdy už tak skvělý herní výkon 7700X ještě znatelně navýší. Tedy alespoň tam, kde bude mít velká vrstvená L3 cache vliv. Nicméně na ten si ještě počkáme a cena asi bude o něco vyšší. Přesto pořízení 7700X už dnes to nebrání, protože jednoduše můžete už teď AM5 PC pořídit a používat, a pak jen v budoucnu snadno vyměníte CPU. Maximálně někomu uděláte radost, že mu na ten svůj 7700X dáte za pár měsíců slevu a doplatíte si to něco málo na 7800X3D.

Největším problémem je pro většinu v tuto chvíli absence cenově dostupných AM5 desek, kdy B650 modely dorazí až v dalších týdnech, ale samozřejmě se kombinaci s X670/X670E nedá nic vytknout, jen zkrátka poměr cena/výkon není v tuto chvíli nijak zářný. Ale to je osud téměř každé podobné novinky, jistě si vzpomínáte, co stály RYZEN 5000, když vyšly. Z mého pohledu je samozřejmě RYZEN 7 7700X výborný CPU, možná zajímavější je ale v tom ECO režimu, kdy efektivita a nárůst výkonu proti podobně úspornému předchůdci jsou nečekaně masivní. A fakt že má i tu malou integrovanou grafiku je příjemný bonus. Je to rozhodně zatím nejlepší 8jádrový procesor, který dnes existuje :).

Za výbavu pro testování děkuji našim partnerům

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 13:21:23

Jsou to dobrý procáky, takhle se musí na intel, hrubou silou taktu. Akorat je skoda, ze teplotne dohnaly alder lake. Bohužel to vypada, že nastala doba vodníková. Jako hráč bych počkal X3D, náskok oproti minulé generaci intelu je malý.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 13:27:15
avatar
ty teploty nejsou problém a dá se to levou zadní uchladit kvalitním towerem, AiO nepotřebuješ ... ten CPU netopí, on má prostě malý čip, s velmi koncetrovaným teplem, ale to je jen ve specifických zátěžích ... jako celek to netopí, protože jednoduše nemá z čeho ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 13:47:28

Pokud tam nehoníš nějaké rendery a máš to na normální používání a hry, tak se přes 60-70°C s normálním chladičem ani nedostaneš...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 15:58:21

Teraz ma (Grizzly Conductonaut) zaujimavi tekuty kov, čo odvadza teplo 7x lepšie ako hociaka termovodiva pasta.
štandardna nocula D15 so svojou pastou sa zahrievala na 85,8°C s tekutim kovom Grizzly Conductonaut 65°C ten isty chladič...
Ako DD pisal AMD nema problem že žerie priliš vela W, ale že čip je priliš maly, ale kvalitna pasta tepelná vodivosť 73W/mK urobi svoje
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 16:36:48

On problém není, že je ten chip malej, ale že na to dali tak tlustej heatspreader. Tady v tom videu der8auer udělal delid 7950X a posadil chladič rovnou na chip a dostal se na teploty asi 70°C v all-core zátěži...

https://www.youtube.com/watch?v=y_jaS_FZcjI
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 21:47:02

Samozrejme som to video videl, ten tlustej heatspreader odstranil a použil ten tekuty kov od grizzly
Ten tekuty kov ma tepelnu vodivosť 73W/mK
Keby použil bežnu pastu cca 10W/mK vysledok by bol podobny ako s, či bez, robili podobny test a rozdiel teplot bol 1,5°C
Keby ten tekuty kov použil aj na ten tlustej heatspreader vysledne hodnoty by až take rozdielne neboli.
Ten tlustej heatspreader služi na to aby teplota s toho maleho čipu sa rozložila na vačšiu plochu.
To že DD ma nišie teploty ako niekde inde da sa to docieliť viacerými spôsobny, teplota okolia niektory to testuju v zatvorenej skrini, použitym chladičom čo DD použiva D15 čo je asi najlepši vzduch chladenie na trhu a termovodivou pastou asi použiva tu lepšiu značku pasty su od 2-73W/mK
Aj ked sa to nezda ale toto robi rozdiel v desiatkach °C
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 09:59:10

no nekde sem cetl ze se tekutej kov pro novy ryzeny nedoporucuje. asi by to byl celkem pruser kdyby tema vyrezama stekl na kontakty. jinak jo, taky ho pouzivam uz od 2700x, tam mi to proti lepsi paste pomohlo o 5-8 stupnu klid/zatez, na 5900x sem uz pastu nezkousel
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 13:49:50

S těma chladičema je to trochu složitější. Ne všechny AM4 chadiče se ukázalo, že na AM5 pasují. Víc to rozebíral JayZ tady v tom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=dpdf0g3zAqA
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 17:14:03
avatar
není to složitý a Jayz opět zmatkuje, ten NH-D15 co mu tam "nepasuje" mu tam nepasuje proto, že k němu nemá AM4 sadu, kterou ke starším chladičům NOCTUA dává zdarma nebo za malý příplatek. Jinak všechny AM4 běžné chladiče na to jdou ... zkoušel jsem několik a všechno tam jde bez potíží.
Lachtan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 14:45:11

Předem říkám,že se sice snažím být jakožto koncový zákazník ,nebýt na ničí straně,důležitý je poměr cena/výkon a je jedno z kterého tábora to bude,i přesto jsem více fanoušek AMD tábora.Takže dvě otázky:jak je možné ,že tady vždy vychází herně lépe ryzen,kdežto většina ostatních testerů měří přesný opak,teď nemluvím jen o Intel fans z pctuningu.Dále je zajímavé,že sice argumenty ohledně chlazení dávají smysl,přesto je tohle jediné místo,kde se nové ryzeny chladí naprosto s přehledem a není v tom žádný problém.Jak je to sakra možné.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 17:12:46
avatar
Nejsem za jejich testování zodpovědný. Jak velký je rozdíl? Pár %? = tedy žádný rozdíl?

Do našich závěrů vůbec nezapočítávám výsledky ze singlcore testů ani z her apod. To také může dělat rozdíl. Současně počítám jen s cenami CPU ne s cenami ostatních věcí a nemyslím si, že by poměr cena/výkon novinek vyšel nějak úžasně .... a herně rozhodně v řadě her vychází RYZEN lépe, opět záleží na sestavě, testují na AMD nebo Intel sestavě? Tetují s Radeon nebo NV? testují s rBAR on/off? Nemůžeš prostě srovnávat výsledky různých recenzí mezi sebou, pokud vyznikají na zcela jiných sestavách.

naše měření a výsledky prostě odpovídají naší testovací sestavě s Radeon RX 6900 XT + SAM ve srovnání s X570+DDR4 3600 pro R5000 a Intel Z690 + DDR4 pro Intel 12000.

Všichni chladí RYZEN 7000 žádný problém, každý objektivní novinář ti řekne, že ta teplota jen vysoká vypadá (navíc nejde o teplotu CPU ale nějakou spotovou teplotu na malé ploše čipu), ale ten CPU jako takový netopí (nemá tak vysokou spotřebu, aby topil), každý kdo ten čip má tak ví, že ty chladiče jsou chladné na omak, ne jako u 250W CPU intelu. Prostě pokud někdo říká, že chlazení RYZEN 7000 je problém, nebo že vyžaduje AiO, tak naprosto lže ... i naprosto průměrný chladič jde použít, můžeš mít v některých testech jen o pár % nižší výkon, ale v běžné praxi to nepoznáš.

Ale to všechno bys věděl, kdyby si alespoň některé ty objektivní testy a články četl ;) mnozí říkají to samé, co já ...
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 23:01:45

Je pravda, že mě taky udivilo to, že všude to testovali s RTX3090Ti, nikde netestovali s Radeonem, takže vlastně ani nejsou výsledky se SAM pro porovnání...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 08:20:37
avatar
Nejen to. Pokud se nepletu, tak Radeon + Ryzen spolu fungují o pár zanedbatelných procent lépe, než GeForce + Ryzen. V praxi to moc podstatné není, ale měřitelné to je. Takže už jen to, že měření zde jsou s RX 6900XT oproti většině recenzí s 3090Ti může udělat těch pár procent rozdílu ve prospěch Ryzen CPU. Kdo ví.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 18:03:15

Nevím kam jste se díval, ale všude to vychází +/- stejně, až teda na nejmenovaný český "modrý" web a i tam můj "oblíbenec" napsal, že si koupí AM5 (a v testu 7950X dal kupodivu zlatou hvězdu). Vždycky prostě záleží na metodice, kromě toho AM5 je nová platforma a vydrží tu, jak je u AMD zvykem, řadu let a bude zrát, narozdíl od Inteláckých.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 19:40:45
avatar
Nemyslím, že PCTuning jsou nekritičtí Intel fandové. Recenzent procesorů naopak hodlá pořídit sestavu na 7950X.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chladič 2022-10-05 22:44:57

Má smysl kupovat Noctuu?
Jsem na vazkach mezi Fera, Arcticem a Noctuou. Ta Fera je hrozna, muj stary 6700K @4,4Ghz mu dava na frak (85C).
Nebojim se teplot, ale hlucnosti, protoze chladic pojede pri 80C furt naplno, nebo ne?
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-05 22:51:33

Pokud bude na chladiči osazen kvalitní ventilátor, který i při vysokých otáčkách dokáže být nerušivý, tak v zátěži v oněch 80C bude stejně přehlušen grafikou.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 07:16:25

A to je ktery? Nechci kupovat vetrak za 2000... Ted to mam nastavene tak, ze rx580 ma v zatezi 80C a vetraky min hlucne nez CPU. Proto se ptam, jestli strjna situace bude aj u 7700X, protoze ten Fera je priserny.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 09:21:29

No já mám také Feru 3 1224 V2 a ten větrák jsem musel také vyměnit. Samotný chladič je ok za tu cenu. Dal jsem na něj Scythe SU1225FD12L (300kč), který točí do 800 otáček a R5 2600 na 3,9GHz chladí do 65C max při hrách a je ticho. V těch max otáčkách o něm nevím. Pro vícetopící CPU to bude chtít více otáček. Rozhodoval bych se pro Noctuu, ale i ten Scythe je za mě super.
Nároky pro 7700X si netroufám hodnotit. Bude to chtít asi lepší chladič a pokud ticho, tak opět lepší ventilátor.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 10:17:55

Já jsem to už zkoumal, jakej chladič si koupit a nakonec všechno ukazuje na Noctua NH-U12A, je drahej, ale nic lepšího v této velikosti není.

Porovnával jsem to hlavně s Be quiet! DARK ROCK 4 a Scythe Fuma 2, ale všechny testy vyhrála Noctua...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 08:34:11
avatar
Já jsem nakonec koupil Scythe Fuma 2, páč mi z recenzí vyšlo, že Noctua je sice lepší, ale málokdy dokázala vyčarovat víc než o 1°C lepší výsledek a to mi přišlo při tom cenovém rozdílu málo. Nebo tys našel nějaké přesvědčivější výsledky?

Jinak GiGi, to jaké otáčky bude točit větrák si přece můžeš nastavit sám a nenechávat to na nějaké automatice, která si myslí, že ví co ty chceš;-)
Doporučuju nainstalovat FanControl a nastavit takové otáčky (teplotní křivku), aby ti vyhovoval hluk. Pokud koupíš 105W Ryzen, tak se rozhodně nemusíš bát, že by byl problém ho uchladit.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 10:04:25

noctuu ma urcite smysl kupovat. ja mam tu svou asi 10 let a na tretim cpu, ventilator stale neslysnej a bez jakyhokoli problemu a pocitam ze minimalne dalsich 5 let vydrzi. a je dost velka pravdepodobnost ze pro nejakej dalsi novej socket, at uz AM6 nebo intelXXX, udela noctua novou montazni sadu, kterou bude posilat zdarma nebo za par korun a s takovou mi mozna vydrzi az do smrti jako tech 2200 co me stal sou dost mozna nejlip utraceny prachy v zivote
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 21:29:30
avatar
joo, to sem si taky pred mnoha lety rikal - dnes moje cca deset let stara Noctua NH-D14 funguje porad jako tehda Osedlala mezitim slusnou radu tech vykonnejsich CPU pres FX 8350, Ryzen 1700x, 2700x i 5900x a porad ji nedochazi dech. Az se odhodlam do am5 sestnactijadra, pocitam ze porad nebudu muset resit chlazeni - paradoxne kdyz to shrnu, tak je to v sumari ten nejlevnejsi CPU chladic, ktery jsem si kdy poridil
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 08:44:30
avatar
Já mám stejnou zkušenost se Scythe Ninja. Kupoval jsem ho na Phenom II a když jsem po letech dělal upgrade na i5 3570K, tak jsem jim jen napsal o novou upínku. Ta přišla myslím zdarma a chladí ho dodnes, stále s origo větráky.
Doufám, že Fuma 2 ,kterou jsem dal na 5800X, bude podobný příběh. Využívá zadní část AM4 úchytu, takže na AM5 půjde beze změny.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 11:29:51

Ok tedy. Vzhledem k memu veku uz stavim PC do konce aktivniho zivota, tak ta Noctua dava smysl.
Jenom cim vyssi vykon chcu, tim se to vsechno nabaluje. Chtel jsem do 35k, uz su na 40k...
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 13:08:08

Na PC je krásná variabilita. Osobně bych v první řadě řešil case a airflow a až potom drahý těžký chladič. Pokud se vyřeší dobré proudění vzduchu, pak overkill v podobě NH-U12A nemusí být nutný. Nebo je dobré mít aspoň na paměti, že mizerné proudění vzduchu sebelepší chladič nezachrání.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 14:54:28

U12S v pohode staci, oproti cemukoli jinymu se ale proste priplatek za noctuu fakt vyplati, je to chladic na dlouhy roky dopredu nebo dokud bude trh s desktopy a domacim stavenim vypadat tak jak v poslednich 15 letech.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 18:36:09

Case mam 10let a menit ho nechcu. Mam 1in/1out + zdroj.
V casu to proudi hezky.
Chtel jsem rx6800XT, ale ten cenovy rozdil proti 6700XT je prilis velky nez by mi to v mych hrach pomohlo (simulace, strategie, vyjimecne FCry).

Tak diky za diskuzi.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 20:52:53

grafiku jedine z bazaru, rx6800 prodavaj uz za 9k. chce to osobni predani, idealne si kartu nechat predvest ale da se v pohode. u radeonu se narozdil od geforce pro tezeni netaktovali tolik pameti, tak by meli byt v pohode. bezne maji jeste 1-2 roky zaruky, pokud je z ceskyho shopu tak to je jasna volba.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 08:37:18
avatar
Přesně tak, RX 6800 je super volba.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-06 17:22:01
avatar
Tak a teraz 7600X Ten ma na začiatok zaujíma najviac.
Stasek1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Upgrade 2022-10-11 20:44:57
avatar
Uvažoval sem o koupi 7700x jenže po krátkém zamyšlení na co vůbec PC využívám což je pouze hraní her ve 4K , bude pro mne asi lepší prodat moji AMD 3700x a doplatit do 5700x jelikož na procesoru ve 4K hraní až tak nezáleží a zaměřit se na nové grafiky od AMD , můj plán je prodat 6900xt doplatit a koupit něco z nové 7 řady karet.Teď záleží jaké budou ceny ale myslím že 8 jádro 5700x by mělo v pohodě tyto grafiky nakrmit , aspoň ušetřim za desku .Co říkáte
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-12 04:31:47
avatar
No pokud budeš chtít tu nejvýkonnější GPU, tak na testech RTX 4090 je vidět, že jí v některých hrách nestíhá krmit ani nejvýkonnější herní CPU dneška - R7 5800X3D.
Pokud se potvrdí, že RX 7950XT bude 2x výkonnější než 6900XT, tak bude zároveň ještě o 30% rychlejší než RTX 4090 a tedy bude potřebovat ještě rychlejší CPU, aby jí nakrmil.
Takže bych s prodáváním CPU počkal na testy nejlépe ve hrách, které tě zajímají, ať vidíš o kolik FPS bys přišel, když nepůjdeš do 5800X3D nebo spíše do nové Zen 4 X3D.
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Test vlivu pamětí 2022-10-19 13:58:32
avatar
Mám dotaz kdy vyjde test vlivu frekvence a časování případně XMP vs EXPO? Mám totiž v plánu nákup kombinace:

MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - AMD B650
CPU: AMD Ryzen 7 7700X
RAM: Kingston Fury Beast RGB 16GB (2x8GB) DDR5 6000 CL40
nebo
Kingston FURY Renegade RGB 16GB DDR5 6400 CL32

Předem děkuji za info.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 14:01:00
avatar
nestíháme, ale děláme na tom ...

nicméně doporučuji držet se DDR5-6000MHz s co nejnižším časováním a ideálně EXPO ;) je to nejjednodušší, samozřejmě dají se vyladit i XMP modely, ale to EXPO funguje velmi dobře. nemá smysl zatím rychlejší DDR5 protože jen s 6000MHz to pojede 1:1 bez děličky.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 20:35:34
avatar
Pokud se nebojíš ladění pamětí, tak prostě jen vybírej paměti s nejlepší odezvou (latencí) v ns.
Pokud ne, tak EXPO 6000 s co nejnižší CL. Ideálně chceš CL28 nebo lepší, ale to je asi aktuálně sci-fi. Na to si budeme muset ještě počkat.
Proč jen 2x8GB? Docela mě překvapilo, že DDR5 ještě v 8GB kapacitě vyrábí. Čekal jsem nejmenší moduly 16GB.
Jako na kancelář těch 16GB ještě asi někomu stačí, ale poslední rok mě to dost omezovalo i na pracovním NB a jsem rád, že už měsíc mám i na NB 32GB...
Jake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - be quiet! Dark Rock Pro 4 BK02 2022-10-21 09:52:40
avatar
Bude stacit be quiet! Dark Rock Pro 4 BK022?

Teraz znova neviem ci 7700X, alebo 7900X (pre vacsiu cache) a pripadne obmedzit TDP na uroven 7700X (teda 105W).
Podla jedneho testu je prepad vykonu zanedbatelny.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Indiana Jones and the Dial of Destiny – pátý a poslední?
Indiana Jones and the Dial of Destiny – pátý a poslední?Čtvrtek, 01 prosinec 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 490x
Komentářů: 0
Vyšlo Marvel’s Midnight Suns – zajímavá tahová strategie
Vyšlo Marvel’s Midnight Suns – zajímavá tahová strategieStředa, 30 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 394x
Komentářů: 0
Remake prvního dílu Zaklínače bude hodně jiný! Kdy?
Remake prvního dílu Zaklínače bude hodně jiný! Kdy?Úterý, 29 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 5
STAR WARS: Squadrons – skvělá hra nyní zdarma!
STAR WARS: Squadrons – skvělá hra nyní zdarma!Čtvrtek, 24 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1270x
Komentářů: 1
The Witcher 3 s lepší grafikou i FSR 2 již brzy!
The Witcher 3 s lepší grafikou i FSR 2 již brzy!Středa, 23 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1631x
Komentářů: 5
Praga Bohema nové superauto z ČR stojí 32 milionů!
Praga Bohema nové superauto z ČR stojí 32 milionů!Úterý, 22 listopad 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1448x
Komentářů: 5