ASUS TUF GAMING B550M-PLUS – TEST a RECENZE kvalitní a slušně vybavené mATX desky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Středa, 23 září 2020
Přejít na obsah
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS – TEST a RECENZE kvalitní a slušně vybavené mATX desky
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Mrzí mě, že výrobci nenabízí více kvalitních mATX desek, speciálně na X570 platformě je jejich absence zarážející. V případě B550 tu ale jsou a tohle je jeden z nejlepších modelů. ASUS TUF GAMING B550M-PLUS je velmi dobrá deska. Co ji určitě v očích některých uživatelů shazuje, že proti TUF B450 Gaming PRO, je dražší, a ne úplně o málo. Cena kolem 4000 korun za Wi-Fi verzi a o několik set korun levnější varianta bez Wi-Fi je docela dost na běžnou mainstreamovou desku. Speciálně když předchůdce stál běžně i dost pod 3000 korun. Protože ale mám možnost je srovnat přímo v praxi, musím říci, že B550 verze je dražší, protože je prostě fyzicky a výbavou kvalitnější. Ta cena tomu naprosto odpovídá.

Ale ano, našlo by se pár věcí, které bych na téhle dece viděl rád. Třeba absence konektoru pro přední USB Type-C na skříních, je vyloženě chyba. Malá, ale chyba to je. A chlazení VRM je sice funkční a dostatečné, ale heatsink se žebry bych tam viděl radši :).

Ač osobně používám mnohem dražší a luxusnější desky, neměl bych ovšem žádný problém používat tuhle, a to klidně v kombinaci s RYZEN 9 3950X či jeho nástupcem. Z hlediska výkonu není mezi touhle a podstatně dražšími deskami zásadní rozdíl. Samozřejmě těch pár malých jednotek % tu je (hlavně při PBO), ale nic, co by v běžné praxi bylo znatelného, speciálně s ohledem na cenu desky. Výbava je dobrá a líbí se mě opravdu ten menší ale ne zbytečně malý formát. I to že první pozice pro PCIe 4.0 SSD nemá pasiv, je chytré rozhodnutí, protože většina PCIe 4.0 SSD má pasiv z výroby osazený.

Celkově je ASUS TUF GAMING B550M-PLUS velmi dobrá deska, ve verzi Wi-Fi má prakticky vše, co drtivá většina uživatelů skutečně potřebuje. Navrch má kvalitní zpracování, nemusíte se bát osadit jakýkoliv CPU včetně RYZEN 9 a možnosti jej taktovat. To platí i o pamětech. Výbava je prostě dobrá, snad jen ta absence USB 3.1 Type-C headeru pro konektory na skříních zamrzí. Potěšila by také nižší cena, myslím že těch 3000 korun by jí slušelo mnohem víc. Ale nelze ignorovat, že v mnoha ohledech má kvalitu, kterou jsme byli vídat až u desek podstatně dražších. Ve srovnání s konkurenční aktuální Intel B460 platformou a deskami ve stejné cenové kategorii, to vlastně není ani soutěž.

AMD B550 je mnohem kvalitnější, umí PCIe 4.0 a podporuje taktování CPU i RAM. Nic z toho Intel B460 desky neumí a nepodporují. Na rozdíl od nich tak B550 má tomu všemu odpovídající provedení. ASUS TUF GAMING B550M-PLUS speciálně je tak atraktivní a dobrá mATX deska, kterou určitě můžeme doporučit. Ale také nám připomíná, jaká je škoda, že ASUS neuvedl mATX verzi v ROG CrossHair X570 řadě ;).

Za výbavu děkujeme našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bajaja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - APU - Bios Update 2020-09-24 13:49:25
avatar
pre korektne identifikovanie AMD 4750 trebalo novsi bios, ale potom prebehlo vsetko bezproblemov (a tiez stale nerozumiem preco musim manualne prepinat v Biose moznost vyssich taktov XMP, Mimochodom, "XMP" som hladal marne, az kym som nezistil ze to v bios menu volaju DOCP
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-24 14:18:26

"absence USB 3.1 Type-C headeru" to asi vadí, mě by vadilo i USB-C narvané na RJ45 díru.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-24 18:11:33

S tou cenou je to tak, že ASUS na desky TUF a ROG dával do neděle cashback, konkrétně na tyto desky to bylo 525Kč. Navíc koruna teĎ spadla, ale ještě minulý týden byla ta FULL ATX deska za krásných 3333. Tedy s cashbackem za 2808. Tady se tedy nebylo o čem bavit. Moji recenzi mám zde: https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-b550-plus-amd-b550/289971/produkt/recenze?reviewId=40va1r0ap8jbr94tmtgddcu2o5

DD, v tvé recenzi si nezmínil jednu věc a dívám se, že na obrázcích ji má i ta mATX varianta. Deska obsahuje Thunderbolt header. NEvíš o nějakých 5,25 front Thunderbolt panelech? NEmůžu nic vygooglit. Ideálně vzhled broušeného hliníku, aby mi to šlo do této skříně: https://www.czc.cz/silverstone-gd09b-grandia-cerna/215262/produkt


Samozřejmě obrovská pochvala všem slušným výrobcům B550 desek: 2,5 GBit je konečně standard v low endu. Konečně tlak na výrobce routerů a switchů. To jim to trvalo...

Jinak pokud jde o síť, konkrétně wifi, tak ta FULL ATX má M2 key E, takže v případě potřeby se dá rozšířit levnou m2 intel kartou z Aliexpresu. Intel AX200 (Wifi 6) začínají kolem 350Kč, komu stačí ac standard, dá se pořídit ještě výrazně levněji (kolem 7$).
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-26 23:23:23

Opravdu by nebyl tio na nějaký Thundebolt Front panel?
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-24 18:11:50
avatar
tuhle desku sem nedávno instaloval, překvapila mě nemožnost modulovat napětí ventilátorů pod cca 2/3 maxima. Což je dost shit, když si člověk koupí bednu s docela dobrejma ventilátorama, ale ty jsou většinou bez PWM. Naštěstí ventilátory byly max 900 ot/min, tak to točilo kolem 650, což je s přivřenejma ušima ještě snesitelný. Za mě teda díky, ale radši Gigabyte
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-24 20:32:52
avatar
A co srovnání s MSI B550M Mortar? V minulé generaci to byly spolu s TUF dvě nejlepší mATX desky, tak by bylo zajímavé srovnání jak se jim podařila nová generace.
Ten přední USB-C by byl fakt pěkný, ale pokud to má Thunderbolt header, tak by to tím mohlo jít částečně nahradit.
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - MSI 2020-09-24 22:05:27

Ja teď předevčirem vybíral vhodnou desku pro budoucí ryzeny a rozhodoval jsem se z x570 a b550. Nakonec jsem našel dle prodejů na alza x570 Tomahawk. Začal jsem googlit a skoro nikdo tu desku nemá a nejsou na ni CZ recenze. Na zahraničních webech ale píšou ze za ty peníze je to TOPka, hlavně kvůli VRM. Tak jsem ji vzal, ještě ji nemam zapojenou (není CPU) ale těším se. Nebyla by zde nějaká recenze taky? Myslím ze za ty peníze je to TOP (6 tis)
durikem [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PCIe slot 2020-09-27 11:02:53

velmi pekna doska, ma ale jeden maly hacik.
PCIe slot je umiestneny na druhej pozicii, co sice zvacsi priestor medzi backplatom grafickej karty a chladicom CPU ale zaroven priblizi k sebe dva PCIe sloty. Takze ak mate dvojslotovu pripadne 2.5 slotovu grafiku do druheho PCIe slotu uz vlastne nic nedate. Pri 2 slotovej karte bude dalsia karta v druhom PCIe velmi blizko ventilatorov GPU (par mm). To zrejme narusi chladenie GPU funkcne a zrejme aj akusticky.
Tu sa natiska otazka, naco mi je mATX format, ked tam mozem realne pohodlne narvat iba graficku kartu a nic ine. To si mozem rovno kupit ITX dosku.
V tomto pripade by som uprednostnil dosku s PCIe slotom na prvej pozicii ako napr. B550m Steel Legend alebo MSI B550M Mortar.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-04 06:55:45

Dá se pouzit PCIe prodlužovacím. Ale ta předpokládá takovou možnost na case. Z mých case má tuto možnost jen jeden.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-29 09:19:12

Nuz ale B550 platforma neni zrovna optimalna na pouzivanie s dvoma sirkokymi grafickymi kartami.Nehovoriac o to ze su tie sloty asymetricke 1x PCIE4x16linky + 1xPCIE3x4 linky

Na narocne pouzitie 2x GK Crosfire/ SLI su urcene drahsie dosky napr chipset X570 /TRX ktore maju viacej plnohodnotnych PCIE4x16 slotov
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-29 09:26:22

Tieto drahsie/lepsie vybaveneB550 dosky su optimalne len pre pomerne maly okruh potencionalnych zakaznikov.Predsalen B550 je skor do lacnejsieho segmentu takze kto ide hlavne po cene nebude kupovat dosku za > 130 euro. Bohatsi zase nedivaju na B550 ale kupuju rovno z vyssieho segmentu.No ale dobre ze je z coho vyberat tak si kazdy najde to najvhodnejsie podla potrieb a rozpoctu.
Aj ja som nedavno velmi zvazoval ci priplatit prave na tuto Asus B550M-PLUS ale nakoniec som zobral o 50 euro lacnejsiu GIGABYTE B550M DS3H. Tych 50 som mohol dat do vykonnejsieho procesoru. Extra priplatkove funkcie ASUSky by som aj tak velmi nevyuzival ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 151x
Komentářů: 0
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 857x
Komentářů: 7
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2092x
Komentářů: 6
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1745x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2463x
Komentářů: 11
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3420x
Komentářů: 20