TESTY a RECENZE NVIDIA RTX 2060 – výkon GTX 1070/1070Ti za cenu GTX 1070 nově s RTX Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 07 leden 2019
altŽádné překvapení se nekoná. RTX 2060 je drahá, ale pořád nejvýhodnější z TURING RTX 2000 grafik.

 

 

 

Oficiálně skončilo NDA na RTX 2060. Zatím nejlevnější RTX TURING grafiku NVIDIA oficiálně vydala v rámci CES 2019, a na trh do obchodů dorazí 15.1.2019. Nicméně všechny informace už dávno unikly a vše sedí. Takže co jsme vám říkali před časem platí a žádného překvapení ani zajímavosti v souvislosti s RTX 2060 a jejím oficiálním uvedením jsme se nedočkali.

Takže jen zopakujeme, teď už tedy oficiálně, RTX 2060 je postavena na stejném čipu jako RTX 2070, jen má aktivních méně jednotek. 1920 místo 2304. K tomu má aktivní jen 192-bit sběrnici místo 256-bit a karta má jen 6GB paměti místo 8GB. 12nm jádro TU106 je na 60kovou řadu opravdu obří a naprosto se nehodí do mainstreamu. Atakuje 500mm2. A tomu bohužel odpovídá i cena karty.

Ač jde dle názvu zdánlivě o nástupce GTX 1060 série, rozhodně jí není. Zatímco cena GTX 1060 byla 249 dolarů (6800,-), cena RTX 2060 bude začínat na 349 dolarech (9600,-). A bez ohledu na to, co si myslí NVIDIA, to prostě není a nebude mainstream. RTX 2060 sice přináší solidní výkonový nárůst (ale mnohem menší, než byl mezi GTX 960 a GTX 1060) proti GTX 1060, kdy by tak splňovala tuhle podmínku nové generace, ale není to za stejnou cenu. Cenově je o kategorii výše, čímž se tak za nástupce GTX 1060 nedá ani v nejmenším považovat.

Výkon RTX 2060 se v běžných hrách pohybuje mezi úrovní GTX 1070 a GTX 1070Ti a tedy kolem úrovně RX VEGA 56, kdy však cena všech těchto grafik se už nějakou dobu pohybuje kolem 350-399 dolarů a tak pro ty, kteří nakupují v této cenové hladině nepředstavuje RTX 2060 prakticky žádný přínos. Naopak má méně paměti, kdy jen 6GB může být do budoucna znatelné omezení. Za přínos nelze brát ani podporu DLSS či Raytracingu, neboť ve hrách se tyto technologie prakticky nevyskytují a jejich přínos je minimální a většina uživatelů a her je v dohledné době, tedy v době, kdy RTX 2060 bude aktuální kartou, nebude mít možnost používat nebo nebude mít důvod používat. Recenze karty to zcela vystihují:

Naši recenzi také nabídneme později poté, co přijdou na trh i nereferenční verze, což by mělo být v druhé polovině ledna. Jejich ceny budou v řadě případů vyšší. Základní edice by se kolem 10 tisíc pohybovat měly, ovšem lepší edice s lepším chlazením čekejte běžně kolem i 12 tisíc. Dokonce se dá říci, že co vás stála GTX 1070/1070Ti tak ve stejném provedení s prakticky stejným výkonem bude to samé stát RTX 2060 s „bonusem“ mínus 2GB kapacity paměti. I tak je RTX 2060 zdaleka nejvýhodnější RTX kartou na trhu, kdy na RTX 2070 ztrácí nějakých 15% výkonu, ovšem rozdíl ceny je vyšší.

 

  • Pro koho je RTX 2060 vlastně určena?

Otázku, kterou si většina recenzentů klade, je stejná, jakou si klademe i v naší recenzi RTX 2070. Tedy opět, pro koho RTX 2060 vlastně je?! Pro ty, kteří nakupují v segmentu mainstreamu, tedy hledají nástupce GTX 1060, rozhodně není, protože je prostě příliš drahá. Pro ty, kteří nakupují v segmentu nižšího high endu, tedy to, co představují karty jako GTX 1070/1070Ti či RX VEGA 56 nepředstavuje žádný posun a zlepšení, nižší high end to navíc není, protože je nad ní dalších 3 až 4 mnohem výkonnější karty, a jako nová generace prostě za cenu nižšího high endu není prostě dost dobrá. S doporučením RTX 2060 tedy má většina objektivních recenzentů dost problém. Situaci jen ulehčuje fakt, že GTX 1070/1070Ti se doprodávají a další dodané do obchodů nebudou, RX VEGA 56 pravděpodobně také míří ke konci a mluví se o cenovém sešupu k 329 dolarům na závěr, a tak RTX 2060 bude brzy jedinou volbou pro každého, kdo bude chtít novou NVIDIA grafiku kolem 10-12 tisíc, protože nic jiného tam NV mít nebude. Alternativou může být nějaká bazarová GTX 1080 nebo 1080Ti za podobnou cenu.

Otázkou je, kdy bude NVIDIA nucena posunout RTX 2060 cenově skutečně do mainstreamu (pokud vůbec to udělá a nevydá nějakou potenciální GTX 1160 bez RTX a tedy s menším 12nm jádrem bez RT a AI části). Na to ale odpoví až 7nm Radeon RX NAVI, což může ještě několik měsíců trvat. Do té doby mainstream od NVIDIA znamená grafická karta za 10tisíc, což je prakticky cena celé konzole Xbox One X nebo PlayStation 4 PRO a jsem si naprosto jistý, že NVIDIA touhle svou aktuální cenovou politikou nějaké PC hráče od PC platformy odradí a odežene. Takhle si podporu PC hraní ze strany jednoho z hlavních výrobců herního PC hardware opravdu nepředstavuji a důrazně NVIDIA varuji, že si zahrává s vlastní budoucností a mění krátkodobý zisk a konkrétně snahu brzdit své aktuálně celkově klesající tržby a zisky a tím i cenu akcií, za dlouhodobý přínos a existenci. Výkon a technologie jsou fajn, ale pokud mají sloužit a být ku prospěchu většiny uživatelů, musí být i cenově přístupné. A grafický „mainstream“ za 10 tisíc přístupný opravdu není …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 30
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - review 2019-01-08 06:29:00

No myslím, že to není taková tragédie.
Viz review: https://www.youtube.com/watch?v=UAt60_c4Fqs
Zjednodušeně v jedné větě. 1070ti za cenu o 100Usd méně. Ještě je v review důležitá zmíňka o přetaktování, kdy se dotáhne výkonem na 2070.

A komu je určená? No majitelům 1070+ určitě ne, ale jednoduše komukoliv kdo pořizuje aktuálně kartu za 10 000.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 08:13:39
avatar
Jak se ukazuje nákup 1070ti OC edice byl ještě dobrý kauf. Navíc 8GB RAM jasně mluví ve prospěch 1070ti
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 11:21:53

Já bych teda neřekl, že by to byl dobrý kauf. Jediné co má navíc je 2 GB ram. je slabší, žere více stála více.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 12:45:05
avatar
Měl jsem jí před 3 měsíci za 11.300,-Kč, myslím že není o čem, navíc tahle OC edice se vyrovná 1080ce po lehkém přetaktování a systém chlazení Windforce je taky někde jinde než tenhle standardní od NV. Jsem zvědav kolik bude stát RTX 2060 s Windforce, předpokládám, že to bude podobná cena kolem 11k, jen bude mít o 2GB míň RAM. Uvidíme jak přijde na trh kam se pasuje s lepším chlazením.
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 13:58:02

Pro tebe pár fakt:
Ta 2060FE po Oc podá výkoní FE 2070tky.
Fe stojí 9600Kč Windforce bude natuty stát velice podobně nebo méně.
Ano má opravdu o 2GB méně, zda to je zásadní, těžko soudit.
1070ti a 1070 by nyní musela být do 9000, aby mělo smysl je koupit.
Windforce je absolutně normální ničím neexcelující chlazení
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jenže kdy sis mohl koupit 1070 2019-01-08 13:40:38

Hezký, jenže já 1070ku ( MSI Armor edici ) koupil za 10500 Kč v dubnu 2017.
Že jsem na tom vydělal je jasný, protože na ní už skoro 2 roky v klidu funguju.
Že si dnes za stejný prachy koupím kartu se stejným výkonem, tomu bych tedy progres neříkal ....
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 13:50:47

A říká tomu někdo progress? Kde jsi o tom četl? Já si koupil 1080 v roce 16 a jede do dnes to se tedy třba AMD nemuselo se svejma kartama ani snažit A vlastně kromě 2080ti ani nvidia což?

Tak já tedy navrhuji aby byla jediná karta na prodej a to 2080ti protože je vlastně nejlepší a nemá žádnou konkurenci. A jako jediná dodává výkon, který dříve nebyl. A kdo na ni nemá tak ať si trhne.

Zamysli se.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 16:06:03
avatar
A já bych to všechno zrušil
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 16:08:26
avatar
9600,-Kč? A kde ? Ještě by to chtělo připočítat DPH
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 17:17:35

na ceske sekci nvidie?
ku.ba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 08:48:26

HOT NEWS: Nvidia se důrazného varovádní na stránkách ddworld.cz zalekla a RTX2060 stahuje z trhu.

Jinak...i když si to nikdo moc nekoupí, uvedení RT do herního průmyslu je právě do budoucna velice důležité.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 11:19:50
avatar
1, nikde nepíšu nic o tom, že by NV měla stahovat 2060 z trhu, to si zase něco vymýšlíte ...

2, RT není zásadně důležitá pro herní průmysl ... navíc RT se používá ve hrách dávno, není to podstatná technologie pro současnost a hráče, nedozrál její čas ani HW.
NeoPlex [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 11:50:06

jago [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - FE je fakt "kvalitka" 2019-01-08 09:11:46
avatar
Tak FE edicia vyzera fakt "kvalitne". Ako taketo odflaknute spracovanie za 350USD, dakujem nie. PCB hrozne, napajaci konektor pripajkovany pomocou kablov a nie priamo na PCB, strach a hroza. Spracovanie ala klon s ciny. https://www.youtube.com/watch?v=Kuy8-laK2AU&t=14s
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 11:45:11

ten konektor takto spracovany je este pomerne OK ... a navyse je to FE edicia ktora to mala myslim si ze v poslednom case takto vzdy, otocenie konektoru dozadu by mi prislo OK mne by sa to na mojej karte fakt hodilo ...zaujimave je ze kritika je na tuto FE ediciu ked to malo blower bolo tak isto kritizovane tak neviem uz co by ludia ozaj chceli
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 11:51:17

Jak to netiskne prachy tak to nebude nikdy dost dobrý.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 22:10:04

mna fascinuje to ako sa ludia dokazu odbavovat na takychto veciach ako je napr. pripajkovany konektor na PCB ... ale to ze v drahom aute kde doslova vyrobcovi zveria svoj zivot do ruk je to castokrat aj horsie (co viem kedze som pri vyrobe kablovych zvazkov pre IT/automotive/consumer pracoval)... ale tak to yotuber nenatoci cize co oko nevidi srdce neboli ... je to ako v case prichodu iphonu 5/6 sa riesilo z akeho materialu bude mat telefon urobeny chrbat - ale to ze na naprave svojho auta bude mat pomaly tie najlacnejsie materialy to nikoho netrapilo hlavne ze vo vrecku bude bude hlinik 5xxx alebo 6xxx ci 7xxx a pritom jediny rozdiel zbada len clovek ktory to obraba ale koncovy spotrebitel vybera na zaklade toho ci je to cierne/strieborne/zlate/ruzove/slonikovo-nebickove
jago [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 06:42:06
avatar
OK ako OK, je tam vatsia pravdepodobnost na mechanicke poskodenie, dalsia vec je ze tzv.FE edicie, cize referene, sa casto puzivali na vodne chladenie, ale s takto riesenym konektorom .Nayse to zlozite rozoberanie, ak by si chcel po 2 rokoch prepastovat. Predtym to bol aspon jednoduchy system, slo na to dat vodnika bez problemov alebo si casom niekto kupil Accelero alebo iny univerzalny chladic.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 01:04:17
avatar
Mechanické poškození čeho? Ve výsledku je to úplně jedno, mě by se naopak líbilo že si umístím napájení GK jak chci. Mě to zpracování(dle videa co jsi postnul) přijde slušné. A že se složitě rozebírá? Budeš to rozebírat často? Bych ti někdy přál rozdělávat zrcadlovku....

Kdyby jsi alespoň zepsul ten přilepený kabel k ventilátorům, nebo naprosto zbytečný backplate tak něřeknu ani popel.
jago [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 13:34:05
avatar
Ja som pisal, ze sa mi nepaci a povazujem za odflaknute cele prevedenie, teda i backplate ktory je tam na prd bo je to len tenucky pliesok a i to lepenie kablikov pre RGB a FAN, ... . Nevadi mi ze je ten konektor vzadu ale to ze je pripajkovany pomocou kablikov, a to pajkovanie co som videl z videa je odflaknute (potencialny vznik studenych spojov), najme ked je to PCB z 2070tky a je na nom miesto pre napajaci konektor priamo na PCB. Pisal som o tom , ze vela ludi oblubuje referencie koli vodnym blokom, napr. taky Watercool robi bloky len pre referencny model PCB, ako potom asi ukaze ked mas vodny blok a trcia ti stade kabliky s konektorom. to len ako priklad. Proste moj nazor je taky , ze sa mi nepaci spracovanie FE edicie. Nemam nic proti karte ako takej. Jasne ze sa mi nepaci cena, ta je prestrelena. Ale inak to vyzera byt dobry model karty. Nereferencky budu urcite lepsie no cena bude zase inde
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 17:29:04

kamosko VIDIET je s makkym I ... no a co sa tyka toho konektora - pripojenie takymto sposobom letovanym moze byt bezpecnejsie (da sa povedat aj opravitelnejsie bez zasahu do PCB ale opravis konektor len na vodicoch) pretoze je to z konstrukcneho hladiska volne ulozeny kabel/konektor cize keby si aj konektor pokazil nejakym nesikovnym sposobom takyto da sa povedat "pohyblivy privod" ma aj svoje vyhody , to ze sa to takto standardne nerobi neznamena ze je to zle

co sa tyka vodneho bloku - chce to cas je na svete FE edicia a uz hladas problem, toto nechaj na vyrobcu vodneho bloku oni uz pridu na sposob akym to urobit je to ich praca ... navyse by ma celkom zaujimalo kolko grafik si osobne za posledny rok dva prerabal z FE na vodou chladenu pomocou Watercool bloku
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 10:16:38

No nejlepší řešení by bylo, kdyby výrobce bloku pro konektor udelal přímo housing. Už jsem to viděl dříve u myslim rx 380 nebo možná 760tky, která měla taky konektor na kabelu, ale nejsem si jist zda to byla opravdu 380 nebo 760, už je to docela dlouho. A blok na ni měl takovou"přihrádku, do které se konektor nacvaknu a vypadalo to jakoby byl součástí přímo toho bloku, pěkné řešení.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-08 17:46:29

No já už brousím Bazoš, až se tam objeví nějaká 1070 pod 6 tisíc nebo 1080 za 7 tisíc. Na tyhle předražený karty jim kašlu
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 12:43:37
avatar
ja som narazil na bazarovu 1080ti za 490€. mam pokoj na roky rokuce alebo kym mi bude fungovat. Co je vyssia sanca ako pri novej RTX. Clovek ked cita NVfora tak nevie ci sa ma smiat alebo plakat pri takej kazivosti RTX rady. S radostou preskocim. Ja len dufam ze AMD pride uz co najskor s poriadnou konkurenciou pretoze trh s GK je polutovaniahodny. 3rocne GK sa predavaju za vyssie ceny ako pri uvedeni, AMD zaspalo na vavrinoch a jedina konkurencieschopna Vega64 zere ako spirala na kavu a nove RTX su uplne predrazene a kazia sa ako na pase.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-09 17:30:13

ja som narazil najednu za 480€ a za 440 ju mam doma treba hladat skusat ... po mojej GTX1060 6GB sa len tak zaprasilo cize mam 1080ti za smiesny peniaz doslova
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-15 22:31:44

Tak už jsou v obchodech,nejlevnější jsem našel GIGABYTE GeForce RTX 2060 OC 6G, 6GB GDDR6 za 9 800 Kč,lepší verze jsou dražší.Chtělo by to tuhle do testu,jak je na tom s chlazením a hlučností.
Jinak vypadá to že RTX 2060 jsou o něco výhodnější než stávající GTX 1070/Ti,uvidíme až si ceny "sednou".No pokud vydá Nvidia nějakou 1160 bez Ray tracing tak ta bude určitě levnější-ale tak by tuhle gk prakticky zabila,takže pokud bude GTX 1160 bude určitě ořezána i výkonově,něco jako GTX 1060 3Gb.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Resident Evil 2 Remake – takhle se má dělat remake?
Resident Evil 2 Remake – takhle se má dělat remake?Středa, 23 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 623x
Komentářů: 2
Metro Exodus připomíná CRYSIS sérii
Metro Exodus připomíná CRYSIS sériiÚterý, 22 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 476x
Komentářů: 0
Shazam! se blíží - DC chytá druhý dech?
Shazam! se blíží - DC chytá druhý dech?Úterý, 22 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 356x
Komentářů: 0
DiRT Rally 2.0 se představuje – zaměří se na Rallycross
DiRT Rally 2.0 se představuje – zaměří se na RallycrossČtvrtek, 17 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1130x
Komentářů: 5
METRO Exodus v delší herní ukázce
METRO Exodus v delší herní ukázceStředa, 16 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 4
John Wick: Chapter 3 – Parabellum v pořádné ukázce
John Wick: Chapter 3 – Parabellum v pořádné ukázceStředa, 16 leden 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1444x
Komentářů: 4