ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI – TEST a RECENZE nejlepší AM4 základní desky pro AMD RYZEN? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Tuesday, 19 October 2021
Přejít na obsah
ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI – TEST a RECENZE nejlepší AM4 základní desky pro AMD RYZEN?
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI se hodně povedla, i když bych rád, kdyby dorazila na trh přeci jen dříve. Nicméně je stále čas :). AM4 platforma je, a ještě nějakou dobu bude, nejzajímavější mainstreamovou platformou na trhu. Kromě obecně vynikající výkonu a výbavy díky kompletní PCIe 4.0 podpoře na celé desce, má výhodu vynikající efektivity procesorů, výrazně lepší než má i bude mít konkurenční Intel platforma. AMD a jeho 7nm ZEN 3 procesory navíc neřekly poslední slovo, i když je samozřejmě jasné, že má před sebou tahle platforma poslední rok, co by hlavní řada.

Zpět k ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI. Tohle je dost možná nejlepší, tedy nejzajímavější AM4 deska na trhu. Ano, existují podobně vybavené desky, ale jen pár a ty jsou obvykle podstatně dražší a hlavně větší. Mají obvykle ten přesně nespecifikovaný E-ATX formát. ASUS ovšem dokázal tu velmi bohatou výbavu včetně velmi nadstandardních věcí jako ThunderBolt 4, dvě pořádné síťovky, hromady USB, M.2 atd. atd., nacpat na běžný relativně kompaktní ATX formát! Což je vynikající. Především ale potěší faktem, že všechna ta velmi bohatá a užitečná výbava, není doplněna zbytečnostmi jako RGB apod. Prostě je zde to zásadní včetně špičkového zpracování, ve kterém se ASUS spíše než na ty designové ozdůbky herních variant, zaměřil na stabilitu, odolnost a tu hlavní užitečnou výbavu. Navíc vzhledem k zaměření více na kreativce a profesionály, ProART série přichází se speciální aplikací a rozhraním pro správu a monitoring zabezpečení aplikací a provozu. Což také mohou někteří ocenit.

O to více docela potěší cena, která není vyloženě přehnaná. Samozřejmě ProArt X570 levná deska není, ale ani v současné příšerné situaci ve výrobě a dopravě, není vyloženě přehnaná, když stojí 9990 korun vč. DPH s 3letou zárukou (rád bych viděl 5 let záruky, jako kdysi na podobně orientované původní SaberTooth TUF). Existuje i přímá konkurence, kterou jsme shodou okolností nedávno testovali. Obvykle se výrobci celkem hlídají a nabízí velmi podobné věci, ale v tomto případě ASUS se svou ProArt konkurenční Aero G překonává, kdy má prostě lepší výbavu atd. Pravda, Aero G je o 1700 korun levnější, takže to má určitě vliv. Nicméně v souboji profesionálnějších desek je tohle díky výbavě aktuální vítěz.

Ačkoliv to není ve všech ohledech úplně nejvybavenější a nejextrémnější deska vůbec, nemá daleko být tou úplně nejlepší v rámci AM4. Líbí se mě více než některé přehnaně velké a okázalé E-ATX modely, právě proto, že nemá až takové extrémní věci a vešla se do ATX formátu, nemluvě o ceně, která je poloviční ve srovnání s těmi extrémními E-ATX. Takže se vejde bez problémů do většiny skříní. Snad jen bych kritizoval ten plastový kryt zadních konektorů a panelu, který je v přední části dost vysoký a je problém v některých skříních tam nahoru pak nacpat případně výměník AiO.

ASUS má v nabídce celý zástup X570 desek. Ovšem mám-li být upřímný, za úvahu stojí jen hlavně 3 až 4 modely. Pro největší nadšence/hráče je to určitě ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO, která za 12 490 korun má prostě maximum co si přát. A cena za to není ještě tak šílená a jde o rozumný ATX formát. Nicméně spoustu těch extra funkcí, za které zde platí, většina hráčů a běžných uživatelů vlastně nikdy nevyužije. Pro ně je zde tedy určitě zajímavější o poznání poměrem cena/výkon atraktivnější ASUS TUF GAMING X570-PRO za nějakých 6000 korun. Zajímavá je i novější varianta TUF X570- PRO WIFI II s pasivem, ovšem ta dost nepříjemně podražila na téměř 7 tisíc. Pro spořivější tak dává smysl osekaná X570-PLUS edice, i když za ty peníze je už opravdu kvalitativně ořezaná na kost, aby X570 čipset vůbec měla. Pokud chcete něco speciálního, tak je tady určitě mini-DTX model ASUS ROG CROSSHAIR VIII Impact. Což je ale opravdu specialita pro specifické buildy.

No a nově tady máme tedy novou ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, která je dost možná zajímavější pro mnohé, včetně mě, než dosavadní favorit nadšenců v podobě ASUS ROG DARK HERO. I když jste hráč, tak jednodušší design, bez RGB, bez speciálních OC funkcí, za to s extra nadstandardní výbavou ProART modelu, je hodně atraktivní nabídka. A za docela slušnou cenu. Pro ty, kteří na PC spíše pracují, než si jen hrají a potrpí si na bohatou výbavu, jde o určitě nejzajímavější AM4 desku pod mainstreamové AMD RYZEN procesory od společnosti ASUS. Výbavou nemá na formátu ATX v dané cenové hladině konkurenci.

  • Závěr

Je perfektní? Ne :). Ale dost se tomu blíží. Speciálně když v dané cenové hladině kolem 10 tisíc najdeme kupu opravdu vynikajících desek. Tahle jasně vyniká extra výbavou, kdy 2x ThunderBolt 4, 10Gbit+2,5GBit síťovky a některé extra bezpečnostní a monitorovací funkce, nejsou běžným standardem ani v této cenové hladině. Zkrátka dokáže vyniknout. Ano, nemá některé herní prvky, jako vlastní RGB, extra OC výbavu a optimalizace v tomto směru atd. Ale nic z toho vlastně většina nepotřebujete. Co asi dělá konkurence lépe, to jsou pasivy. ProArt X570-CREATOR WIFI je chlazená velmi slušně, o tom žádná. Ovšem konkurence používá klasické heatsinky, které jsou prostě ještě lepší, než kusy vyřezaného kovu, které zde použil ASUS. Ale to je takový detail. Chladiče SSD odvádí slušnou práci a poradí si i s náročnými PCIe 4.0 SSD, i když vzhledem k jednoduššímu zpracování nejsou ty teploty tak nízko, jako u více okázalých verzí. Ale z hlediska funkčnosti žádný problém. Pak snad jen ten přední USB konektor pro přední Type-C na desce mohl být také otočen na bok, stejně jako hlavní napájecí 24-pin.

Jinak ale vlastně nemám co kritizovat, protože v mnoha směrech je to jednoduše to nejlepší, co na trhu je. Doporučení je jednoduché, pokud jste hráč a máte rádi výbavu pro ladění a taktování, a tedy maximální výkon za každou cenu, je herně/OC orientovaná ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO stále super volba. Ovšem pokud máte radši bohatou (nad)standardní výbavu, a ladit a taktovat nepotřebujete, pak je ProArt X570-CREATOR WIFI celkově lepší deska a vlastně dost možná nejlepší AM4 deska vůbec. Speciálně když bereme ohled na cenu i velikost (ATX), které zůstaly při té výbavě rozumné (= není to extrémní E-ATX za 20 tisíc). Dávám tedy jasné doporučení a ocenění, zkrátka vynikající základní deska pro skvělou platformu RYZEN ZEN 3 procesorů, které navíc ještě neřekly poslední slovo.

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 06:03:32

Snad jen jediné. TOTO TRVALO.
Konkurenční Asrock Creator X570 už není v ČR k dostání. A byl za cenu o 30 procent výše. Ale roky dostupný.
Škoda, že se choval Asusu k X570 od začátku tak macešsky. Atraktivní vybavenou desku uvádí až před koncem platformy.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 07:31:26

10G AQtion ethernet - dakujem neprosim ... skusil som si ten adapter na jednej doske, a hrialo sa to tak pod tym zdruzenym heatsinkom ze sa PC restartoval a po zaslani dosky na reklmaciu mi vratili peniaze
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:45:28

Já mám jednu z těchto karet v neoptimální skříni hned vedle zdroje, navíc je ta skříň fakt blbě umístěna v obývákové stěně - v životě se nerestartoval sám od sebe. Další 2 mám dobře odvětrávané, o těch se zmiňovat nebudu, ale jedna je obvzláště blbě umístěna v NASu nad 4 topícími 7200rpm disky na jedné desce s 2x M2SATA 2280 SSD disky. Chladič tohoto komba je horký, to rozporovat nebudu. V životě se kvůli tomu ale nerestartoval NAS. A to upozorňuji, že ten prostor je tam opravdu extrémně natěsno.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 15:34:26

Mozne to je ze sim mal ozaj spatny kus, ale ani driver ani update firmwaru nepomohol, nasiel som na webe na forach problem mali pouzivatelia ci Asus, Asrock aj Gigabite …a zrejme ked moja reklamacia skoncila ako skoncila nieco na tom bude
JJuraj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 09:18:15

Nemala by byt ta najlepsia doska Croshair VIII Extreme?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:19:10
avatar
to je extrémistická herní/overclockerská deska, má mnoho věcí, které využijí jen nadšení overclockeři (možná) nikdo jiný, a nemá pár věcí, jako tahle ... navíc Extreme je eATX formát a stojí 20tisí, 2x tolik co tahle ....
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 09:48:51

Recenzi jsem nečetl, protože už mám desku 3 týdny doma. Nicméně je to konečně deska snů. Psal jsem i Asusu, ať ji udělají v mATX verzi. Opravdu skvělá deska. JEdiné negativum na ni je, že díky větším chladičům napájení a masivnímu krytu rear panelu je sakra velký problém dát vodní chlazení Arctic Liquid freezer na desku. NAštěstí mám hodně širokou skříň a dal jsem to mimo předpřipravenou polohu. Jinak opravdu jedničková deska. Audio, 10GBIt, pasivní čipset, absence kýčovitého RGB, 3xM2, Thunderbolt4, 3 vitří USB2.0 headery atd. Pozitiva jsou určitě v recenzi. A jako třesnička na dortu byla v CZC akce 500Kč sleva při nákupu nad 5000 a dárek k tomu 240mm Cooler master AIO, který jsem obratem prodal na BAzoši za 1000Kč. TAkže mě deska všla na 8498Kč. Za ty peníze opravdu neskutečná.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:13:03
avatar
Můžu se zeptat na důvod koupě této desky?
(ta otázka je myšlena ve vší uctivosti, prostě mě zajímá, na koho asus touto řadou míří a čím potenciálního kupce oslovil )

Chápal bych estetiku, chápal bych thunderbolt, chápal bych pasivně chlazený chipset. Uvedená cena (ale s těmi bonusy) se mi zdá přiměřená s ohledem na jiné x570 desky.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:28:17

Díky za otázku. Historicky jsem tady napsal nespočet komentářů, kde kritizuji nedostatek desek s 10GBit síťovkou. Takže touhle deskou jsme nahradil desku ASUS Prime X570-P, což je úplně nejzákladnější model. 1GBit síťovku jsem měl jako externí, což zhoršovalo AirFlow ve skříni. Havně tedy bylo přesně před ventilátorem Grafiky, takež úplně na pikaču pozice. Dále konečně deska s pasivním čipsetem. A nezanedbatelná je taky kvalitní zvukovka, protože zrovna na tomto PC nemám externí kvalitní zvukovku a na kvalitu zvuku si docela potrpím. No a další velký bonus jsou 3 pozice NVMe. Systémový disk provozuji v RAIDu 0, takže zítra dorazí 3. disk a zase se trochu navýší kapacita a rychlost. Je to nejlevnější možnost rychlého a přitom velkého systémového disku. Storage disky v PC moc neřeším, i když v každém PC alespoň jeden na nějaké stahování a lokální práci mám 8 až 10TB disk. Nicméně všechny "nerozdělané" data storuji v NAS s 2x4 disky v RAID 5, připojeném 10GBItem. Takže reálně jakékoliv sekvenční čtení z kteréhokoliv PC doma je rychlostí kolem 600MB/s, což odpovídá slušnému SSD. JEn mám kapacitu na tyto data 20 + 16TB. A jen tak mimochodem (což mě trochu štve, protože já dával za 10Gbit switch skoro 2x tolik) jsem viděl 10GBit switch za 8000Kč https://www.srovnanicen.cz/tp-link-tl-sx1008+d946338823/#eod-cz

Jo a zapomněl jsem napsat - CZC mělo akci 500Kč sleva při nákupu ad 5000Kč a navíc k ni dávalo zdarma tento AIO: https://www.czc.cz/cooler-master-masterliquid-ml240l-v2-rgb-240mm/286415/produkt
Ten jsem obratem prodal na Bazoši za 1000Kč, takže deska mě vyšla na 8500Kč. Když si vezmete, že 10GBit síťovka stojí 2500, je cena této desky vlastně skoro zdarma.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 21:22:02
avatar
Díky, takhke mi to dává smysl.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:14:01

Tak nakonec jsem si recenzi přečetl. A nejsou v ni 2 věci. JEdna je opravdu skvěle vyřešená Wifi anténa, která je vybavena magnetem a jde krásně polohovat. tAkže na cokoliv kovového - ideálně PC skříň jde umístit kamkoliv. Zvlášť v kontrastu je to s nepovedenou WiFi anténou dávanou k TUF modelům. Tohle je úplně jiná liga. a jediná věc která mi vadí je orientace a umístění SATA konektorů. Umístění pod grafickou kartouv pozici rovnoběžně s kartou je ta špatná varianta. Rukami mi prošli desítky desek a za tohle výrobce vždyky prokleju. JAsně, denska už většina lidí používá externí HDD, ale čas od času vytáhnu ze skříně nějaký starý HDD a řekl bych, že SATA slot je asi nejčastě používaný vnitřní konektor. Rvát ho do pozice pod grafiku není šťastné. Spolu s již zmiňovaným chladičem VRM, který je v kolizi s 360AIO jediné 2 negativa (i když ten masivní chladič je spíš pozitivum) jinak dokonalé desky. Jo a ještě k té spotřebě RYZENů. Když zapnu PBO, tak v kombinaci s vodním chlazením mi RYZEN 5950 žere až 190W a RYZEN 5900 až 170W. KDyž vypnu PBO, tak cca o 40W méně. Do minuého týdne jsem měl PBO zapnuté všude, ale holt nastává období drahé elektřiny, takže jsem PBO na všch PC minulý týden povipínal. Ztráta výkonu 10%, ušetřeno 25% elektřiny.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:23:54
avatar
podobné antény mají i jiné kvalitní desky, navíc často dvě, takže u téhle ta anténa není nic neobvyklého ;)

TUF stojí prakticky polovinu, takže se tam šetří na mnoha věcech ale poměr cena/výkon má mnohem lepší.

Umístění a orientace SATA konektorů není problém, nepřijde mě ničím zvláštní, ano, mohly být o něco níže, ale i tak je k nim dostatečný přístup a jsou natočeny dobře.

Co se týká spotřeby RYZEN, ano PBO ji zvyšuje, ale pořád je to sranda těch 190W proti tomu, co žere i nepřetaktovaný konkurenční Intel, speciálně vzhledem k výkonu ... PBO je fajn, ale samozřejmě vzhledem k nárůstu výkonu se za tu spotřebu nevyplatí .... proto je to také dodatečná funkce .... to nejlepší co pro zvýšení výkonu RYZEN systému moůžeš udělat, je stejně osadit 4x 16GB DualRank DDR4 3600 CL16/14 paměti ...
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:35:34

Díky za tip. Už jsou na cestě GSkill 4266MHz paměti, tak je vyzkouším na taktu 3600MHz s CL14.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 11:02:46
avatar
ty by mohly jít i na 3733MHz při CL16 to by bylo velmi dobré ... důležité je, aby to byl DualRank a aby byly osazeny všechny 4 sloty ... pak to má nejlepší výkon s RYZEN 9 sérií ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-01 20:24:33
avatar
můžu se zeptat jaký mají smysl 4ks dual ranku? 4ks single ranků fungují v dual ranku, to ano, ale 4ks dual ranků by už oproti 2 dual rank modulům další výkon znamenat neměly,alespoň ne na 2 kanálových platformách.

Já bych nezkušeným uživatelům 4ks modulů doporučil, protože pak mají jistotu, že jim poběží v dual ranku a nemusí řešit konkrétní moduly. Ono dobrat se informací o ranku je opravdu obtížné (já jsem například musel studovat QVL listy několika výrobců desek abych se k informacím dobral a pak zvolit nejen eshop který je má, ale také který vůbec PN modulů uvádí. Musel jsem, protože na ITX s dvěma sloty bych jinak dual rank mít nemohl

Btw 3733Mhz paměti jsou na Zenu3 velmi rozumným doporučením, za což musím redakci pochválit. Cena je ještě dobrá i za 16GBx2 dual rank kit a posunutí infinity fabric z 1800->1867 zvládne snad každá deska = 3733Mhz 1:1. Dál už je to jen o hledání nejlepšího možného časování při nenavyšování voltáže. Zde platí pravidlo, že nejlepší jsou stabilní hodnoty, které objevíte do 1-2h laborování. To Vám dá třeba 1-2% výkonu navíc proti defaultu. Další lepší stabilní časování člověk najde po cca 10h laborování, to pak získá dalšího 0,1% výkonu. A kdyby byl totální masochista, tak po dalších cca 100 hodinách najde ideál pro kmobinaci své desky a modulů a dalších 0,05% výkonu. Asi je jasné, že se to už nevyplatí, proto obvykle tomu na novém kompu věnuji ty 1-2 hodiny, ve kterých najdu nižší CL, případně první 3-4 hodnoty časování. Dál už to je frajeřinka pro hledače dokomalosti
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 12:24:04

Mě s 5950X funguje na netaktovací /fakt nechápu nač taktovací verze desek/ Creator verzi DRAM na časování 3800/CL16 je lepší volba. možná CL15. 3800 na CL14 by byla ovšem pecka.

Ale důsledně s pomocí nástroje Ryzen DRAM Calculator by 1usmus. Jde o to, že voleb v BIOSU je tolik, že bez téhle kalkulačky to sotva dáte.. Já tedy nedal.-)
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Anténa 2021-10-20 21:38:28
avatar
U Dark Hero je ta shitozni levná anténa co dávali už k 400 řadě desek, co jí ani nedrží pořádně nasazený podstavec. Sice ji nepoužívám, ale fakt, že u levňoučkého asrocku byla luxusní anténa je pak trochu do očí bijící. A u staršího Crosshair Formula byla taky jen ta šmucka. Takže jestli je někde nějaká lepší, tak jsem ji ještě neviděl. A to mám i pár top B550 modelu.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 21:42:07
avatar
Hmmm, tak si to shrneme:

pozitiva:
thunderbolt - kdo využije, pro toho je to jasná volba a není o čem dál diskutovat.

negativa:
OC schopnosti - tedy spíš jejich absence. Jako pokud kupuju drahou desku, tak očekávám, že mi to něco přinese. A obzvlášť na práci bych ocenil maximální výkon CPU a tedy Dynamic OC switcher, který tahle deska nemá. Když už je to creator řada, tak bych tam nějakou masivnější utlilizaci cpu čekal.


10G síťovka od marvellu - bože to je parodie na spolehlivost a jen magor by to s touhle konektivitou myslel vážně. Navíc opět jen výbava pro velmi úzkou skupinu uživatelů. Málokdo má vůbec 2,5G.


No a tím jsme skončili.
Osobně bych chtěl znát důvody těch, co si to koupili a nepotřebují ji kvůli thunderboltu. Chápal bych ještě estetický důvod.

//edit
Rumpeak mi shrnul důvody pro koupi téhle desky a už je mi její určení jasnější. Já bych proste od desky za 10k čekal něco extra a nějak jsem neviděl tu přidanou hodnotu v 10G síti. Mě holt stačí pro nasku 2,5G ale zase mám Dynamic OC switcher, což tedy považuji za jediné seriózní taktování. PBO funguje skvěle i u Tomahawku co stojí půlku. A na Hero řady je navíc monoblok, což považuji za výrazné pozitivum .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:28:46
avatar
OC výkon? jako na té desce funguje PBO a vše, jak je třeba, ano není tu tak precizní ladění jako mají některé TOP ROG desky, ale v praxi se bavíme o zanedbatelném rozdílu ... prostě zapni PBO a nech to být. Tohle je navíc Creator deska, takže jde o stabilitu na základních taktech atd.

10G síťovka od Marvell, se vší upřímností, nikdo takhle rychlou LAN běžně nepotřebuje, jinak síťovka jede bez potíží, nevidím žádný problém v praxi.

Důvod proč tuhle? Má nejlepší klasickou výbavu/zpracování v rozumné cenové hladině a stojí o 2500 méně než ROG Dark Hero, a není zase o tolik výrazně dražší, než mnoho z těch základních dobrých desek kolem těch 6-7 tisíc. prostě pokud výbavu neptořebuješ, je tu TUF X570 od ASUSU, pokud ale chceš výbavu, tak nad touhle není nad čím váhat ...
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:32:09

S tím 10GBitem nesouhlásím. Pokud máš více PC v LANu, je ideální mít data v NASu a vše mít připojené 10GBitem. Ale pravda je ta, že ani 2,5GBit není úplně marný. Cokoliv lepší naž 20 let starý Gigabit.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 11:01:41
avatar
NAS mám a jedu přes 2,5Gbit a úplně to stačí
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 13:29:50
avatar
Tak ono hodně záleží s jakými daty, v jakém objemu a jak často pracuješ.
Pokud máš doma NAS na rodinné fotky, filmy a dokumenty, tak ti v pohodě stačí ten gigabit, jelikož ti nabízí totožnou rychlost, jako kdyby jsi měl ten rotační disk přímo v PC.
Pro takové použití je jakýkoliv RAID naprosté vyhazování peněz a je mnohem lepší investovat do zálohování.
Sice mě 2,5Gbit nebo 10GBit technicky láká, ale zkrátka bych do toho reálně šel jen pro ten pocit, jelikož pro to nemám použití.
Samozřejmě pokud pracuješ s velkými objemy dat a chceš mít přístup k datům v rychlostech alespoň jako SATA SSD, tak je 10GBit namístě, ale to je mimo lidí vytvářejících multimediální obsah velmi raritní situace.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 16:58:43

No v době kdy má film běžné 80GB, extended pána prstenů klidně 120GB na jeden díl... Tak tohle opravdu bez raidu a 10 gigabit nebrat.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 21:32:37
avatar
Tak ale stahujes to předpokládám rovnou do nasky a na přehrání stačí i ten giganet...
Takhle velký soubory běžně asi skrz síť netahas (i když u tebe by to asi i šlo :-D
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-21 09:31:58

Upřímně je to trochu jinak. Do PC stahuji takhle velké soubory. Prostě co nejlepší kvalitu, kterou si pak podle svých parametrů dávkově enkoduju. Jinak ych už dávno potřeboval NAS tak minimálně v Petabajtech. Takže běžně to přepočítávám na 10 až 20GB soubory. Ale když pak posílám dávku z třeba 5 dní počítání a ta dávku má 300GB, pak se ten 10gigabit sakra hodí. Přepočítavací disk mám 2 levné 1TB SATA SSD v RAID 0, aby ten přenos probíhal co nejrychleji. NA NASu mám kartu, která kromě 10GBITu má 2 m2 SATA disky. Ty mám taky v RAID jako urychlovací cache.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-21 20:23:59
avatar
To souhlasím, ale to co děláš se moc neliší od toho, co dělají tvůrci obsahu.
Já teda na 4K ještě nepřešel, takže to neřeším, páč na 1080p filmy ten gigabit stačí s prstem v nose.
A jak tě tak poslouchám, tak se mi do toho ani moc nechce, páč to znamená kompletní přebudování domácí infra :-)
Koupit TV je jednoduché, ale vím, že h265 mi ve 4K neutáhne MediaServer = postavit novej, a k tomu přejít na minimálně 2,5Gbit, abych u kopírování těch filmů nezešedivěl :-)
I když jak píše správně Phosgore, pokud to člověk stáhne rovnou do úložiště odkud to pak přehrává, tak by měl i na top kvalitu ve 4K ten gigabit pořád stačit.
JJuraj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-21 17:50:02

Ja som mal s ich sietovkou (vtedy este aquantia) dost zaujimavy problem. V Elite dangerous som sa ani omylom nevedel pripojit k ich serverom, akonahle som ale prehodil kabel do intelackej sietovky, vsetko fungovalo.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-10-20 10:30:00

Já mám od MArvellu 3 síťovky od QNAP a 1 ASUS a teď jednu na této desce a zatím jsem žáden problém nezaznamenal.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dobrý koncept 2021-11-01 20:05:14
avatar
Musím uznat, že se mi stejně jako VISION desky od Gigabyte líbí. Po těch všech gaming hrůzách konečně někteří výrobci pochopili, že jsou zde zákazníci, kteří kašlou na OC, přesto chtějí kvalitní a velmi vybavené desky a k tomu slušný nekolotočový vzhled
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Dying Light 2 je prý hotové a servíruje ukázku
Dying Light 2 je prý hotové a servíruje ukázkuThursday, 02 December 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 618x
Komentářů: 2
STARFIELD se představuje – na PlayStation nedorazí.
STARFIELD se představuje – na PlayStation nedorazí.Tuesday, 30 November 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 813x
Komentářů: 1
Cowboy Bebop – originální žánrovka na NETFLIX
Cowboy Bebop – originální žánrovka na NETFLIXThursday, 25 November 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1508x
Komentářů: 7
Men of War II – realistická válečná RTS se dočká pokračování
Men of War II – realistická válečná RTS se dočká pokračováníTuesday, 23 November 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1029x
Komentářů: 2
Arcane – dospělý animák na NETFLIX nadchl
Arcane – dospělý animák na NETFLIX nadchlMonday, 22 November 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1796x
Komentářů: 6
SKYRIM slaví 10 let! Pokračování se hned tak nedočkáme.
SKYRIM slaví 10 let! Pokračování se hned tak nedočkáme.Sunday, 21 November 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2160x
Komentářů: 4