Intel Core i7-9700K v první recenzi – nic moc, nahradí 8700K na RYZEN 2700X výkonem nestačí. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 11 září 2018
altIntel chystá 8 jádrové „mainstreamové“ procesory. První recenze ukazuje očekávatelný výkon.

 

 

 

 

Vzhledem k tomu, že by cenově měl Core i7-9700K přímo nahradit současný Core i7-8700K, nečekáme mnoho. Stále jde o stejnou procesorovou architekturu „SKYLAKE“ a stále na 14nm výrobě. A také nic moc nového nedostaneme. 8700K má „jen“ 6jader/12vláken a 9700K má 8jader a jen 8 vláken. Jinými slovy, dokáže být v určitých případech i slabší. Nicméně celkově půjde víceméně o přesnou výkonovou náhradu 8700K, jak ukazuje první recenze.

Ta vznikla na vzorku, které dávají k dispozici výrobci desek, rozhodně by se výkony neměly prezentovat, ale považovat ji můžeme za zcela věrohodnou. Výkon odpovídá očekáváním, tedy ve hrách dobrý, kdy bylo testováno s GTX 1070 OC, což ukazuje herní realitu pro minimálně 90% hráčů, kteří si podobný procesor pořídí.

Bohužel procesor silně ztrácí v mnoha jiných aplikacích, které využívají výkonu CPU lépe (což hry bohužel nejsou). RYZEN 7 2700X je daleko před Core i7-9700K, což by bylo OK, pokud by 2700X nestál s výborným chladičem v základním balení 8700 korun vč. DPH a 9700K bez chladiče kolem 10 tisíc korun.

Intel nabídne nakonec také 8jader/16vláken, jaké mají RYZEN 7 procesory, ale cena není ani trochu pěkná. Chystaný Core i9-9900K, který toto nabídne, má totiž stát kolem 14 tisíc korun (a bez chladiče), čemuž odmítám říkat mainstreamový procesor. A nebude ve výsledku o moc výkonnější než RYZEN 7 2700X. Každopádně Core i9-9900K, Core i7-9700K a Core i5-9600K spolu se Z390 deskami dorazí příští měsíc. Žádné velké zlepšení nepřinesou, Intel jen stahuje náskok AMD, poměr cena-výkon bude mizerný, AMD zůstane mnohem výhodnější a stále bude mít i výhodu menší problémovosti a větší bezpečnosti, kdy žádný z nových procesorů Intel nemá ošetřeny a vyřešeny problémy Meltdown, Spectre a další … nečekejte nějak zajímavé ceny u nových Intel čipů, protože pro Intel je drahé tyto čipy vyrábět, jsou výrobně mnohem dražší než stávající 6jádra (výrobně jsou i dražší než RYZEN) a Intelu dochází kapacity, a proslýchá se, že Intel kvůli tomu chce zadat část výroby do TSMC.

Každopádně nepochybuji o tom, že vzhledem k mizerné optimalizaci současných her bude zejména 9900K jasně nejlepší „herní“ CPU a to díky vysokému taktu, které v boostu na 1 jádru bude až 5GHz. A ano, je pájený, takže jeho taktování bude jednodušší než u nepájené 8700K. Ale ta cena prostě není moc výhodná za něj, vzhledem k tomu, za kolik můžete už dne koupit 8jádrový/16vláknový RYZEN 7 2700 … uvidíte sami, recenze vám v dohledné době nabídneme :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 36
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 18:20:39

to pojde ako teple rozky
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 20:57:31

i5 8600K 6jadra 6 vlakna mal uspech dobre OC a cena 220€ a lacne zakladne dosky od 50€.
Lenže za i5 9600K 8 jadro s 8 vlaknami chce intel 400€ a zakladne dosky ako to vyzera budu zacinať na 100€+ Suma sumarum o 2 jadra navic a cena o 100% hore.
i5 9600K su pekne kusky ale za 200€ nie za 400€
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 19:52:08

Chybí mi srovnání njevíce procesor zaměstnávajícího využití - převod do H265 v 4K rozlišení. Jinak chladič zdarma žádné terno není, stejně si dávám své chladiče - dimenzované na 2x a vícekrát vyšší TDP (samozřejmě s ventilátory Be quiet nebo Noctua). V počítači mám jen SSD (storage roli plní NAS) a fakt nesnáším, když počítač vydává nějaké zvuky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 20:38:44
avatar
Wraith chladiče u RYZEN jsou tiché, zejména ten PRISM už 2700X ;) to je velmi dobrý a tichý chladič, zejména když ho máš v ceně CPU ... v podstatě pokud nebudeš šíleně taktovat, je v podstatě hloupost kupovat nějaký extra ...
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 20:21:36

Ryzen je jednoznacne lepsi pomer cena vykon ale kto chce sli alebo crosfire intel ma 40pci linek oproti 20pci linek u amd
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 20:39:15
avatar
??? kam na to chodíte?

AMD X470 má 20 linek
Intel X370 má 24 linek

AMD X399 má 64 linek
Intel X299 má podle CPU 24 až 48 linek

SLI a CF dnes nikdo nechce a pokud ano, tak si nebude kupovat mainstreamové platformy když je tu X399 se 64 linkami ...
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - - 2018-09-11 21:10:41
avatar
Tak on mota dohromady 16x PCIE z CPU a "24x" z DMI, a asi nevi jak je to doopravdy s propustnosti tech linek z DMI
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-12 07:07:53

No viem ze x399 ma 64 linek ale myslel som konkrentne procesor 2700x ma 20 linek ktory je porovnavany v teste a v clanku sa porovnava mainstream nie high end
kazgoroth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-12 16:09:57

No jo. Ryzen 7 2700X ma 20 liniek, ale i7 9700K ma tych liniek len 16. Ak chces tych liniek na CPU viac, tak musis ist do trochu drahsieho segmentu - napriklad i9 7900X, ktory ich ma 44.

A ako uz naznacil Ganimoth - nemiesaj linky na CPU s linkami na chipsete. Na crossfire a SLI sa pouzivaju len linky na CPU a pri oboch procesoroch (Ryzen 7 2700X a i7 9700K) budu graficke karty v takomto pripade pripojene cez 2x8 liniek.
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-13 08:39:52

Veru tak presne mate pravdu ja hlupak som to spocital dokopy to neni 40 linek na procesore ale na celej platforme takze na procesore len 16 naivne som si myslel ze by intel mohol dat 40 linek na procesore v mainsteame
vantages [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-11 20:59:04

pokud to prodaj za tu cenu klobouk dolů, takhle se vydělává

nalepka intel se prodava sama co by za to dala většina firem
RotBoy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-12 01:48:27

Mňa by ešte zaujímalo či aj ten i7 9700k bude pájeny lebo to som sa ešte nikde nedočítal
ajtak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-12 07:10:40

Myslím,že 9700k a 9900k bude pájeny,ostatní procesory ne.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-12 09:57:05
avatar
konečně AMD vydává 45W 2700E s plnými 8C/16T, takže tyhle horké škvarky mě mohou nechat chladným.
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-13 11:00:19
avatar
Dnes uz Intel naozaj nie. Mame tu vyborny Ryzen 2700X. Ale keby predsa len niekto silou-mocou chcel Intel, tak jedine este 9700K by za tu cenu ako-tak daval zmysel.
Johny.m91SVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-09-13 12:12:25
avatar
Suhlasim Sam som pouzivatelom 2700X a velka spokojnost vo vsetkych smeroch
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELu
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELuÚterý, 18 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2214x
Komentářů: 27
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.Úterý, 18 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1263x
Komentářů: 7
Jak určitě nestavět počítač!
Jak určitě nestavět počítač!Neděle, 16 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 4004x
Komentářů: 32
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.Sobota, 15 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1614x
Komentářů: 3
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?Středa, 12 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1134x
Komentářů: 3
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?Úterý, 11 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1606x
Komentářů: 3