NVIDIA se nijak neobává AMD RX VEGA, chystá na dnešní den novinku! Že by VOLTA (GTX 2080)? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 10 květen 2017
altSledujete GTC! Další silný kvartál hlásí NVIDIA a na dnešním GTC představí nové produkty.

 

 

 

Společnost NVIDIA ohlásila kvartální výsledky za Q1 2018 (ne, není to překlep). Nejsou sice tak dobré jako ty z předchozího kvartálu, ale to se dalo vzhledem k tomu, že začátek roku je obecně slabší, čekat. I tak se NVIDIA nadále daří skvěle a nad očekávání všech (i firmy samotné), jelikož pokračuje pro zákazníky špatná situace na grafickém trhu, kdy v mobilní sféře a také ve vyšším desktopu představuje NVIDIA jedinou nabídku GPU, protože AMD se v současnosti na těchto trzích v podstatě neobjevuje, a tak tomu odpovídají ceny i prodeje.

NVIDIA pokračuje v krasojízdě, ačkoliv prodeje grafik se přeci jen dle očekávání propadly. Jak proti Q4 tak proti Q3. Pořád ale jen GTX grafiky (herní segment) přinesly přes 1 miliardu dolarů (ano, to je více, než mělo AMD jako celek za Q1). Méně se dařilo v OEM oblasti i profesionálním segmentu, ale dotáhly to výrazně datacentra a automobilový průmysl, kde příjmy výrazně rostou. Celkově 1,937 miliardy dolarů na příjmech a 500 milionů dolarů zisk. Co by za to někteří konkurenti dali.  

NVIDIA v podrobnějších komentářích potvrdila také o čem se dlouho spekulovalo a bude mít velký dopad do dalších let. Skončilo partnerství a dohoda s Intelem a stovky milionů dolarů, které z toho NVIDIA každý rok měla, tak končí a nejspíše poputují k AMD, které prý NVIDIA nahradilo (ale na oficiální potvrzení se stále čeká, nicméně je v podstatě jisté, protože Intel se bez potřebných licencí buď od NV nebo od AMD prostě neobejde a když to nebude NV, je tu jediná možnost). Výhled firmy do dalších kvartálů je optimistický hlavně v datacentrech a v automobilovém průmyslu. O něco těžší to bude na poli grafických karet (herních i profesionálních), kde se přeci jen AMD vrací do hry. NVIDIA přesto neočekává během toho roku výrazné změny proti současné situaci a z konkurenčního RADEON RX VEGA nemá obavu.

Tomu 100% věřím, minimálně v probíhajícím kvartálu (Q2) nebude mít RX VEGA v podstatě ještě žádný vliv, protože se v prodeji objeví až v závěru (pro NV v poslední třetině kvartálu) a neočekávají se nějak obří prodeje vzhledem k high endové povaze novinky. Nicméně AMD dodá na trh kompletní platformu, i profesionální platformu a přeci jen se očekává, že nějaké to procento z obřího podílu NVIDIA uloupne. Je ale pravdou, že i s ohledem na finanční situaci AMD a NVIDIA, nelze v současnosti považovat prostředí za vyrovnané a konkurenční. NVIDIA má obří finanční rezervy, marketing a vše rozjeto, AMD má akorát dluhy, musí dohánět, co staré vedení špatně naplánovalo a v podstatě nemá na žádný marketing. A tomu odpovídají i prodeje. Přestože například AMD Radeon RX 400/500 grafiky byly a jsou objektivně lepší a výhodnější karty, stejně se více prodávají GTX a NVIDIA nemá v tuto chvíli proto žádný důvod něco na jejich cenách měnit, protože má silný marketing a značku a má za co je podporovat. AMD bohužel peníze na žádný srovnatelný marketing nemá a nemusíme si myslím povídat o tom, co dnes rozhoduje z velké části o prodejích výrobků především. NVIDIA si tak zcela oprávněně věří (minimálně Q2 bude ještě víceméně stále v současném stylu bez AMD v highendu), ostatně vidí to i na situaci s RYZEN procesory, kdy i když AMD dodá lepší produkt na trh, který je i násobně výhodnější, stejně má marketingově a tržním podílem větší konkurence lepší prodeje a AMD to nemá jaksi za co změnit.

Objektivně tedy musíme říci, že NVIDIA se se stávající nabídkou grafik nemá čeho bát. Sice asi o nějaké to % podílu velmi pravděpodobně přijde, ale výrazné změny se bohužel, vzhledem k jinak naprosto nevyrovnaným podmínkám na trhu, nedají čekat. Snad jen kdyby zázrakem někdo poslal peníze AMD, to vyrovnalo své dluhy a rozjelo konkurenceschopný marketing, pak možná, ale za současné situace, kdy má NVIDIA finanční rezervy, věnuje se jen jedné oblasti, na kterou má i více peněz, nelze čekat žádné rychlé změny. NVIDIA se navíc snaží, aby si co možná největší náskok udržela, protože se opravdu nestane každý den, že by vám konkurence nechala už celý jeden rok naprosto volné pole a vyklidila „dobrovolně“ trh (o čemž se ale rozhodlo už před 4 lety, kdy AMD zrušilo vývoj jedné generace high endu). A náznak chystaného a nového uvidíme už dnes!

  • NVIDIA na GTC nejspíše ukáže VOLTA!

V 6 hodin večer, tedy za chvíli, začne GTC, na kterém bude NVIDIA prezentovat aktuální, ale hlavně budoucí produkty. Soustředit se bude hlavně na datacentra, AI apod. Velmi pravděpodobně uvidíme také nějakou ukázku VOLTA architektury (možná i produktu), jejíž příchod jako nástupce současných grafik, se ale obecně očekává až za rok (na 12nm a s GDDR6 a HBM2). NVIDIA slibuje také představení nějakého nového produktu, ale ten nejspíše bude souviset s HPC či umělou inteligencí a nepůjde o GTX grafiku. Ale uvidíme. Přímý přenos můžete sledovat zde:

Samozřejmě pokud tam bude něco zajímavého o GTX grafikách, budeme o tom následně mít nějaké články, až se dozvíme podrobnosti. Minimálně očekáváme, že NVIDIA představí aktualizovanou roadmapu, co a přibližně kdy se vlastně chystá. Velkou otázkou večera také je, zda přijde šéf NVIDIA v nějakém novém modelu kožené bundy :) a zda ji bude NV nabízet ve svém shopu (docela mě překvapuje, že už ji tam nemá, zbytečně ji utíkají další peníze). Brzy to zjistíme …

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 16:52:00
avatar
masaker, nvidia aj ked ju nemam moc rad je ukazkovy priklad dlhodobo uspesnej americkej spolocnosti s brutalne silnym marketingom, klobuk dole pred tými vysledkami

// Vega bude musiet byt drtic, lebo toto uz AMD v tomto segmente neustoji.. ten naskok je uz obavam sa moc velky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 17:06:28
avatar
i kdyby to byl drtič, stejně nemají marketing jak jej prosadit ....
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-11 13:57:28

Pokud produkt nepřichází na trh jako první, tak to musí být drtič. Pokud není, tak je možné jej prosadit pouze cenou a marketingem, tedy dárkovými balíčky, a to je cesta do pekel. Obojí totiž významně snižuje zisk z takového prodeje.
Co je nutné i Nvidie vyzdvihnout je úspěch na automobilovém trhu, kde sice pomalu ale trvale roste a pak úspěch v datacentrech. Tam je ten nárůst po každém posledním kvartálu velmi výrazný a určitě je tam ještě velký potenciál. Nvidia se rychle blíží situaci, kdy ostatní aktivity jí budou vynášet více jak prodej herních grafik. A to samotný prodej herních grafik Nvidii vynáší víc, než kolik tvoří výnosy AMD za všechna odvětví. Tedy Nvidia jasně ukazuje, jak obrovský je potenciál v oblasti prodeje GPU a zde AMD jednoznačně propadá. A u datacenter nebo automobilového průmyslu to asi nebude problém marketingu.

AMD by mělo změnit strategii, zabrat a začít vydávat produkty na trh jako první. Problém ale je, že AMD poněkud ve vývoji nestíhá. Jednoduše nejsou peníze. Ono také není divu, pokud například Nvidia tvrdí, že vývoj Volty stál 3 miliardy dolarů. Loni se tu pořád mluvilo o tom, že by Vega měla dorazit ještě v roce 2016 a to na podzim. Nakonec to bude skoro polovina roku 2017. Zatímco Nvidia stihla vydal komplet rodinu Pascalu a velmi úspěšně na tom vydělává, tak AMD se zmohlo jen na Polaris a jejich velmi jemný refresh v tomto roce.
Teď je AMD v situaci, kdy sice vydá Vegu, ale krátce na to vydá Nvidia Voltu také se zcela upravenou architekturou. Ta zase odskočí nejen výkonem, ale i efektivitou. A zase bude AMD tahat za kratší konec.
AMD bohužel stále nevydělává peníze. Poslední kvartál ukázal mírný pozitivní nárůst tržeb, ale výsledkem je opět ztráta. Stále je ve ztrátě a stále nemá na trhu celou rodinu Ryzenu. Chybí především mobilní verze a APU. R7 a R5 se sice prodávají, navíc za zcela jiné ceny, než předchozí FX takže přinášejí zisk, ale v celkovém objemu prodejů tvoří jen kapku v moři. Jerry Sanders se musí již v hrobě otáčet jako vývrtka, jestli sleduje, kam to vedení AMD bez něj dopracovalo.
lukasxx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 17:01:00

Nwm amd momentalne nema v na trhu nic co by mne zaujalo a hnalo k prechodu, pujdu do 1060oc...

AMD at se snazi jak chce s tim TDP co na kartach maj jsou pro me nepouzitelne do passivni sestavy...
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 17:23:37

Jakej marketing porad.Lidi co si kupuji takoveto karty se v tom moc dobre vyznaji co ma a nema vykon co je jak vyhodne.Kupuji si nvidie protoze je treba pouzivaji roky a nemaji s nima nejmensi problem.Marketing je jen pro ovecky pripadne pro rodice co kupuji detem pc a nevyznaji se v tom.V hi end cenove relaci nakupuji lidi kteri se v tom rozhodne vyznaji a tam jde marketing stranou.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 17:42:05
avatar
toto je samozrejme uplne zcestny nazor BFU tvoria vacsinu predaja taktiez aj v highende. Ver tomu. A tam sila znacky proste zavazi. Chlapik ma liter na grafiku a v predajni mu povedia nvidia a uz kupuje.. a pritom ani netusi ze existuje aj nejake AMD (teda existovalo) v tomto prave je ta pointa marketingu

a to ze nemaju najmensi problem nv grafiky resp. ze problemove su len AMD grafiky, ehm nenechaj sa vysmiat
gepir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 18:19:41

ja mam podobnou zkusenost z nejmenovaneho obchodu s nejakym zelenym cervem. Tam do me hustil nejaky zamestnanec "guru" ze nVidia jsou nejlepsi produkty sveta a nic proti nim neexistuje. A to same mi tvrdil i o intelu. Kdyz jsem se zeptal na Ryzen (schvalne) tak mi rekl ze to je CPU bez vykonu, ze i ten nejsilnejsi ryzen je porazen o 10tis levnejsim intelem. Kdyz jsem na pana vybalil ze ryzen mam ze je to skveli procesor a na co to pouzivam. Tak sklapl a odesel. Duvod proc jsem tam byl tak jsem kupoval dalsi rx480 a jen tak jsem se koukal co tam maji. A presne jak pises, kdyz tam bude nejakej BFU koupi nVidii a Intel.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 19:56:59

Tak tak. Dost prodavačů je "nastaveno" na co nejsnazší prodej. A značně snáze přodáš to, co má nějaký obecný status. A ten se vytváří marketingem.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-11 09:03:04
avatar
marketing je taky o tom, že se do hotovych sestav všude serou NV i když by tam třeba mohl být za menší peníz Radeon...
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 17:49:17

Nvidia pochopila zakaldnu vec, ak ma spolocnost prosperovat, musi byt ziskova a to v dlhodobom horizonte. Zisk dosahuje zvysenim marze svojich produktov (tusim okolo 50%), a to hlavne zvysenim ceny, ktory si snazi obhajit pridanou hodnotou a hlavne menom. S keplerom a maxwellom narazili na zlato, ktore sa snazia masivne vytazit a neprekvapilo by ma, ak by Volta bola podobna pascalu len na TSMC "12nm" (upraveny 16nm proces) procese...

P.S. a off topic, nekupi niekto lenovo y50 s i5 4200H a gtx 860m?
TurboCmelak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 19:31:43

stáří? stav? záruka? cena? foto?
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 20:29:24

Vek 1,5 roka, stav ako novy, staram sa o neho prikladne, pravidelne menim teplovodivu pastu, prefukavam, zaruka je tusim este pol roka. foto zaslem PM.
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 19:53:37
avatar
Jistě, větší marže = větší zisk, ovšem je životně důležité, aby se třeba i předražené produkty prodávaly. Jinak by to bylo kontraproduktivní (K čemu byla +100% marže když by to nikdo nekoupil že?). NV se daří prodávat i přes extrémní ceny (marži) tudíž není problém >>> není potřeba snižovat cenu (marži) jejich produktů.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-11 09:05:41
avatar
ta tzv. "přidaná hodnota" mě vždycky pobaví .. to je u NV co ?

dobře,.. max to že to míň žere... hlučnost neberu, páč to je vždy o výrobci... a +/- pár dB ucho nepozná
ZELEZNAK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 19:22:30
avatar
taky nemá čeho
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 321x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 720x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 948x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3435x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1394x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1239x
Komentářů: 5