ASUS ROG Maximus XIII HERO (Z590) – TEST a Recenze univerzálně vybavené základní desky pro Intel Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 22 únor 2021
Přejít na obsah
ASUS ROG Maximus XIII HERO (Z590) – TEST a Recenze univerzálně vybavené základní desky pro Intel
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Uvedení Z590 platformy bylo podivné, stejně jako je tomu u všech produktů Intel v poslední době. Jedinou zásadní novinkou proti Z490 je fakt, že Intel konečně zprovoznil PCIe 4.0. Bohužel aby vám fungovalo, musíte mít k tomu procesor architektury ROCKET LAKE, tedy novou Core 11000 řadu. Ta navíc vedle RYZEN 9 5000 série nevypadají moc dobře, současně má AMD stále výhodu, že X570 platforma je kompletně PCIe 4.0 řešení na rozdíl od Z590, kde jste omezeni prakticky jen na slot pro GPU a 1 slot pro M.2.

Je to stejné jako u levnější B550 platformy AMD, kdy B550 na rozdíl od X570 není čipset podporující sám o sobě PCIe 4.0. Z590 je na tom úplně stejně, sám prostě také PCIe 4.0 neumí, jen PCIe 3.0 a nové PCIe 4.0 linky zajišťuje tedy ROCKET LAKE série procesorů. Co by konkurence proti AMD X570, kdy sám čipset má PCIe 4.0 linky, je tedy Z590 jednoznačně v nevýhodě.

  • Závěr

Obecně největším problém Z590 desek je fakt, že 14nm procesory Intel COMET LAKE i ROCKET LAKE, jsou jako platforma pro nadšence nekonkurenceschopné proti současné konkurenci procesorů AMD RYZEN. Jsou nejen mnohem efektivnější (RYZEN 9 5950X je o polovinu výkonnější přitom žere o 100W méně než Intel Core i9), ale v případě RYZEN 9 také mnohem výkonnější a žádným taktováním Intel procesorů to nedoženete. Současně X570 je také pořád lépe vybavena jako celek. Je opravdu extrémně těžké najít nějaký dobrý důvod, proč si dnes koupit platformu Intel, pokud tedy máte na výběr a situace v obchodech jej umožňuje.

ASUS a jeho ROG Maximus XIII HERO, je tak další obětí současné situace u Intelu. Opravdu skvělá deska, to nejlepší, co si můžete pod Intel dát, ale s předpokládanou cenovkou kolem 13 tisíc korun (nejméně), je to opravdu těžké obhájit, když to nejlepší, co se do ní dá osadit je maximálně 8 jádrový Core i9-11900K a nic lepšího do ní už nikdy nebude. Tenhle procesor má sice až 250W TDP v základu, a robustní zpracování desky se tak bude hodit, ovšem výkonově dokáže soupeřit maximálně s RYZEN 7 sérií s poloviční spotřebou, nedokáže absolutně konkurovat podstatně výkonnějším RYZEN 9 procesorům. A je tak opravdu otázkou, proč utrácet 13 tisíc za desku pro maximálně 8jádrový nijak zajímavě výkonný procesor?

To je bohužel realita, se kterou výrobci desek už nic neudělají. ASUS má prostě stejně kvalitní ROG desky pro Intel i AMD, ale při pohledu na to, co nabízí obě platformy ve formě dostupných procesorů, jejich výkonů atd. neexistuje dnes důvod, proč si dobrovolně vybrat Intel platformu. ASUS ROG Maximus XIII HERO (Z590) je skvělá deska, ale to je i ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO (X570) nyní i v nové verzi BLACK (bez ventilátoru na čipsetu), která je však pro mnohem lepší platformu a sérii procesorů AMD RYZEN. Takže to prostě není jen o základní desce, ale o platformě jako celek.

Není pochyb o tom, že ASUS udělal svou práci dobře. ROG Maximus XIII HERO je fantastická vynikající základní deska a ve všech ohledech to nejlepší, co můžete pod mainstreamový Intel procesor dnes osadit, potíž prostě je, že stejně dobrou desku má ASUS i pro AMD platformu, která je mnohem lepší a především má smysl si takhle drahou desku pro ten procesorový výkon který do ní můžete osadit, i pořídit. Nicméně pokud z nějakého důvodu chcete Z590, můžeme samozřejmě ROG Maximus XIII HERO plně doporučit, co by opravdu kvalitní desku i pro maximální taktování, takže malé doporučení od nás za kvalitu desky, ale X570 platforma a ASUS ROG CrossHair HERO je lepší volba dnes. Pokusíme se později ji otestovat ještě s ROCKET LAKE procesorem, abychom se ujistili, že PCIe 4.0 opravdu funguje …

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-22 21:17:11

Deska je gut, procesory jaký jsou. Ale není pravda, že Asus má stejně dobré desky pro AMD. Jsou ošizene. Nemají Thundebolt. síťovky mno. Kdyby Asus desky nešidil nemusel bych si kupovat Asrock Creator X570. OPRAVDU bych raději vzal Asuse, kdyby ovšem bylo co.
U drahých desek je konektivita důležitá a když to jde u Intelu tak nechápu proč to nejde Asusu u AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-22 21:46:11
avatar
Thunderbolt je Intel technologie, ve verzi 3 už by ale měla být dostupná všem. Výrobci desek to ale zatím ignorují, i když si myslím z dobrého důvodu. Vážně potřebuješ Thunderbolt? K čemu? neexistuje jiné řešení?

Normální USB 3.2 Gen2 Type-C stačí na vše s rezervou ... ano existují nějaké výjímky a specialisté, ale 99,9% uživatelů Thunderbolt opravdu k ničemu nepotřebuje ... nicméně ano, z hlediska výbavy TOP desek souhlasím, tam nejsou věci jen proto, že je potřebujeme, ale rpoto, aby tam byly. Fakt že ASUS nemá Thunderbolt na HERO X570 je proto chyba ... ale z hlediska praktického využití pro 99,9% uživatelů to nehraje naštěstí dnes roli.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 02:13:51

No tak jsem 0,1 procento. Třeba proto, že jsou k dostání zajímave Jbod nebo raid boxy. Nebo když tu všichni plakali, že nemohou koupir RTX karty tak byly k dostání ve verzích na Thunderboltu v Externí skříni nebo třeba proto, že mám gigantickou Thermaltake W200 a už se mi do ní nic nevejde. Nebo proto, že v okolí je hodně jablíčkářů a mají HW s Thunderboltem. Nebo třeba jen pro ten pocit svobody, že MOHU připojit, když bude potřeba.
Ano Kvuli absenci 10Gbs Lan a Thunderboltu jsem si nekoupil Asus desku. Asus přišel o zákazníka a to je celé. Musel jsem si koupit konkurenci. A nerad celkem. Každý výrobce si ustele jak naslouchá zákazníkům. NEJ TOP deska by měla mít výbavu aby praskala ve švech. A když to nenapíšu Asus bude bez šance se todozvědět a bude dál mrzet jiné.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 07:15:27

Tak ja som mal najprv ryzen 1700 s doskou croshair vi Hero 16 gb ram trident z 3200mhz cl14 pre ryzen a potom som menil za 3900x s x570 formulou s 32 gb ram trident z 3600 cl16 pre ryzen a další krát už amd nekúpim. Najviac mi vadí že sa mi stáva že keď zapnem pc proste nenabehne, pomôže až tvrdé odpojenie z elektriky až potom nabehne. Na fórach som sa dočítal že ide o daky problem s voltazou pri boote, všetko mam default takze nemám čo upravovať. Plus mam v hrách taký zvláštny stuttering, trhanie čo som predtým s Intelom nespozoroval. Čiže ďalši procesor budem brat už od intelu.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 08:03:20
avatar
Tak to máš smůlu na desku nebo na zdroj. Ano četl jsem o tomto problému, ale nikdy jsem se s ním nesetkal ani u 3000 série ani u 5000 série ani s chipsety B450, B550, X570. Beru desky Asrock a GigaByte. Je pravda, že do B450 jsem nikdy necpal 5000 sérii, ale do X570 šly hlavně 3000 a teď i 5000 a žádný problém. Ale ve všem jsem měl vždy nejnovější BIOSy a hlavně kvalitnější zdroje.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 15:48:25

Je to na 90 procent zdroj. Podle popisu není nový, Zdroje se časem prostě unaví. Měl jsem podobný problém nejméně 2x za posledních 20 let. Naposledy vloni. Nepíšete co je k tomu za grafiku. VEGA?
TheEmpressProtects [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 17:47:42
avatar
Ne, je to naopak na 90% deska. A asi tě "potěší" informace, že je to problém hlavně asusek. Vyzkoušel jsem si to.

konfigurace gskill neo 64gb@3600 + 3950x:

x570 MAXIMUS XII FORMULA - problém
x470 stix-f, prime a stix-i - problém

b550 msi gaming - bez problémů
x570 msi tomahawk - bez problémů
b450 asrock steel legend - bez problémů

---> asus je viník

to vytáhnutí ze zásuvky pomáhá právě protože se po powerloss ramky dají na základní takty a nízkou voltáž a proto to projde přes boot. Navíc asusky mají tendenci hlásit chybu cpu nebo memory subsystému (který jse součást cpu), což taky vede k tomu, že si mnozí myslí, že je na vině procesor, ale není tomu tak. Na vině jsou dojebané biosy od asusu. A dojebané píšu protože jsem to s asusem řešil, jako když radši nevypínáš počítač, protože pak nejde zapnout, tak to řešíš. A naprosto jednoznačně můžu říct, že u asus pracujou nekompetentní zmrdi, protože jsem si fakt dal spoustu práce, abych tohle vyzkoušel a soudruzi u asus o tom ví minimálně od začátku prosince.
Takže jako jsme dal kdysi na black list gigabyte v době phenomů, tak teď je tam asus.
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 18:07:37

To si pamatuji dobře. V době Phenomů byl Gigabit fakt shit. Koupil jsem od nich desku jednou a pak už nikdy.
Zajímavé. No tak jsem rád, že tedy dnes nemám Asus.
Ale s přetaktováním pamětí to na Asrocku taky není žádná sláva. Slavné Geil Flare 3200 se Samsungy jedu raději na default. s časováním 14 14 14. Pokusy o přetaktování na 3600 s časováním 15 měly problémy se stabilitou a u ještě rychlejšího časování přesně stejný obrázek jako u Vás. Vypnutí zdroje a počkat 3 minuty než se zase zapne a nabootuje na default 2400.
Ale Zdroj v tom taky nebyl nevinně. Musel jsem vyměnit Seasonic Gold 750 za Seasonic Platinum 750W s jinou konstrukcí, aby se nevypínal s AMD VEGA FE.. ale to je trochu jiná historie.
Kodové hlášky taky vedly k procesoru. a nebyl to on..
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 18:13:51

Zdroj som menil ako prvú vec keď sa mi to vyskytlo. Teraz mám corsair rm850 white. Grafiku mám žiaľ 1080ti keďže sa žiadna nedá kúpiť. Ohľadom tej dosky budete mat asi pravdu keďže tento problém som našiel riešený na fórach čo má asus ale nechcel som si tl pripustiť, lebo v pc preferujem rog produkty a dosku inú nechcem Má aj Intel take problémy s rog doskami? Lebo predtým som s Intelom nemal problém, ale nemal som rog dosku.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 09:49:16
avatar
To by me zajimalo, kterej masochista to koupi, kdyz k dalsi generaci procesoru od Intelu ji bude muset vyhodit.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-23 13:01:14
avatar
To je ale u Intelu standard, to není žádná změna ani novinka. Lidí, kteří upgrade neřeší je spousta a to nejen mezi BFU, ale nemalé procento jich bude i mezi zdejším publikem.
Často je lepší celou sestavu poslat dál a postavit novou...
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Asus 2021-02-24 09:17:53

SuSty tak hlavně že házíš špínu na AMD a říkáš že už si další AMD cpu nekoupíš když je chyba u desky.

Já tedy měl doposud desky MSI a fungovalo to dobře. Nyní mám první ASUS b550 TUF gaming a musím uznat že je lepší než ty od MSI ,ale stála o něco víc. Nicméně funguje taky na 1*

Desky kupuju vždy za rozumný peníz a top modely nejsou pro mě. Deska výkon nezvedá.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Čipsety 500 od AMD 2021-02-24 16:54:15

Ono je někdy lepší vypustit produkt až se pořádně otestuje a neuspěchat jej jen proto, aby byl první na trhu. Aby to pak nedopadlo tak, jako teď s těmi čipsety od AMD, u kterých zlobí USB.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Hotovo! EA převzala CODEMASTERS a s ním série DiRT, GRID i F1
Hotovo! EA převzala CODEMASTERS a s ním série DiRT, GRID i F1Úterý, 02 březen 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 685x
Komentářů: 9
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1798x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1388x
Komentářů: 1
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1720x
Komentářů: 8
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2480x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2525x
Komentářů: 0