Corsair Dominator Titanium First Edition DDR5 – TEST a RECENZE perfektních operačních pamětí? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Středa, 25 říjen 2023
Přejít na obsah
Corsair Dominator Titanium First Edition DDR5 – TEST a RECENZE perfektních operačních pamětí?
Výkon v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Corsair Dominator Titanium First Edition DDR5-6000 C30 EXPO 2x 32GB je zatím nejlepší paměťový kit těchto parametrů, který jsme tu měli. Excelentní čipy a dosahují nejlepších taktů při nejnižším časování, které jsme zatím viděli, speciálně když se nebavíme o 2x 16GB ale rovnou 2x 32GB modulech (ty jsou náročnější na stabilní provoz na vyšších taktech a nízkých časováních u obou platforem). Stabilita a kompatibilita je přitom perfektní.

I na kvalitní AMD X670E desce v kombinaci s RYZEN 9 7950X to najelo nejen na těch oficiálních DDR5-6000 CL30-36-36-76 (a jen při 1,4V), ale i na těch přetaktovaných 6400MHz a to při stále excelentním CL30-40-40. Samozřejmě mohou jet ještě rychleji, ale to už na současné AMD generaci CPU musíte deaktivovat ten poměr 1:1 a zapnout „děličku“. Pak nebyl problém ale tyhle paměti dostat na 7400 CL36 a při troše ladění by to určitě šlo i více. Ovšem znovu opakuji, pro běžné uživatele to u AMD platformy nemá z hlediska běžné praxe smysl provozovat mimo ten poměr 1:1. Každopádně je to zdaleka nejlepší kit, který k nám na testování doposud dorazil. 2x 32GB běží naprosto stabilně na DDR5-6400 CL30 na X670E?! To jsme ještě neviděli. Samozřejmě 100% garantováno to není. V základu jsou proto dodávány „jen“ s tím EXPO profilem na 6000MHz CL30-36-36-76, což funguje i na horších deskách dnes s RYZEN 7000 procesory, jakkoliv samotné použité výběrové DDR5 čipy nepochybně dokáží mnohem, ale mnohem více. Corsair je tak připraven dodat v EXPO varianty i v rychlejších verzích, jakmile to bude AMD platforma umožňovat, což se nejspíše stane s blížícím se nástupem RYZEN 8000 procesorů (Q2 2024).

Jinak Corsair tedy má Dominator Titanium First Edition DDR5 paměti v rychleji taktovaných XMP verzích, které na 6000MHz opravdu jen začínají. Aktuálně jejich nabídka končí na oficiální DDR5-8000MHz s CL38, a ani tam končit nebude zcela. XMP varianty jsou navíc nabízeny i v těch „neobvyklých“ 24GB a 48GB modulech. Prozatím ani nejluxusnější DOMINATOR TITANIUM DDR5 nejsou nabízeny v 64GB modulech. Maximem je 32GB a 48GB na modul. Zatím.

Asi také tušíte že s ohledem na to provedení modulů a výběrové čipy, nejsou Corsair Dominator Titanium First Edition zrovna levné. Námi testovaná exkluzivní šedá AMD EXPO verze na těch DDR5-6000 CL30, je cenově nejpřístupnější. 2x 16GB varianta vychází na 180 dolarů (5000 korun), 2x 32GB na 300 dolarů (8400 korun vč. DPH). Jsou tedy dražší než příbuzné DOMINATOR PLATINUM série s jejich pevně daným RGB, které ve verzi 2x 16GB DDR5-6000 CL36 vychází na 4200 korun a 2x 32GB verze na 4500 tisíce. Příplatek na TITANIUM verzi s výměnným RGB a nižším časováním je tedy dost značný.

Navíc ty vyšší kapacity, tedy 32GB a 48GB moduly nejsou nabízeny s rychlejším než 6600 CL32. Pouze 16GB a 24GB moduly jsou v tuto chvíli nabízeny v až těch DDR5-8000 CL38. Stále je tu tedy zjevně nějaký technologický limit u vyšších kapacit a současných Intel/AMD platforem to zvládat. Ostatně i proto oficiální podpora AMD/Intel je u současných procesorů jen 5200/5400MHz DDR5 maximálně. A to navíc jen u 2x16GB konfigurací. 2x 32/48/64GB nebo 4x moduly obecně, jsou frekvenčně dokonce oficiálně ze strany obou výrobců níže. Zkrátka DDR5 paměti a výrobci modulů poněkud předběhly Intel a AMD platformy z hlediska jejich schopností.

  • Závěr

Corsair Dominator Titanium First Edition DDR5-6000 C30 EXPO 2x 32GB jsou nepochybně jedny z nejlepších, ne-li nejlepší paměti této specifikace na trhu. Opravdu výběrové čipy a v luxusním provedení modulů. Ale také za to všechno zaplatíte. Velmi vysoká cena asi těžko překvapí. CORSAIR má ale v nabídce i levné „obyčejné“ VENGEANCE moduly 2x 32GB na stejných DDR5-6000 CL30-36-36-76 EXPO, které stojí 6000 korun (RGB verze za 6200,-). Takže pokud nechcete to extra luxusní zpracování, můžete mít ten špičkový výkon o něco levněji. A to není zase tak špatná cena s ohledem na fakt, že za podobnou většina výrobců sice nabízí DDR5-6000 2x32, ale s horším časováním, obvykle CL36 nejlépe CL32.

V případě DOMINATOR TITANIUM tedy připlácíte kromě výběrových čipů hlavně na to exkluzivní modulární zpracování samotných modulů. Možnost vyměnit RGB modul za pasiv, je atraktivní. V každém případě jak samotnými parametry a výkonem v praxi, tak zpracováním jsou Corsair Dominator Titanium First Edition aktuálně jedním z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšími paměťovými DDR5 kity na trhu vůbec. Cena tomu ovšem prostě také odpovídá.

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 574x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 476x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 727x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1573x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1727x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1545x
Komentářů: 5